Μηνολόγιο 2018-2019
ΜΗΝΟΛΟΓΙΟ ΣΧΟΛΙΚΟΥ ΕΤΟΥΣ
2018-2019
ΙΟΥΝΙΟΣ 2019
Οι οργανωτές του Συμποσίου, αναγνωρίζοντας τις καινοτόμες πρακτικές και τη γενικότερη δράση του σχολείου μας, μας προσκάλεσαν να συμμετέχουμε σε αυτό. Το θερμό χειροκρότημα και τα ζεστά λόγια των υπολοίπων συμμετεχόντων στο τέλος της εισήγησής μας επιβεβαίωσαν την επιτυχή συμμετοχή μας στο συμπόσιο. Στην εισήγησή μας με τίτλο «Συλλογικές παρεμβάσεις σε ένα σχολείο κοινότητα» παρουσιάσαμε συλλογικές δράσεις που έχουν αναπτυχθεί στο σχολείο μας και συνδέονται με την αξιολόγηση των μαθητών, με τον σχεδιασμό προγράμματος σπουδών, με την ενδοσχολική επιμόρφωση, με τα προαιρετικά πολιτιστικά και περιβαλλοντικά προγράμματα, με τη μαθητική κοινότητα και με τη θεματική εβδομάδα. Συμμετείχαν οι εκπαιδευτικοί: Άννυ Κέκη, Γαρυφαλιά Κοτσίκου, Φωτεινή Παπαρήγα,Νίκος Τελιγάδας και Νάντια Τσενέ. Δείτε το πρόγραμμα του συνεδρίου και την παρουσίαση στην οποία βασίστηκε η εισήγησή μας.
19/6/2019
Ανεβάζουμε Μπρεχτ και αποχαιρετάμε την Τρίτη Γυμνασίου
ΜΑΙΟΣ 2019
Το 11ο Γυμνάσιο Αχαρνών στο σχολείο μας
Τη Δευτέρα 20 Μαΐου επισκέφτηκε το σχολείο μας το Γ2 τμήμα του 11ου Γυμνασίου Αχαρνών με τον διευθυντή τους κ. Ν. Μονιά και άλλους καθηγητές. Η επίσκεψή τους έγινε στο πλαίσιο του προγράμματος Erasmus+ «ACT- Ιδιότητα του ενεργού πολίτη», στο οποίο συμμετέχει το σχολείο τους. Τα παιδιά του Γ2 είχαν υλοποιήσει μια δράση με τίτλο «Η σημασία της αλληλοβοήθειας», στο πλαίσιο της οποίας ασχολήθηκαν με το προσφυγικό και ετοίμασαν ένα δικό τους ταινιάκι. Για την ολοκλήρωση αυτής δράσης ήρθαν στο δικό μας σχολείο για να γνωρίσουν τους πρόσφυγες συμμαθητές μας και το 15μελές. Αφού μας παρουσίασαν το ταινιάκι τους και μας μίλησαν για το πρόγραμμα, ήρθε η σειρά μας. Η διευθύντρια του σχολείου μίλησε για την εκπαίδευση των προσφύγων γενικά, καθώς και για τη σχετική εμπειρία του σχολείου μας. Στη συνέχεια, το 15μελές παρουσίασε τη δράση του και ξενάγησε τους μαθητές τού 11ου στους χώρους του σχολείου που αποτυπώνουν δράσεις της σχολικής κοινότητας. Κεράσαμε οι μεν τους δε και διασκεδάσαμε με ποδόσφαιρο και βόλεϊ στους αθλητικούς χώρους του σχολείου.
Το 15μελές
Δείτε το πρόγραμμα της εκδήλωσης
Η φετινή γιορτή των ομάδων βιβλιοθήκης και δημιουργικής γραφής μάς ταξίδεψε στους τόπους καταγωγής μας. Έχοντας στον νου μας ότι ο Αυλώνας είναι ένας τόπος συνύπαρξης ανθρώπων με διαφορετικές ρίζες, ένα χωνευτήρι, μεταφερθήκαμε σε όλες τις γωνιές της Ελλάδας, με βασικό όχημα τους παραδοσιακούς χορούς και τον λόγο. Ξεκινήσαμε από τον Αυλώνα και την οικογένεια Ζυγομαλά, προχωρήσαμε στην Πελοπόννησο για να τη φανταστούμε μέσα από τα μάτια των Ευρωπαίων περιηγητών του 19ου αιώνα, δοκιμάσαμε νοερά συνταγές της βόρειας Ελλάδας, κάναμε μια στάση στη Μικρά Ασία πριν από την καταστροφή της, αλλά και στον Πόντο την ώρα του αφανισμού του ... Πεντοζάλι, μαλεβιζιώτης, καραγκούνα, ικαριώτικος μας ταξίδεψαν στους υπόλοιπους τόπους της χώρας μας. Μετά την παρουσίαση που έγινε μέσα στο θέατρο, συνεχίσαμε με παραδοσιακό γλέντι στην αυλή του σχολείου.
Στην εκδήλωση συμμετείχαν επίσης το χορευτικό της Δημοτικής Ενότητας Αυλώνα – ΚΕΔΩ με μαθητές από το δημοτικό, το γυμνάσιο, το λύκειο και αποφοίτους, η χορευτική ομάδα του Γυμνασίου Κρυονερίου με τον καθηγητή τους κ. Στέφανο Γανωτή, η Χορευτική Ομάδα Νέων Διονύσου «Αχ Ελλάδα σ’αγαπώ» με την υπεύθυνη κ. Αγγ. Πανουσοπούλου και ο Σύλλογος Αυλωνιτών το Σάλεσι. Όλοι οι καθηγητές έβαλαν το χεράκι τους για την προετοιμασία και οι γονείς με την καθοδήγηση των Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων του Γυμνασίου και του Λυκείου ετοίμασαν τον μπουφέ με παραδοσιακά εδέσματα από όλη τη χώρα.
ΜΟΝΟΗΜΕΡΗ 2019
ΜΟΝΟΗΜΕΡΗ 2019….φέτος είχε προορισμό τους Δελφούς, μια αρχαία ελληνική πόλη στην οποία λειτούργησε το σημαντικότερο μαντείο του αρχαιοελληνικού κόσμου.

Βέβαια υπήρχαν κι άλλοι πολύτιμοι ‘’θησαυροί’’ τόσο στον αρχαιολογικό χώρο όσο και στο μουσείο τους οποίους ανακαλύψαμε με τη βοήθεια της κας Στέφου και του κου Τελιγάδα.
Οι πρωταθλητές στο σχολείο μας
‘’ ΜΗΝ ΤΑ ΠΑΡΑΤΑΣ ΠΟΤΕ ΚΑΝΕ ΤΑ ΟΝΕΙΡΑ ΣΟΥ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ’’
Σαμπάνη Ιωάννα
Επιμέλεια: Σταυρούλα Πολιουδάκη
ΑΠΡΙΛΙΟΣ 2019
Διαγωνισμός Αρχαίων Ελληνικών
-
να τονώσει το ενδιαφέρον των μαθητών για τη γνώση της Αρχαίας Ελληνικής, δεδομένου ότι αυξάνεται το ποσοστό των μαθητών που δεν βρίσκουν νόημα στην εκμάθησή της και αντιμετωπίζουν δυσκολίες στην εκμάθηση και εμπέδωση βασικών φαινομένων της γραμματικής και του συντακτικού καθώς και στην αναγωγή τους στο κείμενο που είναι το ζητούμενο.
-
να αναδείξει τη στενή της συνάφεια με τη Νέα Ελληνική, τόσο στον λεξιλογικό πλούτο όσο και στη γραμματικοσυντακτική της δομή
-
να προβάλει πώς μαθαίνουμε Αρχαία Ελληνικά μέσα από τη σωστή χρήση της Νέας Ελληνικής
-
να ενισχύσει την κατανόηση απλών αρχαιοελληνικών κειμένων, όσο και κειμένων της λόγιας γλώσσας μας.
Από το σχολείο μας πήραν μέρος στον εν λόγω Διαγωνισμό 11 μαθητές της Γ΄ Γυμνασίου, οι οποίοι σε ειδική εκδήλωση που διοργανώθηκε στο 1ο Γυμνάσιο Ν. Μάκρης, έλαβαν Τιμητική Διάκριση και Έπαινο Συμμετοχής.
«Εκπαίδευση στη Δημοκρατία, Δημοκρατία στην Εκπαίδευση»: Συμμετοχή σε Συνέδριο
Η λειτουργία της μαθητικής κοινότητας στο σχολείο μας παρουσιάστηκε από τη διευθύντρια του σχολείου Νάντια Τσενέ σε εισήγησή της με τίτλο «Η δημοκρατία στην πράξη: Απόπειρες στο 1ο Γυμνάσιο Αυλώνα». Η εισήγηση παρουσιάστηκε στο διήμερο συνέδριο που διοργάνωσε το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής (ΙΕΠ), με θέμα: «Εκπαίδευση στη Δημοκρατία, Δημοκρατία στην Εκπαίδευση», στις 19 και 20 Απριλίου, στην Αθήνα, στο κτίριο της Νομικής Σχολής.
ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΟΥ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ
Και φοιτητές στο σχολείο μας
Εκτός από τις φοιτήτριες της Φιλοσοφικής Σχολής Αθηνών που έκαναν φέτος την πρακτική τους στο σχολείο μας, εκτός από τις μεταπτυχιακές φοιτήτριες του Πανεπιστημίου Αιγαίου και του Πανεπιστημίου Αθηνών που έκαναν και αυτές είτε την πρακτική τους είτε τη διπλωματική τους, μας επισκέφτηκε και ένα τμήμα του ΤΕΑΠΗ του Πανεπιστημίου Αθηνών με την καθηγήτριά τους κ. Αλεξάνδρα Ανδρούσου. Τους φοιτητές και τις φοιτήτρες υποδέχτηκε το 15μελές που τους ξενάγησε στους χώρους του σχολείου και στη συνέχεια τους ενημέρωσε στο θέατρο για τη λειτουργία της μαθητικής κοινότητας. Οι φοιτητές είχαν ήδη παρακολουθήσει στο πλαίσιο μαθήματός τους το ντοκιμαντέρ της ΕΤ1 «Η συνάντηση» που αναφέρεται στο σχολείο μας, οπότε ήταν ήδη ενημερωμένοι και με πολλές απορίες. Τη σκυτάλη πήραν η διευθύντρια του σχολείου κ. Νάντια Τσενέ και η υποδιευθύντρια κ. Άννυ Κέκη που τους παρουσίασαν τη φιλοσοφία και τις δράσεις του σχολείου μας. Ήταν η πρώτη φορά που μας επισκέφτηκε ένα ‘τμήμα’ φοιτητών, δεν ήταν όμως η πρώτη φορά που ένα πανεπιστημιακό τμήμα ενημερώθηκε για το σχολείο μας, καθώς η διευθύντρια προσκλήθηκε φέτος δύο φορές να συζητήσει για το σχολείο και τη λειτουργία του με προπτυχιακούς και μεταπτυχιακούς φοιτητές του ΕΚΠΑ στο πλαίσιο σχετικού μαθήματος, με αφετηρία την εκπομπή της ΕΤ1.
Εκπαίδευση προσφύγων: Η εμπειρία του 1ου Γυμνασίου Αυλώνα

ΜΑΡΤΙΟΣ 2019
Η Γ' Γυμνασίου πάει τριήμερη
Η Γ΄ γυμνασίου κατά τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς πραγματοποίησε την πολυήμερη εκδρομή της και περιηγήθηκε στα εξής μέρη: Πόρτο Χέλι, όπου διανυκτέρευσε, Πόρο, Μυκήνες και Αρχαία Επίδαυρο.
1η μέρα : Το ραντεβού μας δόθηκε στο σχολείο νωρίς το πρωί όπου μόλις ήρθε το πούλμαν επιβιβαστήκαμε και με ανυπομονησία άρχισε το ταξίδι μας. Η πρώτη μας στάση ήταν στην Αρχαία Επίδαυρο όπου οι καιρικές συνθήκες δεν μας επέτρεψαν να περιηγηθούμε σε όλο τον χώρο. Παρόλα αυτά εντυπωσιαστήκαμε από την πρώτη στιγμή μόλις αντικρίσαμε το φημισμένο αρχιτεκτόνημα του θεάτρου και απολαύσαμε την εξαιρετική ακουστική του. Πληροφορηθήκαμε για την λειτουργία του φημισμένου και καλοδιατηρημένου θεάτρου και για το τι πίστευαν οι Αρχαίοι Έλληνες σε σχέση με την ίαση της ψυχής. Μετά από αυτήν την ξενάγηση φτάσαμε στο λιμάνι όπου πήραμε το FerryBoat και κατευθυνθήκαμε προς τον Πόρο. Μην έχοντας φάει, φάγαμε μεσημεριανό και δεν αντισταθήκαμε στις βόλτες παρά τον βροχερό καιρό. Εξαντλημένοι από την αρχή της μέρας φτάσαμε στο ξενοδοχείο και τακτοποιηθήκαμε στα δωμάτια μας. Είχαμε χρόνο να ξεκουραστούμε και να κάνουμε ένα ζεστό μπάνιο. Έπειτα, στις 8:30 κατεβήκαμε για βραδινό στο μπουφέ του ξενοδοχείου, όπου, αφού χορτάσαμε, αναμέναμε το σύνθημα για μια μικρή βόλτα στο Πόρτο Χέλι. Γυρίζοντας, ο καθένας με την παρέα του, μαζευόμασταν σε κάποιο δωμάτιο παίζοντας κάποιο παιχνίδι μέχρι αργά.
2η μέρα : Παρά το γεγονός ότι ήμασταν κουρασμένοι, το ραντεβού της Παρασκευής δόθηκε νωρίς στο μπουφέ του ξενοδοχείου για πρωινό. Αφού πήραμε όση ενέργεια μας χρειαζόταν, οδεύσαμε προς το Ναύπλιο πηγαίνοντας όμως πρώτα στο Παλαμήδι. Εκεί, κατεβήκαμε τα 999 σκαλιά, αφού πρώτα ξεναγηθήκαμε στην φυλακή του Κολοκοτρώνη και στα γύρω χτίσματα βγάζοντας πολλές φωτογραφίες. Αργότερα φτάσαμε στην αχανή πλατεία όπου αφεθήκαμε ελεύθεροι να περιηγηθούμε στα σοκάκια τρώγοντας φαγητό και αγοράζοντας σουβενίρ στα τουριστικά μαγαζιά. Επιπροσθέτως, υπήρχε μια διαθεματική εργασία με φυλλάδια τα οποία έπρεπε να τα συμπληρώσουμε εξερευνώντας κάποια σημεία του Ναυπλίου, όπως: την εκκλησία του Άγιου Σπυρίδωνα όπου δολοφονήθηκε ο Καποδίστριας, την οικία της Μπουμπουλίνας, το άγαλμα του Κολοκοτρώνη καθώς και πολλά άλλα… Γυρίζοντας στο ξενοδοχείο, μετά από μια γεμάτη μέρα πήγαμε κατευθείαν για δείπνο χωρίς να έχουμε πολύ χρόνο για ξεκούραση! Αργότερα ετοιμαστήκαμε για την τελευταία μας έξοδο πηγαίνοντας σε ένα κλαμπάκι με δυνατή μουσική χωρίς δυνατότητα επιλογής για ποτό. Αφού γυρίσαμε ο καθένας στο δωμάτιο του φορώντας πιτζάμες, ήμασταν έτοιμοι να απολαύσουμε το τελευταίο μας βράδυ με τους φίλους μας μαζεμένοι σε ένα δωμάτιο με παιχνίδι και ξενύχτι…
3η μέρα : Η τελευταία μας μέρα ξεκίνησε για ακόμη μια φορά στο μπουφέ του ξενοδοχείου με πρωινό γεμάτο ενέργεια. Το πρόγαραμμα προέβλεπε να ξεναγηθούμε στις Σπέτσες, όμως ο καιρός δεν μας το επέτρεψε και δυστυχώς ετοιμάσαμε τις βαλίτσες μας κατευθυνόμενοι προς τις Μυκήνες. Δεν είχαμε συνειδητοποιήσει πως θα είχε τόσο αέρα με αποτέλεσμα να ταλαιπωρηθούμε, παρόλα αυτά μπορέσαμε να επισκεφτούμε εκτός από τον αρχαιολογικό χώρο και το μουσείο όπου υπήρχαν αντικείμενα από την Μυκηναϊκή εποχή. Καθώς η ώρα πέρασε ευχάριστα είχαμε ήδη φτάσει στον τελευταίο μας προορισμό που ήταν το Λουτράκι. Εκεί, κατευθυνθήκαμε αμέσως για φαγητό, έπειτα για παγωτό και ύστερα για βόλτες στην θάλασσα αγναντεύοντας τον συννεφιασμένο ουρανό! Καθώς νύχτωνε το πούλμαν μας περίμενε απέναντι από την παραλία για να ξεκινήσει ο δρόμος του γυρισμού. Στον Αυλώνα φτάσαμε νωρίτερα από ό,τι είχαμε φανταστεί… έτσι αποχαιρετιστήκαμε και πήγαμε να ξεκουραστούμε ρίχνοντας αυλαία στην πρώτη μας πολυήμερη εκδρομή για την οποία ανυπομονούσαμε τόσο πολύ…Tώρα πλέον αναμένουμε για την επόμενη !
Σπυριδούλα Ζαρογκίκα
Νόρα Μπερτόλη
Η Α΄ Γυμνασίου επισκέπτεται το ΚΕΝΤΡΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΝΙΑΡΧΟΣ
25η ΜΑΡΤΙΟΥ 2019
ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ 14/3 -20/3
Από Πέμπτη 14 έως Τετάρτη 20 Μαρτίου πραγματοποιήθηκε για ακόμη μία φορά η ''ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ''. Μια εβδομάδα γεμάτη ενδιαφέροντα και καινούργια θέματα, αξέχαστες δράσεις αλλά και απρόσμενες εκπλήξεις.
Έτσι λοιπόν, η εβδομάδα μας ξεκίνησε με πρώτο θέμα τα Δικαιώματα του παιδιού!
- Πιο συγκεκριμένα, μαζευτήκαμε αρχικά, όλο το σχολείο στο θέατρο όπου μας περίμενε ο πρώην Συνήγορος του παιδιού κ.Μόσχος και η κα Παπαδημητρίου. Κάναμε μια συζήτηση γενικά για το τι πιστεύουμε και για το τι νομίζουμε ότι αφορά τα δικαιώματα ενός παιδιού και έπειτα βγάλαμε κάποια συμπεράσματα. Αυτή η συζήτηση θα μπορούσαμε να σημειώσουμε πως έδωσε την ευκαιρία σε κάποια παιδιά να μιλήσουν αλλά και σε κάποια άλλα να καταλάβουν τι θα πει η καταπάτηση των δικαιωμάτων σου. Τις επόμενες ώρες ασχοληθήκαμε με την ''ταυτότητα και την ετερότητα'', βλέποντας κάποια σχετικά βίντεο, συμπληρώνοντας φύλλα εργασίας ή συνδυάζοντας το με ζωγραφική και παιχνίδι. Στο τέλος της ημέρας είδαμε αποσπάσματα από μια σπονδυλωτή ταινία «ΤΑ ΑΟΡΑΤΑ ΠΑΙΔΙΑ» η οποία αφορούσε περιπτώσεις παιδιών που καταπατούνται τα δικαιώματά τους και γενικά είχε να κάνει με όλα αυτά που μάθαμε και συζητήσαμε τις προηγούμενες ώρες.
Την επόμενη ημέρα συνεχίσαμε με τις ‘’Ταυτότητες ‘’ και έπειτα περάσαμε στην ‘’ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΚΗ ΑΓΩΓΗ’’.
- Στα μισά περίπου της ημέρας, αφού είχαμε τελειώσει πια με τις Ταυτότητες , μαζευτήκαμε όλοι στο θέατρο και παρακολουθήσαμε ένα βίντεο που αφορούσε την παραβίαση του ΚΟΚ, τις αιτίες ενός ατυχήματος και γενικά τις τραγικές συνέπειες των τροχαίων ατυχημάτων. Έπειτα ασχοληθήκαμε με τα δικαιώματα των πεζών και παρακολουθήσαμε βίντεο με τα λάθη και την απερίσκεπτη συμπεριφορά που μπορεί να επιδείξουν και οι πεζοί. Στη συνέχεια χωριστήκαμε σε ομάδες και συγκεντρώσαμε και καταγράψαμε οδηγίες προς πεζούς, επιβάτες, δικυκλιστές και οδηγούς ανάλογα με τον τίτλο που είχε αναλάβει κάθε ομάδα.
Την τρίτη ημέρα ασχοληθήκαμε με τις ‘’Εξαρτήσεις και τον Εθισμό στο διαδίκτυο’’ .
- Αφού επεξεργαστήκαμε και παρουσιάσαμε τα αποτελέσματα της εργασίας των ομάδων της προηγούμενης ημέρας ασχοληθήκαμε με τις εξαρτήσεις και τον εθισμό στο διαδίκτυο. Είδαμε τρία βίντεο που αφορούσαν τις πιο βασικές εξαρτήσεις [διαδικτυακό παιχνίδι, ναρκωτικά και γενικά διαδίκτυο] συζητήσαμε πάνω σ’αυτά και μετά χωριστήκαμε σε ομάδες και απαντούσαμε σε συγκεκριμένες ερωτήσεις ζωγραφίζοντας πάνω σ’ένα χαρτόνι το ανάλογο θέμα που αφορούσε την εξάρτηση και την απεξάρτηση. Έπειτα δημιουργήσαμε ένα συλλογικό κολάζ και πριν τελειώσει η μέρα συμπληρώσαμε ένα ερωτηματολόγιο που αφορούσε τις προσωπικές διαδικτυακές συνήθειες αλλά κι ένα σχεδιάγραμμα για τις ώρες που περνάμε στο διαδίκτυο.
4η μέρα = Διατροφή και ποιότητα ζωής
- Η μέρα μας άρχισε με ζωγραφική. Χωρισμένοι σε ομάδες έπρεπε να σχεδιάσουμε και να ζωγραφίσουμε τον δικό μας λαχανόκηπο και να συμπληρώσουμε απαντήσεις σε σχετικές ερωτήσεις. Έπειτα συζητήσαμε γενικά για τη διαδικασία μιας καλλιέργειας και για το ποια είναι τα αποτελέσματα μιας σωστής ή λανθασμένης τεχνικής. Τις επόμενες ώρες συζητήσαμε για την περίοδο της εφηβείας, είδαμε ένα ντοκιμαντέρ για τη δράση της περιβαλλοντικής ομάδας του σχολείου μας, ενώ έπειτα φυτέψαμε λουλούδια και ζωγραφίσαμε ένα μέρος του τειχίου του σχολείου μας που γενικώς… ζωγραφίζουμε θέματα από τις ετήσιες εκδηλώσεις του σχολείου μας.
Η φετινή Θεματική Εβδομάδα ολοκληρώθηκε με τις Έμφυλες Ταυτότητες.
- Ξεκινήσαμε την πρώτη ώρα με μια γενική παρουσίαση για τις ‘’ Έμφυλες Ταυτότητες’’ και μετά παρακολουθήσαμε αλλά και συμμετείχαμε σε μια ταινία με θέμα τον ρατσισμό και το bullying. Την τέταρτη ώρα οι μεγαλύτερες τάξεις παραβρέθηκαν στην ομιλία της ψυχολόγου κας Κουκούλη. Η πέμπτη ώρα ήταν ώρα απόδρασης από το σχολείο, θα έλεγε κανείς, αφού χωρισμένοι σε ομάδες μοιράσαμε φυλλάδια με τις οδηγίες που είχαμε συγκεντρώσει την ημέρα της Κυκλοφοριακής Αγωγής. Το τέλος της Θεματικής εβδομάδας σήμανε ένα βίντεο ανασκόπησης της αλλά και ένα χορευτικό φινάλε από την ομάδα χορού που αφορούσε την εξάρτηση από τα κινητά.
Κάπως έτσι περάσαμε την εβδομάδα μας, γεμάτη εμπειρίες, γνώσεις αλλά και διασκέδαση. Όμως τώρα ήρθε η ώρα να γυρίσουμε πίσω στα θρανία...... Δεν παύουμε όμως να ανυπομονούμε για την επόμενη Θεματική Εβδομάδα!
Σταυρούλα Πολιουδάκη
ΑΠΟΚΡΙΑ 2019
Φέτος το 15μελές εμπιστεύτηκε αυτή την τόσο αγαπητή σε όλους γιορτή στο Α2. Για πρώτη φορά ανέλαβε η Α’ Γυμνασίου τη διοργάνωση γιορτής, βλέπετε όμως το Α2 τη διεκδίκησε με επιμονή και επιπλέον έκανε την πιο ενδιαφέρουσα πρόταση. Οι μεγαλύτεροι είχαν τις αμφιβολίες τους, το Α2 όμως τα κατάφερε θαυμάσια. Τα παιδιά ετοίμασαν και διακόσμησαν τον χώρο του θεάτρου, οργάνωσαν τον μπουφέ με τη συνεργασία όλων των τμημάτων, φρόντισαν για τη μουσική και τον χορό. Κατάφεραν επίσης να ετοιμάσουν ένα δικό τους χορευτικό και να οργανώσουν για όλο το σχολείο ένα παιχνίδι θησαυρού, κάτι που έγινε για πρώτη φορά. Μας έπεισαν όλους λοιπόν ότι και οι μικρές τάξεις μπορούν να οργανώσουν μεγάλες γιορτές, αν δουλέψουν με ενθουσιασμό και υπευθυνότητα και αν συνεργαστούν.
Τετάρτη 6 Μαρτίου 2019
Η Α΄ Γυμνασίου στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο
Οι μαθήτριες και οι μαθητές της Β΄ τάξης στο πλαίσιο των εκπαιδευτικών επισκέψεων στο μάθημα της Ιστορίας, πραγματοποίησαν επίσκεψη στο Βυζαντινό Μουσείο. Επωφελούμενοι από την τοποθεσία του μουσείου, κάναμε πρώτα μια περιήγηση στην περιοχή. Ξεκινώντας από το Σύνταγμα, περπατήσαμε και γνωρίσαμε ιστορικά κτήρια όπως η Βουλή, και τα κτήρια της Ηρώδου Αττικού και της Βασιλίσσης Σοφίας. Περάσαμε μέσα από τον Εθνικό Κήπο και μπροστά από το κτήριο της ΕΡΤ. Καταλήξαμε στο μουσείο και τα παιδιά εξερεύνησαν τις αίθουσές του με οδηγό τα φυλλάδια που τους δόθηκαν. Τα παιδιά έδειξαν μεγάλο ενδιαφέρον για το μουσείο και συμπλήρωσαν με ενθουσιασμό και επιτυχία τα φύλλα εργασίας τους.
Επίσκεψη ΣΤΟ ΕΘΝΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΑΙΜΟΔΟΣΙΑΣ
Η Γ’ Γυμνασίου επισκέφτηκε το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας (ΕΚΕΑ) και παρακολούθησε εκπαιδευτικό πρόγραμμα σχετικό με τη σημασία της εθελοντικής αιμοδοσίας. Το πρόγραμμα ήταν διαδραστικό και βιωματικό. Θύμιζε τη θεματική μας εβδομάδα. Περιλάμβανε ξενάγηση στα εργαστήρια του ΕΚΕΑ, προβολή ενημερωτικού βίντεο για τη λειτουργία του αίματος, παιχνίδια, συζήτηση αλλά και δημιουργική δουλειά σε ομάδες. Ήταν ένα πρόγραμμα μάθησης και ευαισθητοποίησης πάνω σε ένα ζήτημα με το οποίο το σχολείο μας ασχολείται τα τελευταία χρόνια, οργανώνοντας εθελοντική αιμοδοσία στον χώρο μας σε συνεργασία με το νοσοκομείο ΝΙΜΙΤΣ. Το πρόγραμμα λοιπόν που παρακολουθήσαμε θα μας βοηθήσει να υλοποιήσουμε ακόμα καλύτερα τη δράση μας.
ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ 2019

Η 4η συνάντηση των εταίρων στην Ιταλία
Η τέταρτη συνάντηση των εταίρων του προγράμματος Erasmus ΚΑ2 “Bridging languages and memories to foster multiple identities: Never leave your backpack behind! (BACKPACK ID)” πραγματοποιήθηκε με επιτυχία στην Πάρμα της Ιταλίας στις 14 και 15 Φεβρουαρίου 2019 και οργανώθηκε από το δίκτυο εκπαιδευτικών SERN. Στην ομάδα μας συμμετείχαν οι εκπαιδευτικοί: Νάντια Τσενέ, Άννυ Κέκη, Φωτεινή Παπαρήγα, Νεκτάριος Ασπρούκος και ένα νέο μέλος, η φιλόλογος του σχολείου μας, Λουκία Στέφου.
Επίσκεψη στο Μουσείο Γουλανδρή και τη ΓΑΙΑ
Την Παρασκευή 15 Φεβρουαρίου 2019 επισκεφτήκαμε το μουσείο Φυσικής Ιστορίας στην Κηφισιά, το οποίο ιδρύθηκε το 1964 από τον Άγγελο και τη Νίκη Γουλανδρή. Προχωρώντας στο χώρο του μουσείου μάς χώρισαν ανά τάξεις και μας πήγαν σε διάφορα προγράμματα. Εμείς ως Β' τάξη αλλά και κάποια τμήματα των άλλων τάξεων ξεναγηθήκαμε στο χώρο του μουσείου. Καθώς πηγαίναμε για την ξενάγηση στον επάνω όροφο αυτό που μας τράβηξε την προσοχή ήταν μια πανύψηλη καμηλοπάρδαλη, πολλά παιδιά ενθουσιάστηκαν αλλά και απόρησαν πώς ένα τέτοιο ζώο θα μπορούσε να είναι νεκρό, αλλά να στέκεται σα να είναι ζωντανό...ωστόσο η ξενάγησή μας δεν άρχισε από την καμηλοπάρδαλη, ούτε ήταν το πιο αξιοθαύμαστο από τα εκθέματα. Η ξενάγησή μας άρχισε με τα φυτά, τα έντομα και τα ζώα της θάλασσας και του γλυκού νερού. Μετά, προχωρώντας πήγαμε στα πιο ενδιαφέροντα...τα σπονδυλωτά...δηλαδή διαφόρων ειδών θηλαστικά, πουλιά και ερπετά. Ήταν πραγματικά σα να ζούσαν ανάμεσα μας αν και δεν κουνιούνταν. Τέλος, κατεβήκαμε στον κάτω όροφο όπου υπήρχαν ορυκτά, πετρώματα και απολιθώματα. Ήταν μια ενδιαφέρουσα και επιμορφωτική επίσκεψη, καθώς μάθαμε και ανακαλύψαμε πράγματα που δεν γνωρίζαμε.
Ευαγγελία Τσουβάλα
Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας
Στο πλαίσιο του εορτασμού της 9ης Φεβρουαρίου ως Παγκόσμιας Ημέρας Ελληνικής Γλώσσας και με αφορμή την επέτειο θανάτου του Διονυσίου Σολωμού την ίδια μέρα, αφιερώσαμε δυο ώρες του προγράμματός μας ως εξής:
Α’ Μέρος – Διονύσιος Σολωμός, Ο Εθνικός μας Ποιητής και η αφοσίωσή του στην Ελευθερία και την Ελλάδα.
Β’ Μέρος – Η Ελληνική Γλώσσα στα Πανεπιστήμια της Ευρώπης (Το κείμενο που ακολουθεί συνιστά την καταγραφή –σε πύκνωση– του περιεχομένου της τηλεδιάσκεψης της 9ης Φεβρουαρίου 2019, με τον Dr Bart Soethaert, του Κέντρου Νέου Ελληνισμού (CeMoG) και της Έδρας Νεοελληνικών Σπουδών στο Ελεύθερο Πανεπιστήμιο του Βερολίνου-FU Berlin).
-
σχεδιασμός εναλλακτικών σεναρίων μεικτής μάθησης για μια καλύτερη αξιοποίηση του προγράμματος στα δια ζώσης σεμινάρια
-
προσθήκη ειδικής κατηγορίας ασκήσεων με έμφαση σε δυσκολίες γερμανόφωνων (με τη Γερμανική α‘ ή β‘ γλώσσα) στην εκμάθηση των ελληνικών
-
βοήθημα για την προετοιμασία για την πιστοποίηση ελληνομάθειας
-
ένταξη του προγράμματος στις ψηφιακές υποδομές του Κέντρου Νέου Ελληνισμού (CeMoG)».
Σ΄αυτό το σημείο η Λουκία Στέφου είπε: «Προσωπικά είχα και την ευκαιρία να βλέπω και το πόσο ανταποκρίνονταν οι φοιτητές μας στα μαθήματα του Α‘ έτους σπουδών, σε κείμενα της Γραμματείας μας, γραμμένα σε γλώσσα ομολογουμένως δύσκολη, για παράδειγμα στον Απόκοπο ή στο Χρονικόν του Μωρέως, στον Ερωτόκριτο ή σε Δημοτικά και Ρεμπέτικα, που επίσης δίδασκα στη Σχολή. Τους μαθητές μου δηλαδή της Ελληνικής, την επόμενη χρονιά τούς έβρισκα φοιτητές του Α‘ έτους, με πρόγραμμα σπουδών το πρόγραμμα που προαναφέρθηκε.
Το κοινό σημείο στις φάσεις αυτές της ελληνομάθειας, όπως ίσως θα καταλάβατε ήδη, ήταν η μουσική. Στα ακούσματα και την εξοικείωση με τον ρυθμό βασίστηκε εν πολλοίς και η διδασκαλία.
Ο ρυθμός της γλώσσας, η τονικότητα και η αναπνοή μας, είμαι βαθιά πεπεισμένη ότι είναι ο καμβάς πάνω στον οποίο διαμορφώνουμε, ο καθένας μας, το γλωσσικό μας εργόχειρο. Από το πώς και τι ακούμε εξαρτάται και το αν οι λέξεις μας είναι πολλές ή καλλίτερα το πώς συντάσσονται, συνδυάζονται και εμφανίζονται οι λέξεις μας στο εργόχειρο αυτό. Η εκμάθηση μιας γλώσσας στηρίζεται σε βήματα ρυθμικά, γιατί οι λέξεις μας χορεύουν.»
Λουκία Στέφου
ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ 2019
Τρεις Ιεράρχες
Στις 29 Ιανουαρίου γιορτάσαμε τους Τρεις Ιεράρχες με ένα μικρό αφιέρωμα που ετοίμασαν η θεολόγος του σχολείου κ. Ή. Περκουλίδου και μαθήτριες της Γ΄ Γυμνασίου, καθώς και με την κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας, ένα έθιμο που συνδέεται με τον Άγιο Βασίλειο. Στο θέατρο λοιπόν του σχολείου όλα τα τμήματα αλλά και οι καθηγητές του σχολείου έκοψαν την πίτα τους. Την εκδήλωση οργάνωσε όπως κάθε χρόνο ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων.
Ο Καβάφης πάει σχολείο
Παρακολούθηση παράστασης στο Εθνικό Θέατρο

ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 2018
Γινόμαστε ρεπόρτερ στο Δίκτυο για τα Δικαιώματα του Παιδιού
Νέλλα Κότσι
Το πρώτο Γυμνάσιο Αυλώνα στο ίδρυμα Λασκαρίδη
Το Α2 συμμετείχε σε ένα θεατρικό Εργαστήρι με την Άννα Δημητροπούλου, αρχαιολόγο και παιδαγωγό. Στο εργαστήριο δουλέψαμε πάνω στο βιβλίο «ΜΙΚΡΟ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΣΥΝΟΡΩΝ: Η διαδρομή ενός πρόσφυγα» του Καπλάνι Γκαζμέντ. Ο Καπλάνι Γκαζμέντ ήρθε στην Ελλάδα από την Αλβανία σαν μετανάστης στις αρχές της δεκαετίας του '90 και σήμερα είναι δημοσιογράφος. Στο Μικρό Ημερολόγιο Συνόρων δίνει φωνή σε όλους τους μετανάστες που δε τόλμησαν να εκφραστούν. Με αφορμή λοιπόν το ταξίδι ενός ανθρώπου που φεύγει από την πατρίδα του για έναν ξένο τόπο, τα παιδιά παρακολουθούσαμε τις περιπέτειές του και μπαίναμε στη θέση του, προσπαθώντας να φανταστούμε και να εκφράσουμε τις σκέψεις, τα όνειρα, τα συναισθήματά του μέσα από θεατρικές τεχνικές.
Το Α3 παρακολούθησε ένα σεμινάριο Πρώτων Βοηθειών. Ήταν ένα πολύ χρήσιμο εργαστήριο που συνδύαζε θεωρία και εξάσκηση. Έγινε από τους Γιατρούς χωρίς Σύνορα και υπήρχε διερμηνέας στα φαρσί, έτσι ώστε να καταλαβαίνουν καλά τα παιδιά που ακόμα δεν ξέρουν ελληνικά.
Η Β’ Γυμνασίου συμμετείχε σε ένα εργαστήριο που συνδύαζε λογοτεχνία και θέατρο. Συγκεκριμένα ασχολήθηκε με έναν αγαπημένο ήρωα, τον Βάνκα. Με την Μαριάννα Κάλμπαρη, σκηνοθέτιδα και καλλιτεχνική διευθύντρια του Θεάτρου Τέχνης, αφού μιλήσαμε για την τέχνη του θεάτρου, επιχειρήσαμε να δραματοποιήσουμε το διήγημα του Τσέχωφ, Ο Βάνκας, που είχαμε διαβάσει και στην τάξη. Αφού συζητήσαμε λίγο για το διήγημα, το χωρίσαμε σε ενότητες και μετά χωριστήκαμε σε ομάδες, κάθε ομάδα ανέλαβε από μία ενότητα και ετοίμασε μια σκηνή , που στη συνέχεια παρουσίασε στους υπόλοιπους. Ήταν ένα πολύ δημιουργικό εργαστήριο στο οποίο έπρεπε να συνεργαστούμε, να έχουμε φαντασία και θάρρος.
Οι μαθητές της Γ’ Γυμνασίου παρακολούθησαν ένα πρόγραμμα με τίτλο: «Διαπολιτισμική επικοινωνία, γλωσσικές πράξεις και γλωσσικά στερεότυπα». Η υποψήφια διδάκτωρ φιλοσοφίας του ΕΚΠΑ Φλώρα Βλάχου, με αφετηρία το γεγονός ότι το σχολείο είναι μια μικρογραφία της κοινωνίας όπου καθημερινά παίζουμε το ρόλο του οικοδεσπότη που οφείλει να υποδεχτεί τους νεοφερμένους κατοίκους, έδωσε την ευκαιρία στους μαθητές να καταλάβουν ότι χρειάζεται να χτιστούν γέφυρες ανάμεσα στη γλωσσική μας κουλτούρα και στην κουλτούρα των ΄΄άλλων΄΄. Η γλώσσα διαθέτει την ικανότητα να αποτυπώνει ιδέες και βαθιά κρυμμένες αντιλήψεις. Πολλές από αυτές έχουν στη βάση τους στερεότυπα που πραγματώνονται εξίσου γλωσσικά, με αποτέλεσμα να διαταράσσεται η εικόνα που διαμορφώνουμε για τον διπλανό μας. Προσκλήσεις, αρνήσεις, ευχαριστίες και ένα πλήθος γλωσσικών πράξεων γίνονται καθημερινά από όλους μας σε κάθε περίσταση. Με εξαιρετικό τρόπο η κα Βλάχου έδωσε στα παιδιά την ευκαιρία να προβληματιστούν, να σκεφτούν και να βρουν λύσεις μόνα τους. Η συμμετοχή στο πρόγραμμα ήταν εντυπωσιακή από την πλευρά των παιδιών και η επιμορφώτρια χαρισματική.Βραδιά προς τιμήν των Εθελοντών του Αυθεντικού Μαραθωνίου
Την Τετάρτη 5 Δεκεμβρίου, αντιπροσωπεία του σχολείου μας είχε την τιμή να παρευρεθεί σε ψυχαγωγική βραδιά προς τιμήν των Εθελοντών του Αυθεντικού Μαραθωνίου της Αθήνας. Η εκδήλωση οργανώθηκε από τον ΣΕΓΑΣ και τον Δήμο Κηφισιάς και έγινε στο ‘POLITIATENNISCLUB’ στην Κηφισιά, με την ευκαιρία του Έτους προς τιμήν του πρώτου Προέδρου της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής Δημητρίου Βικέλα & της Διεθνούς Ημέρας Εθελοντισμού. Το σχολείο μας εκπροσώπησαν οι: διευθύντρια του Γυμνασίου κ. Νάντια Τσενέ, η υποδιευθύντρια και υπεύθυνη για τη συμμετοχή του σχολείου στον Μαραθώνιο κ. Άννυ Κέκη, ο πρόεδρος του 15μελούς του Λυκείου Απόλλωνας Δούμουρας, η πρόεδρος του 15μελούς του Γυμνασίου Μαίρη Γιαννάκη και η Πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του Λυκείου κ. Βάνα Τριανταφύλλου - Φαρούτζα. Είχαμε την ευκαιρία να ξαναδούμε τους ανθρώπους με τους οποίους συνεργαζόμαστε για τον Μαραθώνιο, να φάμε στον μπουφέ που παρατέθηκε και να πάρουμε αναμνηστικά δώρα.
ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ 2018
Συμμετοχή στο 11ο Πανελλήνιο Συνέδριο της Παιδαγωγικής Εταιρείας
Την Κυριακή 25 Νοεμβρίου 2018, εκπαιδευτικοί του σχολείου μας συμμετείχαν στο 11ο Πανελλήνιο Συνέδριο της Παιδαγωγικής Εταιρείας στην Πάτρα. Το συνέδριο είχε τίτλο: «Βασική και συνεχιζόμενη εκπαίδευση των εκπαιδευτικών σε ένα σύνθετο και μεταβαλλόμενο περιβάλλον» και πραγματοποιήθηκε στις εγκαταστάσεις του Πανεπιστημίου Πάτρας, το τριήμερο 23 – 25 Νοεμβρίου. Οι εκπαιδευτικοί του σχολείου μας: Νάντια Τσενέ, Άννυ Κέκη και Φωτεινή Παπαρήγα, σε συνεργασία με τους Αναπλ. Καθηγητές του Ε.Κ.ΠΑ. Βασίλη Τσάφο και Αλεξάνδρα Ανδρούσου, συμμετείχαν με εισήγηση στο συνέδριο. Η εισήγηση είχε τίτλο: «Αναστοχαζόμενοι τις επαγγελματικές μας ταυτότητες μέσα από τη συμμετοχή στο πρόγραμμα “neverleaveyourbackpackbehind”: Μια άλλη μορφή της συνεχιζόμενης εκπαίδευσης» και αξιοποιούσε την εμπειρία μας από την υλοποίηση σχετικού προγράμματος Erasmusπου υλοποιείται σε σχολεία της πρωτοβάθμιας και της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, μεταξύ των οποίων και στο δικό μας.
Νάντια Τσενέ, διευθύντρια
Στο θέατρο...

Πέρυσι η ομάδα βιβλιοθήκης και ιστοσελίδας συμμετείχε σε μια διημερίδα δημοσιογραφίας που οργάνωσε το Δίκτυο για τα Δικαιώματα του Παιδιού και η ομάδα των Νέων Δημοσιογράφων της εφημερίδας «Αποδημητικά Πουλιά» και του «Ράδιο Πικραλήθρα». Φέτος είχαμε την ευκαιρία να τους γνωρίσουμε από κοντά. Τους καλέσαμε να επισκεφτούν το σχολείο μας και να μιλήσουν για τη δουλειά τους. Όλο λοιπόν το σχολείο συγκεντρώθηκε στο θέατρο όπου δύο δημοσιογράφοι - μέλη του Δικτύου μάς παρουσίασαν το έργο τους. Κυρίως μάς εντυπωσίασε η εφημερίδα «Αποδημητικά Πουλιά», μια πολύγλωση εφημερίδα που ξεκίνησε από μία πρωτοβουλία εφήβων και νέων σε Κέντρο Φιλοξενίας Προσφύγων και τώρα έχει εξελιχτεί. Η εφημερίδα διανέμεται σε όλη τη χώρα, έχει δημιουργηθεί συντακτική ομάδα που συνεδριάζει στο Ίδρυμα Νιάρχου, οργανώνονται εργαστήρια δημοσιογραφίας, γίνονται εκδηλώσεις και άλλα. Μάλιστα λίγες ημέρες πριν, είχαν έρθει στο σχολείο μας δύο άλλοι δημοσιογράφοι από την εφημερίδα που πήραν συνέντευξη από τη διευθύντρια του σχολείου και από τη φιλόλογο κ. Λουκία Στέφου για θέματα σχετικά με την εκπαίδευση των προσφύγων. Οι καλεσμένοι μας έδωσαν παλιότερα τεύχη της εφημερίδας σε όσους μαθητές επιθυμούσαν και επιπλέον μας προσκάλεσαν να πάρουμε και εμείς μέρος σε ένα εργαστήριο δημιουργίας ρεπορτάζ που είχε προγραμματιστεί. Την εκδήλωση μπόρεσαν να παρακολουθήσουν και οι πρόσφυγες συμμαθητές μας, καθώς υπήρχε ταυτόχρονη διερμηνεία στα φαρσί.
Για όγδοη χρονιά το σχολείο μας συμμετείχε, ως πολυπληθής εθελοντική ομάδα, στον 36ο αυθεντικό Μαραθώνιο, το δεύτερο Σαββατοκύριακο του Νοεμβρίου.
Σάββατο
Κυριακή
«Θαλής»
Για άλλη μια φορά, μαθητές και μαθήτριες της Β’ και της Γ’ Γυμνασίου του σχολείου μας συμμετείχαν στον 79ο μαθηματικό διαγωνισμό «Θαλής». Είναι ένας πανελλήνιος διαγωνισμός που οργανώνει κάθε χρόνο η Ελληνική Μαθηματική Εταιρεία. Φέτος ο διαγωνισμός έγινε το Σάββατο 10 Νοεμβρίου, την ίδια μέρα με την τελετή έναρξης του Αυθεντικού Μαραθωνίου, οπότε δεν μπόρεσαν να συμμετάσχουν όλοι όσοι ήθελαν. Τα θέματα ήταν δύσκολα όπως πάντα αλλά και η εμπειρία ενδιαφέρουσα όπως πάντα.
ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ 2018
«Αναζητώντας την Ευρώπη».
Νάντια Τσενέ
Ο Ιαβέρης στο σχολείο μας
Πριν από μερικές ημέρες επισκέφτηκε το σχολείο μας ο κ.Αναστάσιος Μαρκουίζος, γνωστός και ως «Ιαβέρης».Ο Ιαβέρης υπήρξε ένας κορυφαίος οδηγός αγώνων αυτοκινήτου με πολλές διακρίσεις, όπως η κατάκτηση της πρώτης θέσης στο ράλι Ακρόπολις. Μετά το τέλος της καριέρας του ως οδηγός αγωνιστικών αυτοκινήτων ο Ιαβέρης βγάζει λόγους και κάνει παρουσιάσεις κατά της «οδικής ασυνειδησίας». Στο σχολείο μας μίλησε για τα ατυχήματα που γίνονται καθημερινά στη χώρα μας αλλά και παγκοσμίως και τι θα μπορούσαμε να κάνουμε για να τα μειώσουμε στο ελάχιστο. Μας μίλησε για τους κινδύνους που διατρέχουμε ως οδηγοί αλλά και ως πεζοί και τι θα πρέπει να κάνουμε έτσι ώστε να αποτρέψουμε τροχαία δυστυχήματα. Μας είπε επίσης για τα μέτρα που παίρνουν άλλες χώρες για να αντιμετωπίσουν αυτή την μάστιγα των τροχαίων ατυχημάτων. Μέσα από μερικά βίντεο και φωτογραφίες ανθρώπων οι οποίοι έχουν βιώσει τέτοια ατυχήματα ο κ.Ιαβέρης προσπάθησε να μας ευαισθητοποιήσει σχετικά με το θέμα. Ιδιαίτερη εντύπωση μας έκαναν οι ανατριχιαστικές συνεντεύξεις ανθρώπων οι οποίοιέχασαν τους συγγενείς τουςαλλά και ανθρώπων που επιβίωσαν απόένα τέτοιο ατύχημα, αλλά τους έμειναν κινητικά προβλήματα, πράγμα που τους άλλαξε τελείως τη ζωή. Με τον δικό του μοναδικό τρόπο ο κ.Ιαβέρης μας έκανε να καταλάβουμε πόσο σημαντική είναι η σωστή και προσεκτική οδήγηση! Τέλος μας μοίρασε το βιβλίο του με τίτλο ΕθνικόΘέμα, ένα βιβλίο το οποίο μας λέει για ποιο λόγο γίνονται τα περισσότερα ατυχήματα, τις συνέπειές τους και τι μπορούμε να κάνουμε για να τα αποφύγουμε. Η ομιλία και παρουσίασή του ήταν φοβερή (κυριολεκτικά και μεταφορικά) και πιστεύουμε πως κατάφερε να μας αγγίξει όλους!
Κωνσταντίνος Αμπραχήμ, Άρης Λαουρέντιους
Την Πέμπτη 18 Οκτωβρίου επισκέφθηκαν το σχολείο μας δύο μαίες από το ‘’ΚΕΝΤΡΟ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΠΑΝΔΡΙΤΙΟΥ’’ και μας ενημέρωσαν σχετικά με την σεξουαλική αγωγή και γενικά την περίοδο της εφηβείας. Οι δύο μαίες μας ‘’ προετοίμασαν ‘’ για τις διάφορες σωματικές αλλά και συναισθηματικές αλλαγές που θα συναντήσουμε κατά την περίοδο αυτή, για την προφύλαξη και για την σωματική υγιεινή. Η ενημέρωση έγινε σε ομάδες αγοριών και κοριτσιών. Να σημειώσουμε πώς ήταν η πρώτη φορά που συμμετείχαν και τα αγόρια σε μια τέτοιου είδους παρουσίαση. Το κλίμα που επικρατούσε ήταν αρκετά ευχάριστο, με τα παιδιά να δείχνουν ενδιαφέρον δίνοντας την αρμόζουσα προσοχή στις ομιλήτριες.
Σταυρούλα Πολιουδάκη
13:30 μ.μ.
Όμως όλες οι εκδρομές, έτσι κι αυτή, κάποτε τελειώνουν. Επιβιβαστήκαμε στα πούλμαν εξουθενωμένοι, αλλά και υπερ-ευχαριστημένοι, και επιστρέψαμε στο σχολείο. Η αλήθεια είναι ότι δεν περιμέναμε ότι θα περνούσαμε τόσο ευχάριστα αλλά τελικά διαψευστήκαμε.
Ελεωνόρα Μπερτόλη

Το 1ο Γυμνάσιο Αυλώνα στη 3η συνάντηση στη Σουηδία