1ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΑΥΛΩΝΑ 

ΤΑΙΝΙΕΣ, ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ, ΒΙΝΤΕΟ, ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΕΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΕΣ

 

Η ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ: Ντοκιμαντέρ της ΕΡΤ για το σχολείο μας

 

SAY GOODBYE TO THE WORLD YOU THOUGHT YOU LIVED IN:Η χορογραφία που κέρδισε το 1ο βραβείο σε μαθητικό διαγωνισμό


ΤΟ ΣΤΟΙΧΗΜΑ: Η εκπαίδευση στο Γυμνάσιο Αυλώνα τον καιρό της πανδημίας

 


Οι κατωτέρω ηλεκτρονικές δημιουργίες έγιναν από παιδιά της ομάδας Βιβλιοθήκης της Γ' Γυμνασίου που συμμετείχαν στο πρόγραμμα ERASMUS ΚΑ2 «www.a(muse(u)m)ent.eu - Youth thinking about their recent cultural heritage» (Υπεύθυνοι εκπαιδευτικοί: Α. Κέκη, Π. Ξεναρίου, Ν. Τσενέ)


Ιστοσελίδα με το υλικό (αφίσες, ιστορίες, βίντεο με οδηγίες ασφαλούς οδήγησης και πολλά άλλα...) που δημιούργησαν τα παιδιά της Α Γυμνασίου στο 
πλαίσιο δράσης στο μάθημα "Εργαστήρια Δεξιοτήτων". Υπεύθυνοι εκπαιδευτικοί: Πέπη Ξεναρίου, Κωστής Πετρογιάννης.


Οι παρακάτω ταινίες δημιουργήθηκαν από παιδιά με τη σκηνοθέτιδα Μαρία Λεωνίδα στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος
“MigratED” σε συνεργασία με τον Καρπό και την ActionAid:


και τα 4 video στο πλαίσιο του Erasmus Backpack ID:

"Ταξίδι στα μονοπάτια της χαράς", μια εκδήλωση της ομάδας βιβλιοθήκης 2015

" Απο το ελάχιστο φτάνεις πιο σύντομα οπουδήποτε", χοροθεατρική ομάδα 
ΓΕΛ και 1ου Γυμνασίου Αυλώνα, 2012:

  "ΚΑΠΟΤΕ... ΣΤΗ ΜΙΚΡΑΣΙΑ, Χοροθεατρικό δρώμενο από την εκδήλωση 
"ΚΑΠΟΤΕ... ΣΤΗ ΜΙΚΡΑΣΙΑ, οδοιπορικό στις ματωμένες μνήμες", που 
συνδιοργάνωσαν από 13 έως 15 Δεκ. 2012 στο Κρυονέρι Αττικής τα 
Γυμνάσια 1ο Αυλώνα, Καλάμου, Κρυονερίου και το Λύκειο Αυλώνα, για τα 
90 χρόνια της Μικρασιατικής Καταστροφής. 

"Ένας μονόλογος για τη Γάζα", χοροθεατρική παράσταση,2011

erasmus

                                                                                     «Με τη συγχρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης»

 

backpackID logo

Η επίσημη ιστοσελίδα του προγράμματος

Η συμμετοχή του σχολείου μας

erasmus

                                                                            «Με τη συγχρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης»

«www.a(muse(u)m)ent.eu - Youth thinking about their recent cultural heritage»

erasmus

                                                                            «Με τη συγχρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης»

Άλλα προγράμματα Erasmus+ στα οποία συμμετέχει το σχολείο μας

Το περιοδικό μας

 

         Διαχείριση-Επιμέλεια
         ιστοσελίδας:
         Νίκος Τελιγάδας ΠΕ 02
         Επιμέλεια Ύλης:
        Ομάδα Βιβλιοθήκης
         Τσενέ Νάντια
         Τελιγάδας Νίκος
       
       
         

 

Μηνολόγιο 2022-2023

ΜΗΝΟΛΟΓΙΟ ΣΧΟΛΙΚΟΥ ΕΤΟΥΣ
2022-2023

ΙΟΥΝΙΟΣ 2023
Ασπρόμαυρα ταξίδια:
Μια βραδιά ποίησης, μουσικής, χορού και όχι μόνο!

01

  Μετά από τρία χρόνια, επιστρέψαμε επιτέλους στη λεγόμενη κανονικότητα για τα καλά με την καθιερωμένη εδώ και πολλά χρόνια βραδιά ποίησης, μουσικής και χορού της Ομάδας Βιβλιοθήκης του σχολείου μας. "Ασπρόμαυρα ταξίδια" ήταν ο τίτλος της φετινής μας εκδήλωσης. Μέσα από στίχους, γκράφιτι και ζωγραφιές, μουσικές και χορούς, αποσπάσματα ταινιών και δελτίων ειδήσεων ταξιδέψαμε στη χώρα των αντιθέσεων τη Βραζιλία και στη χώρα του πολέμου, την Ουκρανία. Διαπλεύσαμε τον Δούναβη που ενώνει και χωρίζει ευρωπαϊκές χώρες, κάναμε μια στάση στο Αφγανιστάν, μια χώρα που καταπνίγει τα δικαιώματα των γυναικών αλλά και στη Γαλλία, τη χώρα του επαναστατικού αναβρασμού, για να τελειώσουμε το ταξίδι μας στην Ελλάδα με μια "προσευχή" και έναν "ελεύθερο" χορό.

03
                                     06
 













 Ανοίξαμε τα μάτια του νου και της καρδιάς και είδαμε αλήθειες που κρύβονται καλά πίσω από τα κλειστά παράθυρα των χωρών. Γνωρίσαμε την άσπρη και τη μαύρη όψη των πολιτισμών τους. Προβληματιστήκαμε, χαρήκαμε, λυπηθήκαμε, ξαφνιαστήκαμε, απορήσαμε, γελάσαμε, συγκινηθήκαμε, συγκρίναμε και τέλος επιστρέψαμε στην Ελλάδα έχοντας την ανάγκη το ταξίδι να κλείσει λυτρωτικά με μια άσπρη ελπιδοφόρα εικόνα…
  Και μετά τα ασπρόμαυρα ταξίδια αποχαιρετήσαμε τη φετινή Γ’  γυμνασίου … και όχι μόνο…
  Με μεγάλη συγκίνηση και πολλή αγάπη από παιδιά, γονείς και εκπαιδευτικούς, είπαμε αντίο στη Διευθύντριά μας Νάντια Τσενέ μετά από 16 χρόνια στο τιμόνι του σχολείου… που, πάντως, παραμένει στο δυναμικό του σχολείου ως φιλόλογος. Με ομιλίες, φωτογραφικό υλικό και τραγούδια θυμηθήκαμε και μοιραστήκαμε στιγμές από την πολύχρονη αυτή πορεία μαζί με πρώην καθηγητές και πρώην μαθητές του σχολείου μας, κλείνοντας με ένα δρώμενο στην αυλή.

08                     neo1













 Η βραδιά έκλεισε με μουσική, χορό, τραγούδι, φαγητό και πολύ κέφι, μια βραδιά που οργάνωσε η Ομάδα Βιβλιοθήκης του σχολείου μας, ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων μαζί με τις καθηγήτριες και καθηγητές  (πρώην και νυν) Λεπτομέρειες μπορείτε να δείτε στο πρόγραμμα της γιορτής μας.

ΜΑΪΟΣ 2023

Οι άνθρωποι του τόπου μου:
μια ζωντανή βιβλιοθήκη - «Αγωγή σταδιοδρομίας- Γονείς σε ρόλο»

   Στους φοιτητές και τις φοιτήτριες που επισκέφτηκαν το σχολείο μας και λίγες μέρες αργότερα σε όλο το σχολείο στην εκδήλωση λήξης των μαθημάτων παρουσιάστηκαν τα δύο ψηφιακά βιβλία που δημιούργησαν τα παιδιά της Γ΄ Γυμνασίου για τα επαγγέλματα.
  Η δράση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του μαθήματος Εργαστήρια Δεξιοτήτων. Προκειμένου να φέρουμε πιο κοντά το σχολείο και την οικογένεια, να βοηθήσουμε τα παιδιά να αναζητούν τη γνώση γύρω τους αξιοποιώντας όλους τους πόρους που βρίσκονται στη διάθεσή τους, καθώς και να τα ενεργοποιήσουμε για την αυτοπληροφόρησή τους σχετικά με διάφορους επαγγελματικούς χώρους, υλοποιήσαμε το πρόγραμμα «Αγωγή σταδιοδρομίας- Γονείς σε ρόλο».
   Αφετηρία τού προγράμματος ήταν μια έρευνα για τις επαγγελματικές προτιμήσεις των παιδιών της Γ΄ Τάξης. Στη συνέχεια, τα παιδιά ζήτησαν τη βοήθεια του οικογενειακού τους περιβάλλοντος. Έτσι, γονείς, συγγενείς αλλά και φίλοι κλήθηκαν να παρουσιάσουν πτυχές του επαγγέλματός τους στη μαθητική κοινότητα. Με το υλικό αυτό δημιουργήθηκαν δύο ψηφιακά βιβλία, 100 σελίδων το ένα, με το λογισμικό bookcreator, από κάθε τμήμα της Γ΄ γυμνασίου, που περιλαμβάνουν την έρευνα επαγγελματικών ενδιαφερόντων των παιδιών, τις επαγγελματικές μονογραφίες των επαγγελμάτων που επέλεξαν οι μαθητές και τις συνεντεύξεις από το ευρύτερο οικογενειακό τους περιβάλλον.
Οι σύνδεσμοι των 2 βιβλίων:
Βιβλίο Γ2

 

Οι υπεύθυνοι εκπαιδευτικοί Πέπη Ξεναρίου & Κωστής Πετρογιάννης

 

   Η ΟΜΑΔΑ ΤΟΠΙΚΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ 1ΟΥ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΑΥΛΩΝΑ παρουσιάζει τη δουλειά της:
«Όταν γίναμε ταινία»

- Ποιοι από εσάς θα ήθελαν να συμμετάσχουν σε Πανελλήνιο Διαγωνισμό Τοπικής Ιστορίας;
Κάπως έτσι ξεκίνησε η συμμετοχή μας στον διαγωνισμό κάποιων μαθητών της Γ΄ Γυμνασίου. Η κυρία Ξεναρίου θα μας καθοδηγούσε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο….
  Πώς όμως θα καταθέταμε την ιστορία του τόπου μας, του Αυλώνα; Με οδηγό δυο παλιέςταινίες του ελληνικού κινηματογράφου «Ο αντιφασίστας» και «Για την αγάπη μιας ορφανής» που έχουν γυριστεί στο χωριό μας, αποφασίσαμε να παρουσιάσουμε το έθιμο Ντιβάνι αλλά και την ιστορία της οικογένειας Ζυγομαλά, από τους οποίους πήραν το όνομά τους η πλατεία και η εκκλησία του Αυλώνα Άγιος Αντώνιος και Ανδρέας.
  Τις μέρες που ηχογραφούσαμε και βιντεοσκοπούσαμε είχαμε μια πολύ όμορφη συνεργασία με κέφι, μεράκι και αποφασιστικότητα. Με το υλικό μας καταφέραμε να δημιουργήσουμε ένα δεκάλεπτο βίντεο με τίτλο: «Όταν γίναμε ταινία».Τον Μάιο είχαμε την ευκαιρία να παρουσιάσουμε δύο φορές τη δουλειά μας. Αρχικά στους φοιτητές και τις φοιτήτριες που επισκέφτηκαν το σχολείο μας και στη συνέχεια στους συμμαθητές μας το τελευταίο διήμερο της χρονιάς, στο θέατρο του σχολείου. Στείλαμε επίσης την ταινία μας στον 5ο Διεθνή Μαθητικό Διαγωνισμό «Η ιστορία σου είναι ιστορία της πόλης σου».
  Μέσα από αυτή τη διαδικασία μάθαμε και εμείς οι ίδιοι την τοπική μας ιστορία και απολαύσαμε αυτή τη δημιουργική δραστηριότητα.

Σπυριδούλα Σκιαδά

 

Η φωνή των παιδιών: ένα κολάζ με εμπειρίες


      Τις δύο τελευταίες μέρες των μαθημάτων, στις 26 και 29 Μαΐου,συγκεντρωθήκαμε όλοι μαζί στο θέατρο, για να ακούσουμε ορισμένα παιδιά που βρήκαν το θάρρος να μοιραστούν με όλο το σχολείο κάποια εμπειρία τους. Η εκδήλωση ήταν μέρος σχετικής δράσης που σχεδιάστηκε από τρεις καθηγήτριες του σχολείου μας, την κυρία Γρηγόρη, την κυρία Λορθέ και την κυρία Τσιώλη.
Αξιοποιήθηκε η πρακτική tedtalks   (σύντομες ομιλίες). Αφού λοιπόν τα παιδιά διάλεξαν τα θέματά τους και προετοίμασαν τις ομιλίες τους, στη συνέχεια έγιναν πρόβες ενώ ταυτόχρονα δόθηκε ιδιαίτερη σημασία στη σκηνική παρουσία και την εικαστική πλαισίωση των TedTalks.
Αρκετά παιδιά θέλησαν να μας μιλήσουν για τα προβλήματα που τους δημιουργεί η σχολική ζωή με τις δυσκολίες στις σχέσεις και το ΑΓΧΟΣ ΝΑ ΚΥΡΙΑΡΧΕΙ. Άλλοι μας μίλησαν για τα ενδιαφέροντά τους ή για την εμπειρία από τη συμμετοχή τους σε κάποια σχολική δραστηριότητα.
Ήταν η πρώτη φορά που έγινε μια τέτοια δράση στο σχολείο μας, που τα παιδιά ήρθαν στο προσκήνιο και μας αφηγήθηκαν τις ιστορίες τους, για να εκφραστούν, να επικοινωνήσουν και να περάσουν τα μηνύματά τους για μια καλύτερη σχολική ζωή. Ευχόμαστε στο μέλλον να δημιουργηθούν πολλές ακόμα παρόμοιες ευκαιρίες.
Οι υπεύθυνες εκπαιδευτικοί
Ευαγγελία Γρηγόρη, Μαριάννα Λορθέ, Σταυρούλα Τσιώλη


«Από πού κρατά η σκούφια μου;»

«Μάθαμε για τις ρίζες μας με ευχάριστο τρόπο!», Σπυριδούλα Σκιαδά
«Τέλεια δραστηριότητα! Μάθαμε περισσότερα για τις οικογένειες μας και για την καταγωγή μας», Άρτεμις Τακάση
  Ας πούμε όμως δύο λόγια για το πρόγραμμα «Από πού κρατά η σκούφια μου;»
 Ένα από τα σχέδια δράσης που υλοποίησε το σχολείο μας κατά το σχ. έτος 2022-2023 είχε τίτλο «Οι άνθρωποι του τόπου μου: μια ζωντανή βιβλιοθήκη», σκοπός του οποίου ήταν η αξιοποίηση του στενού οικογενειακού αλλά και του ευρύτερου οικογενειακού και κοινωνικού περιβάλλοντος ως πηγής μάθησης σε θέματα σχετικά με τη διαμόρφωση της ατομικής/κοινωνικής ταυτότητας των μαθητών.
  Στα πλαίσια αυτού του σχεδίου υλοποιήθηκαν διάφορες δράσεις και προγράμματα, εκ των οποίων κάποια εντάχθηκαν σε σχετικές θεματικές ενότητες των Εργαστηρίων Δεξιοτήτων στη Γ΄ Γυμνασίου. Για παράδειγμα, το πρόγραμμα «Από πού κρατά η σκούφια μου;», που σχεδιάστηκε για τη θεματική «Συμπερίληψη και Διαφορετικότητα» και αποτέλεσε συνέχεια του προγράμματος «Στηρίζομαι στα πόδια μου» που είχε σχεδιαστεί για τη θεματική ενότητα «Έφηβοι και Ψυχική Υγεία».
  Όσον αφορά στην εμπλοκή των γονέων ως συνεργατών στη μαθησιακή διαδικασία, αυτή ξεκίνησε με μια συνέντευξη με τίτλο «Όταν ήσουν έφηβος…» που κλήθηκαν να πάρουν οι μαθητές της Γ΄ Γυμνασίου από μέλη της οικογένειάς τους στο πρόγραμμα «Στηρίζομαι στα πόδια μου», η οποία είχε στόχο την ενίσχυση των οικογενειακών δεσμών.
 Η θετική ανταπόκριση των γονέων στην πρώτη αυτή δράση τροφοδότησε τον σχεδιασμό του «Από πού κρατά η σκούφια μου;» με την ιδέα της αξιοποίησης του ευρύτερου οικογενειακού περιβάλλοντος στην κατανόηση της σημασίας της οικογενειακής ταυτότητας για τη συγκρότηση της ατομικής ταυτότητας. Η ανταπόκριση του στενού και ευρύτερου περιβάλλοντος για άλλη μια φορά ήταν αποκαλυπτική για μαθητές και εκπαιδευτικούς.
 Αξίζει να σημειωθεί ότι κατά τη διάρκεια των προγραμμάτων αυτών οι μαθητές/τριες εξοικειώθηκαν και με τον ρόλο ερευνητή πρωτογενούς υλικού καθώς τα παιδιά δουλεύοντας σε μικρές ομάδες των τεσσάρων ατόμων ερεύνησαν την προσωπική και οικογενειακή τους ιστορία και αναζήτησαν τεκμήρια.
 Το αποτέλεσμα; Δύο βίντεο διάρκειας 7΄ το καθένα που αποτέλεσαν σύνθεση των εργασιών τους με πλούσιο φωτογραφικό υλικό, τα οποία παρουσιάστηκαν αρχικά στους φοιτητές που επισκέφτηκαν το σχολείο μας και λίγες μέρες αργότερα σε όλο το σχολείο, στην εκδήλωση παρουσίασης των δράσεων της χρονιάς.
Οι υπεύθυνοι καθηγητές: Πέπη Ξεναρίου, Κωστής Πετρογιάννης
 

Διήμερο παρουσίασης δράσεων & αθλητικών εκδηλώσεων


    Τα μαθήματα φτάνουν στο τέλος τους, οι εξετάσεις αρχίζουν, το καλοκαίρι έρχεται… και όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος αφιερώσαμε το τελευταίο διήμερο στην παρουσίαση των προγραμμάτων και δράσεων της χρονιάς και σε αθλητικές εκδηλώσεις.
    Συγκεντρωθήκαμε λοιπόν στο θέατρο του σχολείου μας όπου παρακολουθήσαμε:

       τη δράση συνεργασίας με το ΚΑΠΗ Κορυδαλλού που πραγματοποίησε η φιλόλογος Δήμητρα Τζανακάκη με τα τμήματα Β1 και Β2 στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας του Δήμου Κορυδαλλού Ανθρώπινη Βιβλιοθήκη

-          τη δουλειά της Ομάδας Εφημερίδας & Ιστοσελίδας καθώς και της Ομάδας Βιβλιοθήκης

-          τα δύο βίντεο του Γ1 και Γ2 με τίτλο «Από πού κρατάει η σκούφια μου» που δημιουργήθηκαν στοπλαίσιο του μαθήματος Εργαστήρια Δεξιοτήτων με υπεύθυνους καθηγητές την κ. ΠέπηΞεναρίου και τον κ. Κωστή Πετρογιάννη
-          την ταινία που δημιούργησε η ομάδα τοπικής ιστορίας της Γ΄ Γυμνασίου με τίτλο «Όταν γίναμε ταινία» με υπεύθυνη καθηγήτρια την κ.Π. Ξεναρίου)
-          τα ηλεκτρονικά βιβλία του Γ1 και Γ2 με θέμα τα επαγγέλματα που δημιουργήθηκαν στο πλαίσιο του μαθήματος Εργαστήρια Δεξιοτήτων με υπεύθυνους καθηγητές την κ. ΠέπηΞεναρίου και τον κ. Κωστή Πετρογιάννη
-          τα διαφημιστικά βίντεο που δημιούργησαν μαθητές και μαθήτριες για την προβολή της ταινίας «Το Στοίχημα» στο Ί. Μ. Κακογιάννη, καθώς και την παρουσίαση της εμπειρίας της προέδρου και αντιπροέδρου του 15μελούς που παρακολούθησαν την πρωινή προβολή της ταινίας σε παιδιά άλλων σχολείων και μίλησαν για την εμπειρία τους

Και όπως κάθε χρόνο δεν έλειψαν οι αθλητικές δράσεις. Μάλιστα φέτος στους αγώνες ποδοσφαίρου και βόλεϊ προστέθηκαν και οι αγώνες μπάσκετ, καθώς με πρωτοβουλία του 15μελούς δημιουργήθηκε για πρώτη φορά ομάδα μπάσκετ που προπονούνταν σταθερά όλη τη χρονιά.
Ως συνήθως παρακολουθήσαμε τους αγώνες όλοι μαζί στο Κλειστό Γυμναστήριο και το Γήπεδο Ποδοσφαίρου με το πάθος να περισσεύει. Με συνθήματα και πανό, κλάματα και χαρές, όλοι έφυγαν τελικά ευχαριστημένοι αφού οι νίκες και οι ήττες μοιράστηκαν και όλες οι τάξεις που συμμετείχαν βίωσαν και τις δυο!
ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΚΑΙ ΟΛΕΣ
ΚΑΙ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ!

 

Ασφαλές διαδίκτυο με το Χαμόγελο του Παιδιού

 

  Τα παιδιά της Β΄ Γυμνασίου είχαμε την ευκαιρία να πάρουμε μέρος σε ένα διαδικτυακό βιωματικό εργαστήριο με θέμα το ασφαλές διαδίκτυο. Μαζί μας η ψυχολόγος του Χαμόγελου αλλά και τέσσερα άλλα σχολεία της περιοχής. Παρακολουθήσαμε βήμα βήμα την ιστορία ενός συνομήλικού μας κοριτσιού που δεχόταν μηνύματα από ένα άγνωστο σε αυτή πρόσωπο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Κάνοντας υποθέσεις για τα κίνητρα των ηρώων και την πιθανή εξέλιξη, συζητώντας για τα διλήμματα και διατυπώνοντας προτάσεις αλλά και προβληματισμούς προσεγγίσαμε με έναν πρωτότυπο τρόπο ένα πάντα επίκαιρο ζήτημα.


 

"Ημέρα της Ευρώπης 2023 — Εορτασμός του Ευρωπαϊκού Έτους Δεξιοτήτων":

«Εμείς γι’ αλλού κινήσαμε κι αλλού η ζωή μας πάει» ή αλλιώς: η Ούρσουλα που δεν είδαμε …

 Στις 9 Μαΐου 2023, που είναι η Ημέρα της Ευρώπης, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε συνεργασία με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο οργάνωσε εκδήλωση στο Ωδείο Αθηνών. Οι ομάδες λοιπόν Εφημερίδας, Βιβλιοθήκης και Τοπικής Ιστορίας δηλώσαμε συμμετοχή σε αυτή την εκδήλωση, που περιλάμβανε ομιλίες και συζητήσεις για τις απαραίτητες δεξιότητες των νέων στη σημερινή Ευρώπη. Κι ενώ περιμέναμε να μιλήσουμε ζωντανά ή έστω διαδικτυακά με την κ.Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και τον κ. Μαργαρίτη Σχοινά,πρόεδρο και αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, γρήγορα διαπιστώσαμε ότι δεν μπορούσαμε να πλησιάσουμε ούτε κατά διάνοια, καθώς ο αριθμός των σχολείων που είχαν προσκληθεί και καταφτάσει ήταν κατά πολύ μεγαλύτερος από αυτόν που μπορούσε να χωρέσει στο κτίριο!!!
Είχαμε όμως την ευκαιρία να επισκεφτούμε τα περίπτερα με ενημερωτικό υλικό από πρεσβείες των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και να πάρουμε πληροφορίες για τις σπουδές στην Ευρώπη αλλά και δεκάδες δωράκια ο καθένας (από μπλοκ και στιλό μέχρι σπόρους για να φυτέψουμε στο σχολείο μας).
Και φυσικά δεν αφήσαμε να πάει χαμένη η μετάβασή μας στην Αθήνα. Ξεκινήσαμε λοιπόν μια περιήγηση στην περιοχή, στον υπέροχο Εθνικό Κήπο και το Ζάππειο, για να καταλήξουμε σε μια βόλτα στον Σύνταγμα!

evropi1
evropi2
evropi3
evropi5
evropi6
evropi8
1/6 
bwd fwd

Από την Ομάδα Εφημερίδας


ΑΠΡΙΛΙΟΣ 2023

«Η Αθήνα… αλλιώς»: Η B' Γυμνασίου γνωρίζει τη βυζαντινή Αθήνα

 Τα παιδιά της Β΄ Γυμνασίου περιηγήθηκαν την Πλάκα ανακαλύπτοντας τη βυζαντινή Αθήνα. Στο πλαίσιο του προγράμματος Αθηνογνωσία,το περιοδικό Αρχαιολογία και Τέχνες οργανώνει τη χρονιά αυτή βιωματικές – διαδραστικές ξεναγήσεις για περιορισμένο αριθμό σχολείων της Αθήνας. Ήμασταν από τους τυχερούς που κατάφεραν να ενταχθούν στο πρόγραμμα και να εξερευνήσουν με την αρχαιολόγο Λίλα Πατσιάδου την περιοχή. Γνωρίσαμε βασικούς ρυθμούς της βυζαντινής αρχιτεκτονικής και εξοικειωθήκαμε με βασικές τεχνοτροπίες, υλικά και πραγματικά πολύ δύσκολη ορολογία! μέσα από παιχνίδια και διάλογο.

 

01
02
03
04
05
1/5 
bwd fwd



«Η Αθήνα… αλλιώς»: Η Α' Γυμνασίου γνωρίζει τα αρχαία μνημεία της Αθήνας

 Τα παιδιά της Α΄ Γυμνασίου περιηγήθηκαν την Πλάκα ανακαλύπτοντας την ιστορία την Αθήνας. Σε συνεργασία με το περιοδικό Αρχαιολογία και Τέχνες στο πλαίσιο του προγράμματος Αθηνογνωσία, η αρχαιολόγος Λίλα Πατσιάδου μας οδήγησε σε μια εξερεύνηση της περιοχής για να ανακαλύψουμε αρχιτεκτονικά στοιχεία της αρχαιότητας που διατηρούνται μέχρι σήμερα.



voltaa1
voltaa3
voltaa5
voltaa6
voltaa8
1/5 
bwd fwd

Η Γ' Γυμνασίου πάει τριήμερη

 

 Με πολλή αγωνία για το αν θα πάμε πολυήμερη εκδρομή τελικά, μιας και οι καθηγητές/τριες μας δεν ήταν και τόσο υπέρ αυτής στην αρχή, μάς ανακοινώθηκε μια μέρα ότι το 3ήμερο 2-4 Απριλίου θα πραγματοποιηθεί η πολυπόθητη εκδρομή μας στον Βόλο-Πήλιο με συνοδούς μας, την κ. Λορθέ, την κ. Κακουροπούλου και τον κ. Τελιγάδα. Αμέσως επικράτησε στο σχολείο ένας χαμός από πανηγυρισμούς αφού, λόγω καραντίνας, είχαμε χάσει πολλές εκδρομές.   
Οι μέρες πέρασαν και η αναμενόμενη μέρα έφτασε… Ήμασταν όλες και όλοι τόσο χαρούμενοι, που στο λεωφορείο μπορούσε κάποιος να ακούσει μόνο γέλια και τραγούδια. Εκείνη τη μέρα, νωρίς το μεσημέρι, φτάσαμε επιτέλους στον Βόλο. Η πρώτη επίσκεψη πραγματοποιήθηκε στο Αρχαιολογικό Μουσείο, όπου συναντήσαμε και την καταπληκτική ξεναγό μας που θα μας συντρόφευε τις δύο επόμενες μέρες. Στο Αρχαιολογικό Μουσείο είδαμε πολύτιμα αντικείμενα από τους αρχαίους μας πολιτισμούς τα οποία σώζονται μέχρι και σήμερα. Ιδιαίτερη εντύπωση μού έκαναν οι Παναθηναϊκοί αμφορείς, αλλά και τα ευρήματα από τους μυκηναϊκούς τάφους Έπειτα, επισκεφτήκαμε το Μουσείο πλινθοκεραμοποιίας Τσαλαπάτα. Ένα μουσείο με…..τούβλα! Εκεί ο ξεναγός μάς εξιστόρησε τη διαδικασία δημιουργίας τούβλων και κεραμιδιών σε ένα από τα σημαντικότερα εργοστάσια που υπήρξαν στην Ελλάδα και στο οποίο μάλιστα δούλευαν πολλοί Μικρασιάτες πρόσφυγες. Είδαμε φούρνους, μηχανήματα και μια μινιατούρα προσομοίωσης όλης της διαδικασίας παραγωγής! Μετά από αυτήν την ξενάγηση πήγαμε μια βόλτα στην παραλία του Βόλου και για φαγητό στα goodys. Μετά αναχωρήσαμε με το λεωφορείο για το ξενοδοχείο μας στην Αγριά... Το βράδυ βόλτα στην Αγριά για παγωτό… Τη νύχτα στο ξενοδοχείο μόνο ήσυχοι δεν ήμασταν. Επικρατούσε ένας πανικός, τρέχαμε στους διαδρόμους, παίζαμε θάρρος ή αλήθεια και οι συνοδοί καθηγητές/τριες ξενυχτούσαν κρατώντας «τσίλιες» μην ξεφύγουμε εντελώς! Το πρώτο βράδυ θα μας μείνει αξέχαστο!
  Τη Δευτέρα, εξαντλημένοι από το ξενύχτι, πήγαμε στο Πήλιο, στις Μηλιές όπου είδαμε τον σταθμό του θρυλικού τρένου του Πηλίου. Μετά από πολύ περπάτημα, εξουθενωμένοι φτάσαμε στην πλατεία, όπου επισκεφτήκαμε την εκκλησία των Ταξιαρχών. Αυτή η εκκλησία, στον νάρθηκα, λειτουργούσε ως ένα «σχολείο» στο οποίο μπορούσε κάποιος να μάθει για τον Χριστιανισμό. Βλέπετε εξηγούσε τη θρησκεία με μία τεράστια τοιχογραφία που έδινε με την εικόνα τα βασικά της στοιχεία! Έπειτα, είχαμε την ευκαιρία να δούμε την ιστορική βιβλιοθήκη των Μηλεών, που ήταν ένα σημαντικό κέντρο του νεοελληνικού διαφωτισμού και έπαιξε σημαντικό ρόλο στη μόρφωση των Ελλήνων και την επανάσταση εναντίον των Τούρκων. Ακόμη, επισκεφτήκαμε το ελαιοτριβείο της περιοχής Άνω Λεχώνια, κάναμε γευσιγνωσία του βολιώτικου λαδιού, δοκιμάσαμε ελιές και, βέβαια, είδαμε όλη τη διαδικασία παραγωγής του ελαιολάδου. Ο ιδιοκτήτης του ελαιοτριβείου φωτογραφήθηκε μαζί μας και έδωσε σε καθεμιά και καθένα μας και αναμνηστικό δωράκι! Τέλος, πήγαμε στον Βόλο. Δυστυχώς έβρεχε, αλλά εμείς δεν πτοηθήκαμε. Κάναμε βόλτα στα μαγαζιά του Βόλου, ψωνίσαμε, φάγαμε και έπειτα γυρίσαμε στο ξενοδοχείο. Το βράδυ, βγήκαμε σε ένα club στον Βόλο… Κάποιοι το ευχαριστήθηκαν, όμως κάποιοι, με το που μπήκε η τραπ μουσική, θέλανε να φύγουμε, πράγμα που έγινε (έτσι και αλλιώς δεν μπορούσαμε να μείνουμε περισσότερο, λόγω προγράμματος)…. Το βράδυ, αφού γυρίσαμε, προβλεπόταν πάλι ξενύχτι, αλλά όχι και τόσο έντονο όπως το πρώτο… Καθόμασταν σχετικά ήσυχες/οι σε ένα τεράστιο δωμάτιο βλέποντας μια ταινία ή παίζοντας ούνο!.
  Την τρίτη μέρα, κάτω από βροχή πάντοτε, επισκεφτήκαμε τα γραφικά χωριά Πορταριά και Μακρυνίτσα! Στη Μακρυνίτσα είχαμε την ευκαιρία να δοκιμάσουμε τοπικές λιχουδιές και να ψωνίσουμε σουβενίρ. Αφού θαυμάσαμε την καταπληκτική θέα, αναχωρήσαμε για τον Βόλο, όπου φάγαμε μεσημεριανό… Είχαμε τη δυνατότητα να πούμε ένα τελευταίο αντίο...
  Στον γυρισμό τα συναισθήματα ήταν ανάμεικτα…. Χαρούμενοι και γεμάτοι εικόνες, αλλά και δυστυχισμένοι που φεύγαμε… Ένα ξέγνοιαστο τριήμερο είχε φτάσει πλέον στο τέλος του…

Άρτεμις Τακάση

 

01
02
03
04
05
06
07
08
09
11
12
13
14
15
16
17
18
20
01/18 
bwd fwd


Η μνήμη και τα μυστικά της, από τον Δημήτρη Γιασσιράνη


    Οι άνθρωποι γεννιούνται με ισχυρή μνήμη ή μπορούν και την καλλιεργούν;
    Υπάρχουν τρόποι να μελετάμε λιγότερο, να κατανοούμε ευκολότερα και να θυμόμαστε για περισσότερο χρονικό διάστημα;
Αυτές και πολλές ακόμα ερωτήσεις απαντήθηκαν μέσα από μία σύντομη παρουσίαση όπου οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν καλύτερα το πιο πολύτιμο εργαλείο που διαθέτουν! Το μυαλό τους!
   Μια πολύ ενδιαφέρουσα παρουσίαση στα παιδιά και τους εκπαιδευτικούς του σχολείου μας έκανε ο κ. Δημήτρης Γιασσιράνης, μέλος του Δ.Σ. του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του Γυμνασίου μας, με θέμα πως μπορούμε να βελτιώσουμε την μνήμη μας. Τα παιδιά όλων των τάξεων είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν χρήσιμες τεχνικές αλλά και μία συγκεκριμένη ψηφιακή εφαρμογή πάνω στην οποία ο Δ. Γιασσιράνης έχει δουλέψει πολύ καιρό.Κατά τη διάρκεια λοιπόν της παρουσίασης έγινε αναφορά σε διάφορες τεχνικές ανάγνωσης, μελέτης και σημειώσεων, ώστε οι μαθητές να πάρουν ερεθίσματα και στη συνέχεια να κάνουν τη δική τους έρευνα προκειμένου να ανακαλύψει ο καθένας τον δικό του πιο αποδοτικό τρόπο μελέτης. Παράλληλα παρουσιάστηκε η εφαρμογή της πολύ βοηθητικής NOTEBARS και ο τρόπος χρήσης της.

giassiranis 12
 

ΜΑΡΤΙΟΣ 2023

Ημέρα κατά της σχολικής βίας και εκφοβισμού με το Χαμόγελο του Παιδιού

   Με πρωτοβουλία της ψυχολόγου και της κοινωνικής λειτουργού του σχολείου μας οργανώθηκε βιωματικό εργαστήριο από την ψυχολόγο του Χαμόγελου σε όλες τις τάξεις. Τα παιδιά παρακολούθησαν μέσα από βίντεο την ιστορία ενός συνομήλικού τους μαθητή που ήταν θύμα bullying στο σχολείο του. Μπήκαν στη θέση του, αλλά γνώρισαν και την οπτική γωνία των άλλων εμπλεκομένων, των γονιών του, των φίλων αλλά και των θυτών, των εκπαιδευτικών… Μέσα από τις σύντομες αφηγήσεις όλων των παραπάνω, βήμα βήμα συμπληρώθηκε το puzzle. Ήταν μια δράση ευαισθητοποίησης και ενεργοποίησης για αυτό το ζήτημα που είναι σχεδόν συνεχώς στην επικαιρότητα το τελευταίο διάστημα.


«Το όνειρο της Ελευθερίας»

25 mart 1
25 mart 2
25 mart 3
25 mart 4
1/4 
bwd fwd
  
   Με αφορμή την επέτειο της 25ης Μαρτίου, η ΜΟΧΘΕΛΑ (Μόνιμη Ομάδα Χορωδίας και Θεάτρου Λυκείου Αυλώνα) οργάνωσε μια μουσικοχορευτικοθεατρική παράσταση με τίτλο «Το όνειρο της Ελευθερίας». Τέσσερα κορίτσια αδυνατούν να καταλάβουν το νόημα της γιορτής της επετείου και παραπονιούνται στη μητέρα τους. Εκείνη τους λέει να πάνε για ύπνο επειδή είχε περάσει η ώρα και εκείνες πηγαίνουν απρόθυμα για ύπνο. Ένα από τα κορίτσια βλέπει στον ύπνο του ένα αλλιώτικο όνειρο. Ένας άνθρωπος από τα παλιά σηκώνεται από τον τάφο του ψάχνοντας τον γιο του. Η κοπέλα και οι αδελφές της κάνουν ένα «ταξίδι στον χρόνο» για να τον βοηθήσουν.Στο ταξίδι τους αυτό συναντάνε ήρωες της εποχής της επανάστασης που μοιράζονται μαζί τους τις εμπειρίες τουςκαι ανακαλύπτουν τη σημασία της ιστορίας και των αξιών της. Μουσική από τη χορωδία μας και τη μικρή μας ορχήστρα, ο χορός και η προβολή οπτικοακουστικού υλικού έκαναν πιο πλούσια την παράστασή μας.
  Δεν μπορούσαμε όμως να αγνοήσουμε και το ατύχημα των Τεμπών που είχε συμβεί πρόσφατα. Στην αρχή και στο τέλος, δύο μαθήτριες διάβασαν κείμενα τα οποία είχαν γράψει για την τραγωδία στα Τέμπη και όλοι οι συμμετέχοντες τραγούδησαν το «Στην κοιλάδα των Τεμπών» φέρνοντας δάκρυα στο κοινό.
  Η προετοιμασία ήταν δύσκολη, καθώς έπρεπε να φτιάξουμε τα σκηνικά, να σχεδιάσουμε και να εκτυπώσουμε αφίσες και προγράμματα και να κάνουμε ατελείωτες πρόβες, αλλά χάρη στο ομαδικό πνεύμα και την εμπιστοσύνη που είχαμε ο ένας στον άλλον, τα καταφέραμε.
Στην παράσταση συμμετείχαν οι μαθητές: Πανουργιά Έλενα, Ούτρα Κωνσταντίνα, Μώρος Δημήτρης, Λιάτη Νεφέλη, Αλιτσκόλλη Βίκυ, Γούβα Μαριάτζελα, Διατζίδη Ελένη, Μπάρδα Νικολέτα, Μπόρση Δήμητρα, Θεοδωροπούλου Ευαγγελία, Σαμπάνη Αναστασία και έπαιζαν ζωντανή μουσική ο Γιασσιράνης Άγγελος και ο Βόγγλης Μάνος. Βοήθησαν, επίσης, η κυρία Ξεναρίου Καλλιόπη, ο κύριος Καρανίκας Κωνσταντίνος και η κυρία Καρελιώτη Αθανασία.
 Έλενα Πανουργιά, Β΄ Λυκείου
                  
      
«Το Στοίχημα» με αφορμή τα 3 χρόνια μετά το πρώτο lockwdown

  Το Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης σε συνεργασία με τον Καρπό παρουσίασε την ταινία της Μαρίας Λεωνίδα «Το Στοίχημα», που παρακολουθεί τη σχολική ζωή στο σχολείο μας την περίοδο της πανδημίας. Τρία χρόνια μετά το lockdown, μαθητές, καθηγητές, γονείς και επιστήμονες προσκλήθηκαν να παρακολουθήσουν την ταινία, να θυμηθούν και να αξιολογήσουν τις αλλαγές που έφερε η καραντίνα.
  Οργανώθηκαν λοιπόν τρεις βραδινές προβολές της ταινίας που πλαισιώθηκαν από συζητήσεις με καλεσμένους από την εκπαιδευτική και ακαδημαϊκή κοινότητα καθώς και ψυχολόγους.
01

 Λίγα λόγια για την ταινία

  Η ζωή ξαφνικά βουλιάζει σε μια πρωτόγνωρη αδράνεια και ακινησία … Μερικοί αφοσιωμένοι εκπαιδευτικοί σε ένα μικρό γυμνάσιο στην ελληνική επαρχία, το 1ο Γυμνάσιο Αυλώνα, προσπαθούν να το κρατήσουν ζωντανό, με το σωσίβιο της ψηφιακής εκπαίδευσης. Αγώνας ενάντια στην απομόνωση, τη μοναξιά, την ανία… Θα τα καταφέρουν; Η κάμερα ακολουθεί καθημερινά τους μαθητές και τους καθηγητές στο σχολείο και το σπίτι και καταγράφει με χιούμορ και ρεαλισμό πώς η πρωτόγνωρη αυτή κατάσταση διαμόρφωσε τις σχέσεις τους, εντός και εκτός οθόνης. Τα στοιχήματα εκείνη την περίοδο ήταν πολλά, με βασικό το πώς και αν θα επιβιώσει το σχολείο μέσα σε όλη αυτή την κατάσταση.

 • Παρασκευή 17 Μαρτίου-Προβολή και Συζήτηση
       - Πώς άλλαξε η ζωή των παιδιών μέσα και έξω από το σχολείο;
       - Τρία χρόνια μετά, τι αλλαγές έφερε η καραντίνα στη ζωή των παιδιών και στις σχέσεις μέσα και έξω από το πλαίσιο της οικογένειας;
      - Πώς διαφαίνεται το μέλλον των σχέσεων με τον εαυτό μας και τους άλλους;

  Η Θάλεια Δραγώνα, ομότιμη καθηγήτρια Κοινωνικής Ψυχολογίας του Τμήματος Εκπαίδευσης και Αγωγής στην Προσχολική Ηλικία στο ΕΚΠΑ και η Ιωάννα Κατσιαφλιάνη, ψυχολόγος, στέλεχος του Κέντρου Πρόληψης και Εξαρτήσεων ''Σταθμός'' συζητούν και σχολιάζουν μαζί με τη σκηνοθέτιδα Μαρία Λεωνίδα.
02

 • Κυριακή 19 Μαρτίου-Προβολή και Συζήτηση
     - Πώς κατάφερε ένα σχολείο μέσα σε αυτή την κρίση να κάνει τη διαφορά;
     - Πώς άλλαξε η καραντίνα τη ζωή των παιδιών στο σχολείο, στην οικογένεια και στις παρέες τους;

    - Πώς ένα σχολείο που επενδύει στις σχέσεις μαθητών-καθηγητών και την ομαδική δουλειά διαχειρίστηκε την κρίσιμη αυτή περίοδο και έκανε τη διαφορά;

 Ο Βασίλης Τσάφος, καθηγητής Παιδαγωγικών στο τμήμα Εκπαίδευσης και Αγωγής στην Προσχολική Ηλικία του ΕΚΠΑ και ο Δημήτρης Αργύρης, Συντονιστής Εκπαιδευτικού ΈργουΜαθηματικών στο 5ο ΠΕΚΕΣ Αττικής συζητούν με τη Νάντια Τσενέ, Διευθύντρια του 1ουΓυμνασίου Αυλώνα και τη σκηνοθέτιδα.

03


 05







• Κυριακή 9 Απριλίου – Προβολή και Συζήτηση
«Εκπαιδευτικοί, γονείς και παιδιά: Η διαχείριση μιας κρίσιμης κατάστασης»
Πώς τα παιδιά και οι ενήλικες αναπτύσσουν μηχανισμούς διαχείρισης κρίσεων ως μονάδες αλλά και μέσα από το σχολικό περιβάλλον;
H Μαρία Λεωνίδα συζητά με τον Παναγή Κασσιανό, εκπαιδευτικό, πρώην προϊστάμενο Διεύθυνσης Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης του Υπουργείου Παιδείας και με την Ερατώ Χατζημιχαλάκη, οικογενειακή σύμβουλο, για αυτό το ζήτημα και άλλα πολλά με αφορμή την ταινία.

 Είπαν για την ταινία

 Η Μαρία Λεωνίδα αποτυπώνει αυθεντικά την καθημερινή ζωή ενός δυναμικού σχολείου, μέσα στις πρωτόγνωρες συνθήκες της πανδημίας, και μας συγκινεί.Με ευαισθησία και χιούμορ, αισθητική και ρυθμό, η ταινία κερδίζει το στοίχημα της εμπιστοσύνης εκπαιδευτικών, παιδιών και οικογενειών και διαχέει το ισχυρό μήνυμα της ύπαρξης σχολικών κοινοτήτων, που μαθαίνουν και εξελίσσονται, ακόμα και σε περιόδους κρίσης.

 Παναγής Κασσιανός, εκπαιδευτικός, πρώην προϊστάμενος Διεύθυνσης Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης Υπουργείου Παιδείας06

 «Το Στοίχημα» και για τα άλλα σχολεία

 Πέμπτη 30 Μαρτίου: ειδική προβολή για σχολεία

 Την Πέμπτη 30 Μαρτίου στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννηςοργανώθηκε μία πρωινή προβολή για σχολεία. Μετά την προβολή της ταινίας έγινε μία διαδραστική δημοσκόπηση που έδωσετην ευκαιρία στους μαθητές να εκφράσουν τις εντυπώσεις τους και τις εμπειρίες τους.

 Ακολούθησε συζήτηση μεδύο άξονες:

 α) - Ποια είναι η εμπειρία που αποκομίσαμε από την καραντίνα και πώς έχει επηρεάσει τις σχέσεις μας με τον εαυτό μας και τους άλλους;
    - Πώς φανταζόμαστε το μέλλον του σχολείου;

 β) Πώς γυρίζεται ένα ντοκιμαντέρ και ειδικά μέσα σε ένα σχολείο;

 Συμμετείχαν στο panel

 Δύο μαθήτριες του 1ουΓυμνασίου Αυλώνα που εμφανίζονται στην ταινία, η Ιωάννα Γεωργούλιακαι η Χαρά Λέκκα (πρόεδρος και αντιπρόεδρος του 15μελούς) που μοιράστηκαν την εμπειρία τους

  • Η σκηνοθέτιδα Μαρία Λεωνίδα που μίλησε για το γύρισμα της ταινίας
  • Η Ιωάννα Κατσιαφλιάνη, ψυχολόγος, στέλεχος του Κέντρου Πρόληψης των Εξαρτήσεων ‘’Σταθμός’’, που συντόνισε τη διαδικασία.09

 10






Είπαν για την ταινία

   Το «Στοίχημα» είχε να μου πει πολλά πράγματα για το πώς περνούσαν την καθημερινότητά τους κατά τη διάρκεια της πανδημίας κάποιοι άλλοι έφηβοι και βρήκα αρκετές ομοιότητες με τη δικιά μου ζωή. Μου έκανε εντύπωση η στάση των καθηγητών στο σχολείο του Αυλώνα. Ήταν ψύχραιμοι, συγκροτημένοι, αισιόδοξοι με αίσθηση ευθύνης, αφοσίωση, έμπνευση και κατανόηση για τους μαθητές τους και την πραγματικότητα που είχαν να αντιμετωπίσουν. Με εξέπληξε ευχάριστα η ματιά της σκηνοθέτιδας που αποτύπωσε τη ζωή μας εκείνο το διάστημα με πολύ ευαισθησία.

 Νικόλας Θωμάκος, μαθητής Β’ Λυκείου

 

ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ 2023

 Ενώνουμε τη φωνή μας για τα Τέμπη

tempi

 Συγκλονισμένοι από το ατύχημα στα Τέμπη θελήσαμε να κάνουμε κι εμείς τη φωνή μας να ακουστεί, παίρνοντας μέρος στη γενική κινητοποίηση. Τα παιδιά του γυμνασίου, όπως και τόσων άλλων σχολείων της χώρας, με πρωτοβουλία του 15μελούς,«γράψαμε» στην αυλή του σχολείου με τις τσάντες μας τη φράση που μας άγγιξε την καρδιά και που ποτέ δε θα ξεχάσουμε: «Πάρε με όταν φτάσεις.»
Ακολούθησε το λύκειο με κατάληψη και οι εκπαιδευτικοί του σχολείου με τη συμμετοχή τους στην πανελλαδική απεργία.
 

Από το 15μελές

Αποκριάτικο πάρτι

01
02
03
04
05
06
07
08
09
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
01/31 
bwd fwd

  Φέτος, όλοι μαζί στο θέατρο του σχολείου διασκεδάσαμε τις δύο τελευταίες ώρες της Παρασκευής στο καθιερωμένο αποκριάτικο πάρτι μας. Τη διοργάνωση αυτή τη φορά είχε αναλάβει το Β2 και το Β3. Διακόσμησαν τον χώρο, συντόνισαν τον μπουφέ με τη συμμετοχή όλων των τμημάτων, ανέλαβαν τη μουσική και οργάνωσαν διαγωνισμό μεταμφίεσης. Κάθε τμήμα διάλεξε ένα θέμα, μεταμφιέστηκαν όλοι ανάλογα και έκαναν την εμφάνισή τους και την ‘πασαρέλα’ τους στο θέατρο. Η κριτική επιτροπή, στην οποία συμμετείχε ένα παιδί από κάθε τμήμα, έδωσε το «βραβείο» στο Β3, όπου τα αγόρια είχαν ντυθεί γυναίκες και τα κορίτσια άντρες. Και τι ήταν το βραβείο; Πίτσες για τα παιδιά του τμήματος. Από τους εκπαιδευτικούς ξεχώρισε η κυρία Κακουροπούλου που είχε ντυθεί βασίλισσα Ελισάβετ και η κυρία Ξεναρίου Ινδιάνα!


Περίπατος στην Αθήνα (18/2/2023)

 

Σαββατιάτικη εξόρμηση με γονείς, παιδιά και εκπαιδευτικούς – Επίσκεψη στην έκθεση «Ένδυμα ψυχής» και περιήγηση/εξερεύνηση στην περιοχή γύρω από την Ακρόπολη

03
04
05
06
07
08
09
10
11
1/9 
bwd fwd

Οι φωτογραφίες από το μουσείο είναι της κ. Ελεονώρας Ζαγκοβά, μητέρας
Τα κείμενα προέρχονται από το F/B του προέδρου του Συλλόγου γονέων

 

  Μια γεμάτη και ηλιόλουστη μέρα απολαύσαμε σήμερα μικροί και μεγάλοι στην εξόρμηση μας προς το Μουσείο της Ακρόπολης επισκεπτόμενοι την έκθεση "Ένδυμα Ψυχής". Συνεχίσαμε την μέρα μας με πολύ δράση παίρνοντας μέρος σε διαδραστικό παιχνίδι χωρισμένοι σε ομάδες μικροί και μεγάλοι, ψάχνοντας σε ιστορικά σημεία της πόλης στοιχεία της ιστορίας και του πολιτισμού μας. Διαδρομές, μονοπάτια, ξεναγήσεις, αφηγήσεις κάτω από τον ηλιόλουστο Αττικό ουρανό, πολύ ενέργεια, αμείωτο ενδιαφέρον, χαρά συντέλεσαν στο να περάσουμε για άλλη μια φορά υπέροχα σε αυτήν την μοναδική εμπειρία. Ευχαριστώ από καρδιάς για άλλη μια φορά όλους τους συμμετέχοντες μικρούς και μεγάλους καθώς και τις κ.Τσενέ και κ. Κέκη για την πολύτιμη βοήθεια, θέληση και αγάπη τους προς όλους μας

Ανδρέας Λένος, γονιός, πρόεδρος Συλλόγου Γονέων

 

 Πολύ ωραία προσπάθεια,
περάσαμε πολύ όμορφα, μπράβο στον σύλλογο για την οργάνωση και συγχαρητήρια στις κυρίες Τσενέ και Κέκη για την ξενάγηση, τον ενθουσιασμό που μοίρασαν στα παιδιά, αλλά και για τα εκπαιδευτικά παιχνίδια που οργάνωσαν και συμμετείχαν μικροί και μεγάλοι. Έχουμε περάσει τόσες φορές από αυτά τα μέρη και ακόμα μαθαίνουμε

 Νάσος Στυλιανός, γονιός

 

  Έχω να πω ότι η σημερινή μέρα ήταν τόσο θαυμάσια που δύσκολα περιγράφεται. Η έκθεση με τις χρυσοκέντητες φωτογραφίες, τυπωμένες σε ύφασμα, παραδοσιακών στολών ηρώων και μη της ιστορίας του τόπου μας, σε συνδυασμό με το διαδραστική ξενάγηση της περιοχής γύρω απ' το μουσείο, στην οποία συμμετείχαν γονείς και παιδιά είναι μια αξέχαστη εμπειρία. Και να σημειώσω ότι χωρίς την κυρία Τσενε και κυρία Κέκη που επιμελήθηκαν τη διαδραστική αυτή ξενάγηση, τα παιδιά δεν θα γνώριζαν, παρά ίσως μεγάλοι πια, ούτε που βρίσκεται το Θέατρο του Διονύσου, ούτε τα αρχαιολογικά ευρήματα του μετρό, ούτε θα γνώριζαν τα νεοκλασικά κτίρια της περιοχής, ούτε τον λόφο του Φιλοπάππου ούτε το εκκλησάκι του Αγ. Δημητρίου Λαμπαρδιάρη, ούτε το λιθόστρωτο μονοπάτι που οδηγεί σ' αυτό του Πικιώνη κι ούτε την Πνύκα απ' όπου οι αρχαίοι Αθηναίοι διαβουλεύονταν κι αποφάσιζαν στα πρότυπα της άμεσης Δημοκρατίας!
Κι επίσης χωρίς το διαδραστικό χαρακτήρα του περίπατου δεν θα είχαμε εμείς οι γονείς τη χαρά να διασκεδάσουμε και να επικοινωνήσουμε με τα παιδιά μέσα από την κοινή μας ομαδική εξερεύνηση όλων αυτών των υπέροχων και θαυμαστών που έχει η Αθήνα μας!

 Ευαγγελία Σημαντήρη, γονιός

 

  Ευχαριστούμε πολύ τον Σύλογγο γονέων που οργάνωσε την επίσκεψη και την ξενάγηση στην υπέροχη έκθεση στο Μουσείο της Ακρόπολης με τίτλο Ένδυμα Ψυχής του φωτογράφου Βαγγέλη Κύρη και του κεντητή Ανατόλι Γκεοργκίεφ. Μοναδική έκθεση που αξίζει να την επισκεφτεί κάποιος. Βγαίνοντας καταλαβαίνεις πόσο όμορφα σε ταξίδεψαν οι εικόνες στον χρόνο, στην ιστορία, στην μόδα του χθες, στα διαχρονικά και πολυτελή υλικά, όπως οι μεταξωτές και χρυσές κλωστές, στην τεχνολογία και τέχνη του σήμερα με υπέροχες φωτό πάνω σε καμβά και καταπληκτικά κεντήματα πάνω στις φωτό με φωτοσκιάσεις και ρεαλιστική απόδοση των ενδυμάτων.
 Η συνέχεια με τη διαδραστική και παιχνιδιάρικη γνωριμία με τον άξονα Στύλοι του Ολύμπιου Διός μέχρι το Θησείο έχει σχεδιαστεί από εμάς, γιατί πάντα νιώθαμε την ανάγκη ως καθηγητές να δώσουμε γνώσεις στα παιδιά μας μέσα από μια δράση που θα είναι ευχάριστη, δυναμική, δημιουργική, ομαδική, με εκπλήξεις αποκάλυψης και που αφήνει στο τέλος μια ικανοποίηση στα παιδιά ότι τα κατάφεραν. Μπράβο στα παιδιά μας αλλά και στους γονείς που συμμετείχαν και μας βοήθησαν με ενθουσιασμό. Ήταν μια υπέροχη μέρα ! Ευχαριστούμε πολύ!

Άννυ Κέκη, πρ. υποδιευθύντρια του σχολείου & καθηγήτρια γαλλικών


Τσικνοπέμπτη
16/2/2023

   Με μουσική, χορό και σουβλάκια γιορτάσαμε την Τσικνοπέμπτη όλοι μαζί στην αυλή του σχολείου μας. Η ημέρα ήταν βροχερή και κυριολεκτικά μέχρι την τελευταία στιγμή ετοιμάζαμε το θέατρο για να γιορτάσουμε εκεί. Λίγο πριν τη γιορτή όμως ένας ανοιξιάτικοςήλιος διαδέχτηκε τη συννεφιά! Με αστραπιαία λοιπόν ταχύτητα ξεστήσαμε και ξαναστήσαμε όλη τη διοργάνωση στην αυλή. Όλα αυτά από το Γ1 και το 15μελές που οργάνωσαν την εκδήλωση με μεγάλη επιτυχία.

01
02
03
04
05
06
07
1/7 
bwd fwd

 

Αναζητώντας το κέντρο το σύμπαντος στο Πλανητάριο

  Υπάρχει άραγε κέντρο στο Σύμπαν και αν ναι πού θα μπορούσε να βρίσκεται; Η προσπάθεια να απαντηθεί αυτό το ερώτημα χάνεται στα βάθη των αιώνων. Τις απαντήσεις που έχουν κατά καιρούς δοθεί στο ερώτημα αυτό παρακολουθήσαμε όλες οι τάξεις του σχολείου στην ψηφιακή παράσταση "Το κέντρο του κόσμου: από το Γεωκεντρικό σύστημα στη διαστολή του σύμπαντος" στο Πλανητάριο. Μετά την υποβλητική αυτή παράσταση επισκεφτήκαμε το Ίδρυμα Σταύρου Νιάρχου για να περιηγηθούμε στους κήπους και τους άλλους χώρους του ιδρύματος. Ήταν μια επίσκεψη μετ' εμποδίων, καθώς το σχολείο μας είχε μείνει κλειστό όλη την προηγούμενη εβδομάδα λόγω κακοκαιρίας. Και όμως μία  ηλιόλουστη μέρα μας ξημέρωσε ώστε να μπορέσουμε να κάνουμε ακόμα και  ποδηλασία!

Φωτό από την εκδρομή

planitario1
planitario2
planitario3
planitario4
planitario5
planitario6
planitario8
planitario9
1/8 
bwd fwd


ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ 2023

Γιορτή των Tριών Ιεραρχών
και κοπή πίτας για την καινούρια χρονιά

00
01
02
03
04
05
06
1/7 
bwd fwd

 

  Σήμερα, Δευτέρα 30 του Γενάρη, το πρωί οι περισσότερες/οι πήγαν για εκκλησιασμό και όσες/οι δεν επιθυμούσαν να παραστούν στην εκκλησία ήρθαν στο σχολειό να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους για να είναι έτοιμη η αίθουσα εκδηλώσεων την 6η και 7η ώρα…Μετά τα μαθήματα της 3ης, 4ης και 5ης ώρας μαζευτήκαμε, μαθητές, δάσκαλοι και τα μέλη του Συλλόγου γονέων και κηδεμόνων, στη μεγάλη αίθουσα των εκδηλώσεων για να τιμήσουμε τους Τρεις Ιεράρχες και να κόψουμε τις πρωτοχρονιάτικες πίτες μας.
  Η θεολόγος του σχολείου μας, κα Τσιώλη Σταυρούλα, μάς εξήγησε παραστατικά και σε βάθος, μέσω της παρουσίασης που είχε ετοιμάσει, όχι μόνο το θεολογικό αλλά και το φιλολογικό και παιδαγωγικό έργο των τριών μεγάλων Πατέρων της Εκκλησίας του 4ου αιώνα μ.Χ. Μάθαμε όψεις του έργου τους που μάλλον δεν είχαμε συνειδητοποιήσει επαρκώς.
  Μετά ακολούθησε η κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας ανά τμήμα με τους υπευθύνους των τμημάτων να αναλαμβάνουν το κόψιμο. Η/ο τυχερή/ός μαθήτρια/ής από κάθε τμήμα που έβρισκε το φλουρί, έπαιρνε ένα όμορφο δώρο που έιχε ετοιμάσει ο Σύλλογος γονέων και κηδεμόνων του Γυμνασίου.


ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 2022


Χριστούγεννα 2022

   Ώσπου έφτασε αυτή η ιδιαίτερη, λατρεμένη μέρα για τα παιδιά, αυτή η μέρα που γεμίζει το σχολείο Χριστούγεννα, αυτή ημέρα που σκεπάζει το σχολείο ένα χριστουγεννιάτικο πέπλο... Τα χριστουγεννιάτικα τραγούδια, οι μπουφέδες, τα στολίδια, το χριστουγεννιάτικο δέντρο, αυτές οι ώρες που δεν κάναμε μάθημα και πάνω από όλα η χριστουγεννιάτικη γιορτή, όλα αυτά τα συνδυάζει το ανθρώπινο μυαλό μας και έρχεται ως αποτέλεσμα αυτή η περίοδος να είναι ονειρεμένη.
  Πάντα οι χριστουγεννιάτικες γιορτές έχουν το ίδιο βαθύ μήνυμα, ο καθένας το αντιλαμβάνεται, όμως, διαφορετικά αυτό το μήνυμα…, ένα όμως είναι… Έτσι και στη σημερινή γιορτή...

 ……………………………………………………………………………………………………………………………………………

 - Ναταλίααα... Περίμενε, να πάμε μαζί σπίτι...
- Πώς σου φάνηκε η γιορτή;
- Αα, πολύ ωραία! Ειδικά οι μπουφέδες…
- Όχι μωρέ το φαγητό, η γιορτή!
- Κοίτα μεταξύ μας τώρα δεν πολυκατάλαβα το μήνυμα του θεατρικού…
-Πολύ απλά, είχαμε τη νέα γενιά, τη μόδα και κάποιους γνωστούς ανθρώπους στην τηλεόραση και παρακολουθούσαμε ότι για τον καθένα τα Χριστούγεννα είναι κάτι διαφορετικό.
- Μμ... Καλά...Για εμένα πάντως άλλο είναι το νόημα των Χριστουγέννων, αλλά ας μην αρχίσω τώρα...
- Ναι, άσ’ το καλύτερα γιατί θα νυχτώσουμε…
- Μας τα πάνε κιόλας , και δεν έφερα κανένα ψιλό να τους δώσω...
- Τι λες μωρέ;
-Μα ούτε ένα σοκολατάκι δεν τους άξιζε;
- Καλά, ωραία ήταν και τα κάλαντα, αλλά εμένα μου άρεσε και το βίντεο που περιέγραφε τους Αρβανίτες και τους Σαρακατσαναίους με τα χριστουγεννιάτικα έθιμά τους..
- Τίμια η καταγωγή μου!
- Και μετά ήταν πολύ ωραία!
- Εννοείς με τους μπουφέδες του Γυμνασίου και τα παραδοσιακά κεράσματα του Λυκείου;
- Ναι, αλλά όχι μόνο τους μπουφέδες, εννοώ κυρίως τους χορούς, τα τραγούδια… είχαμε γίνει ένα λύκειο, γυμνάσιο, καθηγητές, παιδιά!
- Εμ, ποτέ γίναμε, αλήθεια, μείγμα;
- Καλά καλά άσ’ το, εσύ τι έκανες εκείνη την ώρα;
-Αα... Εμ εγώ... Στους μπουφέδες ήμουν... Και μετά πήγα με την Άσπα και βαθμολογούσαμε τους χορούς. Το καλύτερο, όμως, ήταν οι μπουφέδες: αναψυκτικά, μελομακάρονα, τσιπς, γλυκά, αλμυρά και ό,τι άλλο ήθελε η ψυχή μου!
- Εγώ ήμουν στους χορούς και χτύπαγα παλαμάκια!
- Ήταν τόσο ωραία που κάποιοι είχαν χριστουγεννιάτικα ρούχα…, είχαμε χριστουγεννιάτικη διακόσμηση, αχ ….τα χριστουγεννιάτικα φαγητά!
- Ο πεινασμένος καρβέλια ονειρεύεται...
- Κάτι έχει αλλάξει, όμως, μου φαίνεται… Κάτι δε μου πάει καλά… Μήπως το νόημα των Χριστουγέννων είναι ένα, όμως, δεν το ξέρουμε όλοι...
- Τέλος πάντων, φτάσαμε… θα τα πούμε άλλη φορά… Καλά Χριστούγεννα!
 
01
03
04
05
07
09
11
13
15
17
19
21
23
25
26
29
31
33
35
37
01/20 
bwd fwd


Μαριάμ Γεωργακοπούλου

 

Στη συνάντηση του Δικτύου Δημοκρατικών Σχολείων στο Στρασβούργο

strasb 1
   Η καραντίνα τελείωσε και σιγά σιγά αρχίζουν και πάλι οι εθνικοί και διεθνείς οργανισμοί να οργανώνουν δια ζώσης συναντήσεις,μετά από ένα διάλειμμα 2,5 χρόνων. Έτσι και το Συμβούλιο της Ευρώπης οργάνωσε στο Στρασβούργο, έδρα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου μαζί με τις Βρυξέλες, συνάντηση των μελών του Δικτύου Δημοκρατικών σχολείων. Στη συνάντηση αυτή, που έγινε στις 7 και 8 Δεκεμβρίου 2022, συμμετείχε και η διευθύντρια του σχολείου, Νάντια Τσενέ, καθώς το σχολείο μας είναι μέλος του Δικτύου Δημοκρατικών Σχολείων.
  Στη συνάντηση πήραν μέρος τριάντα πέντε εκπαιδευτικοί από την Ευρώπη, με τους εκπαιδευτικούς από την Ουκρανία να κλέβουν την παράσταση χάρη στη δυναμική παρουσία τους. Την πρώτη μέρα της συνάντησης παρουσιάστηκαν οι ποικίλες δράσεις του Συμβουλίου της Ευρώπης για την προώθηση της δημοκρατίας στο σχολείο, καθώς και η πολιτική του Συμβουλίου αναφορικά με τη διδασκαλία της Ιστορίας,των ξένων γλωσσών, καθώς και την ψηφιακή εκπαίδευση. Τη δεύτερη μέρα τα σχολεία που μετέχουν στο δίκτυο παρουσίασαν μία δράση τους και έγινε ανταλλαγή ιδεών για την υλοποίηση προγραμμάτων μελλοντικά. Το κλίμα ήταν πολύ φιλικό, η αβεβαιότητα όμως για το κατά πόσο θα συνεχιστούν οι εκπαιδευτικές δράσεις του Συμβουλίου προκάλεσε απογοήτευση. Ωστόσο, είχαμε την ευκαιρία να γνωρίσουμε εκπαιδευτικούς και σχολεία, με τα οποία θα μπορούσαμε να συνεργαστούμε στο μέλλον. Στα διαλείμματα των συναντήσεών μας είχαμε την ευκαιρία να απολαύσουμε το χριστουγεννιάτικο κλίμα της πόλης, που θεωρείται η πρωτεύουσα των Χριστουγέννων, αλλά και να ξεναγηθούμε στο Ευρωκοινοβούλιο, όπου γινόταν μάλιστα συνεδρίαση μαθητών και μαθητριών από όλη την Ευρώπη που μετέχουν στο πρόγραμμα Euroscuola. Και στα δικά μας!!!

Νάντια Τσενέ, διευθύντρια


 

Συμμετοχή στο Πρόγραμμα Νεανικής Συμμετοχής YES

 

  Το σχολείο μας συμμετέχει στο πρόγραμμα YES που προβλέπει τη συγκρότηση 5 Εφηβικών Συμβουλευτικών Ομάδων σε 5 πόλεις της Ελλάδας.
  Τα μέλη των Ομάδων είναι έφηβοι 13 ως 17 ετών από διαφορετικά σχολεία που συναντιούνται μία φορά τον μήνα στο Ίδρυμα Νιάρχου, μαζί με έμπειρους συντονιστές / συντονίστριες και νέους διευκολυντές / διευκολύντριες, επικοινωνούν μεταξύ τους διαδικτυακά, συζητούν για θέματα σχετικά με την ψυχική υγεία παιδιών και εφήβων, σχεδιάζουν και συμμετέχουν σε διάφορες δράσεις στα σχολεία τους.
  Ο στόχος του προγράμματος είναι να τροφοδοτεί με συστηματικό τρόπο την ομάδα της Πρωτοβουλίας για την Ψυχική Υγεία Παιδιών και Εφήβων με τις απόψεις και τις προτάσεις των εφήβων για τον τρόπο βελτίωσης της φροντίδας ψυχικής υγείας που λαμβάνουν.
  Οι Συμβουλευτικές Ομάδες, αφού συζήτησαν για τα κύρια θέματα που κατά τη γνώμη τους απασχολούν τους έφηβους στις μέρες μας, αποφάσισαν τα ασχοληθούν φέτος με το άγχος.  Από το σχολείο μας συμμετέχει μία μαθήτρια που θα συνεργαστεί με μία μαθήτρια του ΓΕΛ Αυλώνα και με τις δύο εκπαιδευτικούς Νάντια Τσενέ και Πέπη Ξεναρίου που συμμετέχουν στο πρόγραμμα.
  Η δράση υλοποιείται στο πλαίσιο πενταετούς προγράμματος του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος για την ψυχική υγεία και με αφετηρία την Ελλάδα προβλέπεται να οργανώνει δράσεις σε όλον τον κόσμο.
Νάντια Τσενέ, διευθύντρια

 

Ο Ιαβέρης και πάλι στο σχολείο μας!

iaveris22

   Το Σάββατο 3/12 στις 4.00μ.μ. στην αίθουσα εκδηλώσεων του Γυμνασίου και Λυκείου, οι τρεις σύλλογοι γονέων των σχολείων του Αυλώνα (Δημοτικού, Γυμνασίου και Λυκείου) προσκάλεσαν τον γνωστό σε όλους Ιαβέρη για να μιλήσει σε παιδιά και γονείς. Σκοπός ήταν να πληροφορήσει και να ευαισθητοποιήσει για τη μάστιγα της εποχής μας, τα Τροχαία ατυχήματα. Ο εμπνευσμένος αυτός ομιλητής με τον παραστατικό λόγο του και το συγκλονιστικό οπτικοακουστικό υλικό που παρουσίασε ανέδειξε την αξία της ανθρώπινης ζωής και μας αφύπνισε.
Τρεις Σύλλογοι, μια Πρόσκληση, ένας Σκοπός !
Αφυπνίσου - Ενημερώσου - Γίνε πιο προσεκτικός
 Αντρέας Λένος, Πρόεδρος Συλλόγου Γονέων & Κηδεμόνων 1ου Γυμνασίου Αυλώνα


Στην Εθνική Βιβλιοθήκη για να πάρουμε βραβείο!

 

01
02
03 1o vraveio
04 2 braveio
05
06
1/6 
bwd fwd

 

  Την Πέμπτη 1 Δεκεμβρίου 2022, στην αίθουσα του Πύργου Βιβλίου της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδας, στο Κέντρο Πολιτισμού του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, το σχολείο μας παρευρέθηκε στην εκδήλωση βράβευσης για τον 5ο Πανελλήνιο Μαθητικό διαγωνισμό για τα σχολεία Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης με θέμα: «Οδική Ασφάλεια Κοινή Ευθύνη»που είχε διοργανώσει το Ινστιτούτο Οδικής Ασφάλειας Πάνος Μυλωνάς.
 Το σχολείο μας τιμήθηκε με το 1ο Βραβείο, στην κατηγορία ταινίας και με το 2ο βραβείο για την κατηγορία ψηφιακής εφαρμογής!
 Βραβεύσεις δόθηκαν και σε άλλα σχολεία της Ελλάδας, στις κατηγορίες Βίντεο Σποτ και Ψηφιακής Εφαρμογής.  
 Τα βραβεία απονεμήθηκαν από την Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων, κυρία Νίκη Κεραμέως, από τον Περιφερειάρχη Αττικής, κύριο Γεώργιο Πατούλη, και από άλλα πολιτικά πρόσωπα, στον τομέα του Πολιτισμού και της Εκπαίδευσης. Οι μαθητές παρουσίασαν ψηφιακά έργα που τόνιζαν τη σημασία της προστασίας του περιβάλλοντος, της χρήσης άλλων μέσων εκτός από το αυτοκίνητο, όπως το ποδήλατο, της τήρησης των κανόνων οδικής ασφάλειας. Οι παρουσιάσεις αυτές ήταν σπουδαίες, γιατί ευαισθητοποίησαν όλους μας στο θέμα της οδικής ασφάλειας και της σωστής μας οδικής συμπεριφοράς.
 Αξιόλογη εμπειρία ήταν και η συμμετοχή μας στους προσομοιωτές αυτοκινήτων, από την οποία συνειδητοποιήσαμε πόσο επικίνδυνη για την ασφάλεια μας, μπορεί να είναι η μη τήρηση των κανόνων οδικής προστασίας και η απερίσκεπτη παράβλεψή τους.
 Στην εκδρομή αυτής δε χαρήκαμε μόνο για τη βράβευσή μας αλλά και εμπλουτίσαμε τις γνώσεις μας για το θέμα της οδικής ασφάλειας και τα μέτρα πρόληψης που εξασφαλίζουν ασφαλείς μετακινήσεις. Εννοείτα πως και το εξαιρετικό περιβάλλον του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, στο οποίο έλαβε χώρα η εκδήλωση, μας άφησε μια αξέχαστη εντύπωση.
 Ευχαριστούμε πολύ τη Διευθύντρια του σχολείου μας, τους δασκάλους μας και κυρίως την δασκάλα μας κυρία Ξεναρίου, για την ιδέα να συμμετάσχουμε στον διαγωνισμό αυτό και για τη συμβολή της στη δημιουργία των βραβευμένων έργων μας στο πλαίσιο του διαγωνισμού.

  Δήμητρα Σημαντήρη

ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ 2022

 

«Το καφενείο του κρυφοεπαναστάτη»

17 noem 2
17 noemb4

 












 Με αφορμή την επέτειο του Πολυτεχνείου, η ΜΟΧΘΕΛΑ (Μόνιμη Ομάδα Χορωδίας και Θεάτρου Λυκείου Αυλώνα) οργάνωσε μια μουσικοθεατρική παράσταση με τίτλο «Το καφενείο του κρυφοεπαναστάτη», όπου πρωταγωνίστριες είναι δύο αδελφές. Η μικρή ήθελε να επαναστατήσει, ενώ η μεγάλη ήθελε να κρατήσουν και οι δύο χαμηλούς τόνους, επειδή φοβόταν μην τη χάσει, ενώ και η ίδια ήθελε να επαναστατήσει. Ύστερα από καιρό, η μεγάλη πείθεται και επαναστατούν μαζί, και στο τέλος τις συλλαμβάνουν. Η δράση διαδραματίζεται κυρίως στο καφενείο που έχει η μεγάλη αδελφή για να συντηρήσει την αδελφή της και την ίδια, μια που είναι ορφανές. Παράλληλα με τη παράσταση, η χορωδία τραγουδούσε συγκινητικά τραγούδια και προβαλλόταν οπτικοακουστικό υλικό της εποχής. Ο συνδυασμός του υλικού και των ικανοτήτων των παιδιών προκάλεσαν συγκίνηση στο κοινό. Εξαιρετικό ήταν και το σκηνικό που παρίστανε ένα παραδοσιακό καφενείο.

 Στην παράσταση συμμετείχαν οι μαθητές: Ούτρα Κωνσταντίνα, Αποστολέρη Ελευθερία, Περήφανου Δανάη, Μώρος Δημήτρης, Πανουργιά Έλενα, Ασλάνι Μαρία, Χριστοφόρου Αποστολία, Λιάτη Νεφέλη, Αλιτσκόλλη Βίκυ, Γούβα Μαριάντζελα, Διατζίδη Ελένη, Μπάρδα Νικολέτα, Μπόρση Δήμητρα, Θεοδωροπούλου Ευαγγελία, Σαμπάνη Αναστασία και έπαιζαν ζωντανή μουσική ο Γιασσιράνης Άγγελος και ο Βόγγλης Μάνος. Βοήθησαν, επίσης, η κυρία Ξεναρίου Καλλιόπη, η οποία είναι καθηγήτρια και στο Γυμνάσιο, και ο κύριος Καρανίκας Κωνσταντίνος, ενώ η κυρία Αθανασία Καρελιώτη μητέρα μαθήτριας και μουσικός, είχε αναλάβει τη μικρή μας ορχήστρα και τη χορωδία.

Έλενα Πανουργιά, Β΄ Λυκείου

 

Δύο χρόνια μετά...πάλι Μαραθώνιος
 

Σάββατο 12/11/2022
11
12
13
14
15
16
17
1/7 
bwd fwd

Το Σάββατο στον Τύμβο του Μαραθώνα εθελοντές από το Γυμνάσιο και το Λύκειο βοηθούν στην τελετή έναρξης.

 

   Κυριακή 13/11/2022
03
06
09
11
13
15
16
18
25
28
30
33
01/12 
bwd fwd

... (με τη ματιά του εθελοντή)

 Στις δεκατρείς Νοεμβρίου πραγματοποιήθηκε η παγκόσμιας φήμη αθλητική εκδήλωση του αυθεντικού Μαραθώνιου της Αθήνας. Αυτό το αθλητικό γεγονός είναι αφιερωμένο στον Γρηγόρη Λαμπράκη, ιατρό, αθλητή, βουλευτή και αγωνιστή της Ειρήνης που δολοφονήθηκε το 1963. Η απόσταση του Μαραθωνίου είναι σαράντα δύο χιλιόμετρα και εκατόν ενενήντα πέντε μέτρα. Στον Μαραθώνιο συμμετείχαμε και εμείς ως εθελοντές, με σκοπό να διασκεδάσουμε, να έχουμε την εμπειρία και να βοηθήσουμε τον ΣΕΓΑΣ (Σύνδεσμος Ελληνικών Γυμναστικών Αθλητικών Σωματείων) στην διοργάνωση του Μαραθωνίου Δρόμου. 
 Η περιπέτεια μας ξεκίνησε με ένα πολύ πρωινό ξύπνημα περίπου στις δυόμιση ώρα. Μισή ώρα αργότερα φτάσαμε στο σχολείο για να επιβιβαστούμε στα λεωφορεία και να αναχωρήσουμε προς τον Μαραθώνα. Περίπου τεσσερισήμισι είχαμε καθήκον να ακούσουμε μια ενημέρωση σχετικά με τις θέσεις μας και έπειτα να κατευθυνθούμε προς αυτές για να ξεκινήσουμε. Αφού πήραμε μια γενική ιδέα για τις δουλειές μας, τακτοποιηθήκαμε γρήγορα στα πόστα μας, ακούσαμε λίγες οδηγίες ακόμα και αρχίσαμε δίχως να χρονοτριβούμε. Εγώ ήμουν στη διανομή των αντιανεμικών. Για περίπου μια ώρα η προετοιμασία για τη διανομή στους αθλητές πήγαινε πολύ καλά, με τις αφίξεις όμως των πρώτων αθλητών υποχρεωθήκαμε να επιταχύνουμε, γιατί τώρα δεν βγάζαμε μόνο τα αντιανεμικά από τις συσκευασίες, αλλά τα μοιράζαμε κι όλας στους αθλητές. Προσωπικά δε θα έμενα πολύ στα αντιανεμικά γιατί με την άφιξη των πρώτων δρομέων φάνηκε ότι τα φορτηγάκια που οι αθλητές θα εμπιστεύονταν τα προσωπικά τους είδη είχαν έλλειψη από χέρια. Έτσι το καθήκον με καλούσε να τρέχω σαν τρελός στα μαύρα σκοτάδια του Μαραθώνα για να φτάσω στα φορτηγάκια. Όταν επιτέλους έφτασα έλαβα και κάποιες καινούριες οδηγίες και καθόμουν σαν άγαλμα στη σκοτεινιά και στο κρύο, διότι δεν είχαμε ακόμα ιδιαίτερη κίνηση. Ευτυχώς για μένα τα λεπτά πέρναγαν και η δουλειά άρχιζε ναι μεν σιγά αλλά από το τίποτα καλύτερα! Η ώρα είχε φτάσει οκτώ και η κίνηση ήταν με φούντες αφού οι περισσότεροι αθλητές είχαν τελειώσει το ζέσταμα τους και παρέδιδαν σ’ εμάς τα πράγματα που θα έπαιρναν στον τερματισμό, το Παναθηναϊκό Στάδιο. Άσε που τα βανάκια και τα φορτηγάκια έπρεπε να φύγουν πριν από την πρώτη εκκίνηση, πριν από τις εννιά! Τελευταίο αναπάντεχο γεγονός για μένα που δεν ήταν και τόσο κακό ήταν μια τελευταία μικροαλλαγή από βανάκι σε φορτηγάκι. Στο φορτηγάκι μέχρι τελευταία στιγμή τρέχαμε σαν ιαγουάροι. Τουλάχιστον τα καταφέραμε!
  Η ώρα είχε περάσει εννιά και εφόσον είχαμε τελειώσει από τα πόστα μας αποφασίσαμε να πάμε λίγο στο στάδιο να ηρεμήσουμε, να παρακολουθήσουμε κάποιους αθλητές που τηρούσαν το πρόγραμμα του ζεστάματός τους και να βγάλουμε εις πέρας ένα τελευταίο καθήκον που θα μας το φανέρωναν αργότερα. Αφού παρακολουθήσαμε και μετρήσαμε αντίστροφα στις πρώτες εκκινήσεις έφτασε η ώρα της έκπληξης! Η τελευταία μας οδηγία ήταν να καθοδηγήσουμε τα block εννιά και δέκα σε θέση όπου άλλοι θα αναλάμβαναν την καθοδήγησή τους προς την αφετηρία. Όταν επιτελέσαμε και αυτό το καθήκον παρακολουθήσαμε την τελευταία εκκίνηση που και την συνοδεύσαμε με την πιο δυνατή μας αντίστροφη μέτρηση. Από εκείνο το σημείο και έπειτα ο μοναδικός μας στόχος ήταν να βγάλουμε αναμνηστικές φωτογραφίες και να πάρουμε μια μικρή ανάσα πριν από την αναχώρησή μας. Με την επιβίβασή μας στα πούλμαν τα περισσότερα παιδιά δεν άντεξαν και έγειραν λίγο είτε στους διπλανούς τους είτε στο παράθυρο να ξεκλέψουν λίγο ύπνο. Ακόμα και εμείς, η περιβόητη γαλαρία, και οι πέριξ αυτής θέσεις δεν ακολουθήσαμε τα συνηθισμένα τυπικά και το ρίξαμε λίγο σε πλάκες στους ξαπλωμένους της γαλαρίας και σε χαμηλόφωνη κουβέντουλα. Η ώρα πέρασε και δώδεκα και μισή ήμασταν στον Αυλώνα.
    Οι εντυπώσεις μας από αυτήν τη σχεδόν οκταώρη εθελοντική συμμετοχή μας στην παγκόσμια αυτή εκδήλωση ήταν απερίγραπτες. Πέρα από την εξουθενωτική διαδικασία ο Μαραθώνιος μάς πρόσφερε χαρά, ενθουσιασμό και ευχαρίστηση.   Μας έκανε να νιώσουμε μέλη της τεράστιας αυτής αθλητικής διοργάνωσης, στην οποία δεκαπέντε χιλιάδες Έλληνες και ξένοι αθλητές ήρθαν να τρέξουν τα σαράντα δύο χιλιόμετρα και εκατόν ενενήντα πέντε μέτρα, τα σαράντα δυο χιλιόμετρα που έτρεξε πρώτος ο Φειδιππίδης για να πει ένα «Νενικήκαμεν» και να ξεψυχήσει...

 Λένος Κωνσταντίνος Β2

ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ 2022



Εκπαιδευτική επίσκεψη στη Βουλή των Ελλήνων

01
02
03
04
05
06
07
1/7 
bwd fwd

   Εντυπώσεις από την α'γυμνασίου
  Το κτήριο της Βουλής των Ελλήνων είναι ένα κτήριο με πολύ πλούσια ιστορία! Έχει χρησιμοποιηθεί από κάθε κυβέρνηση της Ελλάδας μετά την τουρκοκρατία. Πλέον έχει γίνει σύμβολο της Ελληνικής Δημοκρατίας και επιθυμώ να μοιραστώ μαζί σας τις εντυπώσεις μου για αυτό.
  Πριν ξεκινήσω, θα σας εξιστορήσω την κατασκευή του κτίσματος και τη χρήση του εδώ και δύο αιώνες. Η Βουλή ήταν το ανάκτορο του πρώτου βασιλέα της Ελλάδος, Όθωνα. Τον 20ο αιώνα, η βασιλική οικογένεια της χώρας μας αποσύρθηκε στο Τατόι, αφήνοντας το ανάκτορό τους πίσω. Από τότε το κτήριο αυτό στεγάζει την Ελληνική Βουλή.
  Λόγω, λοιπόν, της χρήσης του ως παλάτι, το κτήριο αυτό είναι πολύ όμορφα διακοσμημένο. Δύο τεράστιες πύλες οδηγούν σε μαρμάρινες σκάλες, καλυμμένες με ένα χοντρό κόκκινο χαλί, οι οποίες σε στέλνουν στη μεγαλοπρεπή αίθουσα για το 1821. Εδώ εκτίθενται κειμήλια από την ελληνική επανάσταση, όπως όπλα των αγωνιστών και πίνακες ζωγραφικής που απεικονίζουν θρυλικές μάχες.
  Μετά από πάρα πολλές σκάλες φτάνουμε στην αίθουσα συνεδρίασης, όπου οι βουλευτές συζητούν τα προβλήματα της χώρας. Προτού μπούμε μέσα, μας πήραν τα κινητά και μας είπαν να μην μιλάμε. Δυστυχώς, μπήκαμε στο τέλος της συνεδρίασης, αλλά μπορώ να πω πλέον ότι έχω δει από κοντά τους πολιτικούς κάποιους από τους οποίους τόσο ειρωνεύομαι. Γιατί κακά τα ψέματα, μερικοί θα μπορούσαν να είναι καλύτεροι από αυτό που είναι  τώρα!
 Γενικά το κτήριο της Βουλής είναι πολύ όμορφο, με πολύ ενδιαφέρουσα ιστορία.
 Αν σας δοθεί η ευκαιρία να το επισκεφτείτε να μην την χάσετε!

                                                                                                    Τουργέλης Ευάγγελος

ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ 2022


Ο Γιάννης στον Μαραθώνα!

Στις 30 Σεπτεμβρίου, ημέρα Παρασκευή, Ημέρα σχολικού αθλητισμού, το σχολείο μας επισκέφθηκε τον Μαραθώνα.
  Μέσα στο λεωφορείο ήταν φανταστικά. Πρώτα απ’ όλα δημιουργήσαμε την τετράδα της γαλαρίας, στην οποία άνηκα εγώ, ο κολλητός μου ο Κώστας, ο Αχιλλέας και ο Μπερτολάκος που συνέχεια μας πείραζε. Στους πέριξ υπήρχαν τα τέσσερα πιο όμορφα αλλά και εκνευριστικά κορίτσια. Η Πέννυ, η Όλγα, η Δήμητρα και η Χαρά. Κάθε λεπτό που περνούσε ήταν όλο και πιο φανταστικό. Μέχρι που ο κος Τελιγάδας σηκώθηκε και μας φώναζε ματαίως σαν Κινέζος τελάλης, καθώς τα λόγια του απλά θα περνούσαν σαν ακαταλαβίστικα κινέζικα, να χαμηλώσουμε την ένταση της μουσικής. Ε, μετά απ’ αυτό περάσαμε και έναν τυπικό έλεγχο για ανακατωσούρες από την κα Κακουροπούλου. Το τελευταίο που ακούσαμε έπειτα από μιάμιση ώρα ταξιδιού και πριν πατήσουμε το πόδι μας στον Μαραθώνα ήταν μια ανακοίνωση, λίγα λεπτά πριν από τη στάση μας, για να προετοιμαστούμε. Μες την αναστάτωση και τον πανικό εμείς προσπαθούσαμε να καλύψουμε τα κεφάλια μας από την συνεχή ρίψη ουρανοκατέβατων ζακετών και τσαντών… Οι επιζώντες κατάφεραν να αποβιβαστούν και να πατήσουν στην ένδοξη γη του Μαραθώνα. Εντάξει, με λίγο γρήγορο βάδισμα, λίγη αναμονή και λίγη παράταξη στην αυλή του μουσείου Μαραθωνίου δρόμου ξεπιαστήκαμε από την καθήλωση (λέμε τώρα… ) στα καθίσματα του πούλμαν.
  Στην υποδοχή μάς περίμενε μια ψηλή και πολύ ωραία κυρία, η οποία ήταν και αρκετά ευγενική και διατεθειμένη να απαντήσει σε κάθε ερώτηση σχετική με τον Μαραθώνα και τον Μαραθώνιο. Όταν μπήκαμε στο μουσείο θαμπωθήκαμε από τα εκθέματα και τον χώρο. Το μουσείο είχε αρκετές αίθουσες, καλύτερα ας πούμε διαδρόμους με διαφορετικά εκθέματα στον κάθε έναν. Πριν προλάβουμε να δούμε καλύτερα τα εκθέματα, οδηγηθήκαμε σε μια αίθουσα για να κάτσουμε πάλι και να παρακολουθήσουμε ένα βίντεο. Το βίντεο εξιστορούσε τη δημιουργία του Μαραθωνίου Δρόμου και του μουσείου και μας εντυπωσίασε. Πραγματικά το παρακολουθήσαμε με προσήλωση μέχρι και το τελευταίο λεπτό. Μόλις τελείωσε το βίντεο στον λίγο χρόνο που μας δόθηκε μιλάγαμε για τι άλλο, το τι θα κάναμε μετά. Αν νομίζατε ότι μιλάγαμε για το βίντεο κάνετε λάθος. Το τελευταίο που μας απασχολούσε ήταν η ανάλυσή του. Κατά τ’ άλλα μας εντυπωσίασε… Ευτυχώς καταφέραμε να συγκρατήσουμε κάποιους αγώνες, αθλητικούς και κοινωνικούς, ενός από τους μεγαλύτερους αγωνιστές της ειρήνης, του Γρήγορη Λαμπράκη. Μετά από αυτό το εντυπωσιακό βίντεο μάς έκαναν ξενάγηση σε όλες τις αίθουσες του Μουσείου και αυτό που έκανε πιο πολύ εντύπωση σε όλες/ους είναι όλα αυτά τα μετάλλια, βραβεία, σημαίες και εικόνες από ολυμπιακούς και άλλους Μαραθώνιους .
  Η ξενάγηση και η αναδρομή στο παρελθόν τελείωσε. Επιστρέψαμε πίσω στο παρόν. Καθίσαμε γι’ άλλη μια φορά για λίγο να ακούσουμε και για τον σπουδαίο Στέλιο Κυριακίδη και τον Σπύρο Λούη και μετά κατευθυνθήκαμε στο γήπεδο του Μαραθώνα. Για να λέμε την αλήθεια, για μας τα αγόρια, το καλύτερο κομμάτι της εκδρομής…Απολαύσαμε χαλαρό μπασκετάκι, ποδοσφαιράκι και στίβο. Δυστυχώς, όλο αυτό τέλειωσε πολύ γρήγορα και ο Κύριος Τελιγάδας μάς είπε να αρχίζουμε να ετοιμαζόμαστε, γιατί θα φεύγαμε και όλοι εκείνη την στιγμή στεναχωρηθήκαμε πολύ! Αλλά δεν πειράζει, γιατί είχαμε περάσει φανταστικά!
  Η επιστροφή είναι ένα κομμάτι διαμάντι από μόνη της. Αρχίσαμε τρέχοντας να πιάσουμε βέβαια τη γαλαρία!. Τελικά, εμείς η γνωστή τετράδα της Β ’τάξης, τα καταφέραμε! Για λίγο και μόνο για λίγο επικράτησε ησυχία. Ήταν μέχρι να πέσουν οι παλμοί μας μάλλον, για να ξανανέβουν αργότερα. Ε, και τότε άρχισε το χάος… Μουσικές, χαρά, γέλια και διάφορα παιχνίδια έκαναν την επιστροφή μας αξέχαστη. Για τους καθηγητές όχι και τόσο, αλλά δεν πειράζει. Γι’ αυτό πληρώνονται!
  Σίγουρα αυτή η εκδρομή θα μας μείνει αξέχαστη κυρίως για την αδρεναλίνη και τον πονόκοιλο από τα γέλια!

01
02
03
04
05
06
07
10
1/8 
bwd fwd

Γιάννης Στεργίου