Διαχείριση-Επιμέλεια
         ιστοσελίδας:
         Νίκος Τελιγάδας ΠΕ 02
         Επιμέλεια Ύλης:
        Ομάδα Βιβλιοθήκης
         Τσενέ Νάντια
         Τελιγάδας Νίκος
       
       
         

 

Μηνολόγιο 2017-2018

ΜΗΝΟΛΟΓΙΟ ΣΧΟΛΙΚΟΥ ΕΤΟΥΣ

2017-2018

ΑΠΡΙΛΙΟΣ  2018

Το Γυμνάσιο Αυλώνα στο Athens science festival
25/4/2018

Η Α΄ Γυμνασίου στην Ακρόπολη
20/4/2018

Η Β΄ Γυμνασίου στο Βυζαντινό Μουσείο
και τη μικρή βόλτα της Αθήνας
20/4/2018


Η Τριήμερη στη Μεσσήνη-Καλαμάτα.
Η παρουσίαση της Λυσιστράτης μας στο αρχαίο θέατρο της Μεσσήνης
01
02
03
04
05
06
07
08
10
11
12
13
14
15
01/14 
bwd fwd

ΜΑΡΤΙΟΣ  2018


 

ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ 2018

 

  Αυτή τη χρονιά (12-16 Μαρτίου), όπως και την περσινή, το σχολείο μας πραγματοποίησε τη Θεματική Εβδομάδα (δείτε εδώ το πρόγραμμα). Την εβδομάδα κατά την οποία πληροφορούμαστε για ποικίλα και ενδιαφέροντα θέματα. Έτσι, λοιπόν, ξεκινήσαμε την πρώτη μας μέρα με την Κυκλοφοριακή Αγωγή ενημερωθήκαμε, χάρη σε ένα βίντεο του ΙΑΒΕΡΗ για τα σοβαρά τροχαία ατυχήματα που συμβαίνουν καθημερινά στη χώρα μας καθώς και την απαράδεκτη συμπεριφορά μας στον δρόμο ως οδηγοί. Έπειτα, αφού είχαμε χωριστεί σε ομάδες και παρακολουθήσαμε μία παρουσίαση με τα σήματα οδικής κυκλοφορίας, διαγωνιστήκαμε μεταξύ μας συμπληρώνοντας ένα φυλλάδιο με σήματα για να δούμε τι συγκρατήσμε αλλά και να διασκεδάσουμε! Είδαμε βίντεο και μιλήσαμε για τα δικαιώματα των πεζών εστιάζοντας στην περίπτωση του Αυλώνα με βίντεο και φωτογραφίες που είχε ετοιμάσει η Α’ Γυμνασίου. Στο τέλος της ημέρας ζωγραφίσαμε αφίσες με συνθήματα σχετικά με τον Κ.Ο.Κ και τα δικαιώματα των πεζών. Ήταν δύσκολο αλλά βγήκε ωραίο το αποτέλεσμα!
  Την δεύτερη ημέρα, μιλήσαμε για τις εξαρτήσεις και συγκεκριμένα για τον εθισμό στο τσιγάρο. Βλέποντας ένα σύντομο βιντεάκι συνειδητοποιήσαμε τους κινδύνους που μπορεί να επιφέρει στην υγεία ενός καπνιστή και των γύρω του. Αφού τους εμπεδώσαμε, μας δόθηκε ένα φυλλάδιο να απαντήσουμε σε κάποιες σχετικές ερωτήσεις. Στις περισσότερες απαντήσαμε σωστά. Αυτό σήμαινε πως έχουμε καταλάβει καλά τι πάει να πει τσιγάρο. Μετά από αυτήν την επιτυχημένη εξέταση, ακούγοντας μερικά τραγούδια με θέμα το τσιγάρο, ψυχαγωγηθήκαμε και μάθαμε τη νοοτροπία των ανθρώπων όσον αφορά το κάπνισμα στην Ελλάδα τον 20ο αιώνα. Τέλος, αφού πήραμε μια ιδέα από αυτά, μετά γίναμε και εμείς στιχουργοί, γράφοντας τα δικά μας τραγούδια με αντικαπνιστικό χαρακτήρα!
  Την τρίτη ημέρα ασχοληθήκαμε με τη διατροφή και την ποιότητα ζωής. Οι καθηγητές αλλά κυρίως οι ειδικοί και οι παραγωγοί που μας επισκέφτηκαν, ο κ. Μπενάτος, γεωπόνος, ο κ. Βρεττός, οινολόγος, η κ. Χρηστίδου, γεωπόνος/ζωοτέχνης, χοιροτρόφος και ο κ. Μυλωνάς παραγωγός γαλακτομικών, μας μιλήσανε όχι μόνο για το τι παρήγαν οι κάτοικοι του Αυλώνα και γενικά με το τι ασχολούνταν αλλά και το επάγγελμά τους. Μάθαμε έτσι για την ελιά, τη φυστικιά, τα αμπέλια, το κρασί και την επιστήμη του, την κτηνοτροφία και την παραγωγή γαλακτοκομικών προϊόντων. Κατά τη διάρκεια των παρουσιάσεων, οι μαθητές κράταγαν σημειώσεις για ό,τι τους έκανε εντύπωση. Αφού, λοιπόν, πληροφορηθήκαμε και γενικά πήραμε μία ιδέα για τον κάθε κλάδο, ετοιμάσαμε φυλλάδια και ζωγραφίσαμε πάνω σε πέτρες σχέδια σχετικά με τα θέματα με τα οποία ασχοληθήκαμε προηγουμένως και κυρίως διαφημίζοντας την τοπική παραγωγή. Η φαντασία μας και η δημιουργικότητά μας δεν είχε όρια!
  Την τέταρτη ημέρα αναφερθήκαμε στις έμφυλες ταυτότητες και στη θέση της γυναίκας διαχρονικά. Για το πόσο υποτιμημένες ήταν από τους άντρες, αλλά και πως τις θεωρούσαν. Μιλήσαμε για το φεμινιστικό κίνημα και τους αγώνες που έδωσαν για να αποκτήσουν δικαιώματα. Επίσης, παρουσιάζοντάς μας γυναίκες που έχουν σηματοδοτήσει τις προηγούμενες γενιές, κατορθώνοντας σπουδαία πράγματα, καταλάβαμε πόσο θάρρος πρέπει να είχαν και πόσο υπερήφανες ήταν για τον εαυτό τους. Παρακολουθήσαμε και την ταινία fighter που αναφέρεται στις δυσκολίες που αντιμετώπισε μια νεαρή από συντηρητική ανατολίτικη οικογένεια για να ασχοληθεί με το δυναμικό άθλημα που επιθυμούσε …Μετά την παρακολούθηση της ταινίας το πρόγραμμα περιελάμβανε τη συμπλήρωση ενός φυλλαδίου εργασίας και τη συζήτηση πάνω στην ταινία σε κάθε τμήμα χωριστά.
  Την πέμπτη και τελευταία μέρα, συνοψίσαμε και ολοκληρώσαμε κατά κάποιον τρόπο τα παραπάνω. Συζητήσαμε και εκφράσαμε απόψεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα στον χώρο του θεάτρου αφού είδαμε μερικά βίντεο και μάθαμε τα 30 δικαιώματα που όλοι έχουν. Τελειώνοντας από το θεάτρο τα περισσότερα παιδιά ολοκληρώσαμε τη δημιουργία αφισών και φυλλαδίων ενώ τα προεδρεία των τμημάτων και το δεκαπενταμελές συνέταξαν μία επιστολή για τα δικαιώματα των πεζών με παραλήπτη τον αξιότιμο αντιδήμαρχο του Αυλώνα. Μετά η κάθε τάξη με τη συνοδεία των καθηγητών πήγε να κολλήσει τις αφίσες και να μοιράσει τα φυλλάδια και τις υπέροχες πέτρες μας σε ολόκληρο τον Αυλώνα προωθώντας την ιδέα της οδικής ασφάλειας αλλά και διαφημίζοντας τα τοπικά προϊόντα. Ήταν πραγματικά μια πολύ ωραία εμπειρία. Αποσπάσαμε και τα επαινετικά σχόλια των κατοίκων του Αυλώνα! Εκτός του ότι αποδράσαμε από τα συνηθισμένα, μας άρεσε αυτό που κάναμε και ήμασταν και χαρούμενοι γι αυτό. Γυρίζοντας πίσω στο σχολείο παρουσιάσαμε τα αντικαπνιστικά τραγούδια που είχαμε γράψει με κέφι και χορό. Αν και τελευταία μέρα είχε γέλιο, χαρά και αστείες στιγμές…
  Όλα τα ωραία όμως κάποτε τελειώνουν. Πίσω στα θρανία… τα κεφάλια μέσα, όπως λέει και η κα Τσενέ!...Δεν παύουμε όμως να ανυπομονούμε για την επόμενη Θεματική Εβδομάδα!


Νόρα Μπερτόλη σε συνεργασία με τη Σπυριδούλα Ζαρογκίκα και τη Θεοφανεία Γκιολέ
Φωτογραφίες Άσπα Μακρή και Δήμητρα Κατσίλα

01
02
03
04
05
07
08
09
11
12
13
14
15
16
17
18
20
21
22
24
25
26
27
28
29
30
01/26 
bwd fwd


ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ 2018

Επίσκεψη στο Χαμόγελο του Παιδιού, Σάββατο 17/2/2018

  Το Σάββατο, 17/2, τα παιδιά της Β’, μερικά της Γ΄ Γυμνασίου και κάποια λυκειόπαιδα επισκεφθήκαμε το Χαμόγελο του Παιδιού, μαζί με τον καθηγητή Θρησκευτικών μας, κ. Σπύρο Λώλη, και την κ. Αγάπη Μακροδημήτρη, από τον Σύλλογο Γονέων. Το πρωί, κατά τις 9, συγκεντρωθήκαμε στον χώρο του σχολείου, όπου όσοι είχαν φέρει ρούχα και φαγητά για να προσφερθούν στο Χαμόγελο, τα έδωσαν στον οδηγό και τα έβαλε στο λεωφορείο.    
  Μόλις ήμασταν έτοιμοι, ξεκινήσαμε και εμείς την ήσυχη (αφού ακόμα χασμουριόμασταν!) διαδρομή μας. Όταν με το καλό φτάσαμε στις εγκαταστάσεις του Χαμόγελου, στον Καρέα, η χαρά μας που είδαμε τις χαμογελαστές φατσούλες των μικρών παιδιών, δεν μπορούσε να κρυφτεί. Μπήκαμε κατευθείαν μέσα και μία υπεύθυνη κυρία μάς οδήγησε σε μία αίθουσα, όπου μας εξήγησε γιατί βρίσκονται αυτά τα παιδιά εκεί, για το έργο που κάνουν τόσα χρόνια και τι θα μπορούσαμε να κάνουμε προσωπικά και εμείς για να βοηθήσουμε. Καθώς μας τα έλεγε, όχι μόνο εγώ, αλλά και οι άλλοι κοιτάζαμε τις χαρούμενες ζωγραφιές που είχαν κάνει μερικά από τα παιδιά. Ήταν τόσο όμορφες … Μόλις τελείωσε η ενημέρωσή μας, πήγαμε κατευθείαν έξω να παίξουμε μαζί τους! Αγκαλιές, παιχνίδι, γέλιο αλλά και συγκινητικές στιγμές επικράτησαν κατά τη διάρκεια της γνωριμίας και του παιχνιδιού με αυτά! Παίξαμε μαζί τους και φυσικά βγάλαμε και πολλές φωτογραφίες, τις οποίες θα έχουμε και θα κοιτάμε για να θυμόμαστε αυτές τις γλυκές στιγμές που περάσαμε μαζί τους. Αυτές τις ώρες που καθίσαμε εκεί, ένα παράξενο συναίσθημα δημιουργήθηκε σε όλους μας… Ένα συναίσθημα, το οποίο δεν μπορώ να το εξηγήσω… Ήταν συγκίνηση; Χαρά; Λύπη για το γεγονός ότι αυτά τα παιδιά βρίσκονταν εκεί; … Δεν ξέρω… Πάντως το μόνο που ξέρω είναι ότι θέλω να ξαναπάω να τα δω… Περάσαμε πολύ ωραία! Παίξαμε βόλεϊ, ποδόσφαιρο και μπάσκετ. Χάρηκα πολύ που ήταν ευδιάθετα στη γνωριμία μας. Δυστυχώς, όμως, όλα τα ωραία κάποτε τελειώνουν… Ήρθε η στιγμή της αναχώρησής μας και τότε ήταν που δεν θέλαμε να φύγουμε με τίποτα… Θέλαμε να κάτσουμε μαζί τους λίγο ακόμα. Να τα βλέπουμε να γελάνε και μαζί με αυτά να γελάμε κι εμείς. Και έτσι κανονίσαμε να ξαναπάμε με την προσδοκία ότι θα ξαναπεράσουμε υπέροχα!
Νόρα Μπερτόλη

 

Διημερίδα δημοσιογραφίας και μέσων μαζικής ενημέρωσης.
Παρασκευή 9/2 και Σάββατο 10/2

 ''Στη θέση σου θα βαριόμουν να πάω'' ήταν η πρώτη φράση που άκουσα από έφηβους συνομηλίκους μου. Και απόρησα. ''Δηλαδή, αν σας δινόταν η ευκαιρία να μελετήσετε ένα αντικείμενο που σας ενδιαφέρει θα της κλείνατε την πόρτα κατάμουτρα;''. Όχι, λοιπόν, στην ομάδα δημοσιογραφίας και ιστοσελίδας δε βαριόμαστε! Και όταν πρόκειται για ένα σεμινάριο που θα εμπλουτίσει τις γνώσεις μας πάνω σε κάτι που αγαπάμε, εννοείται πως θα το κυνηγήσουμε.
 Μεσημέρι, 9 Φεβρουαρίου. Όπως κυνηγάμε τα όνειρα μας έτσι κυνηγήσαμε μαζί με την κυρία Τσενέ και το τρένο που τελικά χάσαμε λόγω του ότι δεν υπήρχαν ελεύθερες θέσεις! Αλλά δεν υπήρχε περίπτωση να χάναμε το πρόγραμμα! Και να, λοιπόν, πήραμε λεωφορείο! Φτάσαμε, βέβαια, λίγο καθυστερημένα, άλλα με το ίδιο μεράκι για να ρουφήξουμε όλες τις μαγικές πληροφορίες περί δημοσιογραφίας! Ξεκινήσαμε με συζήτηση για την ηλεκτρονική δημοσιογραφία και τον ρόλο των πρακτορείων ειδήσεων στις σύγχρονες εξελίξεις. Έπειτα αναρωτηθήκαμε γιατί ακούμε ραδιόφωνο την επόχή που κυριαρχεί το διαδίκτυο... την απορία αυτή μας έλυσαν οι κύριοι του Athens Live: Παναγιώτης Μενεγός και Σταύρος Διοσκουρίδης. Δεν ξέρω πώς,πιθανόν λόγω της εμπειρίας τους στο ραδιοφώνο, κατάφεραν να μας κεντρίσουν το ενδιαφέρον και να μας δημιουργηθούν ερωτήσεις πάνω στο θέμα του σύγχρονου ραδιοφώνου απο εκεί που δεν το περιμέναμε! Η μέρα έκλεισε με τη συμμετοχή του ντοκιμενταρίστα Γιώργου Αυγερόπουλου, ο οποίος με πολύ κέφι και μεράκι μας μίλησε για τη διαδικασία δημιουργίας ντοκιμαντέρ και συσχέτισής του με τη δημοσιογραφία.
 Σάββατο 10 Φεβρουαρίου είχαμε ραντεβού στον σταθμό του τρένου στον Αυλώνα. Το τρένο των 9 είχε καθυστερήσει, ως συνήθως. Ευκαιρία για τελευταίες συννενοήσεις.
 Φτάνοντας στο χώρο του σεμιναρίου, ξεκίνησε η μέρα με συζήτηση για την τηλεόραση και τον ρόλο της στην κοινωνία με τη δημοσιογράφο και παρουσιάστρια Μίνα Ράλλη. Έπειτα προχωρήσαμε με τη δημοσιογραφία την εποχή των social media με τον κύριο Σωτήρη Σιδέρη. Ακολούθησε ο αθλητικογράφος Πάνος Λούπος που κάλυψε τα αθλητικά δημοσιογραφάκια της παρέας. Έχοντας πια μεσημεριάσει και εμείς λιγάκι πεινάσει, χαρήκαμε ιδιαίτερα που οι διοργανωτές του Δικτύου για τα Δικαιώματα του Παιδιού είχαν μεριμνήσει για τα πεινασμένα στομαχάκια μας. Η διημερίδα έκλεισε με παρουσίαση και συζήτηση για την έντυπη εφημερίδα και περιοδικά από την κυρία Μικέλα Χαρτουλάρη και τον κύριο Δημήτρη Αγγελίδη που μας μίλησαν για τη δική τους εφημερίδα και δίδαξαν εμάς τους νέους δημοσιογράφους μαθήματα που, αν και ακούγονται αυτονόητα, κρύβουν και κάτι βαθύτερο, όπως παραδείγματος χάρη την αξία της αληθινής είδησης.
  Η διημερίδα είχε φτάσει στο τέλος της και η ομάδα είχε πλέον επιβιβαστεί στο τρένο για τον γυρισμό. ''Μετάνιωσες που ήρθες;'' με ρώτησαν. Για να είμαι ειλικρινής δεν περίμενα να μάθω τόσα πράγματα. Και σαφώς δεν περίμενα πως θα αρκούσαν λίγες ώρες μόνο για να γεμίσω έμπνευση και ελπίδα για τα όνειρά μου και τους στόχους μου. Δεν απάντησα... Και έπειτα ρώτησα εγώ τα υπόλοιπα παιδιά της ομάδας... Ούτε αυτά απάντησαν... Απ' ό,τι φαίνεται μοιραζόμασταν όλοι τα ίδια συναισθήματα. Και αυτό ήταν αρκετό!
Άσπα Μακρή


Η Ομάδα Θεάτρου στην Πλάκα
(Πολιτιστικό Ίδρυμα Τράπεζας Πειραιώς)

DSC_1038
DSC_1039
DSC_1040
1/3 
bwd fwd


 Και ναι, είναι γεγονός! Άλλη μια χρονιά,άλλη μια σύμπραξη της ομάδας βιβλιοθήκης και θεάτρου!
 Στο πλαίσιο των ομάδων αυτών, αποφασίσαμε να επισκεφτούμε την ίδια μέρα την Πλάκα, στις 6 Φεβρουαρίου, στην καρδιά της Αθήνας προκειμενου να παρακολουθήσει η κάθε ομάδα ξεχωριστά ένα “σεμινάριο” παρόμοιου περιεχομένου μεν, διαφορετικού προσανατολισμού δε. Η ομάδα θέατρου με αφορμή την ενασχόλησή της με την φετινή της παράσταση, μία διασκευή της κωμωδίας Λυσιστράτη του Αριστοφάνη (με υπεύθυνη καθηγήτρια την κυρία Παπαρήγα) παρακολούθησε πρόγραμμα εισαγωγής στο αρχαίο θέατρο και την κωμωδία. Παράλληλα, μελετήσαμε τον Αριστοφάνη και το έργο του Όρνιθες, μέσα από παλιές παραστάσεις που άφησαν εποχή, ενώ δοκιμάσαμε τους εαυτούς μας στην υποκριτική και τη σκηνογραφία-ενδυματολογία προκειμένου να στήσουμε, ας πούμε, τη δικιά μας εκδοχή της θεατρικής αυτής παράστασης. Αφού γίναμε για λίγο ζωγράφοι, ηθοποιοί, σκηνογράφοι και ενδυματολόγοι, δώσαμε τον καλύτερο μας εαυτό για το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. Δεν έλειψε βέβαια και η ενθαρρυντική συμβολή των καθηγητών που μας συνόδευαν (κυρία Παπαρήγα και κύριος Τελιγάδας)! Το “σεμινάριο” έλαβε χώρα στο Πολιτιστικό Ίδρυμα Τράπεζας Πειραιώς με υπεύθυνη του προγράμματος την κυρία Τράντα.
 Μετά τη διαδραστική επαφή μας με το αρχαίο θέατρο βρήκαμε λίγο χρόνο και για μία μικρή και ξέγνοιαστη βόλτα στα πανέμορφα σοκάκια της πρωτεύουσας. Ο ηλιόλουστος καιρός, παρά τα χειμωνιάτικα δεδομένα του Φλεβάρη, ήταν σίγουρα καλή αφορμή για ένα νεανικό ''τσούρμο'' να ξεχυθεί ενθουσιασμένο στα γραφικά δρομάκια κάτω από την Ακρόπολη!
Άσπα Μακρή
Η Ομάδα Βιβλιοθήκης στην Πλάκα
(ΔΡΩ)
img_6324
img_6329
img_6332
img_6334
img_6337
img_6342
img_6344
img_6346
img_6349
img_6350
img_6355
img_6358
img_6372
img_6382
img_6388
01/15 
bwd fwd

 

Πριν από λίγο καιρό η ομάδα Βιβλιοθήκης επισκεφτήκαμε το «δρω - διοργάνωση εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων» στην Πλάκα όπου μάθαμε πώς γίνεται μια θεατρική παράσταση. Πιο συγκεκριμένα μάθαμε για τους ανθρώπους που δουλεύουν στο θέατρο και για την προσπάθεια που καταβάλλουν για να μπορούμε εμείς να παρακολουθήσουμε μια παράσταση. Για να βιὠσουμε καλύτερα την προετοιμασία μιας θεατρικής παράστασης, μπήκαμε στην διαδικασία να ετοιμάσουμε εμείς οι ίδιοι μέσα σε ένα διάστημα λίγων λεπτών, χωριζόμενοι σε τρεις ομάδες μια σκηνή με θέμα την προστασία του περιβάλλοντος και την μόλυνση. Η κάθε ομάδα έπρεπε να φτιάξει τους ρόλους, να γράψει το σενάριο, να φτιάξει σκηνικά και να διαλέξει κουστούμια σε χρόνο μόνο μερικών λεπτών. Η δική μου ομάδα παρουσίασε ένα σκηνικό στο οποίο τα ζώα και τα φυτά ενός δάσους συζητούσαν για το κακό που τους προξενεί η καταστροφή του περιβάλλοντος. Μετά από το τέλος αυτής της ενδιαφέρουσας ενημέρωσης και δημιουργικής εφαρμογής αποχωρήσαμε. Πριν επιστρέψουμε στο σχολείο κάναμε μια βόλτα στα γραφικά σοκάκια της υπέροχης Πλάκας.

Mαρία Βλαχογιαννοπούλου


ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ 2018

Πάμε Μέγαρο…
(ή Mαθαίνοντας τα όργανα της ορχήστρας...)

IMG_6090
IMG_6097
IMG_6102
IMG_6107
IMG_6124
1/5 
bwd fwd

 

  Ημέρα Πέμπτη 25 Ιανουαρίου 2018, το σχολείο μας επισκέφθηκε το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών για να παρακολουθήσει μια συναυλία και να κάνει μια εισαγωγή στην κλασική μουσική!
  Το Μέγαρο είναι ένα μοντέρνο μαρμάρινο αρχιτεκτονικό οικοδόμημα που αποτελείται από πολλές αίθουσες που προσφέρουν στέγη σε ποικίλες εκδηλώσεις αφιερωμένες όχι μόνο στη μουσική αλλά και στις άλλες τέχνες και την επιστήμη. Η κεντρική αίθουσα «Χρήστος Λαμπράκης» σου κόβει την ανάσα με το μέγεθος, το αρχιτεκτονικό της σχέδιο, τη διακόσμησή της, το δέσιμο του ξύλου και του μετάλλου και τη μεγαλόπρεπη σκηνή της. Μπορεί να φιλοξενήσει 1961 άτομα! Για την κατασκευή του Μεγάρου χρειάστηκαν πολλά χρόνια και σήμερα θεωρείται κλασικό κτήριο της πρωτεύουσας.
  Αφού περιμέναμε στην είσοδο για αρκετή ώρα μαζί με άλλα σχολεία, ήρθε η στιγμή να εισέλθουμε στην αίθουσα που θα δινόταν η συναυλία. Αρχικά μας εισήγαγε στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα η επιμελήτριά του, Σοφία Τοπούζη, που μας σύστησε και τους μουσικούς της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών, τον μαέστρο Βασίλη Συμεωνίδη και τον αφηγητή Τηλέμαχο Κρεβάικα. Το πρώτο μέρος είχε τίτλο «Οδηγός των νέων για την ορχήστρα», μουσικό έργο του Μπ. Μπρίτεν, στο οποίο όλα τα όργανα μας συστήθηκαν ένα - ένα με το δικό τους μαγικό τρόπο, για να μας παρουσιάσουν στη συνέχεια όλα μαζί ένα μουσικό απόσπασμα, έτσι ώστε να μπορέσουμε να καταλάβουμε πώς το κάθε όργανο παίζει τον δικό του ξεχωριστό και γοητευτικό ρόλο σε μία συναυλία! Στο δεύτερο και τελευταίο μέρος παρακολουθήσαμε ένα μουσικό παραμύθι για παιδιά με τίτλο «Ο Πέτρος και ο λύκος» του Σεργέι Προκόφιεφ, ένα έργο στο οποίο κάθε όργανο της ορχήστρας αντιπροσωπεύει και έναν ήρωα, ενώ παράλληλα γίνεται και η αφήγηση της ιστορίας μιας ιστορίας που θέλει να μας δείξει ότι ήρωες γίνονται μόνον αυτοί που είναι αποφασισμένοι να διακινδυνεύσουν!
  Στο τέλος της συναυλίας χειροκροτήσαμε θερμά και ας μην ήμασταν οι περισσότεροι εξοικειωμένοι με την κλασική μουσική και τις ορχήστρες! Κατά την γνώμη μας ήταν μια ξεχωριστή και ασυνήθιστη επίσκεψη, αφού βέβαια δεν μας δίνεται καθημερινά η ευκαιρία να βρισκόμαστε στο Μέγαρο Μουσικής και να παρακολουθούμε συναυλίες σαν κι αυτή. Ήταν μια ευκαιρία να γνωρίσουμε τα περισσότερα παιδιά και την κλασική μουσική και, γιατί όχι, κάποια από αυτά να την αγαπήσουν κιόλας…    

 Δήμητρα Κώνστα, (επιμέλεια: Νόρα Μπερτόλη, Σπυριδούλα Ζαρογκίκα)


ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 2017

 

Η επίσκεψή μας στην Action Aid!

01
02
03
04
05
06
07
1/7 
bwd fwd


 

  Την Τρίτη 5 Δεκεμβρίου, στο πλαίσιο μιας ημερήσιας εκδρομής, τα παιδιά της Β’ Γυμνασίου επισκεφθήκαμε τις εγκαταστάσεις της φιλανθρωπικής οργάνωσης Action Aid. Εκεί με την βοήθεια ανθρώπων της οργάνωσης μάθαμε για τη δράση της οργάνωσης αλλά κάναμε και διάφορες βιωματικές δραστηριότητες. Αρχικά χωριστήκαμε σε τρεις ομάδες, σε κάθε ομάδα έδωσαν από ένα διαφορετικό αντικείμενο με βάση το οποίο έπρεπε να δημιουργήσουμε μια ιστορία. Έπειτα, την ιστορία αυτή την κάναμε θεατρική πράξη (παγωμένες εικόνες) με σκοπό την συζήτηση και την κατάληξη σε διάφορα συμπεράσματα όσον αφορά το μεταναστευτικό πρόβλημα, τη συμπεριφορά αλλά και την ψυχολογία των προσφύγων… Επίσης, ένα από τα θέματα που μας απασχόλησαν ήταν και η συμπεριφορά των Ελλήνων απέναντι στους πρόσφυγες και τους μετανάστες. Φεύγοντας από την Action Aid, η εκδρομή συνεχίστηκε με έναν περίπατο σε έναν κοντινό πεζόδρομο για φαγητό και ολοκληρώθηκε με την επιστροφή μας στο σχολείο. Η εκδρομή αυτή έχει αφήσει μια ωραία ανάμνηση στα παιδιά μιας και έμαθαν τόσες πληροφορίες για την Acτion Aid αλλά και ευαισθητοποιήθηκαν πάνω στο ζήτημα της μετανάστευσης και της προσφυγιάς.

 Κατερίνα Πετρογιάννη


Η επίσκεψή μας στο Νηπιοτροφείο Καλλιθέας!

 

 Την Τρίτη 5 Δεκεμβρίου τα παιδιά της Α' Γυμνασίου επισκεφθήκαμε το Νηπιοτροφείο Καλλιθέας με συνοδεία του κυρίου Λώλη, της κυρίας Χαρίση και της κυρίας Αντωνάτου. Φύγαμε από το σχολείο κατά τις 9.00 π.μ. και φτάσαμε εκεί περίπου στις 10.00 π.μ. Την ώρα που φτάσαμε αφήσαμε στην είσοδο τα πράγματα που είχαμε φέρει για τα παιδιά του Νηπιοτροφείου και κατευθυνθήκαμε προς την τραπεζαρία. Εκεί κάθε παιδί του σχολείου μας πρόσφερε και το δωράκι που  είχε φέρει σε ένα παιδάκι . Εκείνη την στιγμή έβλεπες τα προσωπάκια τους τόσο χαρούμενα πράγμα που κανέναν μας δεν άφησε ασυγκίνητο. Έπειτα, αφού είδαν τα δώρα τους, βγήκαμε όλοι έξω στην παιδική χαρά για να παίξουμε.Τα μικρά παιδιά γελώντας έτρεξαν προς τις  τσουλήθρες,  πήγαμε κι' εμείς, τα μεγαλύτερα, και αρχίσαμε το παιχνίδι. Η αυλή του Νηπιοτροφείου γέμισε φωνές, γέλια και χαρούμενες φατσούλες. Όταν έφτασε η  ώρα να φύγουμε, ήταν η πιο δύσκολη ώρα γιατί έπρεπε να αποχαιρετήσουμε αυτές τις όμορφες φατσούλες. Τα παιδιά στεναχωρήθηκαν πολύ, μικρά και μεγάλα, καποια έκλαψαν κιόλας. Στον γυρισμό κάτσαμε σε ένα μαγαζί και όλα τα παιδιά συζητούσουμε για τις όμορφες στιγμές που περάσαμε  και συμφωνήσαμε ότι αυτή η εκδρομή ήταν η πιο ωραία εκδρομή που έχουμε πάει μέχρι τώρα! Είπαμε μάλιστα στον κύριο Λώλη πως θα πρέπει να επισκεπτόμαστε το Νηπιοτροφείο πιο συχνά!

                                                                                                            Ασπασία Γεωργίου,   Νέλα Κότσι 

 

 

«Αθηνογνωσία»

 Στις 5/12/17 η Γ' Γυμνασίου έκανε τον καθιερωμένο «γύρο της Ακροπόλης» που σκόπο έχει την «Αθηνογνωσία». Ξεκίνησε τον περίπατό της από τον δρόμο Διονυσίου Αρεοπαγίτου. Παράλληλα με τα φυλλάδια εργασίας ανακαλύψαμε τα "μυστικά" του πεζόδρομου αυτού. Στη συνέχεια, κατευθυνθήκαμε προς το Μουσείο του μετρό όπου είδαμε εντυπωσιακά σκεύη της αρχαιότερης εποχής. Κατά τη διαδρομή μας προς το Μουσείο της Ακρόπολης συναντήσαμε έναν βιολιστή με τον οποίο τραγουδήσαμε τα κάλαντα… Αφού φτάσαμε στο Μουσείο της Ακρόπολης περιηγηθήκαμε στον εξωτερικό του χώρο. Όμως δεν κάτσαμε πολύ, διότι ο περίπατός έπρεπε να συνεχιστεί… Περπατήσαμε μέχρι το Θησείο και έπειτα πήγαμε στο Μοναστηράκι…

καλύτερα δείτε το φωτορεπορτάζ...

IMG_5641
IMG_5642
IMG_5645
IMG_5651
IMG_5654
IMG_5655
IMG_5657
IMG_5659
IMG_5663
IMG_5669
IMG_5672
IMG_5675
IMG_5678
IMG_5679
IMG_5861
01/15 
bwd fwd

Δήμητρα, Λυδία, ΔήμητραΝΟΕΜΒΡΙΟΣ 2017


Ημερίδα για το δικαίωμα του παιδιού στην έκφραση

 

  Την Τετάρτη 22/11/17, μία ομάδα μαθητών του σχολείου μας, με συνοδεία της διευθύντριας Τσενέ Κωσταντίνας, πήρε το τρένο από το «μικρόdikaiomata megali χωριό» μας, για να πάει σε ένα μέρος (όχι και τόσο) μακρινό και να μάθει πράγματα νέα και μεγάλα, από ανθρώπους πρόθυμους να μοιραστούν όσα οι ίδιοι έχουν, με τη σειρά τους, μάθει. Στο πλαίσιο αυτής της δράσης είχε προηγηθεί η επίσκεψη του Συνηγόρου του Παιδιού, κυρίου Μόσχου, στο σχολείο μας.
Μετά από (όχι και τόσο) λίγο περπάτημα και  λίγο (όχι και τόσο) προσεκτικό ψάξιμο, εντοπίσαμε τον προορισμό μας, τον κινηματογράφο «ΑΛΚΥΟΝΙΣ», όπου λάμβανε χώρα η ημερίδα.
Ρίξαμε μια ματιά στη "μίνι" έκθεση σχολικών εφημερίδων, πήραμε αντίτυπα από αυτές που μας ενέπνευσαν περισσότερο, καθώς και μοιράσαμε φύλλα της δικής μας σε όποιον ενδιαφερόταν. Ύστερα, περάσαμε στην αίθουσα προβολών για να παρακολουθήσουμε τη διάλεξη-ανταλλαγή εμπειριών.
Από όλους τους αξιόλογους ανθρώπους που μίλησαν, την προσοχή μας κέρδισαν περισσότερο μερικοί συνομήλικοί μας, συντάκτες και δημιουργοί της εφημερίδας "Αποδημητικά Πουλιά". Εάν ζητάτε να μάθετε τον λόγο, ετοιμαστείτε να εντυπωσιαστείτε! Η εφημερίδα αυτή, συντάσσεται από μια μεικτή ομάδα εφήβων, Ελλήνων και προσφύγων, και κάθε άρθρο γράφεται σε τρεις γλώσσες - Ελληνικά, Αγγλικά και Φαρσί. Ακόμα, συνεργάζεται με την "Εφημερίδα των Συντακτών", η οποία επιμελείται μέρος της εμφάνισης και της έκδοσης της εφημεριδούλας.
Δεν ξέρω για εσάς, εμείς πάντως εκπλαγήκαμε, και γι'αυτό αποφασίσαμε να μιλήσουμε με τους εκπροσώπους της. Αν και δεν είχαμε πολύ χρόνο μαζί τους, προλάβαμε να βγάλουμε μερικές φωτογραφίες, να πάρουμε ο καθένας από ένα αντίτυπο της εφημερίδας τους και να μας προτείνουν να συνεργαστούμε στο μέλλον, πράγμα που μας ενθουσίασε, όπως μπορείτε να καταλάβετε, στο έπακρο.
Αργότερα, ακολούθησε η προβολή ενός ντοκιμαντέρ απευθυνόμενο περισσότερο σε εκπαιδευτικούς, για τα εναλλακτικά σχολεία και τους ριζοσπαστικούς και πρωτοπόρους τρόπους διδασκαλίας. Αν και, για να είμαι ειλικρινής, δεν μας ενθουσίασε καθώς ήταν αρκετά μακροσκελές, ενημερωθήκαμε επαρκώς πάνω στο εξεταζόμενο θέμα και πυροδοτήθηκαν πολλές συζητήσεις στον δρόμο της επιστροφής.
Κλείνοντας, ακόμα και αν δεν απολαύσαμε κάθε μέρος της ημέρας το ίδιο, η επίγευση ήταν γλυκιά και χαιρόμαστε που μπήκαμε στο τρένο εκείνο το μεσημέρι.
Λυδία Περήφανου


Ο Αυθεντικός Μαραθώνιος
(...με τους αυθεντικούς εθελοντές)

01
02
03
04
05
06
07
08
09
10
11
12
13
01/13 
bwd fwd

 

 Στις 11 και 12 Νοεμβρίου 2017 πήγαμε για άλλη μια χρονιά ως εθελοντές στον 35ο Αυθεντικό Μαραθώνιο της Αθήνας αφιερωμένο στη μνήμη του Γρηγόρη Λαμπράκη.
 Την πρώτη μέρα αναχωρήσαμε από το σχολείο στις 9:00 με προορισμό τον τύμβο του Μαραθώνα. Φτάνοντας, περιηγηθήκαμε στον χώρο και έπειτα ενώσαμε τις δυνάμεις μας με σκοπό να φτιάξουμε μια αλυσίδα, η οποία ξεκινούσε από την μέση ενός διαδρόμου μέχρι έναν λόφο όπου θα κατευθύνονταν μερικοί αθλητές και οι θεατές προκειμένου να παρακολουθήσουν μια αναπαράσταση με θέμα τη μάχη του Μαραθώνα το 490 π.Χ. Παράλληλα δυάδες εθελοντών της Γ΄ Γυμνασίου στήθηκαν στα αρμόδια πόστα προκειμένου να τρέξουν μαζί με τους λαμπαδηδρόμους που κουβαλούσαν τη φλόγα που θα άναβε τη δάδα του Μαραθωνίου. Έπειτα οι υπόλοιποι εθελοντές κατευθυνθήκαμε προς την αφετηρία για να υποδεχτούμε τους λαμπαδηδρόμους. Αφού τελειώσε η τελετή εναρξης του 35ου Μαραθωνίου όλα τα παιδιά συγκεντρωθήκαμε πάλι στα πούλμαν και, τραγουδώντας από τον ενθουσιασμό μας, γυρίσαμε στο σχολείο. Σίγουρα όλοι ήμασταν συνεπαρμένοι  αναμένοντας την ώρα που θα επιστρέφαμε στα πούλμαν- τα ξημέρωματα - για τη δεύτερη φάση της δράσης μας.
 Τη δεύτερη μέρα συγκεντρωθήκαμε στο σχολείο στις 3:00 το πρωί. Η ώρα ήταν 3:30 όταν οι καθηγητές μας έδωσαν σήμα για αναχώρηση. Στη διαδρομή ανυπομονούσαμε να βρεθούμε εκεί που δεν υπήρχε χρόνος και χώρος για ύπνο. Όταν επιτέλους φτάσαμε στην αφετηρία ο κάθε εθελοντής πήγε στο αντίστοιχο πόστο που είχε αναλάβει. Η πραγματική δράση όμως δεν ξεκίνησε πριν από τις 6.30. Η άφιξη των αθλητών διάρκεσε από τις 6.30 έως τις 9.30. Στο διάστημα αυτό ο κάθε εθελοντής εργαζόταν μανιωδώς στο πόστο του δίνοντας τον καλύτερο εαυτό του προκειμένου να εξυπηρετήσει με τον βέλτιστο τρόπο τους αθλητές. Οι εθελοντές στα πόστα της διανομής αντιανεμικών, νερών, παραλαβής αντικειμένων και παροχής πληροφοριών δεν έβρισκαν χρόνο να αναπνεύσουν! Ωστόσο ήταν μία μοναδική εμπειρία και σίγουρα μια μεγάλη ανάμνηση που θα αναπολούμε σε μερικά χρόνια με νοσταλγία και αγαλλίαση.
 Έπειτα, όταν όλα τα παιδιά είχαν τελειώσει από τα πόστα τους, πήγαν να σχηματίσουν αλυσίδες στα
μπλοκ που βρίσκονταν ομαδοποιημένοι οι αθλητές ανάλογα τις επιδόσεις τους. Ήταν σίγουρα η πιο εξουθενωτική και δύσκολη εργασία για εμάς καθώς δεν ήταν και λίγες οι φορές που οι αθλητές παράκουγαν τις οδηγίες μας. Ωστόσο τα καταφέραμε με μεγάλη επιτυχία. Όταν τελειώσαμε, πήγαμε όλοι μαζί, μαθητές και καθηγητές να τσιμπήσουμε κατιτίς . Ήμασταν όλοι πολύ κουρασμένοι, αλλά και πολύ χαρούμενοι που είχαμε επιτύχει για ακόμα μία φορά. Κατά τις 12:30, μεσημέρι πια, ανεβήκαμε στα πούλμαν και πήραμε τον δρόμο της επιστροφής μισοκοιμισμένοι ονειρευόμενοι την επόμενη φορά που θα ερχόμασταν στον Μαραθώνιο ως εθελοντές- ή και πού ξέρει κανείς – ως μαραθωνοδρόμοι.

Μαίρη Γιαννάκη, Άσπα Μακρή, Eλεάννα Μπούσι
(επιμέλεια: Άσπα Μακρή)

 

 

Εκπαιδευτική εκδρομή στο Αμφιάρειο
και όχι μόνο (9/11/2017)

Η περιήγηση στο Αμφιάρειο

   Την Πέμπτηamf 1 9-11-2017 το σχολείο μας, επισκέφθηκε τον αρχαιολογικό χώρο του Αμφιαρείου που πήρε την ονομασία του από τον μυθικό ήρωα Αμφιάραο. Το Αμφιάρειο βρίσκεται σε μία μικρή κοιλάδα σε κοντινή απόσταση από τον Κάλαμο Αττικής. Ιδρύθηκε τον 5ο αιώνα π.Χ. στην περιοχή του Ωρωπού. Ο χώρος αυτός λειτουργούσε ως μαντείο και θεραπευτήριο. Σημαντικό κτίσμα του αρχαιολογικού αυτού χώρου είναι το αρχαίο θέατρο. Μπροστά απο την σκηνή του θεάτρου βρίσκεται η μεγάλη στοά. Υπήρχαν ξεχωριστά λουτρά στις δυο άκρες της στοάς για τους άντρες και τις γυναίκες. Μόλις αποβιβαστήκαμε από τα λεωφορεία, η διευθύντρια του σχολείου amf 2μάς ανακοίνωσε ότι πρέπει να χωριστούμε σε ομάδες των τεσσάρων ατόμων με καθορισμένους ρόλους. Ύστερα, μας μοίρασαν φυλλάδια εργασίας για να μπορέσουμε να εκπληρώσουμε την προγραμματισμένη άσκηση- μάθημα που σχετίζεται με τον αρχαιολογικό χώρο. Καθώς περιηγούμασταν με την όμαδά μας εκτελούσαμε τις εντολές-οδηγίες του φυλλαδίου και ταυτόχρονα μαθαίναμε για τον τρόπο θεραπείας των αρρώστων,  το μαντείο, τα λουτρά,το θέατamf 3ρο…Η ατμόσφαιρα που επικρατούσε στον χώρο ήταν μαγεύτικη. Ιδιαίτερα μας γοήτευσε η πλούσια βλάστηση. Να σημειώσουμε ακόμα ότι αντιμετωπίσαμε κάποιες δυσκολίες, όπως τα δύσβατα και λασπώδη μονοπάτια.
Ήταν μια εξαίσια και περιπετειώδης εμπειρία. Με μεγάλη χαρά θα ξαναεπισκεπτόμασταν τον μοναδικό αλλά και όχι τόσο πολύ γνωστό αρχαιολογικό χώρο του Αμφιαρείου.

 Βιολένα Δούμουρα, Μαρία Κασσή, Μαριάντα Δόξα, Μελίνα Αβντουλλάι

 ... και το πικ-νικ στο φιλόξενο γήπεδο του Καλάμου!

 

AMFIAREIO 4
AMFIAREIO10
AMFIAREIO5
AMFIAREIO6
AMFIAREIO8
1/5 
bwd fwd

 ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ 2017


Η επέτειος του ΟΧΙ αφιερωμένη στη σφαγή των Καλαβρύτων

01
02
03
04
1/4 
bwd fwd

 Στον φετινό εορτασμό για την 28η Οκτωβρίου, οι μαθητές/τριες του Γυμνασίου παρουσίασαν το έργο με τίτλο:  «Οι γυναίκες των Καλαβρύτων» του γνωστού θεατρικού συγγραφέα Βασίλη Κατσικονούρη. Το συγκεκριμένο θεατρικό είχε γραφεί μάλιστα κατά παραγγελία για ένα μικρό νησιωτικό Γυμνάσιο/Λύκειο της πατρίδας μας. Την ιδέα, σκηνοθεσία και επιμέλεια είχε η καθηγήτρια των γερμανικών στο σχολείο μας κ. Φωτεινή Παπαρήγα.
  «Οι γυναίκες των Καλαβρύτων» του Κατσικονούρη, τραγικές φιγούρες που θρηνούν τους άντρες των οικογενειών τους, επιζητούν εκδίκηση και δικαιοσύνη απέναντι στον Γερμανό εχθρό-εκτελεστή…Όταν τους δίνεται η ευκαιρία να πάρουν την οργισμένη εκδίκηση, υπερισχύει η ανθρωπιά της γυναικείας φύσης τους, το μεγαλείο και το έλεος που η ανθρωπιά αυτή περικλείει∙ κάνουν την υπέρβαση και αποδίδουν δικαιοσύνη απελευθερώνοντας τον προ ολίγου μισητό εχθρό που έχουν αιχμαλωτίσει… Αρνούνται μια βίαιη πράξη, την εκτέλεση του αιχμαλώτου, γιατί συνειδητοποιούν πώς η βία γεννά τη βία, διαιωνίζει τον φαύλο κύκλο της βαρβαρότητας και της αδικίας χωρίς να προσφέρει ουσιαστική παραμυθία σε αυτές και χωρίς να διανοίγει προοπτική στην ειρήνη και την αλλαγή της ανθρώπινης σκέψης και νοοτροπίας∙ αυτές οι γυναίκες -σωκρατικώ τω τρόπω- γνωρίζουν καλά πως μόνο η αλλαγή της στάσης του ανθρώπου απέναντι στη ζωή και την αδικία μπορεί να εγγυηθεί την πραγματική ειρήνη και συνεννόηση μεταξύ των ανθρώπων…
  Όπως πάντα τα κορίτσια καταπληκτικά στον ρόλο τους μαζί με το αγόρι-αιχμάλωτο.
  Υπέροχα ήταν και τα αγόρια στον χορό των αγοριών που προηγήθηκε και επιμελήθηκε επίσης η Φωτεινή Παπαρήγα. Ο χορός αυτός αναπαριστούσε την πορεία προς τον τόπο του μαρτυρίου και την εκτέλεση των αντρών των Καλαβρύτων τη 13η Δεκεμβρίου του 1943.
Νίκος Τελιγάδας


Ποδηλασία και αθλητικές δραστηριότητες στις 9/10

 

  Στις 9 Οκτωβρίου επισκεφτήκαμε το πάρκο Παπανδρέου και τα διπλανά γήπεδα στη Νέα Ερυθραία. Αρχικά, ενημερωθήκαμε από τον υπεύθυνο του πάρκου για την έννοια της κυκλοφοριακής αγωγής και τη σωστή χρήση μεταφορικών μέσων. Έπειτα, κάθε τάξη έκανε το δικό της πρόγραμμα σε τρία διαφορετικά σημεία του πάρκου (κυλικείο, γήπεδα και ποδηλατόδρομο. Η τάξη μας, η β ’Γυμνασίου, κατευθύνθηκε προς τα γήπεδα για τρία αξέχαστα παιχνίδια βόλεϊ, μπάσκετ και ποδοσφαίρου. Αποκορύφωμα της διασκέδασης μας ήταν οι βόλτες με τα ποδήλατα που κάναμε στο πάρκο κυκλοφοριακής αγωγής. Ένας άλλος χώρος που κίνησε το ενδιαφέρον των παιδιών, ήταν τα σχοινιά όπου οι τολμηρότεροι απόλαυσαν την αναρρίχηση στα σκοινιά. Ο χώρος συνδυαζόταν με ψηλά δέντρα και παγκάκια και θύμιζε δάσος περιπέτειας! Επίσης, στο πάρκο, υπήρχε ένας μεγάλος χώρος στο κυλικείο με τραπεζάκια, όπου καθίσαμε να γευματίσουμε μετά την κούραση του παιχνιδιού. Το γεγονός ότι γευθήκαμε με την παρέα μου τα υπέροχα ζουμερά χοτ ντογκ της καντίνας του πάρκου και τα αναψυκτικά ήταν ένας υπέροχος επίλογος για την εκδρομή μας!
Η επίσκεψη στο πάρκο Παπανδρέου με τις ποικίλες δραστηριότητες ήταν ένας καταπληκτικός τρόπος να γιορτάσουμε, λίγο ετεροχρονισμένα, την Πανελλήνια Ημέρα Σχολικού Αθλητισμού!

 

Νόρα Μπερτόλη, Σπυριδούλα ΖαρογκίκαΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ 2017