1ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΑΥΛΩΝΑ 

ΤΑΙΝΙΕΣ, ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ, ΒΙΝΤΕΟ, ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΕΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΕΣ

 

Η ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ: Ντοκιμαντέρ της ΕΡΤ για το σχολείο μας

 

SAY GOODBYE TO THE WORLD YOU THOUGHT YOU LIVED IN:Η χορογραφία που κέρδισε το 1ο βραβείο σε μαθητικό διαγωνισμό


ΤΟ ΣΤΟΙΧΗΜΑ: Η εκπαίδευση στο Γυμνάσιο Αυλώνα τον καιρό της πανδημίας

 


Οι κατωτέρω ηλεκτρονικές δημιουργίες έγιναν από παιδιά της ομάδας Βιβλιοθήκης της Γ' Γυμνασίου που συμμετείχαν στο πρόγραμμα ERASMUS ΚΑ2 «www.a(muse(u)m)ent.eu - Youth thinking about their recent cultural heritage» (Υπεύθυνοι εκπαιδευτικοί: Α. Κέκη, Π. Ξεναρίου, Ν. Τσενέ)


Ιστοσελίδα με το υλικό (αφίσες, ιστορίες, βίντεο με οδηγίες ασφαλούς οδήγησης και πολλά άλλα...) που δημιούργησαν τα παιδιά της Α Γυμνασίου στο 
πλαίσιο δράσης στο μάθημα "Εργαστήρια Δεξιοτήτων". Υπεύθυνοι εκπαιδευτικοί: Πέπη Ξεναρίου, Κωστής Πετρογιάννης.


Οι παρακάτω ταινίες δημιουργήθηκαν από παιδιά με τη σκηνοθέτιδα Μαρία Λεωνίδα στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος
“MigratED” σε συνεργασία με τον Καρπό και την ActionAid:


και τα 4 video στο πλαίσιο του Erasmus Backpack ID:

"Ταξίδι στα μονοπάτια της χαράς", μια εκδήλωση της ομάδας βιβλιοθήκης 2015

" Απο το ελάχιστο φτάνεις πιο σύντομα οπουδήποτε", χοροθεατρική ομάδα 
ΓΕΛ και 1ου Γυμνασίου Αυλώνα, 2012:

  "ΚΑΠΟΤΕ... ΣΤΗ ΜΙΚΡΑΣΙΑ, Χοροθεατρικό δρώμενο από την εκδήλωση 
"ΚΑΠΟΤΕ... ΣΤΗ ΜΙΚΡΑΣΙΑ, οδοιπορικό στις ματωμένες μνήμες", που 
συνδιοργάνωσαν από 13 έως 15 Δεκ. 2012 στο Κρυονέρι Αττικής τα 
Γυμνάσια 1ο Αυλώνα, Καλάμου, Κρυονερίου και το Λύκειο Αυλώνα, για τα 
90 χρόνια της Μικρασιατικής Καταστροφής. 

"Ένας μονόλογος για τη Γάζα", χοροθεατρική παράσταση,2011

erasmus

                                                                                     «Με τη συγχρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης»

 

backpackID logo

Η επίσημη ιστοσελίδα του προγράμματος

Η συμμετοχή του σχολείου μας

erasmus

                                                                            «Με τη συγχρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης»

«www.a(muse(u)m)ent.eu - Youth thinking about their recent cultural heritage»

erasmus

                                                                            «Με τη συγχρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης»

Άλλα προγράμματα Erasmus+ στα οποία συμμετέχει το σχολείο μας

Το περιοδικό μας

 

         Διαχείριση-Επιμέλεια
         ιστοσελίδας:
         Νίκος Τελιγάδας ΠΕ 02
         Επιμέλεια Ύλης:
        Ομάδα Βιβλιοθήκης
         Τσενέ Νάντια
         Τελιγάδας Νίκος
       
       
         

 

Αρχική σελίδα Δραστηριότητες Απολογισμός δραστηριοτήτων Δραστηριότητες σχολικού έτους 2014-2015

Δραστηριότητες σχολικού έτους 2014-2015

Δραστηριότητες σχολικού έτους 2014 ? 2015

 

Περίπατοι - Διδακτικές επισκέψεις

 

  • Επίσκεψη όλων των τάξεων τον Οκτώβριο στο Αμφιάρειο Καλάμου,  όπου οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν τον αρχαιολογικό τόπο δουλεύοντας σε μικρές ομάδες με φύλλα εργασίας. Ακολούθησε πικ- νικ και παιχνίδι στο γήπεδο Καλάμου.

 

  • Διδακτικές επισκέψεις τον Νοέμβριο όλων των τάξεων ως εξής:

-      Το Α1 και μέρος του Α3 επισκέφτηκαν το Ίδρυμα Νιάρχου, ξεναγήθηκαν στο εργοτάξιο και δημιούργησαν φανταστικές ιστορίες στο πλαίσιο σχετικού εκπαιδευτικού προγράμματος. Το Α2 και μέρος του Α3 συμμετείχαν στο βιωματικό πολιτιστικό πρόγραμμα με θέμα «Μια μέρα στην αρχαία Αθήνα» στο εκπαιδευτικό κέντρο ?Δρω?.

-      Η Β? Γυμνασίου επισκέφτηκε την ACTIONAID, όπου παρακολούθησε εκπαιδευτικό πρόγραμμα σχετικό με τις συνθήκες ζωής σε χώρες του τρίτου κόσμου.

-      Η Γ? Γυμνασίου περιηγήθηκε και εξερεύνησε την περιοχή γύρω από την Ακρόπολη.

 

  • Διδακτικές επισκέψεις όλων των τάξεων τον Δεκέμβριο ως εξής:

-      Η Α? Γυμνασίου επισκέφτηκε το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, όπου οι μαθητές σε μικρές ομάδες δούλεψαν με φύλλα εργασίας που είχαν ετοιμάσει οι εκπαιδευτικοί.

-      Η Β? Γυμνασίου επισκέφτηκε το Βυζαντινό Μουσείο, όπου οι μαθητές σε μικρές ομάδες δούλεψαν πάνω σε εκπαιδευτικό πρόγραμμα του μουσείου.

-      Η Γ? Γυμνασίου επισκέφτηκε τα κρατητήρια της Κομαντατούρ.  Ακολούθησε περιήγηση στο κέντρο της Αθήνας.

 

  • Επίσκεψη όλων των τάξεων τον Φεβρουάριο στην Τεχνόπολη. Οι μαθητές του Γ2 και Β2 επισκέφτηκαν τον ραδιοφωνικό σταθμό 9.84 που στεγάζεται στον χώρο της Τεχνόπολης, ξεναγήθηκαν και ενημερώθηκαν για τη λειτουργία του ραδιοφωνικού σταθμού από γνωστή δημοσιογράφο. Οι μαθητές των υπόλοιπων τμημάτων ξεναγήθηκαν στον χώρο της Τεχνόπολης και παρακολούθησαν τα εκπαιδευτικά προγράμματα: «Παράγουμε μαζι-κά»  και «Το εργοστάσιο κι εμείς».

 

  • Τον Μάρτιο:

-      Όλα τα τμήματα παρακολούθησαν στο θέατρο Ακαδήμεια την παράσταση «Ρωμαίος και Ιουλιέτα». Επισκέφτηκαν επίσης τον αρχαιολογικό χώρο Ακαδημία Πλάτωνος, όπου παρακολούθησαν βιωματικό πρόγραμμα γνωριμίας με τον χώρο.

-      Η Α? Γυμνασίου επισκέφτηκε στην Παιδική HELMEPA όπου οι μαθητές παρακολούθησαν εκπαιδευτικό  σχετικό με την προστασία των θαλασσών.

 

  • Επίσκεψη της Β? και Γ? Γυμνασίου τον Απρίλιο στην ιερά Μονή της Χρυσοπηγής, όπου οι μαθητές ενημερώθηκαν για το ιεραποστολική έργο της Μονής. Ακολούθησε πικ-νικ και παιχνίδι βόλεϊ και ποδοσφαίρου στους χώρους της μονής.

 

  • Περιήγηση τον Μάιο στο πάρκο Πικιώνη στην περιοχή Ακρόπολης ? Φιλοπάππου και συμμετοχή σε εικαστικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα στο Ίδρυμα Θεοχαράκη των μαθητών που συμμετείχαν στα πολιτιστικά και περιβαλλοντικά προγράμματα που υλοποιήθηκαν στο σχολείο.

 Εκδρομές

  • Τριήμερη εκδρομή της Γ? Γυμνασίου στη Λίμνη Πλαστήρα, Καλαμπάκα, Μετέωρα, Ελάτη, Περτούλι, Τρίκαλα.
  • Μονήμερη εκδρομή των ομάδων Βιβλιοθήκης και Εφημερίδας ? Ιστοσελίδας στο Σούνιο και το Λαύριο

 Λοιπές εξορμήσεις

  • Παρακολούθηση της βραδινής παράστασης Βιολιστής στη Στέγη από μεγάλη ομάδα μαθητών, εκπαιδευτικών και γονέων σε συνεργασία με το ΓΕΛ Αυλώνα και τους Συλλόγους Γονέων και Κηδεμόνων Γυμνασίου και ΓΕΛ (100 μαθητές και γονείς)

 Διαγωνισμοί ? Αγώνες- Φεστιβάλ

  • Συμμετοχή μαθητών στον διαγωνισμό της Μαθηματικής Εταιρείας «Θαλής».
  • Συμμετοχή μαθητών του Γυμνασίου και ΓΕΛ Αυλώνα σε διαγωνισμού σύνθεσης τραγουδιού που διοργάνωσε η Αρχιεπισκοπή. Οι μαθητές κέρδισαν το 1ο βραβείο.
  • Συμμετοχή στο Δίκτυο / Πρόγραμμα της ΔΙΔΕ Ανατολικής Αττικής: «Λογοτεχνικό Εργαστήρι: Οι μαθητές γράφουν».
  • Ενδοσχολικό πρωτάθλημα ποδοσφαίρου αγοριών και βόλεϊ κοριτσιών.

 

  • Εθελοντισμός ? Ανθρωπιστική δράση
  • Συμμετοχή στον 32ο Μαραθώνιο (οργανωτικός τομέας). Οργανώθηκε η συμμετοχή 140 εθελοντών από το Γυμνάσιο και το ΓΕΛ (μαθητών, εκπαιδευτικών, γονέων) που βοήθησαν την ημέρα του Μαραθωνίου στη αφετηρία.
  • Συγκέντρωση ρουχισμού που συγκεντρώθηκε στον Μαραθώνιο, διαλογή, καθαρισμός, ταξινόμηση και προσφορά τους στο Γυμνάσιο και Λύκειο του Καταστήματος Κράτησης Νέων Αυλώνα και στην Κιβωτό του Κόσμου.
  • Βράβευση του σχολείου καθώς και του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων από τον ΣΕΓΑΣ για την εθελοντική του προσφορά στη διοργάνωση του Μαραθωνίου καθώς και για το κοινωνικό έργο. Στη βράβευση, που έγινε σε απογευματινή εκδήλωση στο Πολεμικό Μουσείο, παραβρέθηκαν μαθητές, εκπαιδευτικοί και γονείς.
  • Συμμετοχή μαθητών του σχολείου σε Χορωδία που τραγούδησε και στη συνέχεια ηχογράφησε τον ύμνο της οργάνωσης «Φλόγα», σε συνεργασία με τη Μουσική Σχολή Ηχόχρωμα.
  • Συμμετοχή σε πάρτι που οργάνωσε το ΓΕΛ Αυλώνα για τη συγκέντρωση χρημάτων για την «Κιβωτό του Κόσμου» και τη «Φλόγα». Συγκέντρωση προϊόντων στο σχολείο για προσφορά στη Φλόγα και την Κιβωτό. Συμμετοχή μελών του 15μελούς στην επίσκεψη που πραγματοποίησε το ΓΕΛ Αυλώνα στην Κιβωτό του Κόσμου.
  • Αναδοχή παιδιού από όλα τα τμήματα του σχολείου (ActionAid).
  • Δημιουργία Τράπεζας Αίματος και διενέργεια αιμοδοσίας στον χώρο του σχολείου σε συνεργασία με το νοσοκομείο ΝΙΜΙΤΣ και τον Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων.

 

  • Ενημερωτικές ομιλίες
  • Παρακολούθηση τηλεδιάσκεψης με την Υπηρεσία Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος της Ελληνικής Αστυνομίας με θέμα την ασφαλή χρήση του διαδικτύου.
  • Παρουσίαση σχετικά με την υγιεινή διατροφή από την Αγλ. Κακουροπούλου (ΠΕ04.04) με αφετηρία την Παγκόσμια Ημέρα κατά της Παχυσαρκίας.
  • Ενημέρωση στις μαθήτριες της Β? Λυκείου για θέματα υγιεινής από τις Μαίες του Κέντρου Υγείας Καπανδριτίου.

 Γιορτές ? Εκδηλώσεις

  • Εορτασμός της Πανελλήνιας Ημέρας Σχολικού Αθλητισμού. Στην πρώτη ενότητα της εκδήλωσης με άξονα «Αθλητισμός, Κίνηση και Χορός για όλους», οι μαθητές παρακολούθησαν βίντεο με χορευτικές παραστάσεις καθώς και αθλήματα στις οποίες συμμετείχαν άτομα με κινητικές αναπηρίες, έπαιξαν καθιστό βόλεϊ και βόλεϊ με ένα χέρι. Στη δεύτερη ενότητα με άξονα «Αθλητισμός και Πολυπολιτισμικότητα», οι μαθητές έπαιζαν baseball που τους δίδαξαν συμμαθητές τους από χώρες στις οποίες παίζεται αυτό το άθλημα. Τέλος κάθε τμήμα δημιούργησε τη δική του αντιρατσιστική αφίσα και με τις τσάντες όλων των μαθητών του σχολείου σχηματίστηκε ένα σύνθημα στην αυλή του σχολείου.
  • Συμμετοχή στις γιορτές της 28ης Οκτωβρίου και του Πολυτεχνείου, που οργανώθηκαν από το ΓΕΛ Αυλώνα.
  • Γιορτή 25ης Μαρτίου.
  • Χριστουγεννιάτικη γιορτή. Προηγήθηκε εκκλησιασμός και ακολούθησε εκδήλωση στην οποία παρουσιάστηκαν: θεατρικό έργο από μαθητές του Γυμνασίου και του ΓΕΛ, τραγούδια από τους Λακωνιστές του Γυμνασίου, βίντεο με αφετηρία την επίσκεψη των μαθητών του ΓΕΛ στην Κιβωτό του Κόσμου και την Φλόγα και βίντεο με θέμα το μήνυμα των Χριστουγέννων. Συμμετείχε επίσης η Φιλαρμονική Αυλώνα με κάλαντα από διάφορες περιοχές. Τέλος, οργανώθηκε μπουφές από τα 5μελή των τμημάτων και το 15μελές του Γυμνασίου.
  • Αφιέρωμα στους Τρεις Ιεράρχες που περιλάμβανε στοιχεία για τη ζωή τους καθώς και σύντομη παρουσίαση, χορούς και κεράσματα από την Καππαδοκία. Ακολούθησε Κοπή Πίτας σε συνεργασία με τον Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων και γενική συνέλευση όλου του σχολείου με θέμα τον απολογισμό της δράσης των τμημάτων για το α? τετράμηνο και τον προγραμματισμό για το προσεχές διάστημα. Η εκδήλωση οργανώθηκε από το 15μελές και τον Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων.
  • Αποκριάτικη γιορτή. Έγινε πάρτι που, μεταξύ των άλλων, περιλάμβανε παρουσίαση χορογραφιών από τα τμήματα και διαγωνισμό αποκριάτικης στολής. Η εκδήλωση οργανώθηκε από τη Β? Γυμνασίου.
  • «Ταξίδι στα μονοπάτια της χαράς»: βραδιά λογοτεχνίας, χορού και τραγουδιού. Η εκδήλωση οργανώθηκε από την ομάδα Βιβλιοθήκης και την ομάδα Σύγχρονου Χορού στο πλαίσιο σχετικών πολιτιστικών προγραμμάτων. Συμμετείχαν επίσης όλα τα τμήματα του Γυμνασίου, που με τους υπεύθυνους καθηγητές τους είχαν αναλάβει το καθένα από μία δράση, το δεκαπενταμελές, που ανέλαβε τον μπουφέ και  η περιβαλλοντική ομάδα με σχετική εικαστική παρέμβαση στην αυλή. Η εκδήλωση παρουσιάστηκε το πρωί για τους μαθητές του σχολείου και το απόγευμα για τους ενήλικες.
  • Διήμερες εκδηλώσεις για τη λήξη του διδακτικού έτους: Έγιναν οι τελικοί ποδοσφαίρου και βόλεϊ Γυμνασίου στο πλαίσιο ενδοσχολικού πρωταθλήματος. Στη συνέχεια οι μαθητές παρακολούθησαν εργασίες των μαθητών του Λυκείου σχετικές με τις ποικίλες μορφές βίας, θεατρικό έργο των μαθητών,  χορογραφίες και τραγούδια από την ορχήστρα και χορωδία «Λακωνιστές», καθώς και αποχαιρετιστήριο αφιέρωμα στον καθηγητή του ΓΕλ Αυλώνα Γ. Χατζή που συνταξιοδοτήθηκε. Έγινε επίσης απονομή των Βεβαιώσεων του ΣΕΓΑΣ για τη συμμετοχή μαθητών, εκπαιδευτικών και γονέων ως εθελοντών στον Αυθεντικό Μαραθώνιο. Τη δεύτερη ημέρα πραγματοποιήθηκε η γενική συνέλευση των μαθητών του σχολείου, στην οποία παρουσιάστηκε ο απολογισμός της δραστηριότητας των τμημάτων, του 15μελούς καθώς και των ομάδων που δραστηριοποιήθηκαν στο πλαίσιο προαιρετικών προγραμμάτων. Έγινε επίσης τελετή αποφοίτησης της Γ Γυμνασίου που οργανώθηκε από την Β? Γυμνασίου. Τέλος στο πλαίσιο του μαθήματος Βιωματικές Δράσεις ? Πολιτισμός, έγινε προβολή της ταινίας «Ένα αστέρι στη γη» και παρουσίαση της ταινίας από τους μαθητές του Β1. 

 Ενδοσχολική επιμόρφωση

  • Οι καθηγητές του σχολείου παρακολούθησαν στον χώρο του σχολείου επιμορφωτικό σεμινάριο από τον Σύμβουλο Παιδαγωγικής Καθοδήγησης κ. Άγγελο Βαλλιανάτο, στο πλαίσιο του οποίου είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν νέες διδακτικές τεχνικές.

 Περιβαλλοντικά και πολιτιστικά προγράμματα / ομάδες

 

  • «Στην αυλή μας ? σαν στο σπίτι μας»: περιβαλλοντικό πρόγραμμα στο πλαίσιο του οποίου έγιναν παρεμβάσεις στην αυλή του σχολείου. Υπεύθυνοι της ομάδας: Κ. Πετρογιάννης (ΠΕ11), Δ. Λέκκας (ΠΕ17)
  • «Ουράνιο τόξο»: πρόγραμμα λογοτεχνίας, σύγχρονου χορού και μουσικής που υλοποιήθηκε σε συνεργασία με το ΓΕΛ Αυλώνα. Στο πλαίσιο του προγράμματος διαμορφώθηκε παράσταση με τίτλο «Ταξίδι στα μονοπάτια της χαράς» που παρουσιάστηκε σε πρωινή και απογευματινή εκδήλωση. Υπεύθυνοι καθηγητές: Α. Κέκη (ΠΕ05), Ξ. Ψαρρού (ΠΕ11), Α. Πανουσοπούλου (ΠΕ03), Ν. Τσενέ (ΠΕ02)
  • «Οργάνωση και λειτουργία της σχολικής βιβλιοθήκης» με υπεύθυνη καθηγήτρια: Α. Κέκη (ΠΕ05)
  • «Δημοσιογραφούμε»: πρόγραμμα σχολικής εφημερίδας και ιστοσελίδας. Υπεύθυνοι του προγράμματος: Ν. Τελιγάδας (ΠΕ02), Κ. Τσενέ (ΠΕ02)
  • Χορωδία και ορχήστρα με υπεύθυνο τον Δ. Βασιλάκο (ΠΕ16) που παρουσιάστηκαν στις γιορτές της 25ης Μαρτίου / Χορωδία και ορχήστρα με υπεύθυνη την Α. Πανουσοπούλου (ΠΕ03) που παρουσιάστηκαν στη γιορτή των Χριστουγέννων, στην εκδήλωση «Ταξίδι στα μονοπάτια της χαράς» και τη γιορτή λήξης της σχολικής χρονιάς.

 

  • Τα προγράμματα παρουσιάστηκαν σε σχετική ημερίδα που οργάνωσε η Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ανατολικής Αττικής στον Γέρακα από τις κ. Τσενέ Κ. και Κέκη Α.