erasmus

                                                                                     «Με τη συγχρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης»

 

backpackID logo

Η επίσημη ιστοσελίδα του προγράμματος

Η συμμετοχή του σχολείου μας

erasmus

                                                                            «Με τη συγχρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης»

Άλλα προγράμματα Erasmus+ στα οποία συμμετέχει το σχολείο μας

erasmus

                                                                            «Με τη συγχρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης»

«www.a(muse(u)m)ent.eu - Youth thinking about their recent cultural heritage»

 

         Διαχείριση-Επιμέλεια
         ιστοσελίδας:
         Νίκος Τελιγάδας ΠΕ 02
         Επιμέλεια Ύλης:
        Ομάδα Βιβλιοθήκης
         Τσενέ Νάντια
         Τελιγάδας Νίκος
       
       
         

 

Μηνολόγιο 2017-2018

 

ΜΗΝΟΛΟΓΙΟ ΣΧΟΛΙΚΟΥ ΕΤΟΥΣ

2017-2018

ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ 2018


Το 1ο Γυμνάσιο Αυλώνα στο αγγλόφωνο επιμορφωτικό σεμινάριο Erasmus+, δράση ΚΑ1, στο Πόρτο

erasmus

«Με τη συγχρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης»

 

 Από τις 5 Αυγούστου έως τις 10 Αυγούστου 2018 δύο εκπρόσωποι του σχολείου μας συμμετείχαν στο αγγλόφωνο σεμινάριο επιμόρφωσης καθηγητών στο πλαίσιο του Erasmus+, συγκεκριμένα της δράσης ΚΑ1, που πραγματοποιήθηκε στο Πόρτο. Το σεμινάριο, που είχε θέμα την εκπόνηση και τη διαχείριση προγραμμάτων Erasmus, διοργανώθηκε από το γερμανικό ινστιτούτο επιμόρφωσης καθηγητών Ifel-Institut και είχε τίτλο “Project management for cross-cultural exchange projects in Europe”.

 Συγκεκριμένα, οι συμμετέχοντες εργάστηκαν πάνω σε θέματα που αφορούσαν διαπολιτισμικά έργα Erasmus+, δράσεων ΚΑ1 και ΚΑ2, είτε ατομικά είτε ομαδικά, έχοντας προηγουμένως λάβει από το Ifel-Institut και μελετήσει κάποιες βασικές πληροφορίες και βιβλιογραφία, σχετικά με τη διαχείριση προγραμμάτων και τη διαπολιτισμική επικοινωνία.   Επίσης, κατά τη διάρκεια της επιμόρφωσης υπήρχε η δυνατότητα ατομικής συμβουλευτικής.περισσότερα εδώ

 

Φωτογραφίες από την Πορτογαλία (Erasmus+ K1, K2)

01
02
03
04
05
1/5 
bwd fwd

 

Με το σακίδιό μας … στο Πόρτο

erasmus

   «Με τη συγχρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης»

 Στο Πόρτο της Πορτογαλίας είχαμε την ευκαιρία να παρουσιάσουμε το ERASMUS+ KA2 που υλοποιούμε στο σχολείο μας, με τίτλο: «Γεφυρώνοντας γλώσσες, μνήμες και ταυτότητες: Ποτέ μην αφήνεις το σακίδιό σου πίσω!» ή BACKPACKID.

 Η παρουσίαση έγινε στις 8/8/2018 από τις κ. Νάντια Τσενέ και Φωτεινή Παπαρήγα σε επιμορφωτικό πρόγραμμα για εκπαιδευτικούς. Το πρόγραμμα με τίτλο: “Project management for cross-cultural exchange projects in Europe” πραγματοποιήθηκε στοπλαίσιο ERASMUS+ KA1. Την παρουσίασή μας παρακολούθησαν με πολύ μεγάλο ενδιαφέρον οι εκπαιδευτικοί από την Αυστρία, το Βέλγιο, τη Γερμανία, την Ελλάδα και την Πορτογαλία που συμμετείχαν στο επιμορφωτικό πρόγραμμα.περισσότερα εδώ

Αυλώνας, Αύγουστος 2018

Νάντια Τσενέ

Φωτεινή Παπαρήγα


ΙΟΥΝΙΟΣ 2018

Δευτέρα 25 Ιουνίου 2018

Ανεβάζουμε Αριστοφάνη...

 Τετάρτη 25/6/2018… Απόγευμα… Ευτυχώς η πρόγνωση για καταιγίδα φαίνεται να διαψεύδεται…

 Στο υπαίθριο θεατράκι του Γυμνασίου  επικρατεί οργασμός … στήνονται σκηνικά… γίνονται πρόβες… Το γενικό πρόσταγμα το έχει η Φωτεινή Παπαρήγα, καθηγήτρια γερμανικών, που δίνει τις τελευταίες εντολές και κατευθύνει τα παιδιά της θεατρικής ομάδας που θα ανεβάσουν τον Πλούτο και τη Λυσιστράτη του Αριστοφάνη… Η παράσταση της Λυσιστράτης από τα παιδιά της Γ΄Γυμνασίου είναι η ίδια με την οποία συμμετείχαν τα παιδιά στο φεστιβάλ αρχαίου δράματος στη Μεσσήνη.

 Ο κόσμος αρχίζει να μαζεύεται. Η ατμόσφαιρα καλοκαιρινή, η διάθεση όλων χαρούμενη… προβλέπεται να είναι μια μαγική βραδιά…

 

02
03
04
05
06
07
08
09
1/8 
bwd fwd
 


 Τα παιδιά  ξεπέρασαν κάθε προσδοκία και έπαιξαν καταπληκτικά τους ρόλους τους χαρίζοντας άφθονο γέλιο στους γονείς, καθηγητές και όλους τους προσκεκλημένους. Να σημειώσουμε ότι η παράσταση του Πλούτου βασίστηκε κυρίως στα παιδιά της Α΄Γυμνασίου που ήταν υπέροχα! Το θερμό χειροκρότημα ήταν η καλύτερη  δικαίωση για τα παιδιά, την δασκάλα τους, την κυρία Παπαρήγα που τα κατευθύνει πάντα με επιτυχία στις θεατρικές αναζητήσεις τους αλλά και όλους όσοι εργάστηκαν για αυτές τις  παραστάσεις. Ιδιαίτερη μνεία πρέπει να γίνει και στον Τεχνολόγο του σχολείου μας κύριο Στέλιο Σιδερή που βοήθησε στα σκηνικά.


...και αποχαιρετάμε την Γ΄Γυμνασίου 

 Στην τελετή αποφοίτησης που ακολούθησε τις θεατρικές παραστάσεις οι μαθητές/τριες της Γ΄Γυμνασίου θυμήθηκαν μέσα από φωτογραφίες τη διαδρομή τους  στο γυμνάσιο, αποχαιρέτησαν με χιούμορ τις καθηγήτριες και τους καθηγητές τους και πήραν ως αναμνηστικό σε κορνίζα από τα χέρια της κ. Τσενέ την παρακάτω ζωγραφιά που φιλοτέχνησε ο καταπληκτικός γυμναστής, ζωγράφος, κηπουρός και τεχνίτης του σχολείου μας Κώστας Πετρογιάννης... Χαμόγελα, συγκίνηση, ζεστασιά... Μια μαγική καλοκαιρινή  βραδιά πραγματικά!

Scan223

Ομάδα Ιστοσελίδας
 

 

Το σχολείο μας σε διημερίδα για την Παιδαγωγική Φρενέ

erasmus

 

«Με τη συγχρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης»


 

afisafrene 

 Το σχολείο μας συμμετείχε σε διημερίδα με τίτλο «Εμπειρίες από την Πιλοτική Εφαρμογή της Παιδαγωγικής Φρενέ 2016-2018» που πραγματοποιήθηκε στις 18 και 19 Ιουνίου 2018 στη Σιβιτανίδειο Σχολή. Τη διημερίδα διοργάνωσε η Παιδαγωγική Ομάδα «Το Σκασιαρχείο – Πειραματικοί ψηλαφισμοί για ένα σχολείο της κοινότητας» και αφορούσε το εκπαιδευτικό πιλοτικό πρόγραμμα εφαρμογής της παιδαγωγικής Φρενέ (Freinet) που πραγματοποιήθηκε στα δημόσια σχολεία. περισσότερα εδώ

                              

Παράσταση -αφιέρωμα στον Αυλωνίτη μουσουργό και λογοτέχνη Κώστα Λιάκουρη

01
02
03
04
05
1/5 
bwd fwd


 10 Ιουνίου 2018: Η βραδινή παράσταση του 1ου Γυμνασίου Αυλώνα είναι αφιερωμένη στον Αυλωνίτη μουσουργό και λογοτέχνη Κώστα Λιάκουρη (το πρόγραμμα της παράστασης  εδώ)

  Η διευθύντρια κυρία Τσενέ και η καθηγήτρια κυρία Κέκη δουλεύοντας για μήνες με τα παιδιά του σχολείου παρουσίασαν μία πολύμορφη εκδήλωση με θέμα τον Κώστα Λιάκουρη. Μια παράσταση γεμάτη ευαισθησία και νεανική αισθαντικότητα που απέδιδε άμεσα και γλαφυρά το πρόσωπο και το έργο του Κ.Λ.

  Το πρώτο μέρος ήταν αφιερωμένο στην πορεία ζωής και την παρουσίαση του έργου του Κ.Λ. με βιντεοσκοπημένα αποσπάσματα, ντοκιμαντέρ, βίντεο, επενδεδυμένα με τη μουσική του Κώστα Λιάκουρη.

  Στη συνέχεια, την αίθουσα εκδηλώσεων γέμισε η μουσική που γράφτηκε για τα εγκαίνια της σύγχρονης βιβλιοθήκης της Αλεξάνδρειας - έργο του Κώστα Λιάκουρη - ενώ ένα σύγχρονο χορευτικό δρώμενο από κορίτσια του Γυμνασίου, σε διδασκαλία της Ξένιας Ψαρρού, αναπαριστούσε την καταστροφή και την αναγέννηση της αλεξανδρινής βιβλιοθήκης.

  Ακολούθησε μία δραματοποίηση ενός αποσπάσματος από το μυθιστόρημα Τελευταία διαδρομή του Κώστα Λιάκουρη.  Ο κεντρικός ήρωας της σκηνής αυτής και όλου του έργου- ο Φαίδωνας- ενσαρκώθηκε από τον Γιάννη Λαουρέντιους που απέδωσε τόσο πετυχημένα την ευγένεια, την καλοσύνη και την αυτοθυσιαστική προσφορά του μυθιστορηματικού ήρωα. Εννοείται ότι όλα τα παιδιά που συμμετείχαν στο θεατρικό αυτό (τα ονόματά τους θα τα δείτε στο πρόγραμμα) έδωσαν τον καλύτερο εαυτό τους και τίμησαν τον συντοπίτη τους μουσουργό και λογοτέχνη.

  Στο τελευταίο μέρος είχαμε την ευκαιρία να απολαύσουμε τη Χριστίνα Πετρόγιαννη στο Χαμηλώστε το φως, τραγούδι του Κώστα Λιάκουρη σε στίχους Μαρίας Πολυδούρη.  Εκτός προγράμματος απολαύσαμε και τη φωνή της κόρης του συνθέτη Βάσιας Λιάκουρη. Στο πιάνο ήταν ο Γιώργος Γκιολές,

  Μία παράσταση γεμάτη μουσική, χορό, θέατρο, τραγούδι, που κατόρθωσε με τον καλύτερο τρόπο να αναδείξει το όμορφο και πολύπλευρο έργο του Κώστα Λιάκουρη και να το παρουσιάσει ευρύτερα στο Αυλωνίτικο, και όχι μόνο, κοινό.

  Αξίζουν θερμά συγχαρητήρια σε όλους τους συντελεστές της παράστασης και ιδιαίτερα στα παιδιά του Γυμνασίου- σε αυτά που βρίσκονταν στη σκηνή αλλά και σε αυτά που βοηθούσαν από τα παρασκήνια. Όχι μόνο τα θερμά χειροκροτήματα στο τέλος αλλά,  κυρίως, η συγκίνηση και η επιβράβευση από τον ίδιο τον τιμώμενο Κώστα Λιάκουρη σφράγισαν την επιτυχία της εκδήλωσης. Να σημειώσουμε την καθοριστική συμβολή της μητέρας Β. Γεωργίου στην εικαστική πλαισίωση της παράστασης, του Γ. Λέκκα στην ηχητική κάλυψή της και του Στ. Σιδερή στην κατασκευή των σκηνικών. Πολύτιμη, όπως πάντα, η βοήθεια του Συλλόγου γονέων και κηδεμόνων.


Νίκος  Τελιγάδας.6 Ιουνίου 2018

 Το Γυμνάσιο Αυλώνα στην ΕΡΤ 
Αντιγράφουμε από το δελτίο τύπου της εκπομπής
Η συνάντηση

 Μπορεί ένα σχολείο να είναι ευχάριστο και διασκεδαστικό; Και αν ναι, τι γίνεται με τη γνώση; Ποια είναι η αποστολή του σχολείου; Η ομάδα της εκπομπής «ΕΡΤ Report» παρακολούθησε, μέσα στη χρονιά, τη σχολική κοινότητα του Γυμνασίου Αυλώνα και εκεί συνάντησε καθηγητές με όραμα και μαθητές που τους αρέσει το σχολείο. Με εργαλεία τη βιωματική μάθηση, την ισότιμη συμμετοχή και το σεβασμό στο διαφορετικό, μαθαίνουν πώς να συνυπάρχουν σε μια μικρή κοινωνία και να είναι οι «πολίτες της χώρας τους», δηλαδή του σχολείου...

Δείτε την εκπομπή εδώ


ΜΑΙΟΣ  2018

 

Τελευταία μέρα μαθημάτων


 Οι εξετάσεις αρχίζουν και τα μαθήματα τελειώνουν με δύο τελικούς, στο ποδόσφαιρο και στο βόλει, με μία εικαστική δράση στους τοίχους του σχολείου, με ένα αποχαιρετιστήριο βίντεο της Γ' Γυμνασίου και με τα καθιερωμένα μας μπουγελώματα ...

 

 

IMG-1054
IMG-1055
IMG-1056
IMG-1057
1/4 
bwd fwd


Ομάδα Ιστοσελίδας


 

Το 1ο Γυμνάσιο Αυλώνα στη 2η διεθνή συνάντηση Erasmus+ στη Λευκωσία

erasmus

 «Με τη συγχρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης»

second_meeting-1
second_meeting-2
second_meeting-1
second_meeting-2
1/2 
bwd fwd

   Τον Μάιο του 2018 εκπρόσωποι του σχολείου μας συμμετείχαν στη 2η διεθνή συνάντηση των εταίρων του ευρωπαϊκού προγράμματος Erasmus+ (ΚΑ2) με τίτλο: «Γεφυρώνοντας γλώσσες, μνήμες και ταυτότητες: Ποτέ μην αφήνεις το σακίδιό σου πίσω!» ή «BACKPACKID».
   Πρόκειται για το τριετές πρόγραμμα με συντονιστή το Πανεπιστήμιο Κρήτης στο οποίο συμμετέχει το σχολείο μας με επτά εταίρους (πανεπιστήμια, δήμο, ερευνητικό κέντρο, δίκτυο, ΜΚΟ) από τέσσερις χώρες. Το BACKPACKID προωθεί τη συμπερίληψη παιδιών προσφύγων στα σχολεία τεσσάρων ευρωπαϊκών χωρών (Ελλάδα, Ιταλία, Γερμανία και Σουηδία). Ταυτόχρονα προωθεί την ανάπτυξη του εγγραμματισμού, καθώς και την ενδυνάμωση όλων των μαθητών.
    Στη συνάντηση αυτή, που πραγματοποιήθηκε στη Λευκωσία της Κύπρου, οι εταίροι σε πρώτη φάση ενημερώσαμε για τη δουλειά μας κατά τη διάρκεια της χρονιάς. περισσότερα εδώ
 

Ημερίδα Επαγγελματικού Προσανατολισμού

stavr

Ο κ. Θεόδωρος Ρηγόπουλος, Υπεύθυνος ΣΕΠ στο ΚΕΣΥΠ ΑΧΑΡΝΩΝ, ήταν ομιλητής-εισηγητής σε ημερίδα Σχολικού Επαγγελματικού Προσανατολισμού, διάρκειας 3 ωρών που έγινε στις 24 Μαΐου στο θέατρο του σχολείου μας, στο πλαίσιο ενημέρωσης των μαθητών σχετικά με θέματα επαγγελματικού προσανατολισμού. Ο τίτλος της παρουσίασης ήταν: «Μαθαίνω για το εκπαιδευτικό σύστημα και σπουδάζω ότι αγαπώ».

Ομάδα Ιστοσελίδας


Μαθαίνοντας για την τεχνική επαγγελματική εκπαίδευση

prosan2Την Παρασκευή 18 Μαΐου ο διευθυντής του ΕΠΑΛ Δήμου Διονύσου «Ζήνων» ενημέρωσε τους μαθητές και τις μαθήτριες της Γ’ Γυμνασίου σχετικά με την τεχνική επαγγελματική εκπαίδευση, τα επαγγελματικά λύκεια (ΕΠΑΛ) και τις δυνατότητες που αυτά προσφέρουν, καθώς και τα προγράμματα του ΕΠΑΛ Δήμου Διονύσου. 

  Η ενημέρωση των μαθητών σχετικά με την επαγγελματική εκπαίδευση ολοκληρώθηκε τη Δευτέρα 21 Μαΐου με την επίσκεψη εκπαιδευτικών του ΕΠΑΛ Μαρκοπούλου Ωρωπού στο σχολείο μας. Οι εκπαιδευτικοί αναφέρθηκαν και αυτοί στη δευτεροβάθμια επαγγελματική εκπαίδευση και τις προοπτικές της, καθώς επίσης και στους τομείς και τους κλάδους που λειτουργούν στο ΕΠΑΛ Μαρκοπούλου Ωρωπού.

Ομάδα Ιστοσελίδας

  

 Η ετήσια μονοήμερη του σχολείου μας

 

 Η φετινή μονοήμερη είχε προορισμό την Κόρινθο και το Λουτράκι. Η Κόρινθος είναι μία από τις αρχαιότερες πόλεις της Πελοποννήσου,  γεμάτη ιστορία και πολλά αξιοθέατα. Μία ομάδα επισκέφθηκε το Λαογραφικό μουσείο της Κορίνθου, μία  άλλη ομάδα  επισκέφθηκε την Πινακοθήκη της Κορίνθου και η τρίτη ομάδα επισκεφτήκαμε τον αρχαιολογικό  χώρο της Αρχαίας Κορίνθου. Δεν προλάβαμε να ξεναγηθούμε σ’όλο το χώρο αλλά καταφέραμε και είδαμε τα πιο σημαντικά, την Κρήνη Γλαύκη, τον ναό του Απόλλωνα και να πάρουμε μία ιδέα του οικισμού γενικά. Ένα μέρος της ξενάγησης ήταν και το μουσείο που βρισκόταν στον αρχαιολογικό χώρο. Το μουσείο περιείχε αρκετά κομμάτια μνημείων, αγάλματα και αντικείμενα  που έχουν διασωθεί από την Αρχαία Κόρινθο.

 Μετά από μία βόλτα στην παραλία της Κορίνθου, όλες οι ομάδες συναντηθήκαμε στο Λουτράκι για φαγητό και παιχνίδια παραλίας ...

 

 


Τι μου άρεσε από την Αρχαία Κόρινθο


01
02
03
04
05
06
07
08
09
1/9 
bwd fwd


                                                                                                                      Σταυρούλα Πολιουδάκη με τη βοήθεια της Ομάδας Ιστοσελίδας

  

Η επίσκεψη στο Λαογραφικό μουσείο της Κορίνθου

laografikokorinthosΤην Τετάρτη 16-5-2018, στο πλαίσιο της μονοήμερης,  η Α1 τάξη επισκέφθηκε το Λαογραφικό μουσείο της Κορίνθου. Το τριώροφο αυτό κτίριο βρίσκεται στο κέντρο της πόλης της Κορίνθου, περιβάλλεται από πλατεία, στην οποία έχει στηθεί και προτομή της ιδρύτριάς του.Το Λαογραφικό μουσείο ιδρύθηκε με σκοπό την ανεύρεση, συντήρηση και προβολή λαογραφικού υλικού καθώς και τη διάδοση με κάθε τρόπο των σχετικών γνώσεων και πληροφοριών. Οι πλούσιες συλλογές του που τοποθετούνται χρονικά από τις αρχές του 19ου αι. ως τα μέσα του 20ού αι. περιλαμβάνουν γυναικείες και ανδρικές φορεσιές από πολλές περιοχές της Ελλάδας, κεντήματα, υφαντά, έργα αργυροχρυσοχοΐας, μεταλλοτεχνίας και ξυλογλυπτικής. Μόλις μπήκαμε μέσα στο μουσείο, αρχίσαμε την περιήγησή μας και πραγματικά γοητευτήκαμε από αυτά τα τόσο σπουδαία και όμορφα εκθέματα. Η ατμόσφαιρα που επικρατούσε ήταν μαγευτική. Το μουσείο αυτό ήταν πολύ εντυπωσιακό και μας έμαθε τόσο πολλά πράγματα για τον τρόπο ζωής και τις συνήθειες των ανθρώπων στα παλιά χρόνια.Συνειδητοποιήσαμε επίσης πόσο σημαντικά είναι όλα τα μουσεία και όχι μόνο τα μεγάλα και ονομαστά. Με μεγάλη χαρά, λοιπόν,  θα ξαναεπισκεπτόμασταν το μοναδικό και όχι πολύ γνωστό Λαογραφικό μουσείο της Κορίνθου.

Μαρία Κασσή


Στη Δημοτική Πινακοθήκη Κορίνθου 

pinakothikikor

  Οι μαθητές της Γ΄ Γυμνασίου κατά τη διάρκεια της μονοήμερης εκδρομής μας επισκέφτηκαν τη Δημοτική Πινακοθήκη της Κορίνθου και παρακολούθησαν το εκπαιδευτικό πρόγραμμα ‘’Φωτο-Κόμικ΄΄. Βρήκαν θέματα- απεικονιστικά στοιχεία από τα έργα της Πινακοθήκης που τους κέντρισαν το ενδιαφέρον, τράβηξαν φωτογραφίες με τα κινητά τους τις εκτύπωσαν, τις συνέθεσαν, φτιάχνοντας μοναδικά κολάζ, που αφηγούνταν το καθένα μια δική του ιστορία ! Εξαιρετικό πρόγραμμα και τα παιδιά μας πολύ δημιουργικά με αχαλίνωτη φαντασία!

                                                                                              Άννυ Κέκη


 Μαζεύουμε καπάκια...

 

 Κατά τις σχολικές χρονιές 2016-2017 και 2017-2018 η σχολική κοινότητα, με πρωτοβουλία του φυσικού κ. Ανυφαντή, αποφάσισε τη συλλογή καπακιών από πλαστικά μπουκάλια, ώστε να δοθούν για ανακύκλωση. Η ενέργεια αυτή ολοκληρώθηκε τον Μάιο του 2018 με συντονισμό από το πενταμελές του τμήματος Γ1 και καθηγητές του  Γυμνασίου και του Λυκείου μας. Το αποτέλεσμα ήταν ευχάριστα εντυπωσιακό: 45 πολύ μεγάλες σακούλες κήπου. Τα καπάκια  τα στείλαμε με μεταφορική εταιρεία χωρίς χρέωση στον Σύλλογο Παραπληγικών και Κινητικά Αναπήρων Νομού Πέλλας στα Γιαννιτσά και τα χρήματα από την ανακύκλωση θα αποτελέσουν μέρος για την αγορά αναπηρικού αμαξιδίου.


01
02
03
04
1/4 
bwd fwd
 

Ομάδα Ιστοσελίδας


ΑΠΡΙΛΙΟΣ  2018

Το Γυμνάσιο Αυλώνα στο Athens science festival
25/4/2018

 Κάθε άνοιξη, τα τελευταία χρόνια, για μια εβδομάδα, οι κάτοικοι και τα σχολεία της Αθήνας έχουν την ευκαιρία να εξερευνήσουν την επιστήμη μέσα από διασκεδαστικούς, καινοτόμους και διαδραστικούς τρόπους. Tο φεστιβάλ Επιστήμης και Καινοτομίας, Athens Science Festival, είναι ένα πολιτιστικό δρώμενο που αφορά την Επιστήμη, την Τεχνολογία, την Καινοτομία και την Τέχνη.

 Φέτος για 1η φορά το σχολείο μας επισκέφτηκε την Τεχνόπολη, όπου φιλοξενείται το φεστιβάλ. Είχαμε την ευκαιρία χωρισμένοι σε ομάδες, να δούμε εκθέσεις, να παρακολουθήσουμε ομιλίες, να πάρουμε μέρος σε εργαστήριο και παιχνίδια. Δυστυχώς όμως ο υπερβολικός κόσμος, η αφόρητη ζέστη, οι ατελείωτες ουρές  και τα οργανωτικά προβλήματα δε μας βοήθησαν να απολαύσουμε την επίσκεψή μας όπως θα θέλαμε.

Ομάδα ΙστοσελίδαςIMG_0431
IMG_0434
IMG_0440
IMG_0442
1/4 
bwd fwd
 

Η Α΄ Γυμνασίου στην Ακρόπολη
20/4/2018

   Η 20/4/2018 ήταν μια ξεχωριστή μέρα για τους μαθητές της Α Γυμνασίου... Περιήγηση στο Βράχο της Ακρόπολης! Ξεχωριστή, γιατί τα παιδιά το ζητούσαν με επίμονη, καθώς δεν είχαν πάει ποτέ ως τότε… Γι'αυτό και αποφασίστηκε η συγκεκριμένη επίσκεψη, μολονότι δεν περιλαμβανόταν στον αρχικό προγραμματισμό. Προηγήθηκε μια συνάντηση με τους μαθητές στην αίθουσα εκδηλώσεων του σχολείου, όπου παρακολουθήσαμε ένα ενδιαφέρον βίντεο  για την ιστορία της Ακρόπολης, τα αγάλματα, τα ιερά ... Προκλήθηκε μια γόνιμη συζήτηση, ενώ με τη βοήθεια του βίντεο τα παιδιά συμπλήρωσαν ένα μέρος του φύλλου εργασίας, το οποίο ολοκλήρωσαν κατά την επίσκεψη μας στην Ακρόπολη.

   Και η μέρα έφτασε... Χωρισμένοι σε ομάδες, εξοπλισμένοι με καπέλα, γυαλιά ηλίου και μπουκαλάκια νερό, ανεβήκαμε στον Βράχο. Η ζεστή απίστευτη, αλλά η καλή διάθεση περίσσευε... Η θέα της πόλης απολαυστική, τα μνημεία εντυπωσιακά, οπότε τα κινητά πήραν φωτιά… Και τα μολύβια, όμως, που συμπλήρωναν τα φύλλα εργασίας...

  Η περιήγηση μας ολοκληρώθηκε, αναζητώντας λίγη δροσιά και ξεκούραση στον πεζόδρομο της Δ. Αρεοπαγίτου και κάνοντας βόλτες στα πέριξ σοκάκια της Πλάκας. Ήταν μια γεμάτη αναμφισβήτητα μέρα.


Γαρυφαλλιά ΚοτσίκουΗ Β΄ Γυμνασίου στο Βυζαντινό Μουσείο
και τη μικρή βόλτα της Αθήνας
20/4/2018

  Όπως κάθε χρόνο η Β’ Γυμνασίου επισκέφτηκε το Βυζαντινό Μουσείο. Υπεύθυνος καθηγητής ο κύριος Λώλης, ο οποίος μαζί με τον κύριο Τελιγάδα και την κυρία Αντωνάτου μας ξενάγησαν χωρισμένους σε δύο ομάδες. Είχαμε να συμπληρώσουμε, όπως γίνεται πάντα στις εκπαιδευτικές επισκέψεις μας σε μουσεία, ένα φύλλο εργασίας που μας βοήθησε να καταλάβουμε καλύτερα κάποια πράγματα στο μάθημα της Βυζαντινής Ιστορίας. Πριν από την επίσκεψη στο μουσείο προηγήθηκε μια μικρή βόλτα στο Σύνταγμα, τον Εθνικό Κήπο και την οδό Ηρώδου Αττικού όπου είδαμε το Προεδρικό Μέγαρο (κατοικία και γραφείο του Προέδρου της Δημοκρατίας) και το Μέγαρο Μαξίμου (κατοικία και γραφείο του εκάστοτε πρωθυπουργού).

Ομάδα Ιστοσελίδας

 

 

 


 

Το 1ο Γυμνάσιο Αυλώνα στο 7ο Διεθνές Νεανικό Φεστιβάλ Αρχαίου Δράματος Μεσσήνης!

7o-messiniFestival-750x410

 Η θεατρική ομάδα της Γ’ Γυμνασίου του σχολείου μας συμμετείχε στο 7ο Διεθνές Νεανικό Φεστιβάλ Αρχαίου Δράματος Μεσσήνης με το έργο του Αριστοφάνη «Λυσιστράτη». Η θεατρική ομάδα, με υπεύθυνη την καθηγήτρια γερμανικών και γαλλικών κ. Φωτεινή Παπαρήγα, κατάφερε να επιλεγεί, με βάση το δείγμα της δουλειάς  της (φωτογραφικό υλικό και βίντεο). Το φεστιβάλ, που οργανώνεται για 7η χρονιά στην αρχαία Μεσσήνη, επικεντρώνεται στην παρουσίαση έργων αρχαίου ελληνικού ή λατινικού δράματος (τραγωδίας ή κωμωδίας). Το φεστιβάλ δεν έχει διαγωνιστικό χαρακτήρα και σκοπός του είναι η ουσιαστική και βιωματική επαφή των νέων με το αρχαίο δράμα και με την πολιτιστική κληρονομιά. Συμμετέχουν θεατρικές ομάδες σχολείων δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, καθώς και νεανικές ερασιτεχνικές θεατρικές ομάδες πανεπιστημίων, κολλεγίων, θεατρικών σχολείων, ινστιτούτων και συλλόγων της Ελλάδας και άλλων κρατών.
  Η θεατρική μας ομάδα παρουσίασε τη «Λυσιστράτη» σε διασκευή της κ. Παπαρήγα στο κατάμεστο αρχαίο θέατρο, με θεατές 750 μαθητές και μαθήτριες δημοτικών, γυμνασίων και λυκείων, οι οποίοι καταχειροκρότησαν την παράστασή μας. Στο τέλος, μέλη της ομάδας έδωσαν συνέντευξη στην ΕΡΤ Καλαμάτας για τον τρόπο δουλειά τους και την εμπειρία τους από τη συμμετοχή τους στο φεστιβάλ.
   Στην ομάδα συμμετείχαν οι μαθητές της Γ’ Γυμνασίου: Ζαχαρίας Χρήστος, Ζίου Δημήτρης, Ζίου Φωτεινή, Κούκος Άγγελος, Κώνστα Δήμητρα, Μακρή Άσπα, Μακροδημήτρης Ευάγγελος, Μουρατάι Ματέο, Μπιτσάκου Αντέλα, Μπρούνο Ραμπία, Νάκου Αναστασία, Ντούλα Γεωργία, Παπακωσταντίνου Άγγελος, Περήφανου Λυδία, Σαρακηνού Δήμητρα, Σταλίδη Λυδία, Τσάδαρη Αγγελική, Φουστέρης Φρατζέσκος.Η Τριήμερη στη Μεσσήνη-Καλαμάτα.
Η παρουσίαση της Λυσιστράτης μας στο αρχαίο θέατρο της Μεσσήνης
01
02
03
04
05
06
07
08
10
11
12
13
14
15
01/14 
bwd fwd

 

Τρίτη Γυμνασίου! Όλα τα παιδιά ονειρεύονται να φτάσουν σε αυτή την τάξη. Ο λόγος; Μα φυσικά η τριήμερη εκδρομή που πραγματοποιείται προς το τέλος της σχολικής χρονιάς. Έτσι λοιπόν και εμείς ανυπομονούσαμε για αυτήν, την καλύτερη μέρα μας στην Τρίτη Γυμνασίου που θα αναχωρούσαμε για την τριήμερη! Γεμάτη πρωτόγνωρα συναισθήματα διότι ήταν η πρώτη μας εκδρομή μακριά από τους γονείς μας, τα αδέρφια μας, τα φροντιστήρια και φυσικά το απαιτητικό διάβασμα του σχολείου. Η αλήθεια είναι ότι για να υπάρξει αυτή η μέρα είχε προηγηθεί άγχος, αγωνία και πολλές προετοιμασίες. Όμως, ξέραμε ότι αυτή η κούραση θα ήταν για καλό σκοπό. Αυτή λοιπόν η υπέροχη μέρα ήταν η 19η Απριλίου, ημέρα Πέμπτη. Προορισμός η Μεσσήνη (και οι γύρω περιοχές).
Έτσι λοιπόν, πρωί πρωί, σχεδόν ξημερώματα, ο χώρος του σχολείου γέμισε από μαθητές οι οποίοι είχαν πολλές αποσκευές, γονείς που συνόδευαν τα παιδιά τους για να τα αποχαιρετήσουν και φυσικά καθηγητές. Κυρίως, όμως, το σχολείο ήταν γεμάτο από τα χαμόγελα των παιδιών που περίμεναν να ζήσουν αυτή την πρωτόγνωρη εμπειρία. Αφού τακτοποιήσαμε τις αποσκευές μας, επιβιβαστήκαμε στο πούλμαν και ξεκινήσαμε.  Στη διαδρομή τα περισσότερα παιδιά κοιμόντουσαν γιατί δεν έπρεπε να είναι κουρασμένα για τη συνέχεια. Κατά τις 9:00 φτάσαμε στη Μεσσήνη, κάναμε μια στάση, ξεκουραστήκαμε ελάχιστα και μετά πιάσαμε δουλειά.Έπρεπε να ετοιμαστούμε. Τι εννοώ; Κάποια παιδιά συμμετείχαν στην ομάδα θεάτρου, με υπεύθυνη την κυρία Φωτεινή Παπαρήγα, και η οποία θα συμμετεἰχε σε ένα φεστιβάλ αρχαίου δράματος.Εκεί θα ανέβαζαν τη Λυσιστράτη του Αριστοφάνη σε διασκευή, την οποία είχε επιμεληθεί η κυρία Παπαρήγα. Για αυτό το λόγο λοιπόν έπρεπε να ντυθούμε, τα κορίτσια να κάνουν ένα συγκεκριμένο μακιγιάζ και τα αγόρια να αναλάβουν το σκηνικό. Φτάνοντας στο αρχαίο θέατρο Μεσσήνης όλοι ήταν ενθουσιασμένοι εκτός από τα παιδιά του θεατρικού, διότι είχαν άγχος για το πώς θα τα πάνε στην παράσταση. Αφού όλα ήταν έτοιμα, η παράσταση άρχισε. Παρόλο που στην αρχήτα παιδιά ήταν αγχωμένα, στην πορεία της παράστασης χαλάρωσαν και έπαιξαν τέλεια τους ρόλους τους. Άλλωστε δεν το είπαν μόνο οι καθηγήτριές τους αλλά και ο κόσμος που τους χειροκρότησε.«Στο τέλος καθηγήτριες, μαθητές και μαθήτριες δώσαμε συνέντευξη στην ΕΡΤ Καλαμάτας για αυτή την μοναδική εμπειρία που είχαμε.».Έπειτα, ξεναγηθήκαμε όλοι στον αρχαιολογικόχώρο και στη συνέχεια κατευθυνθήκαμε προς το ξενοδοχείο μας για μεσημεριανό, στη Μεσσήνη. Όταν φτάσαμε φάγαμε και τακτοποιηθήκαμε στα δωμάτιά μας. Επιτέλους είχαμε κάποιες ώρες ξεκούρασης. Κατά τις 19:30 επιβιβαστήκαμε στο πούλμαν με προορισμό την Καλαμάτα. Εκεί μας αφήσανε ελεύθερους για ένα χρονικό διάστημα. Όταν ξαναβρεθήκαμε όλοι μαζί κάναμε βόλτα στην παραλία και εκεί που περπατούσαμε ανακαλύψαμε ένα λούνα-παρκ. Όλοι τρέξαμε στα συγκρουόμενα και το ευχαριστηθήκαμε πάρα πολύ. Ήταν ένα πολύ ωραίο βράδυ! Κάπως έτσι τελείωσε η πρώτη μας μέρα, αφού στη συνέχεια πήγαμε για φαγητό και έπειτα πήραμε το δρόμο για το ξενοδοχείο για την απαραίτητη ξεκούραση.
Η δεύτερη μέρα ξεκίνησε με διάθεση για γνώση και εξερεύνηση. Κατευθυνθήκαμε πάλι στο αρχαίο θέατρο Μεσσήνης αλλά αυτή τη φορά σαν θεατές και όχι σαν ηθοποιοί. Παρακολουθήσαμε τους «Επτά επί Θήβας» του Αισχύλου από ένα άλλο σχολείο. Στη συνέχεια συμμετείχαμε σε ένα μουσικό πρόγραμμα με θέμα την «Αρχαιοελληνική πομπή». Επόμενος προορισμός ήταν το Στρατιωτικό Μουσείο Καλαμάτας, το οποίο αναφέρεται στη στρατιωτική ιστορία από την Ελληνική Επανάσταση μέχρι σήμερα. Έπειτα, μεταβιβαστήκαμε στην παραλία της Καλαμάτας για παραθαλάσσιες δραστηριότητες. Κατά τις 18:00 αναχωρήσαμε για το ξενοδοχείο. Στις 21:00 γευματίσαμε στο ξενοδοχείο και ετοιμαστήκαμε για βόλτα. Περάσαμε τέλεια. Όμως στις 00:30 επιστρέψαμε στο ξενοδοχείο για ανάπαυση.
 Η Τρίτη μέρα ήταν στενάχωρη για όλους γιατί αυτό το όμορφο ταξίδι έφτανε σιγά σιγά στο τέλος του. Αφού επιβιβαστήκαμε στο πούλμαν αναχωρήσαμε για τον Μυστρά Λακωνίας όπου το τοπίο ήταν υπέροχο. Βγάλαμε πολλές φωτογραφίες και ξεναγηθήκαμε στο χώρο. Η αλήθεια είναι ότι ήταν αρκετά κουραστική η διαδρομή διότι έκανε πολύ ζέστη αλλά τελικά άξιζε τον κόπο! Φρεσκάραμε και τις γνώσεις μας από την περσινή Ιστορία! Ο τελευταίος μας προορισμός ήταν η Σπάρτη όπου, αφού φάγαμε, είχαμε την ευκαιρία να κάνουμε βόλτα και να τραβήξουμε άπειρες φωτογραφίες απαθανατίζοντας αυτές τις υπέροχες στιγμές.Κάπως έτσι η εκδρομή έφτασε στο τέλος της. Συγκεντρωθήκαμε στο προκαθορισμένο σημείο συνάντησης και επιβιβαστήκαμε στο πούλμαν και πήραμε το δρόμο της επιστροφής…
Αυτό ήταν λοιπόν! Η εμπειρία της τριήμερης είχε φτάσει στο τέλος της! Άγχος, Γνώσεις, Καλές Τέχνες, Ψυχαγωγία και πολλές πολλές Αναμνήσεις που θα θυμόμαστε για πάντα. Και αν αυτές ξεθωριάζουν θα έχουμε τις φωτογραφίες να μας ζωντανεύουν αυτό το όμορφο ταξίδι της εφηβείας μας. Είχαμε την ευκαιρία να γνωρίσουμε νέους τόπους, να θαυμάσουμε υπέροχα τοπία, να δεθούμε μεταξύ μας μαθητές και καθηγητές (ειδικά τα βράδια που μας κυνηγούσαν στους διαδρόμους), να μοιραστούμε στιγμές μοναδικές, γεμάτες συναισθήματα.Νομίζω πως αυτή η τριήμερη εκδρομή θα είναι η πιο γλυκιά ανάμνηση των γυμνασιακών μας χρόνων!

Δήμητρα Σαρακηνού


ΜΑΡΤΙΟΣ  2018 

Η Γ’ Γυμνασίου στο Ίδρυμα Νιάρχου
(30/3/2018)
 niarxos20181 Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος οι μαθητές και οι μαθήτριες της Γ’ Γυμνασίου επισκέφτηκαν στο Ίδρυμα Νιάρχου. Οι μαθητές αφού περιηγήθηκαν παρακολούθησαν δύο διαφορετικά εκπαιδευτικά προγράμματα. Το ένα τμήμα παρακολούθησε το πρόγραμμα «Στο Κατώφλι της Αρχιτεκτονικής». Ήταν ένα εργαστήριο  κατασκευής μακέτας, με στόχο να προσεγγίσουν οι μαθητές την έννοια της αρχιτεκτονικής και να εξοικειωθούν με την αρχιτεκτονική σύνθεση. Με αφορμή τα κτίρια της Εθνικής Λυρικής Σκηνής και της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος, το Κανάλι και το Πάρκο Σταύρος Νιάρχος τα παιδιά πειραματίστηκαν με τα εργαλεία του αρχιτέκτονα, επιχειρώντας να δώσουν μορφή στις ιδέες τους.
 Το άλλο τμήμα παρακολούθησε το πρόγραμμα με τίτλο «Η ηλιακή ενέργεια κι ένας κόσμος σε διαρκή κίνηση». Στο εργαστήριο αυτό οι μαθητές προσέγγισαν θέματα που είχαν σχέση με τη  φύση, το φυσικό περιβάλλον, τις μηχανές, την κίνηση, την ηλιακή ενέργεια, τη μετατροπή μορφών ενέργειας, τους τρόπους μεταφοράς της μηχανικής ενέργειας, τους αυτοματισμούς. Τα παιδιά προσέγγισαν τα παραπάνω θέματα, δομώντας τις δικές τους μηχανικές κατασκευές, που ήταν προσομοιώσεις πραγματικών μηχανών.
Ομάδα Ιστοσελίδας

Η Στέγη … στο σχολείο μας (20 Mαρτίου)

 Το σχολείο μας φιλοξένησε την παράσταση "Τρίπλες και Τριπλέτες", μια παραγωγή της  Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών που ταξίδεψε σε πολλά σχολεία σε ολόκληρη την  Ελλάδα. Το έργο, που συνδυάζει χορό, θέατρο και αθλητισμό, παρουσιάστηκε στο Κλειστό Γυμναστήριο του σχολείου μας.  

  Στην παράσταση της χορογράφου Μέντης Μέγα συμμετείχαν 9  χορευτές, μουσικοί, ηθοποιοί, δημιουργώντας ένα χιουμοριστικό θέαμα, για να διασκεδάσουν αλλά και για να σκεφτούν οι μαθητές, σχετικά με την τέχνη και τον αθλητισμό, τον ανταγωνισμό, την ομορφιά και τα σωματικά πρότυπα, τα έμφυλα στερεότυπα, το θέαμα, τον οπαδισμό, τη διασημότητα και τη δημοσιότητα, την ισότητα, τη διαφορετικότητα, τη μαζοποίηση, την αναπηρία και πολλά ακόμα θέματα που τους απασχολούν. Ανάμεσα στα άλλα, έστησαν γελοίους και ανούσιους διαγωνισμούς για να ειρωνευτούν τα δημοφιλή reality shows επιβίωσης και τις εκπομπές επίδειξης ταλέντων. Περιγέλασαν εκείνους που τολμούν να μην έχουν Facebook, θίγοντας το θέμα της σχέσης των νέων με τα social media και την τεχνολογία. Συγκίνησαν και προβλημάτισαν με τη συμμετοχή χορεύτριας ΑΜΕΑ στην παράσταση.


01
02
03
04
05
06
1/6 
bwd fwd
Ομάδα ιστοσελίδας

 

Θεατρική εξόρμηση: «Όταν σβήνουν τα φώτα»

(17/3/2018)

 topic 21086

Μια καταιγίδα! Τα φώτα σβήνουν ξαφνικά! Μια κραυγή ακούγεται στο σκοτάδι! Ένας πυροβολισμός! Τα φώτα ανάβουν! Μια άγνωστη με τα εσώρουχα στέκει πάνω από τον νεκρό κρατώντας ένα ματωμένο στιλέτο! Ο Επιθεωρητής εξετάζει το πτώμα «Μα αυτός έχει στραγγαλιστεί!» …
 Ο κ. Λώλης οργάνωσε μία θεατρική εξόρμηση για μαθητές του Γυμνασίου και του Λυκείου, για γονείς και καθηγητέςστο θέατρο Πειραιώς 131. 
 Παρακολουθήσαμε τη θεατρική κωμωδία «Όταν σβήνουν τα φώτα» του Τζακ Σάρκεϋ σε σκηνοθεσία Βασίλη Θωμόπουλου. Όταν άρχισε η παράσταση ήμασταν όλοι κατενθουσιασμένοι και κάθε φορά που έμπαινε στη σκηνή ένας ηθοποιός χειροκοροτούσαμε. Στο έργο έπαιζαν πολλοί γνωστοί ηθοποιοί και ανάμεσά τους ο Μάριος Αθανασίου.Περάσαμε μια ευχάριστη βραδιά καθώς η κωμωδία που είδαμε ήταν αρκετά διασκεδαστική, γεμάτη  μυστήριο για να βρεις τον δολοφόνο και πολύ- πολύ χιούμορ που μας έκανε να ξεκαρδιζόμαστε στο γέλιο. Στο τέλος της παράστασης βγάλαμε φωτογραφία και με τον πρωταγωνιστή Μάριο Αθανασίου!
  

Μαρία Κούνιαρη

ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ 2018

  Αυτή τη χρονιά (12-16 Μαρτίου), όπως και την περσινή, το σχολείο μας πραγματοποίησε τη Θεματική Εβδομάδα (δείτε εδώ το πρόγραμμα). Την εβδομάδα κατά την οποία πληροφορούμαστε για ποικίλα και ενδιαφέροντα θέματα. Έτσι, λοιπόν, ξεκινήσαμε την πρώτη μας μέρα με την Κυκλοφοριακή Αγωγή ενημερωθήκαμε, χάρη σε ένα βίντεο του ΙΑΒΕΡΗ για τα σοβαρά τροχαία ατυχήματα που συμβαίνουν καθημερινά στη χώρα μας καθώς και την απαράδεκτη συμπεριφορά μας στον δρόμο ως οδηγοί. Έπειτα, αφού είχαμε χωριστεί σε ομάδες και παρακολουθήσαμε μία παρουσίαση με τα σήματα οδικής κυκλοφορίας, διαγωνιστήκαμε μεταξύ μας συμπληρώνοντας ένα φυλλάδιο με σήματα για να δούμε τι συγκρατήσμε αλλά και να διασκεδάσουμε! Είδαμε βίντεο και μιλήσαμε για τα δικαιώματα των πεζών εστιάζοντας στην περίπτωση του Αυλώνα με βίντεο και φωτογραφίες που είχε ετοιμάσει η Α’ Γυμνασίου. Στο τέλος της ημέρας ζωγραφίσαμε αφίσες με συνθήματα σχετικά με τον Κ.Ο.Κ και τα δικαιώματα των πεζών. Ήταν δύσκολο αλλά βγήκε ωραίο το αποτέλεσμα!
   Την δεύτερη ημέρα, μιλήσαμε για τις εξαρτήσεις και συγκεκριμένα για τον εθισμό στο τσιγάρο. Βλέποντας ένα σύντομο βιντεάκι συνειδητοποιήσαμε τους κινδύνους που μπορεί να επιφέρει στην υγεία ενός καπνιστή και των γύρω του. Αφού τους εμπεδώσαμε, μας δόθηκε ένα φυλλάδιο να απαντήσουμε σε κάποιες σχετικές ερωτήσεις. Στις περισσότερες απαντήσαμε σωστά. Αυτό σήμαινε πως έχουμε καταλάβει καλά τι πάει να πει τσιγάρο. Μετά από αυτήν την επιτυχημένη εξέταση, ακούγοντας μερικά τραγούδια με θέμα το τσιγάρο, ψυχαγωγηθήκαμε και μάθαμε τη νοοτροπία των ανθρώπων όσον αφορά το κάπνισμα στην Ελλάδα τον 20ο αιώνα. Τέλος, αφού πήραμε μια ιδέα από αυτά, μετά γίναμε και εμείς στιχουργοί, γράφοντας τα δικά μας τραγούδια με αντικαπνιστικό χαρακτήρα!
   Την τρίτη ημέρα ασχοληθήκαμε με τη διατροφή και την ποιότητα ζωής. Οι καθηγητές αλλά κυρίως οι ειδικοί και οι παραγωγοί που μας επισκέφτηκαν, ο κ. Μπενάτος, γεωπόνος, ο κ. Βρεττός, οινολόγος, η κ. Χρηστίδου, γεωπόνος/ζωοτέχνης, χοιροτρόφος και ο κ. Μυλωνάς παραγωγός γαλακτομικών, μας μιλήσανε όχι μόνο για το τι παρήγαν οι κάτοικοι του Αυλώνα και γενικά με το τι ασχολούνταν αλλά και το επάγγελμά τους. Μάθαμε έτσι για την ελιά, τη φυστικιά, τα αμπέλια, το κρασί και την επιστήμη του, την κτηνοτροφία και την παραγωγή γαλακτοκομικών προϊόντων. Κατά τη διάρκεια των παρουσιάσεων, οι μαθητές κράταγαν σημειώσεις για ό,τι τους έκανε εντύπωση. Αφού, λοιπόν, πληροφορηθήκαμε και γενικά πήραμε μία ιδέα για τον κάθε κλάδο, ετοιμάσαμε φυλλάδια και ζωγραφίσαμε πάνω σε πέτρες σχέδια σχετικά με τα θέματα με τα οποία ασχοληθήκαμε προηγουμένως και κυρίως διαφημίζοντας την τοπική παραγωγή. Η φαντασία μας και η δημιουργικότητά μας δεν είχε όρια!
   Την τέταρτη ημέρα αναφερθήκαμε στις έμφυλες ταυτότητες και στη θέση της γυναίκας διαχρονικά. Για το πόσο υποτιμημένες ήταν από τους άντρες, αλλά και πως τις θεωρούσαν. Μιλήσαμε για το φεμινιστικό κίνημα και τους αγώνες που έδωσαν για να αποκτήσουν δικαιώματα. Επίσης, παρουσιάζοντάς μας γυναίκες που έχουν σηματοδοτήσει τις προηγούμενες γενιές, κατορθώνοντας σπουδαία πράγματα, καταλάβαμε πόσο θάρρος πρέπει να είχαν και πόσο υπερήφανες ήταν για τον εαυτό τους. Παρακολουθήσαμε και την ταινία fighterπου αναφέρεται στις δυσκολίες που αντιμετώπισε μια νεαρή από συντηρητική ανατολίτικη οικογένεια για να ασχοληθεί με το δυναμικό άθλημα που επιθυμούσε …Μετά την παρακολούθηση της ταινίας το πρόγραμμα περιελάμβανε τη συμπλήρωση ενός φυλλαδίου εργασίας και τη συζήτηση πάνω στην ταινία σε κάθε τμήμα χωριστά.
   Την πέμπτη και τελευταία μέρα, συνοψίσαμε και ολοκληρώσαμε κατά κάποιον τρόπο τα παραπάνω. Συζητήσαμε και εκφράσαμε απόψεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα στον χώρο του θεάτρου αφού είδαμε μερικά βίντεο και μάθαμε τα 30 δικαιώματα που όλοι έχουν. Τελειώνοντας από το θεάτρο τα περισσότερα παιδιά ολοκληρώσαμε τη δημιουργία αφισών και φυλλαδίων ενώ τα προεδρεία των τμημάτων και το δεκαπενταμελές συνέταξαν μία επιστολή για τα δικαιώματα των πεζών με παραλήπτη τον αξιότιμο αντιδήμαρχο του Αυλώνα. Μετά η κάθε τάξη με τη συνοδεία των καθηγητών πήγε να κολλήσει τις αφίσες και να μοιράσει τα φυλλάδια και τις υπέροχες πέτρες μας σε ολόκληρο τον Αυλώνα προωθώντας την ιδέα της οδικής ασφάλειας αλλά και διαφημίζοντας τα τοπικά προϊόντα. Ήταν πραγματικά μια πολύ ωραία εμπειρία. Αποσπάσαμε και τα επαινετικά σχόλια των κατοίκων του Αυλώνα! Εκτός του ότι αποδράσαμε από τα συνηθισμένα, μας άρεσε αυτό που κάναμε και ήμασταν και χαρούμενοι γι αυτό. Γυρίζοντας πίσω στο σχολείο παρουσιάσαμε τα αντικαπνιστικά τραγούδια που είχαμε γράψει με κέφι και χορό. Αν και τελευταία μέρα είχε γέλιο, χαρά και αστείες στιγμές…
   Όλα τα ωραία όμως κάποτε τελειώνουν. Πίσω στα θρανία… τα κεφάλια μέσα, όπως λέει και η κα Τσενέ!...Δεν παύουμε όμως να ανυπομονούμε για την επόμενη Θεματική Εβδομάδα!

Νόρα Μπερτόλη σε συνεργασία με τη Σπυριδούλα Ζαρογκίκα και τη Θεοφανεία Γκιολέ
Φωτογραφίες Άσπα Μακρή και Δήμητρα Κατσίλα

01
02
03
04
05
07
08
09
11
12
13
14
15
16
17
18
20
21
22
24
25
26
27
28
29
30
01/26 
bwd fwd


ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ 2018

Επίσκεψη στο Χαμόγελο του Παιδιού, Σάββατο 17/2/2018

  Το Σάββατο, 17/2, τα παιδιά της Β’, μερικά της Γ΄ Γυμνασίου και κάποια λυκειόπαιδα επισκεφθήκαμε το Χαμόγελο του Παιδιού, μαζί με τον καθηγητή Θρησκευτικών μας, κ. Σπύρο Λώλη, και την κ. Αγάπη Μακροδημήτρη, από τον Σύλλογο Γονέων. Το πρωί, κατά τις 9, συγκεντρωθήκαμε στον χώρο του σχολείου, όπου όσοι είχαν φέρει ρούχα και φαγητά για να προσφερθούν στο Χαμόγελο, τα έδωσαν στον οδηγό και τα έβαλε στο λεωφορείο.    
  Μόλις ήμασταν έτοιμοι, ξεκινήσαμε και εμείς την ήσυχη (αφού ακόμα χασμουριόμασταν!) διαδρομή μας. Όταν με το καλό φτάσαμε στις εγκαταστάσεις του Χαμόγελου, στον Καρέα, η χαρά μας που είδαμε τις χαμογελαστές φατσούλες των μικρών παιδιών, δεν μπορούσε να κρυφτεί. Μπήκαμε κατευθείαν μέσα και μία υπεύθυνη κυρία μάς οδήγησε σε μία αίθουσα, όπου μας εξήγησε γιατί βρίσκονται αυτά τα παιδιά εκεί, για το έργο που κάνουν τόσα χρόνια και τι θα μπορούσαμε να κάνουμε προσωπικά και εμείς για να βοηθήσουμε. Καθώς μας τα έλεγε, όχι μόνο εγώ, αλλά και οι άλλοι κοιτάζαμε τις χαρούμενες ζωγραφιές που είχαν κάνει μερικά από τα παιδιά. Ήταν τόσο όμορφες … Μόλις τελείωσε η ενημέρωσή μας, πήγαμε κατευθείαν έξω να παίξουμε μαζί τους! Αγκαλιές, παιχνίδι, γέλιο αλλά και συγκινητικές στιγμές επικράτησαν κατά τη διάρκεια της γνωριμίας και του παιχνιδιού με αυτά! Παίξαμε μαζί τους και φυσικά βγάλαμε και πολλές φωτογραφίες, τις οποίες θα έχουμε και θα κοιτάμε για να θυμόμαστε αυτές τις γλυκές στιγμές που περάσαμε μαζί τους. Αυτές τις ώρες που καθίσαμε εκεί, ένα παράξενο συναίσθημα δημιουργήθηκε σε όλους μας…Ένα συναίσθημα, το οποίο δεν μπορώ να το εξηγήσω… Ήταν συγκίνηση; Χαρά; Λύπη για το γεγονός ότι αυτά τα παιδιά βρίσκονταν εκεί; … Δεν ξέρω… Πάντως το μόνο που ξέρω είναι ότι θέλω να ξαναπάω να τα δω… Περάσαμε πολύ ωραία! Παίξαμε βόλεϊ, ποδόσφαιρο και μπάσκετ. Χάρηκα πολύ που ήταν ευδιάθετα στη γνωριμία μας. Δυστυχώς, όμως, όλα τα ωραία κάποτε τελειώνουν… Ήρθε η στιγμή της αναχώρησής μας και τότε ήταν που δεν θέλαμε να φύγουμε με τίποτα… Θέλαμε να κάτσουμε μαζί τους λίγο ακόμα. Να τα βλέπουμε να γελάνε και μαζί με αυτά να γελάμε κι εμείς. Και έτσι κανονίσαμε να ξαναπάμε με την προσδοκία ότι θα ξαναπεράσουμε υπέροχα!
Νόρα Μπερτόλη

Αποκριάτικο πάρτι
(16/2/2018)

apokries5
 Τη διοργάνωση του αποκριάτικου πάρτι διεκδίκησε και πέτυχε το Β1, στο οποίο το 15μελές εμπιστεύτηκε αυτή την τόσο αγαπητή σε όλους γιορτή. Το Β1, με τη βοήθεια της υπεύθυνης του τμήματος κ. Χαρίση, ετοίμασε τον χώρο του θεάτρου, ανέλαβε τον αποκριάτικο διάκοσμο, οργάνωσε τον μπουφέ με τη συμβολή όλων των τμημάτων, φρόντισε για τη μουσική, οργάνωσε διαγωνισμούς και φρόντισε για την τακτοποίηση και τον καθαρισμό του χώρου. Όπως πάντα όλοι ενθουσιάστηκαν. 

Ομάδα ΙστοσελίδαςΤην ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου
 
valentine
Τη μέρα του Αγίου Βαλεντίνου στις 14 Φεβρουαρίου οι μαθητές του Γ2 με υπεύθυνη καθηγήτρια Α. Κέκη οργάνωσαν ένα αφιέρωμα. Ο μαθητής Μπρούνο Ραμπία έγραψε  ένα σκετς που παρουσίασαν οι μαθητές του τμήματος  στο θέατρο με θέμα τις δυσκολίες του έρωτα ανάμεσα σε νέους που ανήκουν σε διαφορετική κοινωνική τάξη. Ο μαθητής Χοσεΐν Χοσεϊνί  από το Αφγανιστάν τραγούδησε ένα τραγούδι ερωτικό από το Ιράν και ο Χαλίντ, από το Αφγανιστάν επίσης, μετέφρασε τους στίχους στα αγγλικά. Οι μαθητές χάρισαν σε όλους τους μαθητές καρδούλες πάνω στις όποιες είχαν γράψει διάφορους στίχους από ποιήματα και τραγούδια που είχαν σχέση με την αγάπη και τον έρωτα...

Ομάδα ιστοσελίδας Διημερίδα δημοσιογραφίας και μέσων μαζικής ενημέρωσης.

Παρασκευή 9/2 και Σάββατο 10/2

Το Δίκτυο για τα Δικαιώματα του Παιδιού και η ομάδα των Νέων Δημοσιογράφων της εφημερίδας 'Αποδημητικά  Πουλιά' και του Ράδιο 'Πικραλίδα' διοργάνωσαν διημερίδα την Παρασκευή 9 και το Σάββατο 10 Φεβρουαρίου 2018 στην Οργάνωση Γη@Κ44 με θέμα: «Ημέρες Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ».

 
 ''Στη θέση σου θα βαριόμουν να πάω'' ήταν η πρώτη φράση που άκουσα από έφηβους συνομηλίκους μου. Και απόρησα. ''Δηλαδή, αν σας δινόταν η ευκαιρία να μελετήσετε ένα αντικείμενο που σας ενδιαφέρει θα της κλείνατε την πόρτα κατάμουτρα;''. Όχι, λοιπόν, στην ομάδα δημοσιογραφίας και ιστοσελίδας δε βαριόμαστε! Και όταν πρόκειται για ένα σεμινάριο που θα εμπλουτίσει τις γνώσεις μας πάνω σε κάτι που αγαπάμε, εννοείται πως θα το κυνηγήσουμε.
 Μεσημέρι, 9 Φεβρουαρίου. Όπως κυνηγάμε τα όνειρα μας έτσι κυνηγήσαμε μαζί με την κυρία Τσενέ και το τρένο που τελικά χάσαμε λόγω του ότι δεν υπήρχαν ελεύθερες θέσεις! Αλλά δεν υπήρχε περίπτωση να χάναμε το πρόγραμμα! Και να, λοιπόν, πήραμε λεωφορείο! Φτάσαμε, βέβαια, λίγο καθυστερημένα, άλλα με το ίδιο μεράκι για να ρουφήξουμε όλες τις μαγικές πληροφορίες περί δημοσιογραφίας! Ξεκινήσαμε με συζήτηση για την ηλεκτρονική δημοσιογραφία και τον ρόλο των πρακτορείων ειδήσεων στις σύγχρονες εξελίξεις. Έπειτα αναρωτηθήκαμε γιατί ακούμε ραδιόφωνο την επόχή που κυριαρχεί το διαδίκτυο... την απορία αυτή μας έλυσαν οι κύριοι του Athens Live: Παναγιώτης Μενεγός και Σταύρος Διοσκουρίδης. Δεν ξέρω πώς,πιθανόν λόγω της εμπειρίας τους στο ραδιοφώνο, κατάφεραν να μας κεντρίσουν το ενδιαφέρον και να μας δημιουργηθούν ερωτήσεις πάνω στο θέμα του σύγχρονου ραδιοφώνου απο εκεί που δεν το περιμέναμε! Η μέρα έκλεισε με τη συμμετοχή του ντοκιμενταρίστα Γιώργου Αυγερόπουλου, ο οποίος με πολύ κέφι και μεράκι μας μίλησε για τη διαδικασία δημιουργίας ντοκιμαντέρ και συσχέτισής του με τη δημοσιογραφία.
 Σάββατο 10 Φεβρουαρίου είχαμε ραντεβού στον σταθμό του τρένου στον Αυλώνα. Το τρένο των 9 είχε καθυστερήσει, ως συνήθως. Ευκαιρία για τελευταίες συννενοήσεις.
 Φτάνοντας στο χώρο του σεμιναρίου, ξεκίνησε η μέρα με συζήτηση για την τηλεόραση και τον ρόλο της στην κοινωνία με τη δημοσιογράφο και παρουσιάστρια Μίνα Ράλλη. Έπειτα προχωρήσαμε με τη δημοσιογραφία την εποχή των social media με τον κύριο Σωτήρη Σιδέρη. Ακολούθησε ο αθλητικογράφος Πάνος Λούπος που κάλυψε τα αθλητικά δημοσιογραφάκια της παρέας. Έχοντας πια μεσημεριάσει και εμείς λιγάκι πεινάσει, χαρήκαμε ιδιαίτερα που οι διοργανωτές του Δικτύου για τα Δικαιώματα του Παιδιού είχαν μεριμνήσει για τα πεινασμένα στομαχάκια μας. Η διημερίδα έκλεισε με παρουσίαση και συζήτηση για την έντυπη εφημερίδα και περιοδικά από την κυρία Μικέλα Χαρτουλάρη και τον κύριο Δημήτρη Αγγελίδη που μας μίλησαν για τη δική τους εφημερίδα και δίδαξαν εμάς τους νέους δημοσιογράφους μαθήματα που, αν και ακούγονται αυτονόητα, κρύβουν και κάτι βαθύτερο, όπως παραδείγματος χάρη την αξία της αληθινής είδησης.
  Η διημερίδα είχε φτάσει στο τέλος της και η ομάδα είχε πλέον επιβιβαστεί στο τρένο για τον γυρισμό. ''Μετάνιωσες που ήρθες;'' με ρώτησαν. Για να είμαι ειλικρινής δεν περίμενα να μάθω τόσα πράγματα. Και σαφώς δεν περίμενα πως θα αρκούσαν λίγες ώρες μόνο για να γεμίσω έμπνευση και ελπίδα για τα όνειρά μου και τους στόχους μου. Δεν απάντησα... Και έπειτα ρώτησα εγώ τα υπόλοιπα παιδιά της ομάδας... Ούτε αυτά απάντησαν... Απ' ό,τι φαίνεται μοιραζόμασταν όλοι τα ίδια συναισθήματα. Και αυτό ήταν αρκετό!
Άσπα Μακρή


Τσικνίζουμε …

01
02
03
1/3 
bwd fwd

 Για μια ακόμα φορά γιορτάσαμε φέτος, παιδιά, καθηγητές  και γονείς στο προαύλιο του σχολείου μας την Τσικνοπέμπτη (8/2/2018), με σουβλάκια, χορό και τραγούδι. Τη διοργάνωση της γιορτής ανέθεσε το 15μελές στο Β2 που, με τη βοήθεια της υπεύθυνης του τμήματος κ. Κοτσίκου, τα κατάφερε θαυμάσια.  Αυτή τη χρονιά φάγαμε όλοι έγκαιρα αυτά που είχαμε παραγγείλει χωρίς εντάσεις και διαφωνίες, η μουσική ακουγόταν καθαρά και δυνατά, η επιλογή των τραγουδιών ήταν πετυχημένη και γενικά όλα πήγαν ρολόι.  Η πείρα βλέπετε μετράει …

Ομάδα ΙστοσελίδαςΗ Ομάδα Θεάτρου στην Πλάκα
(Πολιτιστικό Ίδρυμα Τράπεζας Πειραιώς)

DSC_1038
DSC_1039
DSC_1040
1/3 
bwd fwd


 Και ναι, είναι γεγονός! Άλλη μια χρονιά,άλλη μια σύμπραξη της ομάδας βιβλιοθήκης και θεάτρου!
 Στο πλαίσιο των ομάδων αυτών, αποφασίσαμε να επισκεφτούμε την ίδια μέρα την Πλάκα, στις 6 Φεβρουαρίου, στην καρδιά της Αθήνας προκειμενου να παρακολουθήσει η κάθε ομάδα ξεχωριστά ένα “σεμινάριο” παρόμοιου περιεχομένου μεν, διαφορετικού προσανατολισμού δε. Η ομάδα θέατρου με αφορμή την ενασχόλησή της με την φετινή της παράσταση, μία διασκευή της κωμωδίας Λυσιστράτη του Αριστοφάνη (με υπεύθυνη καθηγήτρια την κυρία Παπαρήγα) παρακολούθησε πρόγραμμα εισαγωγής στο αρχαίο θέατρο και την κωμωδία. Παράλληλα, μελετήσαμε τον Αριστοφάνη και το έργο του Όρνιθες, μέσα από παλιές παραστάσεις που άφησαν εποχή, ενώ δοκιμάσαμε τους εαυτούς μας στην υποκριτική και τη σκηνογραφία-ενδυματολογία προκειμένου να στήσουμε, ας πούμε, τη δικιά μας εκδοχή της θεατρικής αυτής παράστασης. Αφού γίναμε για λίγο ζωγράφοι, ηθοποιοί, σκηνογράφοι και ενδυματολόγοι, δώσαμε τον καλύτερο μας εαυτό για το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. Δεν έλειψε βέβαια και η ενθαρρυντική συμβολή των καθηγητών που μας συνόδευαν (κυρία Παπαρήγα και κύριος Τελιγάδας)! Το “σεμινάριο” έλαβε χώρα στο Πολιτιστικό Ίδρυμα Τράπεζας Πειραιώς με υπεύθυνη του προγράμματος την κυρία Τράντα.
 Μετά τη διαδραστική επαφή μας με το αρχαίο θέατρο βρήκαμε λίγο χρόνο και για μία μικρή και ξέγνοιαστη βόλτα στα πανέμορφα σοκάκια της πρωτεύουσας. Ο ηλιόλουστος καιρός, παρά τα χειμωνιάτικα δεδομένα του Φλεβάρη, ήταν σίγουρα καλή αφορμή για ένα νεανικό ''τσούρμο'' να ξεχυθεί ενθουσιασμένο στα γραφικά δρομάκια κάτω από την Ακρόπολη!
Άσπα Μακρή
 
Η Ομάδα Βιβλιοθήκης στην Πλάκα
(ΔΡΩ)
img_6324
img_6329
img_6332
img_6334
img_6337
img_6342
img_6344
img_6346
img_6349
img_6350
img_6355
img_6358
img_6372
img_6382
img_6388
01/15 
bwd fwd

 

Πριν από λίγο καιρό η ομάδα Βιβλιοθήκης επισκεφτήκαμε το «δρω - διοργάνωση εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων» στην Πλάκα όπου μάθαμε πώς γίνεται μια θεατρική παράσταση. Πιο συγκεκριμένα μάθαμε για τους ανθρώπους που δουλεύουν στο θέατρο και για την προσπάθεια που καταβάλλουν για να μπορούμε εμείς να παρακολουθήσουμε μια παράσταση. Για να βιὠσουμε καλύτερα την προετοιμασία μιας θεατρικής παράστασης, μπήκαμε στην διαδικασία να ετοιμάσουμε εμείς οι ίδιοι μέσα σε ένα διάστημα λίγων λεπτών, χωριζόμενοι σε τρεις ομάδες μια σκηνή με θέμα την προστασία του περιβάλλοντος και την μόλυνση. Η κάθε ομάδα έπρεπε να φτιάξει τους ρόλους, να γράψει το σενάριο, να φτιάξει σκηνικά και να διαλέξει κουστούμια σε χρόνο μόνο μερικών λεπτών. Η δική μου ομάδα παρουσίασε ένα σκηνικό στο οποίο τα ζώα και τα φυτά ενός δάσους συζητούσαν για το κακό που τους προξενεί η καταστροφή του περιβάλλοντος. Μετά από το τέλος αυτής της ενδιαφέρουσας ενημέρωσης και δημιουργικής εφαρμογής αποχωρήσαμε. Πριν επιστρέψουμε στο σχολείο κάναμε μια βόλτα στα γραφικά σοκάκια της υπέροχης Πλάκας.

Mαρία Βλαχογιαννοπούλου


ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ 2018

Πάμε Μέγαρο…
(ή Mαθαίνοντας τα όργανα της ορχήστρας...)

IMG_6090
IMG_6097
IMG_6102
IMG_6107
IMG_6124
1/5 
bwd fwd

 

  Ημέρα Πέμπτη 25 Ιανουαρίου 2018, το σχολείο μας επισκέφθηκε το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών για να παρακολουθήσει μια συναυλία και να κάνει μια εισαγωγή στην κλασική μουσική!
  Το Μέγαρο είναι ένα μοντέρνο μαρμάρινο αρχιτεκτονικό οικοδόμημα που αποτελείται από πολλές αίθουσες που προσφέρουν στέγη σε ποικίλες εκδηλώσεις αφιερωμένες όχι μόνο στη μουσική αλλά και στις άλλες τέχνες και την επιστήμη. Η κεντρική αίθουσα «Χρήστος Λαμπράκης» σου κόβει την ανάσα με το μέγεθος, το αρχιτεκτονικό της σχέδιο, τη διακόσμησή της, το δέσιμο του ξύλου και του μετάλλου και τη μεγαλόπρεπη σκηνή της. Μπορεί να φιλοξενήσει 1961 άτομα! Για την κατασκευή του Μεγάρου χρειάστηκαν πολλά χρόνια και σήμερα θεωρείται κλασικό κτήριο της πρωτεύουσας.
  Αφού περιμέναμε στην είσοδο για αρκετή ώρα μαζί με άλλα σχολεία, ήρθε η στιγμή να εισέλθουμε στην αίθουσα που θα δινόταν η συναυλία. Αρχικά μας εισήγαγε στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα η επιμελήτριά του, Σοφία Τοπούζη, που μας σύστησε και τους μουσικούς της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών, τον μαέστρο Βασίλη Συμεωνίδη και τον αφηγητή Τηλέμαχο Κρεβάικα. Το πρώτο μέρος είχε τίτλο «Οδηγός των νέων για την ορχήστρα», μουσικό έργο του Μπ. Μπρίτεν, στο οποίο όλα τα όργανα μας συστήθηκαν ένα - ένα με το δικό τους μαγικό τρόπο, για να μας παρουσιάσουν στη συνέχεια όλα μαζί ένα μουσικό απόσπασμα, έτσι ώστε να μπορέσουμε να καταλάβουμε πώς το κάθε όργανο παίζει τον δικό του ξεχωριστό και γοητευτικό ρόλο σε μία συναυλία! Στο δεύτερο και τελευταίο μέρος παρακολουθήσαμε ένα μουσικό παραμύθι για παιδιά με τίτλο «Ο Πέτρος και ο λύκος» του Σεργέι Προκόφιεφ, ένα έργο στο οποίο κάθε όργανο της ορχήστρας αντιπροσωπεύει και έναν ήρωα, ενώ παράλληλα γίνεται και η αφήγηση της ιστορίας μιας ιστορίας που θέλει να μας δείξει ότι ήρωες γίνονται μόνον αυτοί που είναι αποφασισμένοι να διακινδυνεύσουν!
  Στο τέλος της συναυλίας χειροκροτήσαμε θερμά και ας μην ήμασταν οι περισσότεροι εξοικειωμένοι με την κλασική μουσική και τις ορχήστρες! Κατά την γνώμη μας ήταν μια ξεχωριστή και ασυνήθιστη επίσκεψη, αφού βέβαια δεν μας δίνεται καθημερινά η ευκαιρία να βρισκόμαστε στο Μέγαρο Μουσικής και να παρακολουθούμε συναυλίες σαν κι αυτή. Ήταν μια ευκαιρία να γνωρίσουμε τα περισσότερα παιδιά και την κλασική μουσική και, γιατί όχι, κάποια από αυτά να την αγαπήσουν κιόλας…    

 Δήμητρα Κώνστα, (επιμέλεια: Νόρα Μπερτόλη, Σπυριδούλα Ζαρογκίκα)


ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 2017

 

Βιώνοντας τις δυσκολίες ενός πρόσφυγα …

 Στο σχολείο μας, όπου για 2η χρονιά φέτος, φοιτούν πρόσφυγες μαθητές από το Κέντρο Φιλοξενίας Μαλακάσας, την Κυριακή 10 Δεκεμβρίου 2018, είχαμε την ευκαιρία να πάρουμε μέρος στο πρόγραμμα "ΤΑ ΠΕΡΑΣΜΑΤΑ".
"ΤΑ ΠΕΡΑΣΜΑΤΑ" είναι ένα βιωματικό παιχνίδι ρόλων της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ που υλοποιείται σε συνεργασία με το Πανελλήνιο Δίκτυο για το Θέατρο στην Εκπαίδευση. Συμμετέχοντας σε αυτό το παιχνίδι ρόλων, όχι μόνο μαθητές αλλά και γονείς, γίναμε κι εμείς πρόσφυγες που προσπαθούν να βρουν καταφύγιο σε μια άλλη χώρα.
       Το παιχνίδι «Περάσματα» επιδιώκει αυτοί που συμμετέχουν:
  • Να συνειδητοποιήσουν τις αιτίες και τις συνέπειες του ξεριζωμού.
  • Να βιώσουν τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι πρόσφυγες εγκαταλείποντας την πατρίδα τους για ένα αβέβαιο μέλλον.
  • Να υιοθετήσουν μια στάση αποδοχής των προσφύγων και να σκεφθούν πιθανές λύσεις στα προβλήματά τους, ιδιαίτερα σε σχέση με την ένταξή τους στη χώρα ασύλου.
  • Να κινητοποιηθούν ώστε να ευαισθητοποιήσουν με τη σειρά τους και τον κοινωνικό τους περίγυρο.
 
  

Η επίσκεψή μας στην Action Aid!

01
02
03
04
05
06
07
1/7 
bwd fwd


 

  Την Τρίτη 5 Δεκεμβρίου, στο πλαίσιο μιας ημερήσιας εκδρομής, τα παιδιά της Β’ Γυμνασίου επισκεφθήκαμε τις εγκαταστάσεις της φιλανθρωπικής οργάνωσης ActionAid. Εκεί με την βοήθεια ανθρώπων της οργάνωσης μάθαμε για τη δράση της οργάνωσης αλλά κάναμε και διάφορες βιωματικές δραστηριότητες. Αρχικά χωριστήκαμε σε τρεις ομάδες, σε κάθε ομάδα έδωσαν από ένα διαφορετικό αντικείμενο με βάση το οποίο έπρεπε να δημιουργήσουμε μια ιστορία. Έπειτα, την ιστορία αυτή την κάναμε θεατρική πράξη (παγωμένες εικόνες) με σκοπό την συζήτηση και την κατάληξη σε διάφορα συμπεράσματα όσον αφορά το μεταναστευτικό πρόβλημα, τη συμπεριφορά αλλά και την ψυχολογία των προσφύγων… Επίσης, ένα από τα θέματα που μας απασχόλησαν ήταν και η συμπεριφορά των Ελλήνων απέναντι στους πρόσφυγες και τους μετανάστες. Φεύγοντας από την ActionAid, η εκδρομή συνεχίστηκε με έναν περίπατο σε έναν κοντινό πεζόδρομο για φαγητό και ολοκληρώθηκε με την επιστροφή μας στο σχολείο. Η εκδρομή αυτή έχει αφήσει μια ωραία ανάμνηση στα παιδιά μιας και έμαθαν τόσες πληροφορίες για την AcτionAid αλλά και ευαισθητοποιήθηκαν πάνω στο ζήτημα της μετανάστευσης και της προσφυγιάς.

 Κατερίνα Πετρογιάννη


Η επίσκεψή μας στο Νηπιοτροφείο Καλλιθέας!

 

 Την Τρίτη 5 Δεκεμβρίου τα παιδιά της Α' Γυμνασίου επισκεφθήκαμε το Νηπιοτροφείο Καλλιθέας με συνοδεία του κυρίου Λώλη, της κυρίας Χαρίση και της κυρίας Αντωνάτου. Φύγαμε από το σχολείο κατά τις 9.00 π.μ. και φτάσαμε εκεί περίπου στις 10.00 π.μ. Την ώρα που φτάσαμε αφήσαμε στην είσοδο τα πράγματα που είχαμε φέρει για τα παιδιά του Νηπιοτροφείου και κατευθυνθήκαμε προς την τραπεζαρία. Εκεί κάθε παιδί του σχολείου μας πρόσφερε και το δωράκι που  είχε φέρει σε ένα παιδάκι . Εκείνη την στιγμή έβλεπες τα προσωπάκια τους τόσο χαρούμενα πράγμα που κανέναν μας δεν άφησε ασυγκίνητο. Έπειτα, αφού είδαν τα δώρα τους, βγήκαμε όλοι έξω στην παιδική χαρά για να παίξουμε.Τα μικρά παιδιά γελώντας έτρεξαν προς τις  τσουλήθρες,  πήγαμε κι' εμείς, τα μεγαλύτερα, και αρχίσαμε το παιχνίδι. Η αυλή του Νηπιοτροφείου γέμισε φωνές, γέλια και χαρούμενες φατσούλες. Όταν έφτασε η  ώρα να φύγουμε, ήταν η πιο δύσκολη ώρα γιατί έπρεπε να αποχαιρετήσουμε αυτές τις όμορφες φατσούλες. Τα παιδιά στεναχωρήθηκαν πολύ, μικρά και μεγάλα, καποια έκλαψαν κιόλας. Στον γυρισμό κάτσαμε σε ένα μαγαζί και όλα τα παιδιά συζητούσουμε για τις όμορφες στιγμές που περάσαμε  και συμφωνήσαμε ότι αυτή η εκδρομή ήταν η πιο ωραία εκδρομή που έχουμε πάει μέχρι τώρα! Είπαμε μάλιστα στον κύριο Λώλη πως θα πρέπει να επισκεπτόμαστε το Νηπιοτροφείο πιο συχνά!

Η μικρή μας προσφορά στο Νηπιοτροφείο

nip1
nip2
nip1
nip2
1/2 
bwd fwd

                                                              Ασπασία Γεωργίου,   Νέλα Κότσι 

 

 

«Αθηνογνωσία»

 Στις 5/12/17 η Γ' Γυμνασίου έκανε τον καθιερωμένο «γύρο της Ακροπόλης» που σκόπο έχει την «Αθηνογνωσία». Ξεκίνησε τον περίπατό της από τον δρόμο Διονυσίου Αρεοπαγίτου. Παράλληλα με τα φυλλάδια εργασίας ανακαλύψαμε τα "μυστικά" του πεζόδρομου αυτού. Στη συνέχεια, κατευθυνθήκαμε προς το Μουσείο του μετρό όπου είδαμε εντυπωσιακά σκεύη της αρχαιότερης εποχής. Κατά τη διαδρομή μας προς το Μουσείο της Ακρόπολης συναντήσαμε έναν βιολιστή με τον οποίο τραγουδήσαμε τα κάλαντα… Αφού φτάσαμε στο Μουσείο της Ακρόπολης περιηγηθήκαμε στον εξωτερικό του χώρο. Όμως δεν κάτσαμε πολύ, διότι ο περίπατός έπρεπε να συνεχιστεί… Περπατήσαμε μέχρι το Θησείο και έπειτα πήγαμε στο Μοναστηράκι…

καλύτερα δείτε το φωτορεπορτάζ...

IMG_5641
IMG_5642
IMG_5645
IMG_5651
IMG_5654
IMG_5655
IMG_5657
IMG_5659
IMG_5663
IMG_5669
IMG_5672
IMG_5675
IMG_5678
IMG_5679
IMG_5861
01/15 
bwd fwd

Δήμητρα, Λυδία, Δήμητρα

 

«Ο Κήπος: Όλα τα φοβερά και υπέροχα πράγματα
 που μας ενώνουν, 2017»
 Ένα κύκλος ανοιχτού προγράμματος που επινόησε και επιμελείται η καλλιτέχνης
 Τζένη Μαρκέτου
01
02
03
04
06
1/5 
bwd fwd
 Τη χρονιά αυτή το 15μελές και τα 5μελή των τμημάτων είχαμε την ευκαιρία να πάρουμε μέρος σε ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα / πρότζεκτ με τίτλο «Ο Κήπος: Όλα τα φοβερά και υπέροχα πράγματα που μας ενώνουν, 2017».
 Το πρότζεκτ είχε σχέση με την ελευθερία, τη δημοκρατία, τη συμμετοχή, τον διάλογο, την πόλη και την τέχνη. Το πρόγραμμα εξελίχτηκε σε 3 φάσεις.
  Στην 1η φάση επισκέφτηκαν το σχολείο μας η καλλιτέχνης Τζένη Μαρκέτου, υπεύθυνη του προγράμματος, ο Συνήγορος του Παιδιού Γιώργος Μόσχος και η υπεύθυνη πολιτιστικών Κατερίνα Αλεξιάδη και υλοποίησαν εισαγωγικό βιωματικό εργαστήριο.
  Στη 2η φάση η ομάδα του σχολείου μας συμμετείχε επί ένα διήμερο σε δράσεις στο Ινστιτούτο Γκαίτε. Το Σάββατο 2 και την Κυριακή 3 Δεκεμβρίου 2017 συμμετείχαμε μαζί με 80 περίπου συμμαθητές μας 14 – 18 χρόνων από διάφορα γυμνάσια και λύκεια της Αττικής σε συζητήσεις/συνελεύσεις, κινητικές και χορευτικές δράσεις, θεατρικά παιχνίδια και εικαστικά εργαστήρια. Καθώς στο επίκεντρο των δράσεων ήταν ο δημόσιος χώρος και ειδικότερα το σχολείο ως δημόσιος χώρος, επιχειρήσαμε να φανταστούμε το σχολείο των ονείρων μας και να αναμορφώσουμε τους χώρους του σχολείου όπως είναι σήμερα.
  Στην 3η φάση οι εμψυχωτές επισκέφτηκαν και πάλι το σχολείο και οργάνωσαν εικαστικό εργαστήριο, στο οποίο σχεδιάσαμε αντικείμενα που προτείνουμε να υπάρχουν στο σχολείο που οραματιζόμαστε.
  Το πρότζεκτ ήταν ένα από τα καλύτερα προγράμματα που έχουμε πάρει μέρος. Είχαμε της ευκαιρία να δουλέψουμε με ενήλικες με διάφορες ειδικότητες: ζωγράφους, θεατρολόγους, αρχιτέκτονες και άλλους. Να πάρουμε μέρος σε εργαστήρια που είχαν πολύ μεγάλη ποικιλία και ήταν γεμάτα εκπλήξεις. Πιο πολύ πάντως μας άρεσε το ότι είχαμε τη ευκαιρία να γνωριστούμε και να συνεργαστούμε με τόσους πολλούς συμμαθητές μας από διάφορα σχολεία και να συζητήσουμε όλοι μαζί ελεύθερα για τα θέματα που μας απασχολούσαν.
                                                                 Το 15μελές

 

 

ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ 2017

Το 1ο Γυμνάσιο Αυλώνα στην 1η διεθνή συνάντηση Erasmus+ στο Ρέθυμνο
erasmus
   

«Με τη συγχρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης»

 Τον Νοέμβριο εκπρόσωποι του σχολείου μας συμμετείχαν στην 1η διεθνή συνάντηση των εταίρων του Ευρωπαϊκού Προγράμματος Erasmus+ (ΚΑ2) με τίτλο: «Γεφυρώνοντας γλώσσες, μνήμες και ταυτότητες: Ποτέ μην αφήνεις το σακίδιό σου πίσω!» ή BACKPACKID.
 Στη συνάντηση αυτή, που πραγματοποιήθηκε στο Ρέθυμνο της Κρήτης, είχαμε την ευκαιρία να παρουσιάσουμε το σχολείο μας και το ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα, να γνωρίσουμε τους εταίρους μας, να μοιραστούμε εμπειρίες και προβλήματα και να σχεδιάσουμε τα πρώτα βήματα της δράσης μας. περισσότερα εδώ


Ημερίδα για το δικαίωμα του παιδιού στην έκφραση

 

«Σωπαίνω, ψιθυρίζω, μιλάω, φωνάζω. Έχω το Λόγο μου!»

 

Παγκόσμια Ημέρα Δικαιωμάτων του Παιδιού

 Για τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας για τα Δικαιώματα του Παιδιού στις 20 Νοεμβρίου, οργανώθηκε  η Καμπάνια: "20 Νοεμβρίου - Παγκόσμια Ημέρα για τα  Δικαιώματα του Παιδιού 2017", που είχε κεντρικό θέμα το Δικαίωμα των Παιδιών στην ελεύθερη έκφραση. Κεντρικό σύνθημα της καμπάνιας ήταν: «Σωπαίνω, ψιθυρίζω, μιλάω, φωνάζω. Έχω το Λόγο μου!».

 Σε αυτό το πλαίσιο, το Δίκτυο για τα Δικαιώματα του Παιδιού, η Παιδαγωγική Ομάδα «Σκασιαρχείο» και η Διεύθυνση Π.Ε Α΄ Αθήνας, συνδιοργάνωσαν ημερίδα, την Τετάρτη 22 Νοεμβρίου 2017. H ημερίδα περιλάμβανε την πρώτη προβολή της ταινίας της Joanna Grudzinska «Επανάσταση – Σχολείο» (2016), που αναδεικνύει πώς ο θάνατος χιλιάδων νέων στον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο οδήγησε σε μια διαφορετική αντίληψη για το παιδί και την εκπαίδευση.  Επίσης περιλαμβάνονταν ομιλίες για τα δικαιώματα του παιδιού, καθώς και για τον θεμελιωτή τους Γιάνους Κόρτσακ, τον οποίο είχαμε ήδη γνωρίσει μια προηγούμενη χρονιά  μέσα από το θεατρικό έργο «Ποιος είναι  ο δόκτωρ Κόρτσακ;». Επίσης περιλαμβάνονταν παρουσιάσεις σχολικών εντύπων. Το 1ο Γυμνάσιο Αυλώνα συμμετείχε με την παρουσίαση της σχολικής μας εφημερίδας «Σοβαρότης Μηδέν».

Ομάδα Εφημερίδας

 

  Την Τετάρτη 22/11/17, μία ομάδα μαθητών του σχολείου μας, με συνοδεία της διευθύντριας Τσενέ Κωσταντίνας, πήρε το τρένο από το «μικρόdikaiomata megali χωριό» μας, για να πάει σε ένα μέρος (όχι και τόσο) μακρινό και να μάθει πράγματα νέα και μεγάλα, από ανθρώπους πρόθυμους να μοιραστούν όσα οι ίδιοι έχουν, με τη σειρά τους, μάθει. Στο πλαίσιο αυτής της δράσης είχε προηγηθεί η επίσκεψη του Συνηγόρου του Παιδιού, κυρίου Μόσχου, στο σχολείο μας.
Μετά από (όχι και τόσο) λίγο περπάτημα και  λίγο (όχι και τόσο) προσεκτικό ψάξιμο, εντοπίσαμε τον προορισμό μας, τον κινηματογράφο «ΑΛΚΥΟΝΙΣ», όπου λάμβανε χώρα η ημερίδα.
Ρίξαμε μια ματιά στη "μίνι" έκθεση σχολικών εφημερίδων, πήραμε αντίτυπα από αυτές που μας ενέπνευσαν περισσότερο, καθώς και μοιράσαμε φύλλα της δικής μας σε όποιον ενδιαφερόταν. Ύστερα, περάσαμε στην αίθουσα προβολών για να παρακολουθήσουμε τη διάλεξη-ανταλλαγή εμπειριών.
Από όλους τους αξιόλογους ανθρώπους που μίλησαν, την προσοχή μας κέρδισαν περισσότερο μερικοί συνομήλικοί μας, συντάκτες και δημιουργοί της εφημερίδας "Αποδημητικά Πουλιά". Εάν ζητάτε να μάθετε τον λόγο, ετοιμαστείτε να εντυπωσιαστείτε! Η εφημερίδα αυτή, συντάσσεται από μια μεικτή ομάδα εφήβων, Ελλήνων και προσφύγων, και κάθε άρθρο γράφεται σε τρεις γλώσσες - Ελληνικά, Αγγλικά και Φαρσί. Ακόμα, συνεργάζεται με την "Εφημερίδα των Συντακτών", η οποία επιμελείται μέρος της εμφάνισης και της έκδοσης της εφημεριδούλας.
Δεν ξέρω για εσάς, εμείς πάντως εκπλαγήκαμε, και γι'αυτό αποφασίσαμε να μιλήσουμε με τους εκπροσώπους της. Αν και δεν είχαμε πολύ χρόνο μαζί τους, προλάβαμε να βγάλουμε μερικές φωτογραφίες, να πάρουμε ο καθένας από ένα αντίτυπο της εφημερίδας τους και να μας προτείνουν να συνεργαστούμε στο μέλλον, πράγμα που μας ενθουσίασε, όπως μπορείτε να καταλάβετε, στο έπακρο.
Αργότερα, ακολούθησε η προβολή ενός ντοκιμαντέρ απευθυνόμενο περισσότερο σε εκπαιδευτικούς, για τα εναλλακτικά σχολεία και τους ριζοσπαστικούς και πρωτοπόρους τρόπους διδασκαλίας. Αν και, για να είμαι ειλικρινής, δεν μας ενθουσίασε καθώς ήταν αρκετά μακροσκελές, ενημερωθήκαμε επαρκώς πάνω στο εξεταζόμενο θέμα και πυροδοτήθηκαν πολλές συζητήσεις στον δρόμο της επιστροφής.
Κλείνοντας, ακόμα και αν δεν απολαύσαμε κάθε μέρος της ημέρας το ίδιο, η επίγευση ήταν γλυκιά και χαιρόμαστε που μπήκαμε στο τρένο εκείνο το μεσημέρι.
 
Λυδία Περήφανου


Ο Αυθεντικός Μαραθώνιος
(...με τους αυθεντικούς εθελοντές)

01
02
03
04
05
06
07
08
09
10
11
12
13
01/13 
bwd fwd

 

 Στις 11 και 12 Νοεμβρίου 2017 πήγαμε για άλλη μια χρονιά ως εθελοντές στον 35ο Αυθεντικό Μαραθώνιο της Αθήνας αφιερωμένο στη μνήμη του Γρηγόρη Λαμπράκη.
 Την πρώτη μέρα αναχωρήσαμε από το σχολείο στις 9:00 με προορισμό τον τύμβο του Μαραθώνα. Φτάνοντας, περιηγηθήκαμε στον χώρο και έπειτα ενώσαμε τις δυνάμεις μας με σκοπό να φτιάξουμε μια αλυσίδα, η οποία ξεκινούσε από την μέση ενός διαδρόμου μέχρι έναν λόφο όπου θα κατευθύνονταν μερικοί αθλητές και οι θεατές προκειμένουνα παρακολουθήσουν μια αναπαράσταση με θέμα τη μάχη του Μαραθώνα το 490 π.Χ. Παράλληλα δυάδες εθελοντών της Γ΄ Γυμνασίου στήθηκαν στα αρμόδια πόστα προκειμένου να τρέξουν μαζί με τους λαμπαδηδρόμους που κουβαλούσαν τη φλόγα που θα άναβε τη δάδα του Μαραθωνίου. Έπειτα οι υπόλοιποι εθελοντές κατευθυνθήκαμε προς την αφετηρία για να υποδεχτούμε τους λαμπαδηδρόμους. Αφού τελειώσε η τελετή εναρξης του 35ου Μαραθωνίου όλα τα παιδιά συγκεντρωθήκαμε πάλι στα πούλμαν και, τραγουδώντας από τον ενθουσιασμό μας, γυρίσαμε στο σχολείο. Σίγουρα όλοι ήμασταν συνεπαρμένοι  αναμένοντας την ώρα που θα επιστρέφαμε στα πούλμαν- τα ξημέρωματα - για τη δεύτερη φάση της δράσης μας.
 Τη δεύτερη μέρα συγκεντρωθήκαμε στο σχολείο στις 3:00 το πρωί. Η ώρα ήταν 3:30 όταν οι καθηγητές μας έδωσαν σήμα για αναχώρηση. Στη διαδρομή ανυπομονούσαμε να βρεθούμε εκεί που δεν υπήρχε χρόνος και χώρος για ύπνο. Όταν επιτέλους φτάσαμε στην αφετηρία ο κάθε εθελοντής πήγε στο αντίστοιχο πόστο που είχε αναλάβει. Η πραγματική δράση όμως δεν ξεκίνησε πριν από τις 6.30. Η άφιξη των αθλητών διάρκεσε από τις 6.30 έως τις 9.30. Στο διάστημα αυτό ο κάθε εθελοντής εργαζόταν μανιωδώς στο πόστο του δίνοντας τον καλύτερο εαυτό του προκειμένου να εξυπηρετήσει με τον βέλτιστο τρόπο τους αθλητές. Οι εθελοντές στα πόστα της διανομής αντιανεμικών, νερών, παραλαβής αντικειμένων και παροχής πληροφοριών δεν έβρισκαν χρόνο να αναπνεύσουν! Ωστόσο ήταν μία μοναδική εμπειρία και σίγουρα μια μεγάλη ανάμνηση που θα αναπολούμε σε μερικά χρόνια με νοσταλγία και αγαλλίαση.
 Έπειτα, όταν όλα τα παιδιά είχαν τελειώσει από τα πόστα τους, πήγαν να σχηματίσουν αλυσίδες στα
μπλοκπου βρίσκονταν ομαδοποιημένοι οι αθλητές ανάλογα τις επιδόσεις τους. Ήταν σίγουρα η πιο εξουθενωτική και δύσκολη εργασία για εμάς καθώς δεν ήταν και λίγες οι φορές που οι αθλητές παράκουγαν τις οδηγίες μας. Ωστόσο τα καταφέραμε με μεγάλη επιτυχία. Όταν τελειώσαμε, πήγαμε όλοι μαζί, μαθητές και καθηγητές να τσιμπήσουμε κατιτίς . Ήμασταν όλοι πολύ κουρασμένοι, αλλά και πολύ χαρούμενοι που είχαμε επιτύχει για ακόμα μία φορά. Κατά τις 12:30, μεσημέρι πια, ανεβήκαμε στα πούλμαν και πήραμε τον δρόμο της επιστροφής μισοκοιμισμένοι ονειρευόμενοι την επόμενη φορά που θα ερχόμασταν στον Μαραθώνιο ως εθελοντές- ή και πού ξέρει κανείς – ως μαραθωνοδρόμοι.

Μαίρη Γιαννάκη, Άσπα Μακρή, Eλεάννα Μπούσι
(επιμέλεια: Άσπα Μακρή)

Ζώντας και Μαθαίνοντας τη Δημοκρατία

 democracy
Στις 11 Νοεμβρίου 2017, στο 1ο Γυμνάσιο Βούλας, εκπρόσωποι του σχολείου μας συμμετείχαν σε συνάντηση εργασίας που έγινε στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος με τίτλο: “
LivingDemocracy”. Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα, που υλοποιείται από το Παιδαγωγικό Πανεπιστήμιο της Ζυρίχης σε συνεργασία με το Συμβούλιο της Ευρώπης, στοχεύει στην προώθηση της δημοκρατίας και την εκπαίδευση για τη δημοκρατία σε διαφορετικά επίπεδα των σχολικών συστημάτων σε διάφορες χώρες όπως η Αλβανία, Βοσνία-Ερζεγοβίνη, Κροατία, Ελλάδα, Κόσοβο, ΠΓΔΜ, Μαυροβούνιο, Ρουμανία, Σερβία, Ελβετία κ.α.

 Το Διεθνές Πρόγραμμα στην Εκπαίδευση (IPE) έχει ήδη δημιουργήσει έξι διδακτικά βιβλία για εκπαιδευτικούς, καθώς και υλικό για μαθητές. Η αρχή του διδακτικού υλικού βασίζεται στην ιδέα ότι η Εκπαίδευση για τη Δημοκρατία θα πρέπει να διδάσκει στους μαθητές να αναλαμβάνουν ενεργό ρόλο στη σχολική ζωή και το περιβάλλον τους. Το υλικό αυτό έχει αναρτηθεί στην πλατφόρμα του προγράμματος. (Βλ http://www.living-democracy.com)

 Προβλέπεται επίσης η δημιουργία υλικού για τους διευθυντές των σχολείων, καθώς και για τους γονείς. Στο πλαίσιο αυτού του έργου έγινε η συνάντηση εργασίας της 10ης Νοεμβρίου 2017, στην οποία συμμετείχαν οι κ.: Rolf Gollob, Doris Kuhn and Maryn Retzl από το Παιδαγωγικό Πανεπιστήμιο της Ζυρίχης, ο Emir Adzovic από το Συμβούλιο της Ευρώπης, η Γκέλη Αρώνη, Συντονίστρια Εκπαίδευσης Προσφύγων του ΥΠΠΕΘ, ο Άγγελος Βαλλιανάτος, Σχολικός Σύμβουλος, καθώς και διευθυντές και γονείς από 6 σχολεία της Αττικής. Από το σχολείο μας συμμετείχαν η Κ. Τσενέ, ως διευθύντρια, και η Μ. Λαμπρίδου, ως γονιός μαθητών δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.Στόχος της συνάντησης – εργαστηρίου ήταν να παρουσιαστεί το υλικό που έχει ήδη ετοιμαστεί στους συμμετέχοντες διευθυντές και γονείς και να δοκιμαστεί πιλοτικά ώστε να υπάρχει ανατροφοδότηση στην πράξη.

 

Νάντια Τσενέ, διευθύντρια, φιλόλογος

 

 

Εκπαιδευτική εκδρομή στο Αμφιάρειο
και όχι μόνο (9/11/2017)

Η περιήγηση στο Αμφιάρειο

   Την Πέμπτηamf 1 9-11-2017 το σχολείο μας, επισκέφθηκε τον αρχαιολογικό χώρο του Αμφιαρείου που πήρε την ονομασία του από τον μυθικό ήρωα Αμφιάραο. Το Αμφιάρειο βρίσκεται σε μία μικρή κοιλάδα σε κοντινή απόσταση από τον Κάλαμο Αττικής. Ιδρύθηκε τον 5ο αιώνα π.Χ. στην περιοχή του Ωρωπού. Ο χώρος αυτός λειτουργούσε ως μαντείο και θεραπευτήριο. Σημαντικό κτίσμα του αρχαιολογικού αυτού χώρου είναι το αρχαίο θέατρο. Μπροστά απο την σκηνή του θεάτρου βρίσκεται η μεγάλη στοά. Υπήρχαν ξεχωριστά λουτρά στις δυο άκρες της στοάς για τους άντρες και τις γυναίκες. Μόλις αποβιβαστήκαμε από τα λεωφορεία, η διευθύντρια του σχολείου amf 2μάς ανακοίνωσε ότι πρέπει να χωριστούμε σε ομάδες των τεσσάρων ατόμων με καθορισμένους ρόλους. Ύστερα, μας μοίρασαν φυλλάδια εργασίας για να μπορέσουμε να εκπληρώσουμε την προγραμματισμένη άσκηση- μάθημα που σχετίζεται με τον αρχαιολογικό χώρο. Καθώς περιηγούμασταν με την όμαδά μας εκτελούσαμε τις εντολές-οδηγίες του φυλλαδίου και ταυτόχρονα μαθαίναμε για τον τρόπο θεραπείας των αρρώστων,  το μαντείο, τα λουτρά,το θέατamf 3ρο…Η ατμόσφαιρα που επικρατούσε στον χώρο ήταν μαγεύτικη. Ιδιαίτερα μας γοήτευσε η πλούσια βλάστηση. Να σημειώσουμε ακόμα ότι αντιμετωπίσαμε κάποιες δυσκολίες, όπως τα δύσβατα και λασπώδη μονοπάτια.
Ήταν μια εξαίσια και περιπετειώδης εμπειρία. Με μεγάλη χαρά θα ξαναεπισκεπτόμασταν τον μοναδικό αλλά και όχι τόσο πολύ γνωστό αρχαιολογικό χώρο του Αμφιαρείου.

 Βιολένα Δούμουρα, Μαρία Κασσή, Μαριάντα Δόξα, Μελίνα Αβντουλλάι

 ... και το πικ-νικ στο φιλόξενο γήπεδο του Καλάμου!

 

AMFIAREIO 4
AMFIAREIO10
AMFIAREIO5
AMFIAREIO6
AMFIAREIO8
1/5 
bwd fwd

 ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ 2017


Η επέτειος του ΟΧΙ αφιερωμένη στη σφαγή των Καλαβρύτων

01
02
03
04
1/4 
bwd fwd

 Στον φετινό εορτασμό για την 28η Οκτωβρίου, οι μαθητές/τριες του Γυμνασίου παρουσίασαν το έργο με τίτλο:  «Οι γυναίκες των Καλαβρύτων» του γνωστού θεατρικού συγγραφέα Βασίλη Κατσικονούρη. Το συγκεκριμένο θεατρικό είχε γραφεί μάλιστα κατά παραγγελία για ένα μικρό νησιωτικό Γυμνάσιο/Λύκειο της πατρίδας μας. Την ιδέα, σκηνοθεσία και επιμέλεια είχε η καθηγήτρια των γερμανικών στο σχολείο μας κ. Φωτεινή Παπαρήγα.
   «Οι γυναίκες των Καλαβρύτων» του Κατσικονούρη, τραγικές φιγούρες που θρηνούν τους άντρες των οικογενειών τους, επιζητούν εκδίκηση και δικαιοσύνη απέναντι στον Γερμανό εχθρό-εκτελεστή…Όταν τους δίνεται η ευκαιρία να πάρουν την οργισμένη εκδίκηση, υπερισχύει η ανθρωπιά της γυναικείας φύσης τους, το μεγαλείο και το έλεος που η ανθρωπιά αυτή περικλείει∙ κάνουν την υπέρβαση και αποδίδουν δικαιοσύνη απελευθερώνοντας τον προ ολίγου μισητό εχθρό που έχουν αιχμαλωτίσει… Αρνούνται μια βίαιη πράξη, την εκτέλεση του αιχμαλώτου, γιατί συνειδητοποιούν πώς η βία γεννά τη βία, διαιωνίζει τον φαύλο κύκλο της βαρβαρότητας και της αδικίας χωρίς να προσφέρει ουσιαστική παραμυθία σε αυτές και χωρίς να διανοίγει προοπτική στην ειρήνη και την αλλαγή της ανθρώπινης σκέψης και νοοτροπίας∙ αυτές οι γυναίκες -σωκρατικώ τω τρόπω- γνωρίζουν καλά πως μόνο η αλλαγή της στάσης του ανθρώπου απέναντι στη ζωή και την αδικία μπορεί να εγγυηθεί την πραγματική ειρήνη και συνεννόηση μεταξύ των ανθρώπων…
  Όπως πάντα τα κορίτσια καταπληκτικά στον ρόλο τους μαζί με το αγόρι-αιχμάλωτο.
  Υπέροχα ήταν και τα αγόρια στον χορό των αγοριών που προηγήθηκε και επιμελήθηκε επίσης η Φωτεινή Παπαρήγα. Ο χορός αυτός αναπαριστούσε την πορεία προς τον τόπο του μαρτυρίου και την εκτέλεση των αντρών των Καλαβρύτων τη 13η Δεκεμβρίου του 1943.
Νίκος Τελιγάδας


Ποδηλασία και αθλητικές δραστηριότητες στις 9/10

 

  Στις 9 Οκτωβρίου επισκεφτήκαμε το πάρκο Παπανδρέου και τα διπλανά γήπεδα στη Νέα Ερυθραία. Αρχικά, ενημερωθήκαμε από τον υπεύθυνο του πάρκου για την έννοια της κυκλοφοριακής αγωγής και τη σωστή χρήση μεταφορικών μέσων. Έπειτα, κάθε τάξη έκανε το δικό της πρόγραμμα σε τρία διαφορετικά σημεία του πάρκου (κυλικείο, γήπεδα και ποδηλατόδρομο. Η τάξη μας, η β ’Γυμνασίου, κατευθύνθηκε προς τα γήπεδα για τρία αξέχαστα παιχνίδια βόλεϊ, μπάσκετ και ποδοσφαίρου. Αποκορύφωμα της διασκέδασης μας ήταν οι βόλτες με τα ποδήλατα που κάναμε στο πάρκο κυκλοφοριακής αγωγής. Ένας άλλος χώρος που κίνησε το ενδιαφέρον των παιδιών, ήταν τα σχοινιά όπου οι τολμηρότεροι απόλαυσαν την αναρρίχηση στα σκοινιά. Ο χώρος συνδυαζόταν με ψηλά δέντρα και παγκάκια και θύμιζε δάσος περιπέτειας! Επίσης, στο πάρκο, υπήρχε ένας μεγάλος χώρος στο κυλικείο με τραπεζάκια, όπου καθίσαμε να γευματίσουμε μετά την κούραση του παιχνιδιού. Το γεγονός ότι γευθήκαμε με την παρέα μου τα υπέροχα ζουμερά χοτ ντογκ της καντίνας του πάρκου και τα αναψυκτικά ήταν ένας υπέροχος επίλογος για την εκδρομή μας!
Η επίσκεψη στο πάρκο Παπανδρέου με τις ποικίλες δραστηριότητες ήταν ένας καταπληκτικός τρόπος να γιορτάσουμε, λίγο ετεροχρονισμένα, την Πανελλήνια Ημέρα Σχολικού Αθλητισμού!
Νόρα Μπερτόλη, Σπυριδούλα Ζαρογκίκα

 

Η θεατρική μας ομάδα στο Σκοπευτήριο Καισαριανής 

parastasi_skopeytirio
skop
skop (2)
1/3 
bwd fwd

 

 Την Κυριακή 8 Οκτωβρίου 2017 μαθητές και μαθήτριες της θεατρικής ομάδας του σχολείου μας επισκεφτήκαμε με δύο καθηγήτριές μας, την κ. Παπαρήγα και την κ. Τσενέ, το  Σκοπευτήριο της Καισαριανής, για να παρακολουθήσουμε την παράσταση «Ο κύκλος των “μάταιων” πράξεων», μια παράσταση αφιερωμένη στους 200 αγωνιστές που εκτελέστηκαν στο Σκοπευτήριο Καισαριανής από τους Ναζί. Ήταν μία παράσταση ιστορικής μνήμης της ομάδας πείρα(γ)μα στο πλαίσιο των εκδηλώσεων «12 Οκτωβρίου 1944. Η Αθήνα ελεύθερη».
 «Ο Κύκλος των “μάταιων” πράξεων» ακολουθεί το συγκλονιστικό οδοιπορικό του Ναπολέοντα Σουκατζίδη από την Προύσα, όπου γεννήθηκε το 1909, έως και την εκτέλεσή του στο Σκοπευτήριο της Καισαριανής την Πρωτομαγιά του 1944, διαγράφοντας όλη την τραγική και συνάμα ηρωική νεότερη ιστορία του τόπου μας. 
 Η παράσταση ήταν βασισμένη στο ομώνυμο ιστορικό μυθιστόρημα του Σπύρου Τζόκα, σε διασκευή και σκηνοθεσία της Αγγελικής Κασόλα. Εκτός από τους ηθοποιούς συμμετείχαν επίσης άνδρες και γυναίκες εθελοντές, ανάμεσα στους οποίους και η υπεύθυνη καθηγήτρια της θεατρικής μας ομάδας.  
 Για την ομάδα μας η εξόρμηση αυτή ήταν μια σπουδαία εμπειρία. Είχαμε την ευκαιρία, να γνωρίσουμε έναν ιστορικό τόπο που αγνοούσαμε, να συγκινηθούμε και να εμπνευστούμε από την ιστορία του Ναπολέοντα Σουκατζίδη, να μάθουμε για τα ιστορικά γεγονότα της εποχής και βέβαια να αποκτήσουμε μια πλούσια θεατρική εμπειρία. Εξάλλου η παράσταση αυτή μας βοήθησε να προετοιμαστούμε με τον καλύτερο τρόπο και για την δική μας παράσταση, μια που φέτος για την 28η Οκτωβρίου δουλεύουμε πάνω στο έργο του Βασίλη Κατσικονούρη «Οι γυναίκες των Καλαβρύτων» για να το παρουσιάσουμε στη γιορτή του σχολείου μας.
 

Η θεατρική ομάδα

 

«Γεφυρώνοντας γλώσσες, μνήμες και ταυτότητες:
Ποτέ μην αφήνεις το σακίδιό σου πίσω!»
ή BACKPACK ID

“Bridging languages and memories to foster multiple identities:

             “Never leave your backpack behind!”(BackpackID).           erasmus

 «Με τη συγχρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης»

 

 Το 1ο Γυμνάσιο Αυλώνα από το σχολικό έτος 2017 – 2018 συμμετέχει σε μία πολυμερή σχολική σύμπραξη που χρηματοδοτείται από το ΙΚΥ με πόρους της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Erasmus+ ΚΑ2). Πρόκειται για ένα τριετές πρόγραμμα με συντονιστή το Τμήμα Φιλοσοφικών και Κοινωνικών Σπουδών της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης.
  Στο έργο αυτό το σχολείο μας έχει την τύχη να συνεργάζεται με επτά εταίρους από τέσσερις χώρες, που δραστηριοποιούνται σε διαφορετικούς τομείς. Συγκεκριμένα συνεργάζεται με τρία πανεπιστήμια (Πανεπιστήμιο Κρήτης, Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Πανεπιστήμιο της Χαϊδελβέργης), μία δημοτική δομή Υποδοχής Προσφύγων του Linköping της Σουηδίας, ένα ερευνητικό κέντρο εκπαιδευτικής τεχνολογίας, το CARDET Κύπρου, το διεθνές δίκτυο SERN (SwedenEmilia-RomanaNetworkAssociazione) και τη ΜΚΟ Νόστος(Εταιρεία Κοινωνικής και Πολιτιστικής Στήριξης Παλιννοστούντων Ομογενών).περισσότερα εδώ
 


ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ 2017

ΜΗΝΟΛΟΓΙΟ 2016-2017