1ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΑΥΛΩΝΑ 

ΤΑΙΝΙΕΣ, ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ, ΒΙΝΤΕΟ, ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΕΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΕΣ

 

Η ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ: Ντοκιμαντέρ της ΕΡΤ για το σχολείο μας

 

SAY GOODBYE TO THE WORLD YOU THOUGHT YOU LIVED IN:Η χορογραφία που κέρδισε το 1ο βραβείο σε μαθητικό διαγωνισμό


ΤΟ ΣΤΟΙΧΗΜΑ: Η εκπαίδευση στο Γυμνάσιο Αυλώνα τον καιρό της πανδημίας

 


Οι κατωτέρω ηλεκτρονικές δημιουργίες έγιναν από παιδιά της ομάδας Βιβλιοθήκης της Γ' Γυμνασίου που συμμετείχαν στο πρόγραμμα ERASMUS ΚΑ2 «www.a(muse(u)m)ent.eu - Youth thinking about their recent cultural heritage» (Υπεύθυνοι εκπαιδευτικοί: Α. Κέκη, Π. Ξεναρίου, Ν. Τσενέ)


Ιστοσελίδα με το υλικό (αφίσες, ιστορίες, βίντεο με οδηγίες ασφαλούς οδήγησης και πολλά άλλα...) που δημιούργησαν τα παιδιά της Α Γυμνασίου στο 
πλαίσιο δράσης στο μάθημα "Εργαστήρια Δεξιοτήτων". Υπεύθυνοι εκπαιδευτικοί: Πέπη Ξεναρίου, Κωστής Πετρογιάννης.


Οι παρακάτω ταινίες δημιουργήθηκαν από παιδιά με τη σκηνοθέτιδα Μαρία Λεωνίδα στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος
“MigratED” σε συνεργασία με τον Καρπό και την ActionAid:


και τα 4 video στο πλαίσιο του Erasmus Backpack ID:

"Ταξίδι στα μονοπάτια της χαράς", μια εκδήλωση της ομάδας βιβλιοθήκης 2015

" Απο το ελάχιστο φτάνεις πιο σύντομα οπουδήποτε", χοροθεατρική ομάδα 
ΓΕΛ και 1ου Γυμνασίου Αυλώνα, 2012:

  "ΚΑΠΟΤΕ... ΣΤΗ ΜΙΚΡΑΣΙΑ, Χοροθεατρικό δρώμενο από την εκδήλωση 
"ΚΑΠΟΤΕ... ΣΤΗ ΜΙΚΡΑΣΙΑ, οδοιπορικό στις ματωμένες μνήμες", που 
συνδιοργάνωσαν από 13 έως 15 Δεκ. 2012 στο Κρυονέρι Αττικής τα 
Γυμνάσια 1ο Αυλώνα, Καλάμου, Κρυονερίου και το Λύκειο Αυλώνα, για τα 
90 χρόνια της Μικρασιατικής Καταστροφής. 

"Ένας μονόλογος για τη Γάζα", χοροθεατρική παράσταση,2011

erasmus

                                                                                     «Με τη συγχρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης»

 

backpackID logo

Η επίσημη ιστοσελίδα του προγράμματος

Η συμμετοχή του σχολείου μας

erasmus

                                                                            «Με τη συγχρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης»

«www.a(muse(u)m)ent.eu - Youth thinking about their recent cultural heritage»

erasmus

                                                                            «Με τη συγχρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης»

Άλλα προγράμματα Erasmus+ στα οποία συμμετέχει το σχολείο μας

Το περιοδικό μας

 

         Διαχείριση-Επιμέλεια
         ιστοσελίδας:
         Νίκος Τελιγάδας ΠΕ 02
         Επιμέλεια Ύλης:
        Ομάδα Βιβλιοθήκης
         Τσενέ Νάντια
         Τελιγάδας Νίκος
       
       
         

 

Μηνολόγιο 2018-2019



  ΜΗΝΟΛΟΓΙΟ ΣΧΟΛΙΚΟΥ ΕΤΟΥΣ

2018-2019

ΙΟΥΝΙΟΣ 2019


Το σχολείο μας συμμετέχει στο 3ο Πανελλήνιο Συμπόσιο
για την εκπαιδευτική έρευνα-δράση

01
02
04
1/3 
bwd fwd


  Οι οργανωτές του Συμποσίου, αναγνωρίζοντας τις καινοτόμες πρακτικές και τη γενικότερη δράση του σχολείου μας, μας προσκάλεσαν να συμμετέχουμε σε αυτό. Το θερμό χειροκρότημα και τα ζεστά λόγια των υπολοίπων συμμετεχόντων στο τέλος της εισήγησής μας επιβεβαίωσαν την επιτυχή συμμετοχή μας στο συμπόσιο. Στην εισήγησή μας με τίτλο «Συλλογικές παρεμβάσεις σε ένα σχολείο κοινότητα» παρουσιάσαμε συλλογικές δράσεις που έχουν αναπτυχθεί στο σχολείο μας και συνδέονται με την αξιολόγηση των μαθητών, με τον σχεδιασμό προγράμματος σπουδών, με την ενδοσχολική επιμόρφωση, με τα προαιρετικά πολιτιστικά και περιβαλλοντικά προγράμματα, με τη μαθητική κοινότητα και με τη θεματική εβδομάδα. Συμμετείχαν οι εκπαιδευτικοί: Άννυ Κέκη, Γαρυφαλιά Κοτσίκου, Φωτεινή Παπαρήγα,Νίκος Τελιγάδας και Νάντια Τσενέ. Δείτε το πρόγραμμα του συνεδρίου και την παρουσίαση στην οποία βασίστηκε η εισήγησή μας.

19/6/2019

Ανεβάζουμε Μπρεχτ και αποχαιρετάμε την Τρίτη Γυμνασίου

prosklisi 19 6 2019

 

 Με θέατρο έκλεισε η φετινή χρονιά. Η θεατρική μας ομάδα παρουσίασε τον «Καυκασιανό κύκλο με την κιμωλία» του Μπέρτολτ Μπρεχτ, σε διασκευή και διδασκαλία της υπεύθυνης της θεατρικής ομάδας κ. Φωτεινής Παπαρήγα, καθηγήτριας Γερμανικών στο σχολείο μας. Το έργο παρουσιάστηκε στο προαύλιο του σχολείου, στο γήπεδο του βόλει, που από την περσινή χρονιά άρχισε να αξιοποιείται και ως θεατράκι. Τα παιδιά ήταν για άλλη μια φορά καταπληκτικά, καθώς έπαιξαν τους ρόλους τους με φυσικότητα, απλότητα, αλήθεια, ευαισθησία και αυθορμητισμό που συγκίνησαν.
 Μικροί και μεγάλοι ήρθαν να δουν το έργο, που αφού χειροκρότησαν την παράσταση, στη συνέχεια παρακολούθησαν τη γιορτή αποφοίτησης της Γ’ Γυμνασίου. Τα παιδιά της Γ’ μάς αποχαιρέτησαν με ένα βιντεάκι με στιγμές από τη σχολική τους ζωή και ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων αποχαιρέτησε εκ μέρους όλων μας τα παιδιά με ένα αναμνηστικό δώρο. Η βραδιά τέλειωσε με πάρτι που οργάνωσε ο Σύλλογος Γονέων. Με σουβλάκια, μουσική και πολύ χορό, διασκεδάσαμε μέχρι αργά στο προαύλιο του σχολείου.


ΜΑΙΟΣ 2019

 Το 11ο Γυμνάσιο Αχαρνών στο σχολείο μας  

 Τη Δευτέρα 20 Μαΐου επισκέφτηκε το σχολείο μας το Γ2 τμήμα του 11ου Γυμνασίου Αχαρνών με τον διευθυντή τους κ. Ν. Μονιά και άλλους καθηγητές. Η επίσκεψή τους έγινε στο πλαίσιο του προγράμματος Erasmus+ «ACT- Ιδιότητα του ενεργού πολίτη», στο οποίο συμμετέχει το σχολείο τους. Τα παιδιά του Γ2 είχαν υλοποιήσει μια δράση με τίτλο «Η σημασία της αλληλοβοήθειας», στο πλαίσιο της οποίας ασχολήθηκαν με το προσφυγικό και ετοίμασαν ένα δικό τους ταινιάκι. Για την ολοκλήρωση αυτής δράσης ήρθαν στο δικό μας σχολείο για να γνωρίσουν τους πρόσφυγες συμμαθητές μας και το 15μελές. Αφού μας παρουσίασαν το ταινιάκι τους και μας μίλησαν για το πρόγραμμα, ήρθε η σειρά μας. Η διευθύντρια του σχολείου μίλησε για την εκπαίδευση των προσφύγων γενικά, καθώς και για τη σχετική εμπειρία του σχολείου μας. Στη συνέχεια, το 15μελές παρουσίασε τη δράση του και ξενάγησε τους μαθητές τού 11ου στους χώρους του σχολείου που αποτυπώνουν δράσεις της σχολικής κοινότητας. Κεράσαμε οι μεν τους δε και διασκεδάσαμε με ποδόσφαιρο και βόλεϊ στους αθλητικούς χώρους του σχολείου.

 Το 15μελές


 

Καλωσορίσατε!
   Ας κρατήσουν οι χοροί … Δω στα λιανοχορταρούδια!
   Μικροί μεγάλοι… Από δω και από κει … Από δύση και ανατολή …
   7 ποτάμια σμίξαν και 3 καημοί!

 

  

  hortaroudia

Δείτε το πρόγραμμα της εκδήλωσης

 Η φετινή γιορτή των ομάδων βιβλιοθήκης και δημιουργικής γραφής μάς ταξίδεψε στους τόπους καταγωγής μας. Έχοντας στον νου μας ότι ο Αυλώνας είναι ένας τόπος συνύπαρξης ανθρώπων με διαφορετικές ρίζες, ένα χωνευτήρι, μεταφερθήκαμε σε όλες τις γωνιές της Ελλάδας, με βασικό όχημα τους παραδοσιακούς χορούς και τον λόγο. Ξεκινήσαμε από τον Αυλώνα και την οικογένεια Ζυγομαλά, προχωρήσαμε στην Πελοπόννησο για να τη φανταστούμε μέσα από τα μάτια των Ευρωπαίων περιηγητών του 19ου αιώνα, δοκιμάσαμε νοερά συνταγές της βόρειας Ελλάδας, κάναμε μια στάση στη Μικρά Ασία πριν από την καταστροφή της, αλλά και στον Πόντο την ώρα του αφανισμού του ... Πεντοζάλι, μαλεβιζιώτης, καραγκούνα, ικαριώτικος μας ταξίδεψαν στους υπόλοιπους τόπους της χώρας μας. Μετά την παρουσίαση που έγινε μέσα στο θέατρο, συνεχίσαμε με παραδοσιακό γλέντι στην αυλή του σχολείου.

 Στην εκδήλωση συμμετείχαν επίσης το χορευτικό της Δημοτικής Ενότητας Αυλώνα – ΚΕΔΩ με μαθητές από το δημοτικό, το γυμνάσιο, το λύκειο και αποφοίτους, η χορευτική ομάδα του Γυμνασίου Κρυονερίου με τον καθηγητή τους κ. Στέφανο Γανωτή, η Χορευτική Ομάδα Νέων Διονύσου «Αχ Ελλάδα σ’αγαπώ» με την υπεύθυνη κ. Αγγ. Πανουσοπούλου και ο Σύλλογος Αυλωνιτών το Σάλεσι. Όλοι οι καθηγητές έβαλαν το χεράκι τους για την προετοιμασία και οι γονείς με την καθοδήγηση των Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων του Γυμνασίου και του Λυκείου ετοίμασαν τον μπουφέ με παραδοσιακά εδέσματα από όλη τη χώρα.

 

ΜΟΝΟΗΜΕΡΗ 2019

15/5/2019

ΜΟΝΟΗΜΕΡΗ 2019….φέτος είχε προορισμό τους Δελφούς, μια αρχαία ελληνική πόλη στην οποία λειτούργησε το σημαντικότερο μαντείο του αρχαιοελληνικού κόσμου.

delfi1‘’Το Μαντείο των Δελφών’’ με κέντρο τον  Ναό του Απόλλωνα ήταν το γνωστότερο μαντείο της Αρχαίας Ελλάδας στο οποίο διαμέσου της Πυθίας, ο Απόλλωνας έδινε τους χρησμούς.         

delfi3


 

Βέβαια υπήρχαν κι άλλοι πολύτιμοι ‘’θησαυροί’’ τόσο στον αρχαιολογικό χώρο όσο και στο μουσείο τους οποίους ανακαλύψαμε με τη βοήθεια της κας Στέφου και του κου Τελιγάδα.

 

 delfi2

Στο μουσείο των Δελφών είδαμε κυρίως αναθήματα    
αφιερωμένα στο ιερό. Σημαντικά εκθέματα:

delfi4

delfi5

delfi6

 

Μετά από τις ξεναγήσεις επόμενη στάση ήταν η Ιτέα. Έτσι ξεφύγαμε από την ιστορία και πιάσαμε το φαγητό, τα μαγαζιά, τα γήπεδα και τις παραλίες. Κάπως έτσι περάσαμε το απόγευμά μας… όμως αυτή η μέρα έφτασε στο τέλος της αφήνοντας μας αρκετή ευχαρίστηση, χαρά και ανυπομονησία για τις επόμενες εκδρομές αλλά και την σκέψη ότι φτάνει η ώρα των εξετάσεων.                       
Σταυρούλα Πολιουδάκη


Οι πρωταθλητές στο σχολείο μας

01
02
03
04
05
06
07
08
1/8 
bwd fwd

 Το σχολείο μας είχε την τιμή να φιλοξενήσει στο σχολείο μας τρεις μεγάλους Έλληνες Ολυμπιονίκες : την Νέρι Νιανγκουάρα, πρωταθλήτρια κολύμβησης, τη Σταυρούλα Ζυγούρη, πρωταθλήτρια ελευθέρας πάλης και τον Ξενοφώντα Κουτσιούμπα, πρωταθλητή ελληνορωμαϊκής πάλης.
  Αφού μαζευτήκαμε όλο το σχολείο στο θέατρο και γυμνάσιο και λύκειο, υποδεχτήκαμε τους πρωταθλητές μ’ ένα μεγάλο θερμό χειροκρότημα. Έπειτα ο καθένας τους άρχισε να μας μιλάει για το είδος και τις διακρίσεις του με εξαίρεση την Νέρι η οποία μας τα παρουσίασε σ’ ένα μικρό βιντεάκι που είχε φτιάξει. Στη συνέχεια οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να κάνουν ερωτήσεις, αλλά και να βγάλουν αναμνηστικές φωτογραφίες και να πάρουν αυτόγραφα. Επιπλέον οι πρωταθλητές άφησαν την δικιά τους συμβολική πινελιά στο σχολείο μας φυτεύοντας από ένα δέντρο ελιάς.
  Όμως αυτή η μέρα έφτασε στο τέλος της δίνοντας στα παιδιά μια πνοή έμπνευσης για τη δικιά τους πορεία στη ζωή αλλά και ένα μάθημα που λέει:

‘’ ΜΗΝ ΤΑ ΠΑΡΑΤΑΣ ΠΟΤΕ ΚΑΝΕ ΤΑ ΟΝΕΙΡΑ ΣΟΥ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ’’

Σαμπάνη Ιωάννα

Επιμέλεια: Σταυρούλα Πολιουδάκη


 ΑΠΡΙΛΙΟΣ 2019

 

Διαγωνισμός Αρχαίων Ελληνικών

 Για τρίτη συνεχή χρονιά διενεργήθηκε και φέτος, κατά το τελευταίο Σάββατο του Απριλίου 2019, από 10:00 π. μ ώς 12:00 μ. μ., διαγωνισμός Αρχαίων Ελληνικών για τους μαθητές της Γ΄ Γυμνασίου Ανατολικής Αττικής, Δημόσιων και Ιδιωτικών Γυμνασίων (με συμμετοχή προαιρετική), στο 1ο Γυμνάσιο Ν. Μάκρης. Υπεύθυνοι για τη διεξαγωγή του Διαγωνισμού ήταν και πάλι ο Στέφανος Καπέλλας, Διευθυντής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ανατολικής Αττικής και ο Ευάγγελος Καλογερόπουλος, Διευθυντής του 1ου Γυμνασίου Ν. Μάκρης (εφόσον η ιδέα για τον Διαγωνισμό προήλθε από τον Δ/ντή του εν λόγω Γυμνασίου και ο ίδιος μαζί και οι συνάδελφοι φιλόλογοι του Σχολείου δηλώνουν την προθυμία να στεγάσουν το εγχείρημα και να υποστηρίξουν την υλοποίησή του).
 
Σκοπός του διαγωνισμού αυτού ήταν εξ αρχής και παραμένει:
 
  • να τονώσει το ενδιαφέρον των μαθητών για τη γνώση της Αρχαίας Ελληνικής, δεδομένου ότι αυξάνεται το ποσοστό των μαθητών που δεν βρίσκουν νόημα στην εκμάθησή της και αντιμετωπίζουν δυσκολίες στην εκμάθηση και εμπέδωση βασικών φαινομένων της γραμματικής και του συντακτικού καθώς και στην αναγωγή τους στο κείμενο που είναι το ζητούμενο.
  • να αναδείξει τη στενή της συνάφεια με τη Νέα Ελληνική, τόσο στον λεξιλογικό πλούτο όσο και στη γραμματικοσυντακτική της δομή
  • να προβάλει πώς μαθαίνουμε Αρχαία Ελληνικά μέσα από τη σωστή χρήση της Νέας Ελληνικής
  • να ενισχύσει την κατανόηση απλών αρχαιοελληνικών κειμένων, όσο και κειμένων της λόγιας γλώσσας μας.

 Από το σχολείο μας πήραν μέρος στον εν λόγω Διαγωνισμό 11 μαθητές της Γ΄ Γυμνασίου, οι οποίοι σε ειδική εκδήλωση που διοργανώθηκε στο 1ο Γυμνάσιο Ν. Μάκρης, έλαβαν Τιμητική Διάκριση και Έπαινο Συμμετοχής.

 Λουκία Στέφου
φιλόλογος

 «Εκπαίδευση στη Δημοκρατία, Δημοκρατία στην Εκπαίδευση»: Συμμετοχή σε Συνέδριο

 afisa Dimokratia_19-20Apr
 Η λειτουργία της μαθητικής κοινότητας στο σχολείο μας παρουσιάστηκε από τη διευθύντρια του σχολείου Νάντια Τσενέ σε εισήγησή της με τίτλο
«Η δημοκρατία στην πράξη: Απόπειρες στο 1ο Γυμνάσιο Αυλώνα». Η εισήγηση παρουσιάστηκε στο διήμερο συνέδριο που διοργάνωσε το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής (ΙΕΠ), με θέμα: «Εκπαίδευση στη Δημοκρατία, Δημοκρατία στην Εκπαίδευση», στις 19 και 20 Απριλίου, στην Αθήνα, στο κτίριο της Νομικής Σχολής.


ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΟΥ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ



 

Και φοιτητές στο σχολείο μας

 

01
02
03
04
05
06
07
08
09
10
01/10 
bwd fwd

 

 


 Εκτός από τις φοιτήτριες της Φιλοσοφικής Σχολής Αθηνών που έκαναν φέτος την πρακτική τους στο σχολείο μας, εκτός από τις μεταπτυχιακές φοιτήτριες του Πανεπιστημίου Αιγαίου και του Πανεπιστημίου Αθηνών που έκαναν και αυτές είτε την πρακτική τους είτε τη διπλωματική τους, μας επισκέφτηκε και ένα τμήμα του ΤΕΑΠΗ του Πανεπιστημίου Αθηνών με την καθηγήτριά τους κ. Αλεξάνδρα Ανδρούσου. Τους φοιτητές και τις φοιτήτρες υποδέχτηκε το 15μελές που τους ξενάγησε στους χώρους του σχολείου και στη συνέχεια τους ενημέρωσε στο θέατρο για τη λειτουργία της μαθητικής κοινότητας. Οι φοιτητές είχαν ήδη παρακολουθήσει στο πλαίσιο μαθήματός τους το ντοκιμαντέρ της ΕΤ1 «Η συνάντηση» που αναφέρεται στο σχολείο μας, οπότε ήταν ήδη ενημερωμένοι και με πολλές απορίες. Τη σκυτάλη πήραν η διευθύντρια του σχολείου κ. Νάντια Τσενέ και η υποδιευθύντρια κ. Άννυ Κέκη που τους παρουσίασαν τη φιλοσοφία και τις δράσεις του σχολείου μας. Ήταν η πρώτη φορά που μας επισκέφτηκε ένα ‘τμήμα’ φοιτητών, δεν ήταν όμως η πρώτη φορά που ένα πανεπιστημιακό τμήμα ενημερώθηκε για το σχολείο μας, καθώς η διευθύντρια προσκλήθηκε φέτος δύο φορές να συζητήσει για το σχολείο και τη λειτουργία του με προπτυχιακούς και μεταπτυχιακούς φοιτητές του ΕΚΠΑ στο πλαίσιο σχετικού μαθήματος, με αφετηρία την εκπομπή της ΕΤ1.

 



ΖΩΗ ΧΩΡΙΣ ΤΣΙΓΑΡΟ


01
02
03
04
05
06
07
07 (2)
08
09
10
11
13
01/13 
bwd fwd

 
 Ο Απρίλιος άρχισε για την Β’ τάξη με εκδρομή στο κέντρο της Αθήνας, στο Ινστιτούτο Μπεχράκη.
 Τα παιδιά παραβρέθηκαν σε μια παρουσίαση με θέμα ‘’ΤΗ ΖΩΗ ΧΩΡΙΣ ΤΣΙΓΑΡΟ’’ όπου ενημερώθηκαν σχετικά από την κα Βάσω Ευαγγελοπούλου πνευμονολόγο και καθηγήτρια πανεπιστημίου. Αρχικά μιλήσαμε για το τι είναι και για το ποιες βλαβερές ουσίες περιέχει το τσιγάρο, για τις διαφορές ανάμεσα στο κανονικό και στο ηλεκτρονικό αλλά και για την έντονη εξάρτηση που έχει ένας καπνιστής. Έπειτα περάσαμε στο παθητικό κάπνισμα και συζητήσαμε για το ποιους μπορεί να επηρεάσει σοβαρά αλλά και το πώς μπορεί να οδηγηθεί κάποιος στο να το αρχίσει. Έτσι καταλήγοντας στις επιπτώσεις της εξάρτησης αυτής και στη βοήθεια αντιμετώπισης του εθισμού στο τσιγάρο έκλεισε η παρουσίαση προσφέροντας στα παιδιά τη σημαντική γνώση για το τι θα πει πραγματικά τσιγάρο, αλλά αφήνοντας και μια αίσθηση ‘’ενδιαφέροντος’’ να βοηθήσουν στην απεξάρτηση δικών τους ανθρώπων.
 Αφού τέλειωσε το αντικαπνιστικό πρόγραμμα, ακολούθησε ένας περίπατος ….στην ιστορία της Αθήνας όπου μέσα από διάφορα στενάκια και κεντρικές οδούς,ανακάλυπτες κι από ένα σπουδαίο και διαχρονικό αξιοθέατο της πρωτεύουσας.
 
Πολιουδάκη Σταυρούλα

 

                                                Εκπαίδευση προσφύγων: Η εμπειρία του 1ου Γυμνασίου Αυλώνα

  afisa imerida11.4.2019-1Τη φετινή χρονιά μάς δόθηκε η ευκαιρία να μεταφέρουμε τις εμπειρίες μας σχετικά με την εκπαίδευση προσφύγων και σε άλλους εκπαιδευτικούς της χώρας. Συγκεκριμένα συμμετείχαμε ως επιμορφωτές στο επιμορφωτικό πρόγραμμα «e_li.ph.t» που οργάνωσε η UNICEF σε συνεργασία με το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, με χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Στο πλαίσιο αυτής της επιμόρφωσης, ξεκινώντας τον Ιανουάριο, παρουσιάσαμε την εμπειρία και τις πρακτικές μας σε επτά επιμορφωτικούς κύκλους, που πραγματοποιήθηκαν στην Αττική και τη Βοιωτία. Επιπλέον, εντάχθηκε και η εκπομπή της ΕΤ1 «Η συνάντηση» στο επιμορφωτικό υλικό του εξ αποστάσεως προγράμματος που περιλάμβανε η επιμόρφωση αυτή.
  Η εκπαιδευτική λειτουργία του σχολείου μας στην κατεύθυνση της συμπερίληψης και της διαπολιτισμικότητας παρουσιάστηκε επίσης από τη διευθύντρια του σχολείου σε στελέχη της εκπαίδευσης της Α΄Αθήνας, καθώς και σε εκπαιδευτικούς από όλη χώρα που ασχολούνται με το πρόγραμμα «Κι αν ήσουν εσύ;», το οποίο υλοποιείται από το Πανελλήνιο Δίκτυο για το Θέατρο στην Εκπαίδευση  σε συνεργασία με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες. 




 ΜΑΡΤΙΟΣ 2019


Η Γ' Γυμνασίου πάει τριήμερη


01
02
03
04
05
06
07
08
09
10
11
12
13
01/13 
bwd fwd


 

  Η Γ΄ γυμνασίου κατά τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς πραγματοποίησε την πολυήμερη εκδρομή της και περιηγήθηκε στα εξής μέρη: Πόρτο Χέλι, όπου διανυκτέρευσε, Πόρο, Μυκήνες και Αρχαία Επίδαυρο.

 

1η μέρα : Το ραντεβού μας δόθηκε στο σχολείο νωρίς το πρωί όπου μόλις ήρθε το πούλμαν επιβιβαστήκαμε και με ανυπομονησία άρχισε το ταξίδι μας. Η πρώτη μας στάση ήταν στην Αρχαία Επίδαυρο όπου οι καιρικές συνθήκες δεν μας επέτρεψαν να περιηγηθούμε σε όλο τον χώρο. Παρόλα αυτά εντυπωσιαστήκαμε από την πρώτη στιγμή μόλις αντικρίσαμε το φημισμένο αρχιτεκτόνημα του θεάτρου και απολαύσαμε την εξαιρετική ακουστική του. Πληροφορηθήκαμε για την λειτουργία του φημισμένου και καλοδιατηρημένου θεάτρου και για το τι πίστευαν οι Αρχαίοι Έλληνες σε σχέση με την ίαση της ψυχής. Μετά από αυτήν την ξενάγηση φτάσαμε στο λιμάνι όπου πήραμε το FerryBoat και κατευθυνθήκαμε προς τον Πόρο. Μην έχοντας φάει, φάγαμε μεσημεριανό και δεν αντισταθήκαμε στις βόλτες παρά τον βροχερό καιρό. Εξαντλημένοι από την αρχή της μέρας φτάσαμε στο ξενοδοχείο και τακτοποιηθήκαμε στα δωμάτια μας. Είχαμε χρόνο να ξεκουραστούμε και να κάνουμε ένα ζεστό μπάνιο. Έπειτα, στις 8:30 κατεβήκαμε για βραδινό στο μπουφέ του ξενοδοχείου, όπου, αφού χορτάσαμε, αναμέναμε το σύνθημα για μια μικρή βόλτα στο Πόρτο Χέλι. Γυρίζοντας, ο καθένας με την παρέα του, μαζευόμασταν σε κάποιο δωμάτιο παίζοντας κάποιο παιχνίδι μέχρι αργά.

 

 2η μέρα : Παρά το γεγονός ότι ήμασταν κουρασμένοι, το ραντεβού της Παρασκευής δόθηκε νωρίς στο μπουφέ του ξενοδοχείου για πρωινό. Αφού πήραμε όση ενέργεια μας χρειαζόταν, οδεύσαμε προς το Ναύπλιο πηγαίνοντας όμως πρώτα στο Παλαμήδι. Εκεί, κατεβήκαμε τα 999 σκαλιά, αφού πρώτα ξεναγηθήκαμε στην φυλακή του Κολοκοτρώνη και στα γύρω χτίσματα βγάζοντας πολλές φωτογραφίες. Αργότερα φτάσαμε στην αχανή πλατεία όπου αφεθήκαμε ελεύθεροι να περιηγηθούμε στα σοκάκια τρώγοντας φαγητό και αγοράζοντας σουβενίρ στα τουριστικά μαγαζιά. Επιπροσθέτως, υπήρχε μια διαθεματική εργασία με φυλλάδια τα οποία έπρεπε να τα συμπληρώσουμε εξερευνώντας κάποια σημεία του Ναυπλίου, όπως: την εκκλησία του Άγιου Σπυρίδωνα όπου δολοφονήθηκε ο Καποδίστριας, την οικία της Μπουμπουλίνας, το άγαλμα του Κολοκοτρώνη καθώς και πολλά άλλα… Γυρίζοντας στο ξενοδοχείο, μετά από μια γεμάτη μέρα πήγαμε κατευθείαν για δείπνο χωρίς να έχουμε πολύ χρόνο για ξεκούραση! Αργότερα ετοιμαστήκαμε για την τελευταία μας έξοδο πηγαίνοντας σε ένα κλαμπάκι με δυνατή μουσική χωρίς δυνατότητα επιλογής για ποτό. Αφού γυρίσαμε ο καθένας στο δωμάτιο του φορώντας πιτζάμες, ήμασταν έτοιμοι να απολαύσουμε το τελευταίο μας βράδυ με τους φίλους μας μαζεμένοι σε ένα δωμάτιο με παιχνίδι και ξενύχτι…

 

 3η μέρα : Η τελευταία μας μέρα ξεκίνησε για ακόμη μια φορά στο μπουφέ του ξενοδοχείου με πρωινό γεμάτο ενέργεια. Το πρόγαραμμα προέβλεπε να ξεναγηθούμε στις Σπέτσες, όμως ο καιρός δεν μας το επέτρεψε και δυστυχώς ετοιμάσαμε τις βαλίτσες μας κατευθυνόμενοι προς τις Μυκήνες. Δεν είχαμε συνειδητοποιήσει πως θα είχε τόσο αέρα με αποτέλεσμα να ταλαιπωρηθούμε, παρόλα αυτά μπορέσαμε να επισκεφτούμε εκτός από τον αρχαιολογικό χώρο και το μουσείο όπου υπήρχαν αντικείμενα από την Μυκηναϊκή εποχή. Καθώς η ώρα πέρασε ευχάριστα είχαμε ήδη φτάσει στον τελευταίο μας προορισμό που ήταν το Λουτράκι. Εκεί, κατευθυνθήκαμε αμέσως για φαγητό, έπειτα για παγωτό και ύστερα για βόλτες στην θάλασσα αγναντεύοντας τον συννεφιασμένο ουρανό! Καθώς νύχτωνε το πούλμαν μας περίμενε απέναντι από την παραλία για να ξεκινήσει ο δρόμος του γυρισμού. Στον Αυλώνα φτάσαμε νωρίτερα από ό,τι είχαμε φανταστεί… έτσι αποχαιρετιστήκαμε και πήγαμε να ξεκουραστούμε ρίχνοντας αυλαία στην πρώτη μας πολυήμερη εκδρομή για την οποία ανυπομονούσαμε τόσο πολύ…Tώρα πλέον αναμένουμε για την επόμενη !

 

Σπυριδούλα Ζαρογκίκα

 Νόρα Μπερτόλη


Η Α΄ Γυμνασίου επισκέπτεται το ΚΕΝΤΡΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΝΙΑΡΧΟΣ

 

IMG_20190327_105925
IMG_20190327_110413
IMG_20190327_110726
IMG_20190327_110922
IMG_20190327_111325
IMG_20190327_120022
IMG_20190327_120111
IMG_20190327_120215
IMG_20190327_121621
IMG_20190327_121941
IMG_20190327_122605
IMG_20190327_122905
IMG_20190327_123222
IMG_20190327_124441
IMG_20190327_125407
IMG_20190327_130441
01/16 
bwd fwd

 

 Τα παιδιά της Α΄ Γυμνασίου είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν έναν σπουδαίο πολιτιστικό και περιβαλλοντικό χώρο, το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος. Στον σύντομο χρόνο της επίσκεψής τους, παρακολούθησαν ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα, περιηγήθηκαν στους κήπους του Ιδρύματος, επισκέφτηκαν τη Βιβλιοθήκη και την ταράτσα του με τη θέα προς τη θάλασσα και την Ακρόπολη.
 Το Α2 παρακολούθησε το πρόγραμμα «Στο κατώφλι της αρχιτεκτονικής».
Τα παιδιά πειραματίστηκαν με τα εργαλεία του αρχιτέκτονα, με αφορμή κτίρια σε διάφορα μέρη του κόσμου και ιδιαίτερα τις δημιουργίες του αρχιτέκτονα RenzoPiano, ανάμεσα στις οποίες είναι τα κτίσματα του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, δηλαδή η Εθνική Λυρική Σκηνή και η Εθνική Βιβλιοθήκη της Έλλάδος, το Κανάλι και το Πάρκο Σταύρος Νιάρχος.
 Τα παιδιά χωρισμένα σε ομάδες έφτιαξαν τις δικές τους μακέτες, επιχειρώντας να δώσουν μορφή στις ιδέες τους. Κάθε ομάδα οραματίστηκε το σχολείο των ονείρων της και μετά προσπάθησε να το μορφοποιήσει. Οι μαθητές συνεργάστηκαν μεταξύ τους εξαιρετικά, δούλεψαν πολύ αποτελεσματικά, είχαν πάρα πολλές ιδέες, οπότε και δέχτηκαν πολλά συγχαρητήρια από τους υπεύθυνους του προγράμματος.
 Το Α1 συμμετείχε στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Το κλίμα αλλάζει», που υλοποιείται απόφυσικούς - μετεωρολόγους, συνεργάτες του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών. Οι μαθητές, με αφορμή τον μετεωρολογικό σταθμό του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος και εργαλείο το πείραμα και την παρατήρηση, μέσω ειδικών VR γυαλιών, ανακάλυψαν πώς ο άνθρωπος έχει επηρεάσει το κλίμα σε παγκόσμιο αλλά και σε τοπικό επίπεδο και πώς εξελίχθηκε η χρήση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. 
 Στόχος του εκπαιδευτικού προγράμματος ήταν να εξοικειωθούν οι μαθητές με τις αρχές βιοκλιματικού σχεδιασμού και το πώς αυτές εφαρμόζονται στον σχεδιασμό και στην καθημερινή λειτουργία το Ίδρύματος Σταύρος Νιάρχος.
 

25η ΜΑΡΤΙΟΥ 2019

01
02
01
02
1/2 
bwd fwd

 Η φετινή μας γιορτή για την 25η Μαρτίου είχε δύο στοχεύσεις. Η πρώτη  ήταν  να αναδείξει τη σημασία που παίρνουν  τα ιστορικά γεγονότα του παρελθόντος στο παρόν σε μια αέναη διαδικασία ανανοηματοδότησης και διδαχής πέρα από τα γεμάτα προγονοπληξία και κοινοτοπίες στερεότυπα. Η δεύτερη ήταν  να παρουσιάσει την κατάσταση στο φτωχό νεοπαγές βασίλειο στα πρώτα  μετεπαναστατικά χρόνια κατά την επικείμενη κάθοδο του Όθωνα ως πρώτου βασιλιά της Ελλάδας.
 Η σημασία του ιστορικού γεγονότος αναδείχθηκε με την παρουσίαση του Ερωτόκριτου σε μία εκτέλεση που ένωνε την παράδοση με το σύγχρονο και με αναφορά στο έργο του φιλέλληνα Λόρδου  Βύρωνα. Αυτό το πρώτο μέρος της γιορτής επιμελήθηκε η φιλόλογος του σχολείου μας Λουκία Στέφου, η οποία τόνισε επίσης με ένα σύντομο λόγο την αξία του ιστορικού γεγονότος της επανάστασης του 1821. Η αναφορά στη βαυαροκρατία έγινε με ένα σύγχρονο  θεατρικό έργο του Ανδρέα Στάικου, τη “Ναπολεοντία” ειδικά διασκευασμένο  για τις ανάγκες μιας μαθητικής παραστάσης. Το έργο αυτό παρουσιάζει με πικρό χιούμορ τον διχασμό που επικράτησε στην ελληνική κοινωνία της εποχής εκείνης από τη μία οι εκδυτικισμένοι Έλληνες, από την άλλη οι  ρωμιοί Έλληνες,  επί το πλείστον αγράμματοι και ανυποψίαστοι για τα φώτα της εσπερίας που ήθελαν με το ζόρι να τους μεταλαμπαδεύσουν οι πολυάριθμοι ακόλουθοι του βασιλιά Όθωνα. Μία περίοδος κατά την οποία η βαυαροκρατία προσπάθησε να επιβάλει έναν βίαιο σε πολλλές περιπτώσεις  εκδυτικισμό  χωρίς να λαμβάνει υπόψη της τα διαφορετικά χαρακτηριστικά του ρωμιών Ελλήνων.  Δημιουργήθηκε έτσι ένα χάσμα μεταξύ εξουσιαζόμενων και εξουσιαστών  ακυρώνοντας πολλά από τα αιτήματα της Επανάστασης του 1821 και αφήνοντας την ανολοκλήρωτη. Το θεατρικό απέδωσαν εξαιρετικά  οι μαθητές/μαθήτριες  Νικολέτα Γεωργίου, Βιολέτα Δούμουρα, Δημήτρης Λιάκος, Σάρα Προντάνι και  Δημήτρης Σιδέρης. Τη διασκευή, τη σκηνοθεσία, τη διδασκαλία των παιδιών και τη μουσική επιμέλεια είχε η καθηγήτρια του σχολείου Φωτεινή Παπαρήγα



ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ 14/3 -20/3

001
10
11
12
13
14
15
20
21
23
30
31
32
33
35
36
37
38
43
45
46
49
50
52
53
54
55
58
59
60
62
64
65
76
79
01/35 
bwd fwd

 

Από Πέμπτη 14 έως Τετάρτη 20 Μαρτίου πραγματοποιήθηκε για ακόμη μία φορά η ''ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ''. Μια εβδομάδα γεμάτη ενδιαφέροντα και καινούργια θέματα, αξέχαστες δράσεις αλλά και απρόσμενες εκπλήξεις.

Έτσι λοιπόν, η εβδομάδα μας ξεκίνησε με πρώτο θέμα τα Δικαιώματα του παιδιού!

  • Πιο συγκεκριμένα, μαζευτήκαμε αρχικά, όλο το σχολείο στο θέατρο όπου μας περίμενε ο πρώην Συνήγορος του παιδιού κ.Μόσχος και η κα Παπαδημητρίου. Κάναμε μια συζήτηση γενικά για το τι πιστεύουμε και για το τι νομίζουμε ότι αφορά τα δικαιώματα ενός παιδιού και έπειτα βγάλαμε κάποια συμπεράσματα. Αυτή η συζήτηση θα μπορούσαμε να σημειώσουμε πως έδωσε την ευκαιρία σε κάποια παιδιά να μιλήσουν αλλά και σε κάποια άλλα να καταλάβουν τι θα πει η καταπάτηση των δικαιωμάτων σου. Τις επόμενες ώρες ασχοληθήκαμε με την ''ταυτότητα και την ετερότητα'', βλέποντας κάποια σχετικά βίντεο, συμπληρώνοντας φύλλα εργασίας ή συνδυάζοντας το με ζωγραφική και παιχνίδι. Στο τέλος της ημέρας είδαμε αποσπάσματα από μια σπονδυλωτή ταινία «ΤΑ ΑΟΡΑΤΑ ΠΑΙΔΙΑ» η οποία αφορούσε περιπτώσεις παιδιών που καταπατούνται τα δικαιώματά τους και γενικά είχε να κάνει με όλα αυτά που μάθαμε και συζητήσαμε τις προηγούμενες ώρες.

Την επόμενη ημέρα συνεχίσαμε με τις ‘’Ταυτότητες ‘’ και έπειτα περάσαμε στην ‘’ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΚΗ ΑΓΩΓΗ’’. 

  • Στα μισά περίπου της ημέρας, αφού είχαμε τελειώσει πια με τις Ταυτότητες , μαζευτήκαμε όλοι στο θέατρο και παρακολουθήσαμε ένα βίντεο που αφορούσε την παραβίαση του ΚΟΚ, τις αιτίες ενός ατυχήματος και γενικά τις τραγικές συνέπειες των τροχαίων ατυχημάτων. Έπειτα ασχοληθήκαμε με τα δικαιώματα των πεζών και παρακολουθήσαμε βίντεο με τα λάθη και την απερίσκεπτη συμπεριφορά που μπορεί να επιδείξουν και οι πεζοί. Στη συνέχεια χωριστήκαμε σε ομάδες και συγκεντρώσαμε και καταγράψαμε οδηγίες προς πεζούς, επιβάτες, δικυκλιστές και οδηγούς ανάλογα με τον τίτλο που είχε αναλάβει κάθε ομάδα.

Την τρίτη ημέρα ασχοληθήκαμε με τις ‘’Εξαρτήσεις και τον Εθισμό στο διαδίκτυο’’ .

  • Αφού επεξεργαστήκαμε και παρουσιάσαμε τα αποτελέσματα της εργασίας των ομάδων της προηγούμενης ημέρας ασχοληθήκαμε με τις εξαρτήσεις και τον εθισμό στο διαδίκτυο. Είδαμε τρία βίντεο που αφορούσαν τις πιο βασικές εξαρτήσεις [διαδικτυακό παιχνίδι, ναρκωτικά και γενικά διαδίκτυο] συζητήσαμε πάνω σ’αυτά και μετά χωριστήκαμε σε ομάδες και απαντούσαμε σε συγκεκριμένες ερωτήσεις ζωγραφίζοντας πάνω σ’ένα χαρτόνι το ανάλογο θέμα που αφορούσε την εξάρτηση και την απεξάρτηση. Έπειτα δημιουργήσαμε ένα συλλογικό κολάζ και πριν τελειώσει η μέρα συμπληρώσαμε ένα ερωτηματολόγιο που αφορούσε τις προσωπικές διαδικτυακές συνήθειες αλλά κι ένα σχεδιάγραμμα για τις ώρες που περνάμε στο διαδίκτυο.

4η μέρα = Διατροφή και ποιότητα ζωής

  •  Η μέρα μας άρχισε με ζωγραφική. Χωρισμένοι σε ομάδες έπρεπε να σχεδιάσουμε και να ζωγραφίσουμε τον δικό μας λαχανόκηπο και να συμπληρώσουμε απαντήσεις σε σχετικές ερωτήσεις. Έπειτα συζητήσαμε γενικά για τη διαδικασία μιας καλλιέργειας και για το ποια είναι τα αποτελέσματα μιας σωστής ή λανθασμένης τεχνικής. Τις επόμενες ώρες συζητήσαμε για την περίοδο της εφηβείας, είδαμε ένα ντοκιμαντέρ για τη δράση της περιβαλλοντικής ομάδας του σχολείου μας, ενώ έπειτα φυτέψαμε λουλούδια και ζωγραφίσαμε ένα μέρος του τειχίου του σχολείου μας που γενικώς… ζωγραφίζουμε θέματα από τις ετήσιες εκδηλώσεις του σχολείου μας.

Η φετινή Θεματική Εβδομάδα ολοκληρώθηκε με τις Έμφυλες Ταυτότητες.

  • Ξεκινήσαμε την πρώτη ώρα με μια γενική παρουσίαση για τις ‘’ Έμφυλες Ταυτότητες’’ και μετά παρακολουθήσαμε αλλά και συμμετείχαμε σε μια ταινία με θέμα τον ρατσισμό και το bullying. Την τέταρτη ώρα οι μεγαλύτερες τάξεις παραβρέθηκαν στην ομιλία της ψυχολόγου κας Κουκούλη. Η πέμπτη ώρα ήταν ώρα απόδρασης από το σχολείο, θα έλεγε κανείς, αφού χωρισμένοι σε ομάδες μοιράσαμε φυλλάδια με τις οδηγίες που είχαμε συγκεντρώσει την ημέρα της Κυκλοφοριακής Αγωγής. Το τέλος της Θεματικής εβδομάδας σήμανε ένα βίντεο ανασκόπησης της αλλά και ένα χορευτικό φινάλε από την ομάδα χορού που αφορούσε την εξάρτηση από τα κινητά.

Κάπως έτσι περάσαμε την εβδομάδα μας, γεμάτη εμπειρίες, γνώσεις αλλά και διασκέδαση. Όμως τώρα ήρθε η ώρα να γυρίσουμε πίσω στα θρανία...... Δεν παύουμε όμως να ανυπομονούμε για την επόμενη Θεματική Εβδομάδα!

Σταυρούλα Πολιουδάκη

ΑΠΟΚΡΙΑ 2019

  DSC 0026Φέτος το 15μελές εμπιστεύτηκε αυτή την τόσο αγαπητή σε όλους γιορτή στο Α2. Για πρώτη φορά ανέλαβε η Α’ Γυμνασίου τη διοργάνωση γιορτής, βλέπετε όμως το Α2 τη διεκδίκησε με επιμονή και επιπλέον έκανε την πιο ενδιαφέρουσα πρόταση. Οι μεγαλύτεροι είχαν τις αμφιβολίες τους, το Α2 όμως τα κατάφερε θαυμάσια. Τα παιδιά ετοίμασαν και διακόσμησαν τον χώρο του θεάτρου, οργάνωσαν τον μπουφέ με τη συνεργασία όλων των τμημάτων, φρόντισαν για τη μουσική και τον χορό. Κατάφεραν επίσης να ετοιμάσουν ένα δικό τους χορευτικό και να οργανώσουν για όλο το σχολείο ένα παιχνίδι θησαυρού, κάτι που έγινε για πρώτη φορά. Μας έπεισαν όλους λοιπόν ότι και οι μικρές τάξεις μπορούν να οργανώσουν μεγάλες γιορτές, αν δουλέψουν με ενθουσιασμό και υπευθυνότητα και αν συνεργαστούν.

 

Τετάρτη 6 Μαρτίου 2019

Η Α΄ Γυμνασίου στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο

 

01
02
03
04
05
06
07
08
09
10
12
01/11 
bwd fwd


 

Η B΄ Γυμνασίου στο Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο
 
(...και τη γνωριμία με το Ζάππειο, τον Εθνικό Κήπο, το Σύνταγμα και την οδό Ηρώδου Αττικού)

 

 

01
02
03
05
06
07
08
09
10
11
12
01/11 
bwd fwd

 

 Οι μαθήτριες και οι μαθητές της Β΄ τάξης στο πλαίσιο των εκπαιδευτικών επισκέψεων στο μάθημα της Ιστορίας, πραγματοποίησαν επίσκεψη στο Βυζαντινό Μουσείο. Επωφελούμενοι από την τοποθεσία του μουσείου, κάναμε πρώτα μια περιήγηση στην περιοχή. Ξεκινώντας από το Σύνταγμα, περπατήσαμε και γνωρίσαμε ιστορικά κτήρια όπως η Βουλή, και τα κτήρια της Ηρώδου Αττικού και της Βασιλίσσης Σοφίας. Περάσαμε μέσα από τον Εθνικό Κήπο και μπροστά από το κτήριο της ΕΡΤ. Καταλήξαμε στο μουσείο και τα παιδιά εξερεύνησαν τις αίθουσές του με οδηγό τα φυλλάδια που τους δόθηκαν. Τα παιδιά έδειξαν μεγάλο ενδιαφέρον για το μουσείο και συμπλήρωσαν με ενθουσιασμό και επιτυχία τα φύλλα εργασίας τους.


 

Επίσκεψη ΣΤΟ ΕΘΝΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΑΙΜΟΔΟΣΙΑΣ

 aimodosia 19

 Η Γ’ Γυμνασίου επισκέφτηκε το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας (ΕΚΕΑ) και παρακολούθησε εκπαιδευτικό πρόγραμμα σχετικό με τη σημασία της εθελοντικής αιμοδοσίας. Το πρόγραμμα ήταν διαδραστικό και βιωματικό. Θύμιζε τη θεματική μας εβδομάδα. Περιλάμβανε ξενάγηση στα εργαστήρια του ΕΚΕΑ, προβολή ενημερωτικού βίντεο για τη λειτουργία του αίματος, παιχνίδια, συζήτηση αλλά και δημιουργική δουλειά σε ομάδες. Ήταν ένα πρόγραμμα μάθησης και ευαισθητοποίησης πάνω σε ένα ζήτημα με το οποίο το σχολείο μας ασχολείται τα τελευταία χρόνια, οργανώνοντας εθελοντική αιμοδοσία στον χώρο μας σε συνεργασία με το νοσοκομείο ΝΙΜΙΤΣ. Το πρόγραμμα λοιπόν που παρακολουθήσαμε θα μας βοηθήσει να υλοποιήσουμε ακόμα καλύτερα τη δράση μας.

 

ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ 2019

 

Τσικνίζουμε …

 Και αυτή τη χρονιά διασκεδάσαμε όλοι μαζί, μαθητές, καθηγητές και γονείς στην αυλή του σχολείου μας την Τσικνοπέμπτη, με σουβλάκια, μουσική και χορό. Αυτή τη φορά ήταν και το Λύκειο μαζί μας. Τη διοργάνωση της γιορτής ανέθεσε το 15μελές στο Γ2 που, με τη βοήθεια της υπεύθυνης του τμήματος κ. Περκουλίδου, τα κατάφερε θαυμάσια. Εξάλλου είχαν την εμπειρία και από την περσινή χρονιά. Έτσι σε χρόνο ρεκόρ κατάφεραν να ετοιμάσουν τον χώρο, κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή, καθώς περιμέναμε να δούμε αν θα επιβεβαιωθεί η πρόγνωση για βροχή, ώστε να πράξουμε ανάλογα. Ευτυχώς ο καιρός δε μας τα χάλασε, μας τα χάλασε όμως το κυλικείο, που δεν κατάφερε να ανταποκριθεί και να ετοιμάσει εγκαίρως τα σουβλάκια μας. Κυρίως την πλήρωσαν δύο τμήματα που έμειναν σχεδόν νηστικά και φυσικά δυσαρεστημένα… Χορέψαμε πάντως πολύ και βέβαια ξεχώρισαν όπως πάντα οι χορευταράδες του σχολείου, δηλαδή η Β’ Λυκείου!

 

erasmus
«Με τη συγχρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης»

Η 4η συνάντηση των εταίρων στην Ιταλία

   Η τέταρτη συνάντηση των εταίρων του προγράμματος Erasmus ΚΑ2 “Bridging languages and memories to foster multiple identities: Never leave your backpack behind! (BACKPACK ID)” πραγματοποιήθηκε με επιτυχία στην Πάρμα της Ιταλίας στις 14 και 15 Φεβρουαρίου 2019 και οργανώθηκε από το δίκτυο εκπαιδευτικών SERN. Στην ομάδα μας συμμετείχαν οι εκπαιδευτικοί: Νάντια Τσενέ, Άννυ Κέκη, Φωτεινή Παπαρήγα, Νεκτάριος Ασπρούκος και ένα νέο μέλος, η φιλόλογος του σχολείου μας, Λουκία Στέφου.

Στη συνάντηση αυτή, που φιλοξενήθηκε στο Δημαρχείο της πόλης, συζητήσαμε για την πρόοδο του έργου και οργανώσαμε τη διαδικασία της πιλοτικής εφαρμογής στην τάξη του εκπαιδευτικού υλικού, δηλαδή του e-book με αφηγήσεις μαθητών και μαθητριών και των βίντεο.
Αρχικά, το CARDET (κέντρο εκπαιδευτικής έρευνας και τεχνολογίας στην Κύπρο) παρουσίασε τη διαδικασία παραγωγής του e-book και των βίντεο, καθώς επίσης και την ιστοσελίδα «BACKPACK ID», στην οποία έχει πλέον αναρτηθεί το υλικό.
Στη συνέχεια, οι εκπαιδευτικοί που εκπροσωπούσαμε τους οργανισμούς - εταίρους από την Ελλάδα, την Ιταλία και τη Σουηδία παρουσιάσαμε τις ιδέες μας και διατυπώσαμε προτάσεις σχετικά με τη διδακτική αξιοποίηση των αφηγήσεων που περιλαμβάνονται στο e-book και τα βίντεο. Συζητήσαμε για τη μορφή και το περιεχόμενο του επόμενου έργου, της Ανθολογίας, η οποία θα έχει έντυπη μορφή και θα περιλαμβάνει στοιχεία από όλες τις φάσεις της εργασίας μας. Προσδιορίσαμε, επίσης, το χρονοδιάγραμμα το εργασιών και κάναμε κατανομή αρμοδιοτήτων. Το σχολείο μας ανέλαβε να κάνει εκτεταμένη πιλοτική εφαρμογή του εκπαιδευτικού υλικού στην τάξη.
Στο τέλος της συνάντησης, οι εταίροι επιβεβαιώσαμε την επόμενη συνάντησή μας που θα πραγματοποιηθεί το φθινόπωρο στην Αθήνα και θα οργανωθεί από το Πανεπιστήμιο Αθηνών.
 Νάντια Τσενέ
Διευθύντρια
Φιλόλογος

 

Επίσκεψη στο Μουσείο Γουλανδρή και τη ΓΑΙΑ

01
02
03
04
05
06
07
1/7 
bwd fwd

 

  Την Παρασκευή 15 Φεβρουαρίου 2019 επισκεφτήκαμε το μουσείο Φυσικής Ιστορίας στην Κηφισιά, το οποίο ιδρύθηκε το 1964 από τον Άγγελο και τη Νίκη Γουλανδρή. Προχωρώντας στο χώρο του μουσείου μάς χώρισαν ανά τάξεις και μας πήγαν σε διάφορα προγράμματα. Εμείς ως Β' τάξη αλλά και κάποια τμήματα των άλλων τάξεων ξεναγηθήκαμε στο χώρο του μουσείου. Καθώς πηγαίναμε για την ξενάγηση στον επάνω όροφο αυτό που μας τράβηξε την προσοχή ήταν μια πανύψηλη καμηλοπάρδαλη, πολλά παιδιά ενθουσιάστηκαν αλλά και απόρησαν πώς ένα τέτοιο ζώο θα μπορούσε να είναι νεκρό, αλλά να στέκεται σα να είναι ζωντανό...ωστόσο η ξενάγησή μας δεν άρχισε από την καμηλοπάρδαλη, ούτε ήταν το πιο αξιοθαύμαστο από τα εκθέματα. Η ξενάγησή μας άρχισε με τα φυτά, τα έντομα και τα ζώα της θάλασσας και του γλυκού νερού. Μετά, προχωρώντας πήγαμε στα πιο ενδιαφέροντα...τα σπονδυλωτά...δηλαδή διαφόρων ειδών θηλαστικά, πουλιά και ερπετά. Ήταν πραγματικά σα να ζούσαν ανάμεσα μας αν και δεν κουνιούνταν. Τέλος, κατεβήκαμε στον κάτω όροφο όπου υπήρχαν ορυκτά, πετρώματα και απολιθώματα. Ήταν μια ενδιαφέρουσα και επιμορφωτική επίσκεψη, καθώς μάθαμε και ανακαλύψαμε πράγματα που δεν γνωρίζαμε.

                                                             Ευαγγελία Τσουβάλα

 

 


Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας

«Μήγαρις ἔχω ἄλλο στὸ νοῦ μου, πάρεξ ἐλευθερία καὶ γλῶσσα
                                                                        Διονύσιος Σολωμός
 

  Στο πλαίσιο του εορτασμού της 9ης Φεβρουαρίου ως Παγκόσμιας Ημέρας Ελληνικής Γλώσσας και με αφορμή την επέτειο θανάτου του Διονυσίου Σολωμού την ίδια μέρα, αφιερώσαμε δυο ώρες του προγράμματός μας ως εξής:

Α’ Μέρος – Διονύσιος Σολωμός, Ο Εθνικός μας Ποιητής και η αφοσίωσή του στην Ελευθερία και την Ελλάδα.

Β’ Μέρος – Η Ελληνική Γλώσσα στα Πανεπιστήμια της Ευρώπης (Το κείμενο που ακολουθεί συνιστά την καταγραφή σε πύκνωση του περιεχομένου της τηλεδιάσκεψης της 9ης Φεβρουαρίου 2019, με τον Dr Bart Soethaert, του Κέντρου Νέου Ελληνισμού (CeMoG) και της Έδρας Νεοελληνικών Σπουδών στο Ελεύθερο Πανεπιστήμιο του Βερολίνου-FU Berlin).

  Με την ιδέα πως την τέλεια μέθοδο για τη διδασκαλία των ελληνικών ως ξένης γλώσσας δεν την έχουμε εξ ορισμού στη διάθεσή μας, αντίθετα εργαζόμαστε αενάως για την κατάκτησή της, θεωρήσαμε πως το μαθησιακό διάφορο εντοπίζεται κατεξοχήν στον ανοιχτό και μεστό «διάλογο» που είμαστε. Ως εκ τούτου, το κείμενο αυτό έχει ως πλαίσιο επικοινωνίας την ανταλλαγή εμπειριών όσον αφορά στον στόχο της διδασκαλίας της Ελληνικής ως β’ /ξένης γλώσσας.
  Ο Dr Bart Soethaert επέλεξε ως τίτλο της επικοινωνίας μας: Το πρόγραμμα ηλεκτρονικής εκμάθησης της ελληνικής γλώσσας Spracherwerb des Neugriechischen στο Ελεύθερο Πανεπιστήμιο του Βερολίνου (FU Berlin), γιατί η προσπάθεια της διδασκαλίας της Ελληνικής ως β‘ /ξένης εντάσσεται στη γενικότερη προσπάθεια της Έδρας Νεοελληνικών Σπουδών, υπό την αιγίδα του Καθηγητή κ. Μίλτου Πεχλιβάνου, για την αξιοποίηση των ψηφιακών τεχνολογιών στην πανεπιστημιακή προπτυχιακή και μεταπτυχιακή διδασκαλία. Στην κυριολεξία το όλο εγχείρημα θα έπρεπε να φέρει τον τίτλο: Υποστηρίζοντας την ελληνομάθεια με το e-learning πρόγραμμα Spracherwerb des Neugriechischen στο Freie Universität Berlin.
  Εκτός αυτού, μας είπε ότι, στο πλαίσιο της αξιοποίησης των ψηφιακών τεχνολογιών στην πανεπιστημιακή προπτυχιακή και μεταπτυχιακή διδασκαλία, δημιουργήθηκε από συνεργάτες της Έδρας Νεοελληνικών Σπουδών ένα εκτενές ψηφιακό περιβάλλον για τη διδακτική της ιστορίας της Νεοελληνικής Λογοτεχνίας openLIT και δοκιμάζονται εδώ και χρόνια διάφορα μοντέλα τηλεδιδασκαλίας στο πλαίσιο του διαπανεπιστημιακού προγράμματος μεταπτυχιακών Νεοελληνικών Σπουδών, σε συνεργασία με τα Πανεπιστήμια του Αμβούργου και του Μονάχου.
 Όπως και αυτές οι πρωτοβουλίες, μας διαβεβαίωσε ότι η πλατφόρμα για την εκμάθηση της ελληνικής γλώσσας επίσης προορίζεται για εκπαιδευτική κυρίως χρήση και αποτελεί ένα έργο-εν-προόδω, που χρηματοδοτήθηκε αρχικά από πανεπιστημιακό πρόγραμμα προώθησης του e-Learning την τριετία 2008-2010. Βραβεύτηκε το 2010 από το FU Berlin για την καλύτερη πρακτική σε e-Learning στην κατηγορία «Πολυμεσικό υλικό & μαθησιακά περιβάλλοντα» και έκτοτε χρησιμοποιείται από φοιτητές και διδάσκοντες στις έδρες Νεοελληνικών Σπουδών στα Πανεπιστήμια του Αμβούργου, Βερολίνου και Μονάχου. Η αρχική βάση ασκήσεων, που υλοποιήθηκε στη διαδικτυακή εκπαιδευτική πλατφόρμα του FU Berlin (Blackboard) και συμπεριλάμβανε ασκήσεις για τα επίπεδα ελληνομάθειας Α2, Β1, Β2 και Γ1, εμπλουτίστηκε το 2010-2011 με ασκήσεις για το επίπεδο Α1, καθώς και με ειδικά θέματα γραμματικής, χάρη στη συμβολή διδασκόντων από το Αμβούργο και το Μόναχο. Πρόκειται δηλαδή και ένα τέτοιο εγχείρημα δεν θα μπορούσε να έχει άλλο χαρακτήρα για ένα συλλογικό έργο, για το οποίο συνεργάστηκαν στο Βερολίνο οι Γιώργος Γκόγκος, Ελευθερία Μεσημέρη και Λουκία Στέφου, στο Αμβούργο οι Ιωάννα Μαυρογεώργη και Διονύσιος Μούσουρας και στο Μόναχο οι Άννα Βασιλειάδου-Leiss και Μαργαρίτα Βρεττού.
Με 100 ενεργά προφίλ (παλαιότερα ήταν 150) από φοιτητές ελληνικών στο Αμβούργο, Βερολίνο και Μόναχο και στα δέκα πλέον χρόνια της λειτουργίας του, το πρόγραμμα Spracherwerb des Neugriechischenαπεδείχθη ένα σημαντικό εργαλείο για την εκμάθηση της ελληνικής γλώσσας, συμπληρωματικά προς τη δια ζώσης διδασκαλία, και συνέβαλε στην έμπρακτη δικτύωση των τριών κύριων πανεπιστημιακών εστιών ελληνομάθειας στη Γερμανία.
  Ο Dr Bart Soethaert κατέληξε: «Θα λέγαμε λοιπόν, ότι το όλο μας εγχείρημα έγινε με κάποιες προοπτικές, θα μπορούσαμε και να τις ονομάσουμε προοπτικές – πεδία εργασίας, ως εξής:
  • σχεδιασμός εναλλακτικών σεναρίων μεικτής μάθησης για μια καλύτερη αξιοποίηση του προγράμματος στα δια ζώσης σεμινάρια
  • προσθήκη ειδικής κατηγορίας ασκήσεων με έμφαση σε δυσκολίες γερμανόφωνων (με τη Γερμανική α‘ ή β‘ γλώσσα) στην εκμάθηση των ελληνικών
  • βοήθημα για την προετοιμασία για την πιστοποίηση ελληνομάθειας
  • ένταξη του προγράμματος στις ψηφιακές υποδομές του Κέντρου Νέου Ελληνισμού (CeMoG)».

  Σ΄αυτό το σημείο η Λουκία Στέφου είπε: «Προσωπικά είχα και την ευκαιρία να βλέπω και το πόσο ανταποκρίνονταν οι φοιτητές μας στα μαθήματα του Α‘ έτους σπουδών, σε κείμενα της Γραμματείας μας, γραμμένα σε γλώσσα ομολογουμένως δύσκολη, για παράδειγμα στον Απόκοπο ή στο Χρονικόν του Μωρέως, στον Ερωτόκριτο ή σε Δημοτικά και Ρεμπέτικα, που επίσης δίδασκα στη Σχολή. Τους μαθητές μου δηλαδή της Ελληνικής, την επόμενη χρονιά τούς έβρισκα φοιτητές του Α‘ έτους, με πρόγραμμα σπουδών το πρόγραμμα που προαναφέρθηκε.

  Το κοινό σημείο στις φάσεις αυτές της ελληνομάθειας, όπως ίσως θα καταλάβατε ήδη, ήταν η μουσική. Στα ακούσματα και την εξοικείωση με τον ρυθμό βασίστηκε εν πολλοίς και η διδασκαλία.

  Ο ρυθμός της γλώσσας, η τονικότητα και η αναπνοή μας, είμαι βαθιά πεπεισμένη ότι είναι ο καμβάς πάνω στον οποίο διαμορφώνουμε, ο καθένας μας, το γλωσσικό μας εργόχειρο. Από το πώς και τι ακούμε εξαρτάται και το αν οι λέξεις μας είναι πολλές ή καλλίτερα το πώς συντάσσονται, συνδυάζονται και εμφανίζονται οι λέξεις μας στο εργόχειρο αυτό. Η εκμάθηση μιας γλώσσας στηρίζεται σε βήματα ρυθμικά, γιατί οι λέξεις μας χορεύουν.»

Λουκία Στέφου 

 

ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ 2019

 

Τρεις Ιεράρχες

 

 Στις 29 Ιανουαρίου γιορτάσαμε τους Τρεις Ιεράρχες με ένα μικρό αφιέρωμα που ετοίμασαν η θεολόγος του σχολείου κ. Ή. Περκουλίδου και μαθήτριες της Γ΄ Γυμνασίου, καθώς και με την κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας, ένα έθιμο που συνδέεται με τον Άγιο Βασίλειο. Στο θέατρο λοιπόν του σχολείου όλα τα τμήματα αλλά και οι καθηγητές του σχολείου έκοψαν την πίτα τους. Την εκδήλωση οργάνωσε όπως κάθε χρόνο ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων.


 

Ο Καβάφης πάει σχολείο

fotokavafis2

 Από 28 Ιανουαρίου έως 1η Φεβρουαρίου μια μεικτή ομάδα παιδιών από διάφορες τάξεις του σχολείου μας συμμετείχε σ’ ένα εργαστήριο ποίησης και χορού με τίτλο «Στίχοι φτιαγμένοι από κίνηση» που πραγματοποιήθηκε στο θέατρο του σχολείου μας από δύο συνεργάτες της ΣΤΕΓΗΣ ΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΤΕΧΝΩΝ ΤΟΥ ΙΔΡΥΜΑΤΟΣ ΩΝΑΣΗ, τον ποιητή Θοδωρή Χιώτη και τη χορογράφο και περφόμερ Κάντυ Κάρρα. Να σημειώσουμε ότι οι ώρες του προγράμματος ήταν μετασχολικές.
 Στόχος του προγράμματος ήταν οι μαθητές να έρθουν σε επαφή με την ποίηση του Καβάφη αλλά με μια άλλη ''ματιά''. Οι μαθητές έπρεπε να δραματοποιήσουν με κινήσεις και χορό την ποίηση του Καβάφη δημιουργώντας ένα σόλο με τη δική τους πινελιά. Έπειτα χωριζόμασταν σε ομάδες των πέντε ατόμων και ο καθένας σύμφωνα με τον ρυθμό της μουσικής χόρευε το δικό του σόλο. Βέβαια μέρα παρά μέρα προσθέτονταν και νέα στοιχεία σε κάθε σόλο, όπως η ενδυμασία ή απότομη αλλαγή των κινήσεών μας, του ρυθμού μας... Εκτός όμως απ' τον Καβάφη ασχοληθήκαμε και με άλλα είδη ποίησης, όπως π.χ το χαϊκού. Γράψαμε και δραματοποιήσαμε χαϊκού ερχόμενοι/ες σε επαφή με τον ιαπωνικό πολιτισμό. Έτσι τα παιδιά πέρασαν μια διαφορετική αλλά και δημιουργική εβδομάδα γεμάτη από καινούργια πράγματα και εκπλήξεις μέρα παρά μέρα.
 
 Σταυρούλα Πολιουδάκη

 

Παρακολούθηση παράστασης στο Εθνικό Θέατρο

 

 to taxidi Το Σάββατο 12 Ιανουαρίου 2019, στις 21:30, η θεατρική ομάδα του 1ου Γυμνασίου Αυλώνα επισκεφτήκαμε το Εθνικό Θέατρο-στη σκηνή του REX, όπου παιζόταν η παράσταση «Το Ταξίδι», μια παραγωγή που προέκυψε μέσα από θεατρικά εργαστήρια με μαθητές και πρόσφυγες και με επαγγελματίες ηθοποιούς του Εθνικού. Η σκηνοθεσία ήταν της Σοφίας Βγενοπούλου, η καταπληκτική μουσική του Αλέξη Κωτσόπουλου και του Νίκου Καρύδη και τα κουστούμια της Ελένης Μανωλοπούλου...
  Η παράσταση ήταν το αποτέλεσμα μιας μακράς πορείας. Ξεκίνησε τον Ιούλιο του 2017, στο Μικρό Εθνικό με το πρόγραμμα «Θέατρο στα Ελληνικά», ένα εντατικό θεατρικό εργαστήριο, στο οποίο συμμετείχαν έφηβοι πρόσφυγες, Έλληνες έφηβοι, αλλά και ηθοποιοί του Εθνικού Θεάτρου. Το τελικό προϊόν του εργαστηρίου ήταν ένα Ταξίδι… στις ιστορίες νέων ανθρώπων, στις μνήμες, στους εφιάλτες και στα παραμύθια μιας ομάδας παιδιών που ξορκίζουν τον φόβο με την ασπίδα του θεάτρου και της τέχνης.   
Νέλλα Κότσι
                                                           


ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 2018

 

Γινόμαστε ρεπόρτερ στο Δίκτυο για τα Δικαιώματα του Παιδιού


 15 Δεκεμβρίου ημέρα Σάββατο, επισκεφτήκαμε το Δίκτυο για τα Δικαιώματα του Παιδιού στην Αθήνα. Το Δίκτυο, ανάμεσα στα άλλα, εκδίδει την πολύγλωσση εφημερίδα Αποδημητικά Πουλιά και λειτουργεί τον ραδιοφωνικό σταθμό Πικραλήθρα. Στον χώρο λοιπόν του Δικτύου, πήραμε μέρος σε ένα μάθημα εργαστήριο με θέμα πώς δημιουργούμε ένα ρεπορτάζ. Η επίσκεψη αυτή θα μας μείνει αξέχαστη και ξέρετε γιατί; Γιατί αυτά που ακούσαμε και μάθαμε θα τα αξιοποιήσουμε στο μέλλον.
 Αφού πρώτα έγινε παρουσίαση για το πώς γίνεται ένα ρεπορτάζ, μας έδωσαν την ευκαιρία να χρησιμοποιήσουμε τον εξοπλισμό ενός δημοσιογράφου, ενός camera-manκαι ενός ηχολήπτη. Συγκεκριμένα, χωριστήκαμε σε μικρές ομάδες και αρχίσαμε να δημιουργούμε ένα ρεπορτάζ με θέμα την εφηβεία. Υποδυόμασταν τον δημοσιογράφο, τον camera-man, τον ηχολήπτη και τον περαστικό, εναλλασσόμενοι σε όλους τους ρόλους για να έχουμε πολλές εμπειρίες. Μετά, κάθε ομάδα με τη βοήθεια κάποιων ειδικών έφτιαξε το δικό της ρεπορτάζ και το παρουσίασε στους υπόλοιοπους. Αργότερα κατεβήμαμε στις εγκαταστάσεις του ραδιοφωνικού σταθμού και είχαμε την ευκαιρία να χρησιμοποιήσουμε τον εξοπλισμό, συμμετέχοντας σε συνεντεύξεις για μια ραδιοφωνική εκπομπή.
 Να μην ξεχάσουμε να αναφέρουμε πως μας παρείχανε πρωινό, μεσημεριανό, μας χάρισαν από ένα ημερολόγιο, πήραμε πολλές φωτογραφίες, κάναμε γυρίσματα για ένα βίντεο που ήθελαν να ετοιμάσουν, παίξαμε επιτραπέζια παιχνίδια και ακούσαμε τραγούδια. Και μεις, καθόλου παράξενο με τέτοια φιλοξενία, στήσαμε ξέφρενο χορό... Η διευθύντριά μας, κυρία Κωνσταντίνα Τσενέ, μας υποσχέθηκε πως θα επισκεφτούμε οργανώσουμε και μεις μια εξόρμηση για θα πάρουμε συνέντευξη από περαστικούς και να δημιουργήσουμε ένα ολοκληρωμένο ρεπορτάζ.
 Εύχομαι σε όλα τα παιδιά να έχουν την ευκαιρία να ζήσουν κάτι τόσο δημιουργικό σαν και αυτό. Τέλος, ευχαριστούμε το Δίκτυο για τα Δικαιώματα του Παιδιού που μας φιλοξένησε και ευχαριστούμε επίσης το σχολείο που χαρίζει σε όλους τους μαθητές του, σε μας, τόσο ωραίες και αξέχαστες εμπειρίες.

Νέλλα Κότσι


Το πρώτο Γυμνάσιο Αυλώνα στο ίδρυμα Λασκαρίδη

 

00
01
02
04
05
06
07
09
1/8 
bwd fwd

 

 Στις 12/12/2018 το σχολείο μας επισκέφθηκε το Ίδρυμα Λασκαρίδη στον Πειραιά. Συγκεκριμένα το τμήμα Α1 παρακολούθησε το διαδραστικό πρόγραμμα που συνδύαζε την Οδύσσεια και τη μουσική.
 Αρχικά, με τη βοήθεια της εισηγήτριας μας κας Αναστασίας Κότσαλη, Λυρικής τραγουδίστριας, Δημοσιογράφου ταξιδέψαμε χρόνια πριν, στην Αναγέννηση όταν ο μεγάλος ιταλός συνθέτης Κλαούντιο Μοντεβέρντι ήταν ο πρώτος που δημιούργησε από την Οδύσσεια μία Όπερα.
 Έπειτα γνωρίσαμε τις φωνές όπου μπορούν να έχουν οι λυρικοί τραγουδιστές καθώς επίσης αναλύσαμε και διάφορα σημεία της Οδύσσειας σε σχέση με τις φωνές των ηρώων.
 Τέλος και το πιο διασκεδαστικό κομμάτι για εμάς τους μαθητές ήταν η πρόκληση που μας έβαλε η εισηγήτρια μας να χωριστούμε σε ομάδες, να σκηνοθετήσουμε και να ζωγραφίσουμε την αγαπημένη μας σκηνή από την Οδύσσεια.
   Ευχόμαστε να μας δοθεί η ευκαιρία να πάρουμε μέρος πάλι σε μία τόσο ενδιαφέρουσα και επιμορφωτική διαδραστική εμπειρία!

Ελευθερία Αποστολέρη


 Το Α2 συμμετείχε σε ένα θεατρικό Εργαστήρι με την Άννα Δημητροπούλου, αρχαιολόγο και παιδαγωγό. Στο εργαστήριο δουλέψαμε πάνω στο βιβλίο «ΜΙΚΡΟ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΣΥΝΟΡΩΝ: Η διαδρομή ενός πρόσφυγα» του Καπλάνι Γκαζμέντ. Ο Καπλάνι Γκαζμέντ ήρθε στην Ελλάδα από την Αλβανία σαν μετανάστης στις αρχές της δεκαετίας του '90 και σήμερα είναι δημοσιογράφος. Στο Μικρό Ημερολόγιο Συνόρων δίνει φωνή σε όλους τους μετανάστες που δε τόλμησαν να εκφραστούν. Με αφορμή λοιπόν το ταξίδι ενός ανθρώπου που φεύγει από την πατρίδα του για έναν ξένο τόπο, τα παιδιά παρακολουθούσαμε τις περιπέτειές του και μπαίναμε στη θέση του, προσπαθώντας να φανταστούμε και να εκφράσουμε τις σκέψεις, τα όνειρα, τα συναισθήματά του μέσα από θεατρικές τεχνικές.

 Το Α3 παρακολούθησε ένα σεμινάριο Πρώτων Βοηθειών. Ήταν ένα πολύ χρήσιμο εργαστήριο που συνδύαζε θεωρία και εξάσκηση. Έγινε από τους Γιατρούς χωρίς Σύνορα και υπήρχε διερμηνέας στα φαρσί, έτσι ώστε να καταλαβαίνουν καλά τα παιδιά που ακόμα δεν ξέρουν ελληνικά.

 Η Β’ Γυμνασίου συμμετείχε σε ένα εργαστήριο που συνδύαζε λογοτεχνία και θέατρο. Συγκεκριμένα ασχολήθηκε με έναν αγαπημένο ήρωα, τον Βάνκα. Με την Μαριάννα Κάλμπαρη, σκηνοθέτιδα και καλλιτεχνική διευθύντρια του Θεάτρου Τέχνης, αφού μιλήσαμε για την τέχνη του θεάτρου, επιχειρήσαμε να δραματοποιήσουμε το διήγημα του Τσέχωφ, Ο Βάνκας, που είχαμε διαβάσει και στην τάξη. Αφού συζητήσαμε λίγο για το διήγημα, το χωρίσαμε σε ενότητες και μετά χωριστήκαμε σε ομάδες, κάθε ομάδα ανέλαβε από μία ενότητα και ετοίμασε μια σκηνή , που στη συνέχεια παρουσίασε στους υπόλοιπους. Ήταν ένα πολύ δημιουργικό εργαστήριο στο οποίο έπρεπε να συνεργαστούμε, να έχουμε φαντασία και θάρρος.

 Οι μαθητές της Γ’ Γυμνασίου παρακολούθησαν ένα πρόγραμμα με τίτλο: «Διαπολιτισμική επικοινωνία, γλωσσικές πράξεις και γλωσσικά στερεότυπα». Η υποψήφια διδάκτωρ φιλοσοφίας του ΕΚΠΑ Φλώρα Βλάχου, με αφετηρία το γεγονός ότι το σχολείο είναι μια μικρογραφία της κοινωνίας όπου καθημερινά παίζουμε το ρόλο του οικοδεσπότη που οφείλει να υποδεχτεί τους νεοφερμένους κατοίκους, έδωσε την ευκαιρία στους μαθητές να καταλάβουν ότι χρειάζεται να χτιστούν γέφυρες ανάμεσα στη γλωσσική μας κουλτούρα και στην κουλτούρα των ΄΄άλλων΄΄. Η γλώσσα διαθέτει την ικανότητα να αποτυπώνει ιδέες και βαθιά κρυμμένες αντιλήψεις. Πολλές από αυτές έχουν στη βάση τους στερεότυπα που πραγματώνονται εξίσου γλωσσικά, με αποτέλεσμα να διαταράσσεται η εικόνα που διαμορφώνουμε για τον διπλανό μας. Προσκλήσεις, αρνήσεις, ευχαριστίες και ένα πλήθος γλωσσικών πράξεων γίνονται καθημερινά από όλους μας σε κάθε περίσταση. Με εξαιρετικό τρόπο η κα Βλάχου έδωσε στα παιδιά την ευκαιρία να προβληματιστούν, να σκεφτούν και να βρουν λύσεις μόνα τους. Η συμμετοχή στο πρόγραμμα ήταν εντυπωσιακή από την πλευρά των παιδιών και η επιμορφώτρια χαρισματική.
 


Βραδιά προς τιμήν των Εθελοντών του Αυθεντικού Μαραθωνίου

 Την Τετάρτη 5 Δεκεμβρίου, αντιπροσωπεία του σχολείου μας είχε την τιμή να παρευρεθεί σε ψυχαγωγική βραδιά προς τιμήν των Εθελοντών του Αυθεντικού Μαραθωνίου της Αθήνας. Η εκδήλωση οργανώθηκε από τον ΣΕΓΑΣ και τον Δήμο Κηφισιάς και έγινε στο ‘POLITIATENNISCLUB’ στην Κηφισιά, με την ευκαιρία του Έτους προς τιμήν του πρώτου Προέδρου της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής Δημητρίου Βικέλα & της Διεθνούς Ημέρας Εθελοντισμού. Το σχολείο μας εκπροσώπησαν οι: διευθύντρια του Γυμνασίου κ. Νάντια Τσενέ, η υποδιευθύντρια και υπεύθυνη για τη συμμετοχή του σχολείου στον Μαραθώνιο κ. Άννυ Κέκη, ο πρόεδρος του 15μελούς του Λυκείου Απόλλωνας Δούμουρας, η πρόεδρος του 15μελούς του Γυμνασίου Μαίρη Γιαννάκη και η Πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του Λυκείου κ. Βάνα Τριανταφύλλου - Φαρούτζα. Είχαμε την ευκαιρία να ξαναδούμε τους ανθρώπους με τους οποίους συνεργαζόμαστε για τον Μαραθώνιο, να φάμε στον μπουφέ που παρατέθηκε και να πάρουμε αναμνηστικά δώρα.


ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ 2018

 

Συμμετοχή στο 11ο Πανελλήνιο Συνέδριο της Παιδαγωγικής Εταιρείας

 

 11SYN
Την Κυριακή 25 Νοεμβρίου 2018, εκπαιδευτικοί του σχολείου μας συμμετείχαν στο 11ο Πανελλήνιο Συνέδριο της Παιδαγωγικής Εταιρείας στην Πάτρα. Το συνέδριο είχε τίτλο: «Βασική και συνεχιζόμενη εκπαίδευση των εκπαιδευτικών σε ένα σύνθετο και μεταβαλλόμενο περιβάλλον» και πραγματοποιήθηκε στις εγκαταστάσεις του Πανεπιστημίου Πάτρας, το τριήμερο 23 – 25 Νοεμβρίου. Οι εκπαιδευτικοί του σχολείου μας: Νάντια Τσενέ, Άννυ Κέκη και Φωτεινή Παπαρήγα, σε συνεργασία με τους Αναπλ. Καθηγητές του Ε.Κ.ΠΑ. Βασίλη Τσάφο και Αλεξάνδρα Ανδρούσου, συμμετείχαν με εισήγηση στο συνέδριο. Η εισήγηση είχε τίτλο: «Αναστοχαζόμενοι τις επαγγελματικές μας ταυτότητες μέσα από τη συμμετοχή στο πρόγραμμα “
neverleaveyourbackpackbehind”: Μια άλλη μορφή της συνεχιζόμενης εκπαίδευσης» και αξιοποιούσε την εμπειρία μας από την υλοποίηση σχετικού προγράμματος Erasmusπου υλοποιείται σε σχολεία της πρωτοβάθμιας και της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, μεταξύ των οποίων και στο δικό μας.  

Νάντια Τσενέ, διευθύντρια



Στο θέατρο...

 theatro11Η θεατρική ομάδα του σχολείου μας  (υπεύθυνη καθηγήτρια η κα Παπαρήγα), πήγε, την Κυριακή 18.11.2018 στην Αθήνα, στο θέατρο «Σταθμός» να παρακολουθήσει τη θεατρική παράσταση με τίτλο: «ΞΑΝΑ… λέγοντας τις ιστορίες» του θεατρικού συγγραφέα Βασίλη Κατσικονούρη. Ήταν μια πολύ ωραία και αστεία παράσταση που συμμετείχαν παιδιά της ηλικίας μας και μεγάλοι. Στη συνέχεια, ακολούθησαν φωτογραφίες με τον σκηνοθέτη και τους ηθοποιούς.
 
 Όπως καταλαβαίνετε, τα παιδιά κρύβουν μεγάλα ταλέντα.

Σάρα Προντάνι, Δημήτρης Μώρος
 

Τα «Αποδημητικά Πουλιά» και το «Ράδιο Πικραλήθρα» στο σχολείο μας

diktio19


 Πέρυσι η ομάδα βιβλιοθήκης και ιστοσελίδας συμμετείχε σε μια διημερίδα δημοσιογραφίας που οργάνωσε το Δίκτυο για τα Δικαιώματα του Παιδιού και η ομάδα των Νέων Δημοσιογράφων της εφημερίδας «Αποδημητικά Πουλιά» και του «Ράδιο Πικραλήθρα». Φέτος είχαμε την ευκαιρία να τους γνωρίσουμε από κοντά. Τους καλέσαμε να επισκεφτούν το σχολείο μας και να μιλήσουν για τη δουλειά τους. Όλο λοιπόν το σχολείο συγκεντρώθηκε στο θέατρο όπου δύο δημοσιογράφοι - μέλη του Δικτύου μάς παρουσίασαν το έργο τους. Κυρίως μάς εντυπωσίασε η εφημερίδα «Αποδημητικά Πουλιά», μια πολύγλωση εφημερίδα που ξεκίνησε από μία πρωτοβουλία εφήβων και νέων σε Κέντρο Φιλοξενίας Προσφύγων και τώρα έχει εξελιχτεί. Η εφημερίδα διανέμεται σε όλη τη χώρα, έχει δημιουργηθεί συντακτική ομάδα που συνεδριάζει στο Ίδρυμα Νιάρχου, οργανώνονται εργαστήρια δημοσιογραφίας, γίνονται εκδηλώσεις και άλλα. Μάλιστα λίγες ημέρες πριν, είχαν έρθει στο σχολείο μας δύο άλλοι δημοσιογράφοι από την εφημερίδα που πήραν συνέντευξη από τη διευθύντρια του σχολείου και από τη φιλόλογο κ. Λουκία Στέφου για θέματα σχετικά με την εκπαίδευση των προσφύγων. Οι καλεσμένοι μας έδωσαν παλιότερα τεύχη της εφημερίδας σε όσους μαθητές επιθυμούσαν και επιπλέον μας προσκάλεσαν να πάρουμε και εμείς μέρος σε ένα εργαστήριο δημιουργίας ρεπορτάζ που είχε προγραμματιστεί. Την εκδήλωση μπόρεσαν να παρακολουθήσουν και οι πρόσφυγες συμμαθητές μας, καθώς υπήρχε ταυτόχρονη διερμηνεία στα φαρσί. 

 

Μαραθώνιος 2018
11-12 Νοέμβρη

01
02
03
04
05
06
07
1/7 
bwd fwd

 

 Για όγδοη χρονιά το σχολείο μας συμμετείχε, ως πολυπληθής εθελοντική ομάδα, στον 36ο αυθεντικό Μαραθώνιο, το δεύτερο Σαββατοκύριακο του Νοεμβρίου.

 

Σάββατο

 

  Είμαστε όλοι ενθουσιασμένοι για μία ακόμη χρονιά και περιμένουμε πώς και πώς να πάμε στον τύμβο του Μαραθώνα! Φύγαμε από το σχολείο μας στις 10:00 το πρωί. Όταν φτάσαμε στον Μαραθώνα τρέξαμε για να πάρουμε τις θέσεις μας σύμφωνα με τις οδηγίες των υπευθύνων της οργανωτικής επιτροπής. Ως εθελοντές είχαμε την υποχρέωση να κατευθύνουμε τους καλεσμένους στις θέσεις τους φτιάχνοντας μια ανθρώπινη αλυσίδα. Αφού έχουν εμφανιστεί όλοι άρχισε η τελετή έναρξης! Μέσα από ένα θεατρικό με μουσική και χορό, οι ηθοποιοί αναπαριστάνουν τη μάχη του Μαραθώνα. Έπειτα δόθηκε η φλόγα σε μια περσινή αθλήτρια η οποία την μετέφερε στον χώρο εκκίνησης του Μαραθωνίου.
 
  Παραβρεθήκαμε εκεί συμμετέχοντας ενεργά σε όλη την διαδικασία. Καθώς τελείωσε η τελετή εξουθενωμένοι επιστρέψαμε στα λεωφορεία με τη σκέψη μας στην επόμενη ημέρα την οποία περιμέναμε με ανυπομονησία.

 

 Κυριακή

 

 Στις 3:00 τα ξημερώματα της Κυριακής με λιγοστό ύπνο και μεγάλη ανυπομονησία πήγαμε στο σχολείο μας και επιβιβαστήκαμε στα λεωφορεία . Η αναχώρηση προς τον Μαραθώνα έγινε στις 3:30. Η δυνατή μουσική και ο θόρυβος έδιωξε τη νύστα μας και μας δημιούργησε υπερένταση και όρεξη για δράση.
 
  Στις 5:00 το πρωί φθάσαμε στον προορισμό μας, δηλαδή στο σημείο εκκίνησης του Μαραθωνίου όπου, αφού συγκεντρωθήκαμε, η υπεύθυνη μάς έδωσε τις τελευταίες οδηγίες και μας οδήγησε στις θέσεις μας. Φυσικά είχαμε λίγο χρόνο να περιηγηθούμε στον χώρο πριν έρθουν οι αθλητές.
 
  Υπήρχαν τέσσερα διαφορετικά σημεία τα οποία εξυπηρετούσαμε σε ομάδες. Στο πρώτο σημείο τα παιδιά της Δευτέρας Γυμνασίου εξυπηρετούσαν τη διανομή αντιανεμικών και καλωσόριζαν τους συμμετέχοντες αθλητές με ένα πλατύ χαμόγελο. Το δεύτερο σημείο που καλύπταμε ήταν η παραλαβή   του ιματισμού των αθλητών. Εκεί υπήρχαν φορτηγά στα οποία τοποθετούσαμε τα ρούχα τους και τους δίναμε καρτελάκι με νούμερο έτσι ώστε να τα παραλάβουν στο σημείο τερματισμού στο Καλλιμάρμαρο Στάδιο. Η επόμενη ομάδα ήταν στη διανομή νερών και ήταν διασκορπισμένη σε διάφορα σημεία της διαδρομής ώστε να διευκολύνουν τους αθλητές. Τέλος, η τετάρτη ομάδα εξυπηρετούσε το καλάθι της αγάπης όπου οι αθλητές άφηναν κάποια από τα ρούχα τους που προορίζονταν για δωρεές.
 
  Στις 6:00 ώρα το στάδιο άρχισε να γεμίζει από τους δρομείς. Κυριαρχούσε μια ένταση καθώς όλοι, αθλητές και εθελοντές, προετοιμάζονταν για την εκκίνηση.
 
  Έπειτα από πολύ ώρα και αρκετή κούραση, αφού είχαμε ολοκληρώσει τη δουλειά μας στην προηγούμενη φάση, με τον καλύτερο δυνατό τρόπο κατά την άποψή μας, κατευθυνθήκαμε στο δεύτερο πόστο μας στο μπλοκ 9 και το μπλοκ 11. Εκεί σχηματίσαμε μια αλυσίδα μπροστά από τους αθλητές και τους οδηγήσαμε στο σημείο έναρξης. Αφού τελείωσαν όλα όσα ήταν στις υποχρεώσεις μας, αισθανόμασταν μεγάλη ικανοποίηση που όλα πήγαν καλά και ήμασταν πολύ ευχαριστημένοι για ό,τι είχαμε προσφέρει .
 
  Με αυτά τα συναισθήματα πήγαμε για ξεκούραση, φαγητό και χαλάρωση για δύο περίπου ώρες, δηλαδή μέχρι την ώρα της επιστροφής στον Αυλώνα.
 
  Ταλαιπωρημένοι αλλά και κατενθουσιασμένοι περιμένουμε με προσμονή την επόμενη αλλά και όλες τις επόμενες χρονιές για να ξαναζήσουμε την εμπειρία της εθελοντικής προσφοράς σε ένα αθλητικό γεγονός παγκόσμιας σημασίας, τον ΑΥΘΕΝΤΙΚΟ ΜΑΡΑΘΩΝΙΟ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ.
 
 
Θεοφανεία Γκιολέ
 Σπυριδούλα Ζαρογκίκα
 Κατερίνα Πετρογιάννη


«Θαλής»

 Για άλλη μια φορά, μαθητές και μαθήτριες της Β’ και της Γ’ Γυμνασίου του σχολείου μας συμμετείχαν στον 79ο μαθηματικό διαγωνισμό «Θαλής». Είναι ένας πανελλήνιος διαγωνισμός που οργανώνει κάθε χρόνο η Ελληνική Μαθηματική Εταιρεία. Φέτος ο διαγωνισμός έγινε το Σάββατο 10 Νοεμβρίου, την ίδια μέρα με την τελετή έναρξης του Αυθεντικού Μαραθωνίου, οπότε δεν μπόρεσαν να συμμετάσχουν όλοι όσοι ήθελαν. Τα θέματα ήταν δύσκολα όπως πάντα αλλά και η εμπειρία ενδιαφέρουσα όπως πάντα.



 

 ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ 2018

 

«Αναζητώντας την Ευρώπη».

01
02
03
04
05
06
07
08
09
1/9 
bwd fwd
 

  

     Οι μαθητές και οι μαθήτριες της Γ’ Γυμνασίου είχαν την ευκαιρία να πάρουν μέρος στα γυρίσματα για ένα ντοκιμαντέρ, πολιτιστικού και ιστορικού ενδιαφέροντος, του σκηνοθέτη Βαντίμ Γεντρέικο (Vadim Jendreyko), με τίτλο «Αναζητώντας την Ευρώπη».
 Πρόκειται για μια σπονδυλωτή ταινία – έρευνα στην ευρωπαϊκή ήπειρο, κατά την οποία ο σκηνοθέτης ταξιδεύει σε τόπους με μεγάλη ιστορική σημασία διερευνώντας πώς το παρελθόν διαμόρφωσε και διαμορφώνει την ευρωπαϊκή συνείδηση.
 Γι’ αυτόν τον σκοπό, επισκέπτεται διάφορα σημεία της Ευρώπης από τον Βορρά ως τον Νότο (Βέλγιο, Πολωνία, Βοσνία κλπ) και καταγράφει ιστορίες ανθρώπων που εργάζονται για να μεταμορφώσουν την κοινή (συχνά επώδυνη) ευρωπαϊκή ιστορία σε ειρηνική συνύπαρξη, παρούσα και μέλλουσα. 
 Ο σκηνοθέτης ενδιαφέρεται πολύ να ανακαλύψει με ποιους τρόπους τα σημερινά παιδιά και οι αυριανοί Ευρωπαίοι πολίτες, εξοικειώνονται με την έννοια της Ευρώπης ως γεωγραφικής ηπείρου, αλλά και με την ιδέα του τι είναι «Ευρώπη». Γι’ αυτό τον λόγο, ήθελε να κινηματογραφήσει σχολικές ομάδες παιδιών στην Ελλάδα, κατά τη διάρκεια μαθήματος ή δράσης που σχετίζεται με την Ευρώπη, ώστε να έρθει σε επαφή με την αυθεντική έκφραση και φαντασία των παιδιών, καθώς ανακαλύπτουν αυτές τις έννοιες. Έτσι, επισκέφτηκε το σχολείο μας, καθώς και ένα δημοτικό σχολείο και ένα Λύκειο, και έκανε γυρίσματα, την ώρα μαθήματος – δράσης με θέμα την Ευρώπη, την πολυμορφία των λαών / πολιτισμών και την ευρωπαική ταυτότητα, που επέτρεπε στα παιδιά να δραστηριοποιηθούν, να εκφράσουν απόψεις, στάσεις, συναισθήματα και να οραματιστούν.
 Στη χώρα μας επισκέφτηκε επίσης τις ανασκαφές του Ακρωτηρίου της Σαντορίνης και αφουγκράστηκε μια πόλη του κυκλαδο-μινωικού πολιτισμού, του πρώτου πολιτισμού υψηλών προδιαγραφών και αξιών ζωής. Στη συνέχεια, περιηγήθηκε στον χώρο της Αρχαίας Αγοράς και της Ακρόπολης, εκεί όπου για πρώτη φορά στην Ιστορία πολίτες συμμετείχαν στα κοινά και επινόησαν τη δημοκρατία.
 Στο ντοκιμαντέρ γίνεται μνεία και στον αρχαίο ελληνικό μύθο της αρπαγής της Ευρώπης, μέσα από μουσειακά εκθέματα, αλλά και μέσα από τις θεατρικές πρόβες μιας σχολικής τάξης της Ελβετίας, όπου τα παιδιά «ανεβάζουν» ένα έργο με θέμα τον μύθο της Ευρώπης και του Δία.
 Το ντοκιμαντέρ «Αναζητώντας την Ευρώπη» είναι μια παραγωγή της ελβετικής εταιρίας Mira Film GmbH σε συμπαραγωγή με τη δημόσια ελβετική τηλεόραση SRF. Η ταινία προγραμματίζεται να προβληθεί σε διεθνή κινηματογραφικά φεστιβάλ και σε κινηματογράφους στην Ελβετία, τη Γερμανία, την Αυστρία και τη Γαλλία και αργότερα να διατεθεί ως VoD (videoondemand) και DVD.
 Για την προετοιμασία και την υλοποίηση της δράσης που κινηματογραφήθηκε συνεργάστηκαν οι κ. Κοτσίκου, Κέκη, Παπαρήγα, Κακουροπούλου, Περκουλίδου και Τσενέ, σχεδιάζοντας ένα βιωματικό μάθημα-εργαστήριο. Τα παιδιά ήταν πολύ συνεργάσιμα, κεφάτα και δημιουργικά. Μετά τα γυρίσματα η διερμηνέας Φανή Αδάμ μας έγραψε: «Νιώθω ευγνωμοσύνη για την υποδοχή και την φιλοξενία σας! Το ελβετικό συνεργείο θαύμασε το όμορφο σχολείο σας, την ζεστή ατμόσφαιρα που επικρατεί και την εξαιρετική δουλειά που κάνετε με τις μαθήτριες και τους μαθητές σας. Ο Βαντίμ, ο σκηνοθέτης, μάλιστα είπε πως δεν έχει δει σχολείο σαν το δικό σας στην Ελβετία.» 
 Περιμένουμε με ανυπομονησία να δούμε το ντοκιμαντέρ, που αναμένεται να ολοκληρωθεί σε μία διετία.

 Νάντια Τσενέ

 
 

Ο Ιαβέρης στο σχολείο μας

01
02
03
1/3 
bwd fwd

 

  Πριν από μερικές ημέρες επισκέφτηκε το σχολείο μας ο κ.Αναστάσιος Μαρκουίζος, γνωστός και ως «Ιαβέρης».Ο Ιαβέρης υπήρξε ένας κορυφαίος οδηγός αγώνων αυτοκινήτου με πολλές διακρίσεις, όπως η κατάκτηση της πρώτης θέσης στο ράλι Ακρόπολις. Μετά το τέλος της καριέρας του ως οδηγός αγωνιστικών αυτοκινήτων ο Ιαβέρης βγάζει λόγους και κάνει παρουσιάσεις κατά της «οδικής ασυνειδησίας». Στο σχολείο μας μίλησε για τα ατυχήματα που γίνονται καθημερινά στη χώρα μας αλλά και παγκοσμίως και τι θα μπορούσαμε να κάνουμε για να τα μειώσουμε στο ελάχιστο. Μας μίλησε για τους κινδύνους που διατρέχουμε ως οδηγοί αλλά και ως πεζοί και τι  θα  πρέπει να κάνουμε  έτσι ώστε να αποτρέψουμε τροχαία δυστυχήματα. Μας είπε επίσης για τα μέτρα που παίρνουν άλλες χώρες για να αντιμετωπίσουν αυτή την μάστιγα των τροχαίων ατυχημάτων. Μέσα από μερικά βίντεο και φωτογραφίες ανθρώπων οι οποίοι έχουν βιώσει τέτοια ατυχήματα ο κ.Ιαβέρης προσπάθησε να μας ευαισθητοποιήσει σχετικά με το θέμα. Ιδιαίτερη εντύπωση  μας έκαναν οι ανατριχιαστικές συνεντεύξεις ανθρώπων οι οποίοιέχασαν τους συγγενείς τουςαλλά και ανθρώπων που επιβίωσαν  απόένα τέτοιο ατύχημα, αλλά τους έμειναν κινητικά προβλήματα, πράγμα που τους άλλαξε τελείως τη ζωή. Με τον δικό του μοναδικό τρόπο ο κ.Ιαβέρης μας έκανε να καταλάβουμε πόσο σημαντική είναι η σωστή και προσεκτική οδήγηση! Τέλος μας μοίρασε το βιβλίο του με τίτλο ΕθνικόΘέμα, ένα βιβλίο το οποίο μας λέει για ποιο λόγο γίνονται τα περισσότερα ατυχήματα, τις συνέπειές τους και τι μπορούμε να κάνουμε για να τα αποφύγουμε. Η ομιλία και παρουσίασή του ήταν φοβερή (κυριολεκτικά και μεταφορικά) και πιστεύουμε πως κατάφερε να μας αγγίξει όλους!

Κωνσταντίνος Αμπραχήμ,  Άρης Λαουρέντιους


 

Ενημέρωση για κορίτσια και αγόρια

  maiesΤην Πέμπτη 18 Οκτωβρίου επισκέφθηκαν το σχολείο μας δύο μαίες από το ‘’ΚΕΝΤΡΟ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΠΑΝΔΡΙΤΙΟΥ’’ και μας ενημέρωσαν σχετικά με την σεξουαλική αγωγή και γενικά την περίοδο της εφηβείας. Οι δύο μαίες μας ‘’ προετοίμασαν ‘’ για τις διάφορες σωματικές αλλά και συναισθηματικές αλλαγές που θα συναντήσουμε κατά την περίοδο αυτή, για την προφύλαξη και για την σωματική υγιεινή. Η ενημέρωση έγινε σε ομάδες αγοριών και κοριτσιών. Να σημειώσουμε πώς ήταν η πρώτη φορά που συμμετείχαν και τα αγόρια σε μια τέτοιου είδους παρουσίαση. Το κλίμα που επικρατούσε ήταν αρκετά ευχάριστο, με τα παιδιά να δείχνουν ενδιαφέρον δίνοντας την αρμόζουσα προσοχή στις ομιλήτριες.

 

            Σταυρούλα Πολιουδάκη


Εκπαιδευτικός περίπατος
στο Αθλητικό Κέντρο Πάρνηθας (12/10/2018)

01
02
03
04
05
06
07
08
09
10
11
12
13
14
15
16
01/16 
bwd fwd

 

  Το σχολείο μας στις 12 Οκτωβρίου 2018, ημέρα Παρασκευή, πραγματοποίησε την πρώτη εκπαιδευτική εκδρομή της σχολικής χρονιάς, στο Αθλητικό Κέντρο Πάρνηθας.
08:15 π.μ.
  Πήγαμε στο χώρο του σχολείου όπου περιμέναμε με ανυπομονησία να ξεκινήσει η περιπέτειά μας.
09:00 π.μ.
  Ήρθε επιτέλους η στιγμή που έπρεπε να αναχωρήσουμε! Ξεκίνησε το ταξίδι μας… Η μία (1) ώρα της διαδρομής πέρασε χωρίς να το αντιληφθούμε, αφού είχαμε τη μουσική τέρμα στα ηχεία! (για μια ακόμα φορά ενοχλούσαμε τους καθηγητές…)
10:00 π.μ.
  Και να που φτάσαμε! Ο ενθουσιασμός μας είχε φτάσει στα ύψη! Κατεβήκαμε από τα πούλμαν και ορμήσαμε να μπούμε στο χώρο. Οι υπεύθυνοι μας καθοδήγησαν και μας ξενάγησαν.
 Στον κάτω όροφο: υπήρχε ένας εσωτερικός παιδότοπος και η καφετέρια, όπου φάγαμε και ήπιαμε. Επίσης, περιελάμβανε εσωτερικό και εξωτερικό χώρο για χαλάρωση, από τους όποιους απολάμβανες την ομορφιά της φύσης.Τα δύο γήπεδα ποδοσφαίρου πρόσφεραν ζωντάνια στο όλο σύνολο.
 Στον πάνω όροφο: υπήρχε ένας ακόμα εσωτερικός χώρος με διάφορα παιχνίδια, όπως τραμπολίνο, συγκρουόμενα, γήπεδο βόλεϊ και μπάσκετ, καθώς και μία μικρή παιδική χαρά. Όπως καταλαβαίνετε, όλοι μας χιμήξαμε να κάνουμε όσα περισσότερα μπορούσαμε.
  Στην συνέχεια, χωριστήκαμε σε τρεις ομάδες προκειμένου να επισκεφθούμε το Μουσείο Παλαιών Επαγγελμάτων που βρισκόταν στον εξωτερικό χώρο. Εκεί, μας έδειξαν παλίες υδροκίνητες μηχανές, εργαλεία και αντικείμενα καθημερινής χρήσης παλιότερων εποχών, εξηγώντας μας την χρησιμότητά τους. Τελειώνοντας την ξενάγηση νιώθαμε ενημερωμένοι και πλήρεις γνώσεων για την τεχνολογία μιας περασμένης εποχής! Επιστρέψαμε στον χώρο των γηπέδων, όπου απολαύσαμε το παιχνίδι, η αγαπημένη μας στιγμή!

13:30 μ.μ.

   Όμως όλες οι εκδρομές, έτσι κι αυτή, κάποτε τελειώνουν. Επιβιβαστήκαμε στα πούλμαν εξουθενωμένοι, αλλά και υπερ-ευχαριστημένοι, και επιστρέψαμε στο σχολείο. Η αλήθεια είναι ότι δεν περιμέναμε ότι θα περνούσαμε τόσο ευχάριστα αλλά τελικά διαψευστήκαμε.

Ελεωνόρα Μπερτόλη

                                    Θεοφανεία Γκιολέ


 

ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ 2018
erasmus

«Με τη συγχρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης»

Το 1ο Γυμνάσιο Αυλώνα στη 3η συνάντηση στη Σουηδία

 

third_meeting
third_meeting1
third_meeting
third_meeting1
1/2 
bwd fwd

 

 

 Η τρίτη συνάντηση των εταίρων του ErasmusKA2 «BACKPACK ID» πραγματοποιήθηκε με επιτυχία στη Σουηδία στις 20 και 21 Σεπτεμβρίου 2018 και φιλοξενήθηκε στο Δημαρχείο της πόλης Linköpings. Από το σχολείο μας συμμετείχαν οι: Νάντια Τσενέ, διευθύντρια του σχολείου, η Άννυ Κέκη, καθηγήτρια Γαλλικών, η Φωτεινή Παπαρήγα, καθηγήτρια Γερμανικών, που υλοποιούν το πρόγραμμα. Συμμετείχαν επίσης ο Νεκτάριος Ασπρούκος, καθηγητής Πληροφορικής και η Λώρα Τάσση, απόφοιτη, που είχαν ασχοληθεί με την ψηφιοποίηση του υλικού.
 Η τρίτη συνάντηση είχε ως στόχο να παρακολουθήσει την πορεία του έργου και συγκεκριμένα την πρόοδο της δημιουργίας του e-book με τις αφηγήσεις μαθητών/τριών. Κάθε εταίρος παρουσίασε, λοιπόν, τον τρόπο με τον οποίο εργάστηκε και τα κριτήρια που διαμόρφωσε, προκειμένου να επιλέξει από το ήδη παραχθέν υλικό, αυτό το υλικό που θα συμπεριληφθεί στο e-book. Στη συνέχεια, έγινε προγραμματισμός για την επόμενη φάση, τη δημιουργία βίντεο. Στο Linköpings είχαμε επίσης την ευκαιρία να επισκεφτούμε και να ξεναγηθούμε στη δομή υποδοχής προσφύγων του δήμου, στην οποία λειτουργούν τμήματα προετοιμασίας για τους πρόσφυγες. Στα τμήματα αυτά φοιτούν οι πρόσφυγες για διάστημα ενός μήνα, πριν από την εγγραφή τους στο σχολείο. Η επίσκεψη αυτή αποτέλεσε πολύ ενδιαφέρουσα εμπειρία, γιατί μας έδωσε την ευκαιρία να δούμε πώς αντιμετωπίζονται από μια άλλη χώρα ζητήματα που απασχολούν και τη χώρα μας.
 Στη συνάντηση συμμετείχε και ο Αντιδήμαρχος Ρεθύμνου κ. Στέλιος Σπανουδάκης, ο οποίος περιέγραψε την κατάσταση στην Κρήτη σε σχέση με τη μετανάστευση και τη διαδικασία που ακολουθεί όταν καλωσορίζει τους πρόσφυγες στο Ρέθυμνο.
 Στο τέλος αυτής της συνάντησης, οι εταίροι επιβεβαίωσαν την επόμενη συνάντησή τους που θα πραγματοποιηθεί στην Ιταλία.
(περισσότερα για το πρόγραμμα εδώ)

Σεπτέμβριος 2018
Η διευθύντρια
Νάντια Τσενέ