1ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΑΥΛΩΝΑ 

ΤΑΙΝΙΕΣ, ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ, ΒΙΝΤΕΟ, ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΕΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΕΣ

 

Η ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ: Ντοκιμαντέρ της ΕΡΤ για το σχολείο μας

 

SAY GOODBYE TO THE WORLD YOU THOUGHT YOU LIVED IN:Η χορογραφία που κέρδισε το 1ο βραβείο σε μαθητικό διαγωνισμό


ΤΟ ΣΤΟΙΧΗΜΑ: Η εκπαίδευση στο Γυμνάσιο Αυλώνα τον καιρό της πανδημίας

 


Οι κατωτέρω ηλεκτρονικές δημιουργίες έγιναν από παιδιά της ομάδας Βιβλιοθήκης της Γ' Γυμνασίου που συμμετείχαν στο πρόγραμμα ERASMUS ΚΑ2 «www.a(muse(u)m)ent.eu - Youth thinking about their recent cultural heritage» (Υπεύθυνοι εκπαιδευτικοί: Α. Κέκη, Π. Ξεναρίου, Ν. Τσενέ)


Ιστοσελίδα με το υλικό (αφίσες, ιστορίες, βίντεο με οδηγίες ασφαλούς οδήγησης και πολλά άλλα...) που δημιούργησαν τα παιδιά της Α Γυμνασίου στο 
πλαίσιο δράσης στο μάθημα "Εργαστήρια Δεξιοτήτων". Υπεύθυνοι εκπαιδευτικοί: Πέπη Ξεναρίου, Κωστής Πετρογιάννης.


Οι παρακάτω ταινίες δημιουργήθηκαν από παιδιά με τη σκηνοθέτιδα Μαρία Λεωνίδα στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος
“MigratED” σε συνεργασία με τον Καρπό και την ActionAid:


και τα 4 video στο πλαίσιο του Erasmus Backpack ID:

"Ταξίδι στα μονοπάτια της χαράς", μια εκδήλωση της ομάδας βιβλιοθήκης 2015

" Απο το ελάχιστο φτάνεις πιο σύντομα οπουδήποτε", χοροθεατρική ομάδα 
ΓΕΛ και 1ου Γυμνασίου Αυλώνα, 2012:

  "ΚΑΠΟΤΕ... ΣΤΗ ΜΙΚΡΑΣΙΑ, Χοροθεατρικό δρώμενο από την εκδήλωση 
"ΚΑΠΟΤΕ... ΣΤΗ ΜΙΚΡΑΣΙΑ, οδοιπορικό στις ματωμένες μνήμες", που 
συνδιοργάνωσαν από 13 έως 15 Δεκ. 2012 στο Κρυονέρι Αττικής τα 
Γυμνάσια 1ο Αυλώνα, Καλάμου, Κρυονερίου και το Λύκειο Αυλώνα, για τα 
90 χρόνια της Μικρασιατικής Καταστροφής. 

"Ένας μονόλογος για τη Γάζα", χοροθεατρική παράσταση,2011

erasmus

                                                                                     «Με τη συγχρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης»

 

backpackID logo

Η επίσημη ιστοσελίδα του προγράμματος

Η συμμετοχή του σχολείου μας

erasmus

                                                                            «Με τη συγχρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης»

«www.a(muse(u)m)ent.eu - Youth thinking about their recent cultural heritage»

erasmus

                                                                            «Με τη συγχρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης»

Άλλα προγράμματα Erasmus+ στα οποία συμμετέχει το σχολείο μας

Το περιοδικό μας

 

         Διαχείριση-Επιμέλεια
         ιστοσελίδας:
         Νίκος Τελιγάδας ΠΕ 02
         Επιμέλεια Ύλης:
        Ομάδα Βιβλιοθήκης
         Τσενέ Νάντια
         Τελιγάδας Νίκος
       
       
         

 


 
 
 
 
ΜΗΝΟΛΟΓΙΟ ΣΧΟΛΙΚΟΥ ΕΤΟΥΣ
2012-2013
 
ΙΟΥΝΙΟΣ 2013

 

Και οι καθηγητές ? μαθητές


vasileiou
 Οι καθηγητές του σχολείου μας παρακολούθησαν βιωματικό σεμινάριο με τίτλο «Επίλυση συγκρούσεων και δημιουργία κοινότητας». Το σεμινάριο έγινε στον χώρο του σχολείου στις 21 Ιουνίου 2013 από την κ. Αλεξάνδρα Βασιλείου, ψυχολόγο, εκπαιδεύτρια ενηλίκων στο πλαίσιο επιμορφωτικής δράσης του προγράμματος «Εκπαίδευση Παλιννοστούντων και Αλλοδαπών Μαθητών», που υλοποιείται από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο και στην οποία συμμετέχει τα τελευταία χρόνια το σχολείο μας. Και οι καθηγητές ? μαθητές





Καράβι που έφυγε και αυτή η χρονιά ...

image1  Η εποχή που όλοι περιμένουν έφθασε! Ήρθε το καλοκαίρι και  όλα τα παιδιά του σχολείου μας αφήνουν για λίγο τα θρανία για να ξεκουραστούν... και να επιστρέψουν πάλι τον Σεπτέμβρη. Πριν από τις καλοκαιρινές διακοπές προηγήθηκε μια άλλη διαδικασία, η πιο δύσκολη και η πιο κοπιαστική για τους μαθητές της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης που ονομάζεται: «Προαγωγικές (ή Απολυτήριες) Εξετάσεις Μαΐου ? Ιουνίου 2012-2013». Μεγάλος ο τίτλος και το φορτίο βαρύ! Μαθηματικά, Φυσική, Χημεία, Νεοελληνική Γλώσσα και Κείμενα, Αρχαία Ελληνική kalokalokairiΓλώσσα και Αρχαία  από Μετάφραση, Θρησκευτικά, Ιστορία, Αγγλικά, Γαλλικά, Γερμανικά, Γεωγραφία, Βιολογία, ΚΠΑ, Πληροφορική  ήταν τα μαθήματα στα οποία εξετάστηκαν οι μαθητές του σχολείου μας. Πολλά συναισθήματα κατέκλυζαν τους εξεταζόμενους, αλλά δύο ήταν τα κυρίαρχα: άγχος και ανακούφιση. Άγχος πριν μπουν στο αμφιθέατρο για να γράψουν και ανακούφιση μετά  την έξοδό τους από αυτό. Γενικώς φέτος οι εξετάσεις  κύλησαν ομαλά, χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα και με απόλυτη πειθαρχία στους κανόνες. Τα παιδιά της Α? Γυμνασίου προσαρμόστηκαν εύκολα  και  τα παιδιά της Γ? Γυμνασίου  αποχαιρέτησαν το σχολείο μας και του χρόνου θα είναι πολύ μακριά μας... στις διπλανές μας τάξεις! Αρκετά όμως μιλήσαμε για μαθήματα, εξετάσεις, άγχος ... τώρα είναι ώρα για ξεκούραση! Ραντεβού σε  83 μέρες στο σχολείο μας ... και προσοχή μη λείψει κανείς. Καλό Καλοκαίρι!

Σπυριδούλα Σαγροπούλου

 

Μονοήμερη στο Σούνιο-Λαύριο με την ομάδα της Βιβλιοθήκης!

 Την Τετάρτη 26/6/2013 η ομάδα Βιβλιοθήκης, έχοντας επιτύχει τους στόχους της και για την σχολική χρονιά 2012-2013, είπε να... ξεσκάσει λίγο και να πάει για κανένα μπανάκι, εδώ δίπλα, στο Σούνιο και στο Λαύριο.Έτσι, λοιπόν, ξεκινήσαμε το πρωί της Τετάρτης με προορισμό μας την παραλία Πούντα Ζέζα. Στο δρόμο μας, συναντήσαμε κάτι ευγενικούς αστυνομικούς· μας σταμάτησαν να μας ελέγξουν και... συζητήσαμε για λιγο. Ύστερα, συνεχίσαμε το δρόμο μας και φτάσαμε στην παραλία. Εκεί κάναμε το μπάνιο μας, πλατσουρίσαμε, ηλιοκαήκαμε και διασκεδάσαμε για περίπου πέντε ώρες. Μετά, πήγαμε στο συγκρότημα ?Αλκυονίες?, όπου μας φιλοξένησε η κυρία Κέκη στο εξοχικό της και παραγγείλαμε σουβλάκια. Όσο περιμέναμε να φάμε, μιλάγαμε, παίζαμε ρακέτες, κάναμε μερικές βόλτες στο δρόμο του συγκροτήματος. Αν και τα σουβλάκια άργησαν καμιά δυό ωρίτσες, ήταν μια χαρά! Αφού φάγαμε, πήραμε πέντε ταξί και πήγαμε στην πόλη του Λαυρίου, καθώς ο οδηγός του λεωφορείου μας είχε αφήσει για να κάνει άλλα δρομολόγια. Στην πόλη κάναμε περίπατο και περάσαμε από το παγωτατζίδικο του Ιταλού για φρέσκο παγωτό...Απολαύσαμε ό,τι γεύση μπορούσαμε να φανταστούμε. Τέλος, έπρεπε να πάρουμε τον δρόμο του γυρισμού. Όλοι παραπονιόμασταν, αλλά δυστυχώς δεν είχαμε κανονίσει διανυκτέρευση...Ήταν μία υπέροχη εκδρομή! Χορτάσαμε ήλιο και θάλασσα, γελάσαμε, δοκιμάσαμε και ευχαριστηθήκαμε την παρέα και το ομαδι-κό πνεύμα της ομάδας και της βιβλιοθήκης.


Νεφέλη Περήφανου, Άρτεμη Τσάδαρη

 

 

Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος

 

 Στο πλαίσιο του εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος, την Τετάρτη 5 Ιουνίου το απόγευμα, ο Δήμος Ωρωπού διοργάνωσε μια ήπια περιπατητική διαδρομή στον Αυλώνα. Αφετηρία του περιπάτου η πλατεία Ζυγομαλά και τέρμα το εκκλησάκι του Αγ. Γεωργίου. Στον περίπατο συμμετείχε η περιβαλλοντική οργάνωση «Άνιμα», η οποία και απελευθέρωσε έναν αποθεραπευμένο χρυσαετό. Η Περιβαλλοντική ομάδα του 1ου Γυμνασίου Αυλώνα ήταν και αυτή εκεί, μαζί με γονείς και παιδιά κάθε ηλικίας!

01
02
03
1/3 
bwd fwd

 

Eνδοσχολική Επιμόρφωση 

 Σε ημερίδα με τίτλο «Οι εκπαιδευτικοί μιλούν για την επαγγελματική τους ανάπτυξη: ο ρόλος της επιμόρφωσης» παρουσιάστηκε το πρόγραμμα ενδοσχολικής επιμόρφωσης που πραγματοποιήθηκε κατά τη διάρκεια της χρονιάς στο σχολείο μας από το Πρόγραμμα «Εκπαίδευση Παλιννοστούντων και Αλλοδαπών Μαθητών» του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου. Η ενδοσχολική αυτή επιμόρφωση είχε διάρκεια 6 μηνών και θέμα τον «Φάκελο υλικού» του μαθητή» (?Portfolio?), μία εναλλακτική μέθοδο αξιολόγησης που δοκιμάστηκε στο σχολείο μας. Στην ημερίδα που έγινε στη Σιβιτανίδειο Σχολή  την 1η Ιουνίου 2013 παρουσιάστηκε από τη διευθύντρια του σχολείου κ. Κων/να Τσενέ η εμπειρία των εκπαιδευτικών του σχολείου από τη συμμετοχή τους σε πρόγραμμα ενδοσχολικής επιμόρφωσης.



 

Γιορτάζοντας την έκδοση της εφημερίδας μας

 

 

  Μια ζεστή μέρα του καλοκαιριού τον Ιούνιο του 2013, θα τη θυμόμαστε σαν μία από τις πιο κουραστικές μέρες. Αφού παραλάβαμε το φετινό τεύχος της εφημερίδας του σχολείου μας που είχε μόλις εκδοθεί, βγήκαμε σε όλα τα καταστήματα του Αυλώνα, ένα προς ένα, με σκοπό να τα πουλήσουμε. Μετά από αυτήν τη δύσκολη αποστολή, καταλήξαμε σε ένα σουβλατζίδικο, το «Πέρασμα», ένα πολυτελές οβελιστήριο στο κέντρο του Αυλώνα. Πλήθος παιδιών, χαμόγελα και γέλια ηχούσαν στο «Πέρασμα». Η κούραση της πρωινής εργασίας κυριαρχούσε, ωστόσο προσπαθήσαμε να την ξεχάσουμε εκπέμποντας θετική ενέργεια στους γύρω ανθρώπους. Την ίδια ώρα που ήμασταν κουρασμένοι ,συγχρόνως ήμασταν και χαρούμενοι για το επίτευγμά μας, να πουλήσουμε πολλές εφημερίδες.
  Όταν ο σερβιτόρος έστρεψε το βλέμμα του προς εμάς, αντιληφθήκαμε ότι είχε φτάσει η στιγμή της παραγγελίας μας ?Ο σερβιτόρος ερχόταν?. Η κυρία Κέκη ανέλαβε να υποδείξει στον σερβιτόρο τις προτιμήσεις για το φαγητό. Οι επιλογές μας δεν εντυπωσίασαν τον σερβιτόρο, καθώς δεν ήταν πρωτότυπες, αφού παραγγείλαμε συνηθισμένα φαγητά, όπως σουβλάκια, κεμπάπ κλπ.
 Ελπίζουμε να ξαναέχουμε στη ζωή μας τέτοιες πανέμορφες μέρες και ευχαριστούμε τους αγαπημένους μας καθηγητές που μας συνόδεψαν σε αυτό το φαγητό.

Χρήστος Πετσόπουλος, Βιβιάννα Σύρμα


ΜΑΙΟΣ 2013 

 

Η ομάδα ΜΟB Λυκείου και Γυμνασίου Αυλώνα στην πλατεία του Αυλώνα

P5190069 Στις 19 Μαίου συμμετείχαμε στην καθιερωμένη ανοιξιάτικη Γιορτή Λουλουδιών που οργανώνει κάθε χρόνο ο Σύλλογος Αυλωνιτών το «Σάλεσι». Η γιορτή φέτος συνδυάστηκε με τη Γιορτή της Μητέρας και έγινε στην πλατεία του χωριού. Το σχολείο μας συμμετείχε με την ομάδα FLASHMOB με ένα δρώμενο που λίγες μέρες πριν είχαμε παρουσιάσει στην αυλή του σχολείου στο διάλειμμα.
 Το ΜΟΒ  είναι μια μορφή αντίστασης  απέναντι στα κοινωνικά προβλήματα της εποχής μας και έχει στόχο τον προβληματισμό και την ευαισθητοποίηση του κοινού πάνω στα φλέγοντα ζητήματα που αφορούν όλους μας.
 Είναι χορός, μικρής διάρκειας που μπορεί να γίνει οπουδήποτε ξαφνικά, σε πλατείες, αεροδρόμια, παραλίες, στο δρόμο και προτείνει λύσεις διαμέσου μιας δομημένης κίνησης.
 Το θέμα του δικού μας MOB είναι η Παιδεία που κυκλοφορεί με κουρέλια μέσα σε μια εποχή με μεγάλες ταχύτητες και υπερβολική πληροφόρηση που μας οδηγούν στο να διεκπεραιώνουμε αντί να συνδεόμαστε με ό,τι διαδραματίζεται. Η λύση που προτείνουμε είναι «ο χτύπος της καρδιάς» που μας δίνει δύναμη να ζούμε, να δημιουργούμε και να αξιοποιούμε ό,τι έχουμε.
 Στην ομάδα συμμετέχουν μαθητές του Γυμνασίου και του Λυκείου. Η σκηνοθεσία είναι της κ. Ψαρρού Ξένιας, καθηγήτριας Φυσικής Αγωγής, και της μαθήτριας της Γ Λυκείου, Βώβου Αργυρώς.


 

Ενδοσχολικό πρωτάθλημα



DSC02759
DSC02767
DSC02774
DSC02778
DSC02815
DSC02827
1/6 
bwd fwd

 

   Την τελευταία βδομάδα των μαθημάτων ολοκληρώθηκε το ενδοσχολικό πρωτάθλημα που πραγματοποιήθηκε το τελευταίο διάστημα στο σχολείο μας. Τα αγόρια πήραν μέρος σε αγώνες ποδοσφαίρου, ενώ τα κορίτσια σε αγώνες βόλεϊ. Στο πρωτάθλημα βόλεϊ όλα κύλησαν ομαλά. Στον τελικό έφτασε το Γ1 και το Β1 και νικήτρια ήταν η ομάδα του Γ1.

  Στους αγώνες ποδοσφαίρου παρατηρήθηκαν? παρατράγουδα. Έτσι η ομάδα της Γ Γυμνασίου, και συγκεκριμένα το Γ2, αποκλείστηκε στον ημιτελικό, λόγω κακής συμπεριφοράς μερικών παιχτών. Στον τελικό, λοιπόν, έφτασε το Α1 και το Β2, με νικητές τους μαθητές του Β2.

  Την τελευταία ημέρα των πολιτιστικών και αθλητικών εκδηλώσεων, την Τετάρτη 15 Μαΐου, έγινε απονομή κυπέλλου στις νικήτριες ομάδες και απονομή μεταλλίων στις ομάδες που έφτασαν στον τελικό.



 

Με πολιτιστικές και αθλητικές εκδηλώσεις τελειώνει η φετινή χρονιά

 Την Τρίτη 14 Μαΐου και την Τετάρτη 15 Μαΐου συγκεντρωθήκαμε στην αίθουσα εκδηλώσεων του σχολείου μας όλοι οι μαθητές και οι καθηγητές προκειμένου να καμαρώσουμε τις παρουσιάσεις των πολιτιστικών και περιβαλλοντικών προγραμμάτων της χρονιάς.

Τρίτη 14 Μαΐου

Κάπου υπάρχει η αγάπη μου   

 Με πολύ μεγάλο ενδιαφέρον και συγκίνηση παρουσιάστηκε για δεύτερη φορά στο σχολείο μας η εκδήλωση «Κάπου υπάρχει η αγάπη μου ?» στην οποία συμμετείχαν με κάποιο τρόπο όλα τα τμήματα και οι μαθητές, καθώς και άλλοι τοπικοί φορείς. Άλλοι μαθητές ετοίμασαν βίντεο με θέμα την αγάπη, άλλοι τραγούδι και χορό, άλλοι απαγγελίες, ενώ άλλοι ασχολήθηκαν με τη διακόσμηση και τη διαμόρφωση του χώρου.Συμμετείχαν επίσης τα νηπιαγωγεία, που είχαν ετοιμάσει βίντεο με θέμα την αγάπη, αλλά και η χορωδία του ΚΑΠΗ Αυλώνα που συνεργάστηκε με μαθητές του σχολείου μας οι οποίοι έπαιζαν μουσικά όργανα.Στην εκδήλωση παρουσιάστηκαν και δύο χορογραφίες σύγχρονου χορού που προετοιμάστηκαν με τη βοήθεια της σχολής χορού "The Greeks"   Η εκδήλωση είχε ήδη παρουσιαστεί το βράδυ της 7ης Απριλίου για τους γονείς και τους φίλους του σχολείου μας και τώρα παρουσιάστηκε για τους συμμαθητές μας.

Τετάρτη 15 Μαΐου

 Η ομάδα περιβαλλοντικής εκπαίδευσης παρουσίασε τμήμα των εργασιών του προγράμματος με τίτλο "Στο κάστρο το παλιό..." όπου πήραν μέρος 30 μαθητές απ' όλα τα τμήματα του σχολείου. Εντυπωσιακή ήταν και η παρουσίαση της τοιχογραφίας με θέμα το Κάστρο του Πλαταμώνα που έφτιαξαν οι ίδιοι οι μαθητές.
 Ύστερα η ομάδα βιβλιοθήκης και εφημερίδας έκαναν τον απολογισμό της πλούσιας δράσης τους. Απολογισμό της λειτουργίας της έκανε και η θεατρική ομάδα του σχολείου μας που φέτος ασχολήθηκε με το θεατρικό έργο του Δ.Ψαθά "Φον Δημητράκης". Και δεν σταματήσαμε εδώ. Μάθαμε για τη δουλειά ιά των μαθητών που συμμετείχαν στο λογοτεχνικό εργαστήρι και στο πρόγραμμα τοπικής ιστορίας και είδαμε τα έργα των παιδιών στο πλαίσιο του μαθήματος της τεχνολογίας.
 Στο σχολείο μας έχουν όμως και τα μαθηματικά τη τιμητική τους! Βραβεύτηκε μαθητής Μάριος Λέκκας που συμμετείχε στο διαγωνισμό «Θαλής» της Μαθηματικής Εταιρείας και προκρίθηκε στην επόμενη φάση του διαγωνισμού. Βραβεύτηκαν επίσης μαθητές και μαθήτριες που στη διάρκεια της χρονιάς διακρίθηκαν σε διαγωνισμό μαθηματικών που διοργανώθηκε στο σχολείο και συγκεκριμένα οι: Μάριος Λέκκας, Ιωάννα Λέκκα και Βασιλική Σιφναίου.
 Στη συνέχεια παρακολουθήσαμε μια ανασκόπηση της χρονιάς που πέρασε μέσα από φωτογραφίες της σχολικής ζωής όλων των τμημάτων.
 Οι πιο συγκινητικές στιγμές πάντως της εκδήλωσης ήταν όταν παρακολουθήσαμε το αποχαιρετιστήριο βίντεο που ετοίμασαν οι μαθητές της Γ' Γυμνασίου και όταν αποχαιρετήσαμε τους καθηγητές που δε θα είναι την επόμενη χρονιά στο σχολείο μας, δίνοντάς τους ένα συμβολικό αναμνηστικό δώρο και ευχαριστώντας τους για όσα προσπάθησαν να μας δώσουν.  Αυτοί, με τη σειρά τους, συγκινημένοι μας ευχαρίστησαν, μας συμβούλευσαν και μας ευχήθηκαν.  

 

01
02
03
04
05
06
07
08
09
1/9 
bwd fwd

 

 

 
AΠΡΙΛΙΟΣ 2013

Πεζοπορία στην Πάρνηθα

 01parnithaΜεγάλη Τρίτη πρωί, και μια ομάδα μαθητών της Δευτέρας Γυμνασίου  στο πλαίσιο του προγράμματος τοπικής02parnitha ιστορίας Αναζητώντας μνημεία του παρελθόντος στις παρυφές της Πάρνηθας, με υπεύθυνη την κ. Α. Κέκη, ασχολήθηκε με τις αρχαιότητες που βρίσκονται στον Εθνικό Δρυμό της Πάρνηθας κοντά στον Αυλώνα. Με τη συνεργασία του πατέρα της συμμαθήτριάς μας Χ. Βλαχάκη και την πρόθυμη συμμετοχή μαθητών και γονέων οργανώσαμε την Μ. Τρίτη μια εκδρομή για να ανακαλύψουμε τον Πύργο του Λοιμικού που βρίσκεται γεωγραφικά πίσω από την Μικρή και την Μεγάλη Αρμενιά που βλέπουμε από την αυλή του σχολείου μας. Φωτογραφίσαμε τα τοπία, τους συμμετέχοντες και τραβήξαμε βίντεο τη διαδρομή και την ανακάλυψη του Πύργου.

 

 
Μονοήμερη εκδρομή στην Επίδαυρο και το Ναύπλιο


 

01
02
03
046
061
068
1/6 
bwd fwd
  


  

 Παρασκευή 26 Απριλίου. Η Πρώτη και Δευτέρα Τάξη του 1ου Γυμνασίου Αυλώνα πραγματοποιούν την τελευταία, μονοήμερη εκδρομή του σχολικού έτους 2012-2013. Το πρόγραμμά μας ήταν να επισκεφτούμε πρώτα το αρχαίο θέατρο της Επιδαύρου και ύστερα το Ναύπλιο. Έτσι και έγινε. Όμως, πηγαίνοντας για την Επίδαυρο αναγκαστήκαμε να κάνουμε μια στάση στα Μέγαρα λόγω ?.τροχαίας!  Αυτή η στάση μάς  «έφαγε» πολύτιμο χρόνο από την εκδρομή μας. Παρόλα αυτά θαυμάσαμε το αρχαίο θέατρο και διαπιστώσαμε με τα ίδια μας τα αυτιά ότι έχει πολύ καλή ακουστική, την καλύτερη, όπως μάθαμε, παγκοσμίως! Φεύγοντας από την Επίδαυρο, επισκεφτήκαμε το Παλαμήδι, το κάστρο του Ναυπλίου. Εκεί δεν ανεβήκαμε τα 999 σκαλοπάτια, αλλά πήγαμε ξεκούραστα  με το πούλμαν. Είδαμε τη φυλακή του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη, αλλά απολαύσαμε και την εκπληκτική θέα. Η εκδρομή μας συνεχίστηκε στην πόλη του Ναυπλίου και συγκεκριμένα στην Παλιά Πόλη. Εκεί είχαμε την ευκαιρία να κάνουμε βόλτες στα δρομάκια της πόλης, να  αγοράσουμε αναμνηστικά με σκοπό να θυμόμαστε αυτήν την εκδρομή και να περάσουμε ξέγνοιαστες στιγμές με τους  συμμαθητές μας. Από εκεί πήγαμε στα πούλμαν και ξεκίνησε ο δρόμος για την επιστροφή. Αλήθεια ήταν μια από τις καλύτερες εκδρομές αυτού του σχολικού έτους... 

Ευτυχία Γεραγώτη

 Επίσκεψη στο Μουσείο Ζυγομαλά

 dsc 1445Στο πλαίσιο του μαθήματος Ιστορίας οι μαθητές του Γ2 επισκεφτήκαμε το Μουσείο Ζυγομαλά. Μαζί μας και μαθητές του Β2 που ετοιμάζουν μία εργασία για το μουσείο του Αυλώνα.
 Η επίσκεψή μας στο μουσείο Ζυγομαλά μας βοήθησε να γνωρίσουμε καλύτερα την ιστορία και τις παραδόσεις του Αυλώνα και της γύρω περιοχής. Ταξιδέψαμε πίσω στο χρόνο, στην εποχή των βαλκανικών πολέμων και είδαμε πώς ήταν τα σπίτια και οι ενδυμασίες της εποχής εκείνης. Στο Μουσείο  είδαμε έργα υφαντουργίας, όπως καλύμματα, ρούχα, ακόμα και στολισμένα μικρά σαλονάκια. Η λεπτομέρεια, η περιποίηση και  ο στολισμός των κεντημάτων ήταν αξιοθαύμαστα. Είδαμε επίσης το σπίτι της οικογένειας Ζυγομαλά. Ένα πράγμα που μου έκανε εντύπωση ήταν ότι έχει μείνει σχεδόν ανέγγιχτο. Ήταν μία πολλή ωραία επίσκεψη και θα την πρότεινα και σε άλλους.
Αθανάσιος Αποστολόπουλος
                                                                         
                                               

Η επίσκεψη του Ηγούμενου Νεκτάριου στο 1ο Γυμνάσιο Αυλώνa

 


nektariosΤην Παρασκευή 19 Απριλίου 2013 επισκέφτηκε το σχολείο μας ο αρχιμανδρίτης Νεκτάριος, Ηγούμενος της Μονής Μεταμορφώσεως του Σωτήρος Σαγματά στη Θήβα.

Ο πατέρας μάς μίλησε για τη βοήθεια που παρέχει σε διάφορα ιδρύματα του εξωτερικού που φιλοξενούν παιδιά, ως επί το πλείστον κακοποιημένα. Με τις διαφάνειες και τον λόγο του μας περιέγραψε τις συνθήκες κάτω από τις οποίες ζουν οι συνομήλικοί μας στα ιδρύματα αυτά, καθώς και τις πρωτοβουλίες που παίρνει για να βοηθήσει. Μέσα από αυτήν την παρουσίαση καταλάβαμε ότι πρέπει να είμαστε ευγνώμονες που έχουμε φαγητό να φάμε, ρούχα να ντυθούμε, παπούτσια να διαλέξουμε, μια οικογένεια και ένα ζεστό σπιτικό να μείνουμε. Αυτό είναι που με συγκίνησε περισσότερο και μου έδωσε ένα μάθημα ζωής.

 Ήταν μια επίσκεψη πολύ διαφορετική από όσες είχαμε μέχρι σήμερα και μας έκανε να συλλογιστούμε βαθιά την πραγματικότητα και να μην είμαστε αποκομμένοι και βυθισμένοι στη δική μας καθημερινότητα, πιστεύοντας ότι όλοι ζουν σαν εμάς ή καλύτερα. Έχουμε και εμείς ευθύνη ώστε όχι μόνο να είμαστε γνώστες των όσων συμβαίνουν γύρω μας, αλλά να βοηθάμε όσο είναι δυνατόν και να αγαπάμε τους γύρω μας.

Χριστίνα Βλαχάκη 

 
Εθελοντική αιμοδοσία
Εθελοντές -Αθλητές της Καρδιάς
aimodosia3
  aimodosia2Τα σχολεία του Δήμου Ωρωπού οργάνωσαν εθελοντική αιμοδοσία και δημιούργησαν τράπεζα αίματος.
  Την Τετάρτη 17 Απριλίου το 1ο Γυμνάσιο και το ΓΕΛ Αυλώνα άνοιξαν τις πόρτες τους με αγάπη. Η διαδικασία ήταν απλή και ασφαλής. Η αιμοληψία έγινε στον χώρο του σχολείου μας από κινητή μονάδα αιμοδοσίας του Νοσοκομείου ΝΙΜΙΤΣ.
  Η πρωτοβουλία αυτή, που φιλοδοξούμε να έχει συνέχεια, αποσκοπούσε στο να aimodosia1
συμβάλει στην αύξηση των αποθεμάτων αίματος που στη χώρα μας είναι περιορισμένα, αλλά και να δώσει στα παιδιά του σχολείου ένα μάθημα ζωής και πολιτισμού, μέσα από μια πράξη αγάπης που σώζει ζωές.
 Η δράση, που ήταν πρωτοβουλία του Γυμνασίου Καλάμου, οργανώθηκε για το σχολείο μας από τους Διευθυντές και τους Συλλόγους Γονέων & Κηδεμόνων του 1ου Γυμνασίου και του ΓΕΛ Αυλώνα, καθώς και από το 15μελές του σχολείου μας.

 

 

Σχολικός Επαγγελματικός Προσανατολισμός

  

  Στις  9 Απριλίου 2013 πραγματοποιήθηκε ομιλία στα πλαίσια του μαθήματος του ΣΕΠ (Σχολικός Επαγγελματικός Προσανατολισμός) από τον υπεύθυνο ΚΕΣΥΠ Αχαρνών  κ Ρηγόπουλο Θεόδωρο. Την ομιλία παρακολούθησαν  οι μαθητές   της Γ  Γυμνασίου. Το θέμα της ομιλίας ήταν «Διέξοδοι  μετά το Γυμνάσιο».

 

 

 

 

 
ΜΑΡΤΙΟΣ 2013
 

Γιορτή της 25ης Μαρτίου

 Την Παρασκευή 22 Μαρτίου στο σχολείο έλαβε χώρα η καθιερωμένη γιορτή της 25ης Μαρτίου. Η χορωδία συμμετείχε ενεργά και μάγεψε τους μαθητές και τους καθηγητές με τραγούδια της επανάστασης αλλά και ψαλμωδίες. Η Δήμητρα Δήμα και ο Αθανάσιος-Ιάκωβος Αποστολόπουλος μας συγκίνησαν, για άλλη μία φορά, με τις μαγευτικές φωνές τους. Επίσης παρακολουθήσαμε ένα βίντεο με τα γεγονότα της επανάστασης. Μέσα από αυτή τη γιορτή εξοπλιστήκαμε με θάρρος για το μέλλον και μια κρυφή ελπίδα ότι στη σημερινή εποχή θα καταφέρουμε να υψώσουμε το ανάστημά μας όπως έκαναν οι πρόγονοί μας .Στο πλαίσιο αυτής της γιορτής μας δόθηκε η ευκαιρία να δώσουμε «επαίνους» στα παιδιά του σχολείου που συμμετείχαν ως εθελοντές στον Μαραθώνιο. Η γιορτή έλαβε τέλος με τον Εθνικό μας Ύμνο και με πολλά χειροκροτήματα ...

 Σπυριδούλα Σαγροπούλου

 

Αποκριάτικο πάρτι

 Την Παρασκευή 15 Μαρτίου 2013 η Δευτέρα Γυμνασίου διοργάνωσε το αποκριάτικο πάρτι του σχολείου μας. Στο τέλος της τέταρτης ώρας μαθητές και καθηγητές ξεχύθηκαν στην αίθουσα του αμφιθεάτρου για να απολαύσουν μουσική, χορό, διαγωνισμούς και παρέα. Ξεκινήσαμε με τις χορογραφίες των τάξεων ?οι οποίες ήταν εκπληκτικές ? και συνεχίσαμε με τον διαγωνισμό καραόκε. Μαθητές ανέβηκαν στη σκηνή και γέμισαν το αμφιθέατρο με τις φωνές τους ...Φυσικά υπήρχε και φαγητό που το φάγαμε με μεγάλη όρεξη, αφού είχαμε εξαντληθεί από τον χορό. Παράλληλα υπήρχαν και διακοπές του προγράμματος, για να χορέψουμε όλοι μαζί χωρίς χορογραφίες και άγχος. Και εκεί πρωταγωνίστησε ο κ. Ασπρούκος, που μας ενθουσίασε με τον χορό του. Γενικά ήταν ένα πολύ καλό πάρτι με άφθονο χορό και τραγούδι που μας έκανε να διασκεδάσουμε πολύ...

                                                                                                                                                                          Σπυριδούλα Σαγροπούλου

 
Γνωριμία με τον συγγραφέα Μάνο Κοντολέων
  
 11kontΤην Παρασκευή πρώτη μέρα του Μάρτη η ομάδα βιβλιοθήκης και εφημερίδας του σχολείου μας έδωσε ραντεβού στον σιδηροδρομικό σταθμό. Ένα ταξίδι άρχισε με προορισμό όχι το άγνωστο αλλά την πνευματική αναζήτηση μέσα από μια συνάντηση με έναν εκπρόσωπο της λογοτεχνίας, τον συγγραφέα νεανικών και εφηβικών βιβλίων, Μάνο Κοντολέων. Η συνάντησή μας έγινε στο Ίδρυμα της Αικατερίνης Λασκαρίδη στον Πειραιά.
H γλυκιά και φιλική υποδοχή του συγγραφέα μας έκανε να μη διστάσουμε να τον κατακλύσουμε με τις δικές μας ερωτήσεις.
  Ο συγγραφέας μάς μίλησε για τις σπουδές του, για τον τρόπο γραφής των βιβλίων του, τις πηγές έμπνευσής του, την αξία της λογοτεχνίας και πολλά222kont άλλα.
 Πριν φύγουμε, ο συγγραφέας μας παρότρυνε να ασχολούμαστε με την τέχνη, γιατί η τέχνη βοηθάει στην καλλιέργεια του μυαλού, όταν βέβαια είναι ποιοτική. Επιπλέον, μας συμβούλεψε να αμφισβητούμε κάτι, όταν αυτό μας το περιγράφουν είτε ως πολύ καλό είτε ως πολύ άσχημο.
  Μετά από αυτήν τη συνάντηση, επιστρέψαμε με μια πιο πλούσια αντίληψη για τον κόσμο των βιβλίων. Καταλάβαμε πως τα βιβλία σε ταξιδεύουν και στα πιο απόκρυφα σημεία της μαγείας του κόσμου ή ακόμη και της ψυχής των ανθρώπων. Με μια γλυκιά ανάμνηση στο μυαλό πήραμε το τρένο της επιστροφής και ένα άλλο τρένο που θα μας ταξιδέψει στον ιδανικό και μοναδικό κόσμο των βιβλίων.

                             Σιντορέλα Αβντουλάι, Γεωργία Αποστολοπούλου, Νεφέλη Περήφανου

 


 
      ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ 2013 
 
 
 
Η εκδρομή της περιβαλλοντικής ομάδας στη Μονεμβασιά και Μολάους 

 
 
 
01
02
04
05
07
08
09
10
11
12
13
14
15
16
17
01/15 
bwd fwd
 
 

 

 Η περιβαλλοντική ομάδα του 1ου Γυμνασίου Αυλώνα που αποτελείται από 33 μαθητές της Α', Β' και Γ' τάξης καθώς και 3 συνοδοί καθηγητές (κ.Αγάθου, κ.Καρακασίδου, κ.Κακουροπούλου) πραγματοποίησαν επίσκεψη στο ΚΠΕ Μολάων Λακωνίας στις 24, 25, 26/2/13. Η επίσκεψη έγινε στο πλαίσιο της εφαρμογής προγράμματος περιβαλλοντικής εκπαίδευσης με τίτλο ?Στο κάστρο το παλιό...?.  Το σχολείο μας αποτελεί μέλος του πανελλήνιου Δικτύου σχολείων που ασχολούνται με τα κάστρα της Ελλάδας.
Ξεκινήσαμε την Κυριακή 24/2 στις 7:30 το πρωί και με ενδιάμεσες στάσεις, φτάσαμε στην Σπάρτη όπου επισκεφθήκαμε το πολύ αξιόλογο μουσείο ?Ελιάς και Ελαιόλαδου?. Εκεί είχαμε τη δυνατότητα να ξεναγηθούμε στις εγκαταστάσεις του μουσείου και να γνωρίσουμε την ιστορική διαδρομή του δέντρου της ελιάς από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα, τη διατροφική αξία του ελαιολάδου, τις διαφορές χρήσεώς του, τις τεχνικές επεξεργασίας αλλά και την πολιτιστική του σημασία.
 Στη συνέχεια φτάσαμε στη Ν. Μονεμβασιά (Γέφυρα), εγατασταθήκαμε στο ξενοδοχείο μας με θέα στο βράχο της Μονεμβασιάς και κάναμε πικνικ στην παραλία με διάφορα μεζεδάκια που είχαμε φέρει μαζί. Ο καιρός ήταν ανοιξιάτικος κι έτσι ήταν πολύ απολαυστική εμπειρία για μας να μοιραστούμε το γεύμα μας πλάι στην θάλασσα κι αντικρύζοντας το Μυρτώο πέλαγος και τον αγέρωχο βράχο της Μονεμβασιάς.(διαβάστε ολόκληρο το άρθρο)

Από την Περιβαλλοντική ομάδα 

 
 
 

Όρνιθες του Αριστοφάνη στο Ίδρυμα Λασκαρίδη

 Στις 12 Φεβρουαρίου 2013 οι μαθητές της Α Γυμνασίου επισκεφτήκαμε το Ίδρυμα Λασκαρίδη στον Πειραιά, όπου μας προσφέρθηκε ένα πρόγραμμα γεμάτο γνώσεις. Στην αρχή ξεναγηθήκαμε στη βιβλιοθήκη του ιδρύματος. Μας είπαν δυο λόγια για το πώς να οργανώνουμε μία βιβλιοθήκη και πώς να δανειζόμαστε ένα βιβλίο.
  Στη συνέχεια πήγαμε σε μία άλλη αίθουσα για να παρακολουθήσουμε ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα για την κωμωδία Όρνιθες του Αριστοφάνη. Πρώτα είδαμε ένα βίντεο για την παράσταση του έργου που ανέβασε πολύ παλιά το Θέατρο Τέχνης. Μας έκαναν μεγάλη εντύπωση τα κοστούμια. Ακόμα μεγαλύτερη εντύπωση όμως μας έκανε ότι η παράσταση κατέβηκε την επόμενη μέρα, γιατί ο κόσμος και οι εφημερίδες αντιδράσανε για το ότι ο ιερέας παρουσιάστηκε σαν σύγχρονος παπάς. Και το πιο εντυπωσιακό ήταν ότι η παράσταση αυτή που στην Ελλάδα παίχτηκε μόνο μία μέρα, παρουσιάστηκε σε ευρωπαϊκό φεστιβάλ και πήρε το βραβείο.
  Αφού είδαμε το βίντεο, μας δώσανε υλικά για να φτιάξουμε τα δικά μας σκηνικά και κοστούμια για τους Όρνιθες. Εμπιστεύτηκαν τη δημιουργικότητά μας και εμείς, επειδή είμαστε καλά παιδάκια, λειτουργήσαμε σαν μία ομάδα και φτιάξαμε δύο μακέτες σκηνικών και καμιά δεκαριά κοστούμια.

Γεωργία Αποστολοπούλου, Μαρία Λιακοπούλου, Τζοάνα Τόπι

01
02
04
05
06
07
08
09
10
1/9 
bwd fwd
  
 

 

Η Β? Γυμνασίου ?. «στα λιμάνια της Μεσογείου»

  Η εκδρομή μας ξεκίνησε με μια διασκεδαστική βόλτα στο Πασαλιμάνι. Μετά από λίγη ώρα επισκεφτήκαμε το Ίδρυμα Λασκαρίδη όπου παρακολουθήσαμε το πρόγραμμα  «Μουσικό σταυρόλεξο στα λιμάνια της Μεσογείου». Μέσω ενός προτζέκτορα καταφέραμε και ταξιδέψαμε στους λαούς της Μεσογείου και γνωρίσαμε τις μουσικές και τον πολιτισμό τους. Ήταν μια υπέροχη διαδρομή που μας χάρισε γνώσεις και διεύρυνε τους ορίζοντές μας.

Τζένη Μακροδημήτρη, Ελένη Σακάλογλου

Η Γ΄ Γυμνασίου  στο Ίδρυμα Λασκαρίδη

 Στις 12/02/2013, η Γ΄ τάξη του 1ου Γυμνασίου Αυλώνα πραγματοποίησε εκδρομή στο ΙΔΡΥΜΑ ΛΑΣΚΑΡΙΔΗ, στο λιμάνι του Πειραιά. Ο περίπατος στο Πασαλιμάνι μάς γέμισε μυρωδιές θαλασσινού αέρα? Στη συνέχεια συμμετείχαμε στο πρόγραμμα του ιδρύματος για την ιστορία του ραδιοφώνου. Υπεύθυνη για την παρουσίαση του σεμιναρίου ήταν η ραδιοφωνική παραγωγός, Μ.Μυτιληναίου. Ενημερωθήκαμε για την κατασκευή του ραδιοφώνου, την εξέλιξή του, τη χρήση του στο παρελθόν και το παρόν και την αντοχή του στο πέρασμα των χρόνων. Αξιοσημείωτη ήταν η συμμετοχή των μαθητών σε μια φανταστική ραδιοφωνική εκπομπή, όπου με επαγγελματικό εξοπλισμό και με τη βοήθεια διαφόρων φυλλαδίων που μας μοιράστηκαν, οι πιο τολμηροί μαθητές επιχείρησαν να «Βγουν στον αέρα». Επίσης ακούσαμε καταγεγραμμένες ομιλίες παλαιών ραδιοφωνικών εκπομπών από γνωστές προσωπικότητες, σχετικά με την πολιτική και την μουσική, καταλαβαίνοντας έτσι ότι όχι μόνο ο γραπτός αλλά και ο προφορικός λόγος μένει στην ιστορία.

 Δήμητρα Δήμα, Έλενα Ζαρογκίκα

Kαι πάλι για τη Μικρασία?

Σάββατο 9 Φεβρουαρίου
  Η μικρασιατική καταστροφή είναι μια ιστορία που μας πληγώνει. Το Σάββατο το απόγευμα παρακολουθήσαμε στο ΕΠΑΛ Ωρωπού την εκδήλωση με θέμα την καταστροφή της Μικρά Ασίας, που διοργάνωσαν τρία σχολεία: το δικό μας (Αυλώνα), του Καλάμου και του Κρυονερίου.
  Η εκδήλωση περιλάμβανε τραγούδια από χορωδία, παραδοσιακούς χορούς και σύγχρονο χορό, καθώς και ιστορικές αναδιηγήσεις από καθηγήτριες και ιστορικούς. Το θέατρο είχε γεμίσει από επίσημους καλεσμένους, τους διευθυντές των σχολείων και ένα υπέροχο κοινό με  μάτια γεμάτα ενθουσιασμό, ενδιαφέρον και περιέργεια για την εξέλιξη της εκδήλωσης. Με τα υπέροχα λόγια και με την μελωδία της μουσικής λύρας ταξιδέψαμε σε εκείνη την εποχή. Συγκινηθήκαμε από τα ξεχωριστά ακούσματα εκείνων των δύσκολων εποχών και νιώσαμε όμορφα συναισθήματα.
  Το δικό μας σχολείο έκλεισε την παράσταση με ένα όλο νόημα χορευτικό θέαμα, με εκφραστικές μουσικές και κινήσεις όλο ένταση και χάρη.

 

Χριστίνα Βλαχάκη

01
02
03
04
05
06
07
08
10
11
12
13
01/12 
bwd fwd
  

Παρασκευή 8 Φεβρουαρίου
  Την Παρασκευή 8 Φεβρουαρίου το σχολείο μας επισκέφτηκε το ΕΠΑΛ Ωρωπού, με σκοπό να παρακολουθήσει μία εκδήλωση για τη μικρασιατική καταστροφή. Την παράσταση συνδιοργάνωσαν το Γυμνάσιο Καλάμου, το Γυμνάσιο Αυλώνα και το Γυμνάσιο Κρυονερίου με τη συνεργασία του ΓΕΛ Αυλώνα. Δόθηκαν δύο παραστάσεις, τις οποίες παρακολούθησαν όλοι οι μαθητές του σχολείου μας και του Γυμνασίου Καλάμου, η Γ? τάξη του 1ου Γυμνασίου Ωρωπού, οι μαθητές του Γυμνασίου Καπανδριτίου που συμμετέχουν σε σχετικό πολιτιστικό πρόγραμμα, η Α? Λυκείου Αυλώνα και μαθητές του ΕΠΑΛ Ωρωπού.
  Τα πιο εντυπωσιακά στοιχεία της εκδήλωσης ήταν ο πλούτος και η δύναμη των λέξεων της αφήγησης αλλά και η ποικιλία και παραστατικότητα της παρουσίασης των θλιβερών για τον ελληνισμό γεγονότων. Επιπροσθέτως η ευφωνία και ο συγχρονισμός της χορωδίας σε συνδυασμό με τις ωραίες χορογραφίες ήταν συναρπαστική. Τέλος, η καλή διάθεση των παιδιών που διοργάνωσαν την εκδήλωση είχε απήχηση στο κοινό, με αποτέλεσμα να επικρατεί ψυχική ευφορία και ενθουσιασμός που στο τέλος μεταφράστηκαν σε ένα θερμό χειροκρότημα.

Χριστίνα Σκοπελίτη

 

 

  

Επίσκεψη στον υδροβιότοπο του Ωρωπού

01
02
03
04
05
06
07
08
09
10
11
01/11 
bwd fwd

Για άλλη μια φορά   το σχολείο μας συμμετείχε σε μια περιβαλλοντική εκπαιδευτική ενημέρωση   που έλαβε χώρα στον Ωρωπό. Το Σάββατο 2 Φλεβάρη ήταν η παγκόσμια ημέρα υγροτόπων και με την ευκαιρία αυτή, η Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρία οργάνωσε για την Κυριακή 3 του μήνα δραστηριότητα παρατήρησης παρυδάτιων πουλιών στη λιμνοθάλασσα του Ωρωπού. Ξεκινήσαμε από την πλατεία του Αυλώνα 26 μαθητές, με τα αυτοκίνητα γονέων που προσφέρθηκαν να μας μεταφέρουν, με υπέροχο καιρό, σχεδόν ανοιξιάτικο, και μεγάλο κέφι! Στη σειρά περίπου δέκα αυτοκίνητα καθ' οδόν για τον υδροβιότοπο. Φτάνοντας όλοι μαγευτήκαμε από το παραδεισένιο τοπίο. Αποβιβαστήκαμε από τα αυτοκίνητα με μεγάλη περιέργεια να εξερευνήσουμε το μέρος. Αρχικά δεν είδαμε κανένα πουλί κοντά μας, κάτι που μας ανησύχησε αρκετά. Λίγα βήματα πιο πέρα και, ξαφνικά, χείμαρρος πουλιών ξεχύθηκε μπροστά μας? Μαζί με τους καθηγητές μας, τον κύριο Ανυφαντή και την κυρία Καρακασίδου, συναντήσαμε τους ??ξεναγούς?? από την ορνιθολογική εταιρεία, οι οποίοι μας έκαναν μια πλήρη ενημέρωση για την περιοχή. Πριν όμως από αυτή την ενημέρωση προηγήθηκαν οι κανόνες συμπεριφοράς μας απέναντι σε έναν υδροβιότοπο. ΠΡΟΣΟΧΗ? ΠΡΟΣΟΧΗ! Ποτέ δεν κάνουμε παράξενους ήχους προκειμένου να τρομάξουμε τα πουλιά, γιατί αυτή η αυθαιρεσία μας μπορεί να αποβεί μοιραία. Επίσης δεν αποψιλώνουμε... (διαβάστε ολόκληρο το άρθρο)

Σπυριδούλα Σαγροπούλου

 

 

 

 
            ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ 2013
 
 
 
 
 Μια καινούρια χρονιά αρχίζει ? Ώρα για απολογισμό και σχέδια για το μέλλον

Γενική Συνέλευση Μαθητικής Κοινότητας

 Βρισκόμαστε στα μέσα του β? τριμήνου, μία καινούρια χρονιά αρχίζει ? και είναι ώρα για απολογισμό αλλά και σχεδιασμό.
 Έγινε, λοιπόν, η 2η γενική συνέλευση της μαθητικής κοινότητας του σχολείου μας. Κάθε τμήμα παρουσίασε τη δράση του κατά τη διάρκεια του πρώτου τετραμήνου και τα προβλήματα που αντιμετώπισε. Παρουσίασε επίσης τον προγραμματισμό για το επόμενο διάστημα. Το δεκαπενταμελές, που οργάνωσε και συντόνισε τη συνέλευση, παρουσίασε και αυτό τον απολογισμό του και τον σχεδιασμό για την υπόλοιπη σχολική χρονιά. Τη συνέλευση παρακολούθησαν οι καθηγητές του σχολείου και τα μέλη του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων.

Κοπή Πρωτοχρονιάτικης Πίτας

 Μετά τη γενική συνέλευση κόψαμε την πρωτοχρονιάτικη πίτα του σχολείου μας. Την εκδήλωση οργάνωσε ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων του Γυμνασίου. Η πίτα ήταν φυσικά τεράστια, αφού κάθε μαθητής και καθηγητής πήρε το κομμάτι του, αλλά και τα ?φλουριά? ήταν πολλά. Ένας μαθητής από κάθε τμήμα κέρδισε από ένα ?φλουρί? ? μπλουζάκι και βιβλίο.
 Υπήρξε όμως και μία πίτα με ένα φλουρί για τα τμήματα και τις πολιτιστικές και περιβαλλοντικές ομάδες του σχολείου. Τυχερή ομάδα ήταν η Θεατρική Ομάδα και το φλουρί τους ήταν ένα δέντρο, που οι μαθητές της ομάδας φύτεψαν στην αυλή του σχολείου. Στην κοπή της πίτας συμμετείχαν και ο Αντιδήμαρχος Δημοτικής Ενότητας Αυλώνα κ. Ανδρέας Λέκκας, καθώς και ο δημοτικός σύμβουλος και πρώην αντιδήμαρχος Γ. Παπαγιάννης.
 
 
01
02
03
04
05
06
07
08
09
10
11
12
13
14
15
16
17
18
01/18 
bwd fwd
 
 
 
 
 
 
 
Ο Βασίλης Ορφανός στο σχολείο μας
«Τα τροχαία ατυχήματα δεν κάνουν διακρίσεις»
 
 
 
   Στις 22 Ιανουαρίου του 2013, ήρθε στο σχολείο μας να μας ενημερώσει για την οδική ασφάλεια ο Βασίλης Ορφανός, ένας έλληνας πρωτοπόρος και πρωταθλητής σε αγώνες μοτοσικλετών. Ο Βασίλης Ορφανός κατάφερε την επίτευξη των στόχων του και των παιδικών του ονείρων με αποκορύφωμα την πρώτη θέση στην κατηγορία των 400 κ.εκ. στο διεθνές ράλι Ντακάρ! Μας μίλησε για τη ζωή του, για το πώς το όνειρο έγινε πραγματικότητα ύστερα από σκληρή προπόνηση και μοιράστηκε μαζί μας ένα περιστατικό που, αντί να τον αποδυναμώσει, τον έκανε να θέλει όσο τίποτα να τα καταφέρει. Ένα τροχαίο ατύχημα παραλίγο να στοιχίσει τη ζωή του, το πόδι του, το όνειρό του? Όμως, σώθηκαν και τα τρία, για να μας κάνει περήφανους και να μας παραδειγματίσει να είμαστε αγωνιστές, να κυνηγάμε τα όνειρά μας και?.,βέβαια, να είμαστε υπεύθυνοι οδηγοί! Θέλησε να μας προειδοποιήσει, να μας παροτρύνει να μην παίζουμε με την οδική ασφάλεια και τη ζωή μας, γιατί μπορεί να την χάσουμε. Επιθυμούσε, όπως κι εμείς αυτή η ομιλία του, να είναι το δικό μας αντίο στο νεαρό Γιώργο Σουλιώτη που χάθηκε πριν από λιγο καιρό σε τροχαίο δυστύχημα.

Ευγενία Μακροδημήτρη, Νεφέλη Περήφανου 

01
02
03
04
1/4 
bwd fwd

 

 

2Μαθηματικού διαγωνισμού συνέχεια...

   Μαθηματικά;Όταν έμαθα ότι πέρασα στο επόμενο επίπεδο του διαγωνισμού της Μαθηματικής Εταιρείας τον «Ευκλείδη» στις δεκαπέντε Ιανουαρίου του 2013, ένιωσα πολύ περήφανος!
  Τα μαθηματικά για μένα είναι το αγαπημένο μου μάθημα. Όταν ήρθε η ημέραmath1 του αγώνα, είχα πολύ άγχος. Ξύπνησα στις 6 το πρωί. Θα πήγαινα στο κέντρο της Αθήνας, θα διαγωνιζόμουν με αγνώστους και παράλληλα κορυφαίους και ναι... ήμουν και εγώ εκεί!
  Είχα ανάμικτα συναισθήματα, συγκίνηση, φόβο και μεγάλη χαρά. Όταν είδα τα θέματα, κατάλαβα ότι ήδη είχα περάσει σε άλλο επίπεδο. Ξεκίνησα να γράφω ασταμάτητα. Η ύλη ήταν πολύ μεγάλη. Ήθελα να περάσω και στο τρίτο και τελευταίο επίπεδο στο οποίο συγκροτείται η Ολυμπιακή ομάδα της Ελλάδας που μας εκπροσωπεί στο εξωτερικό.
  Ξέρω ότι αυτό είναι πολύ δύσκολο, αλλά είμαι ήδη πολύ ευχαριστημένος που έζησα μια πρωτόγνωρη για εμένα εμπειρία που μου χάρισε δύναμη και περισσότερη επιμονή για να συνεχίσω να αγωνίζομαι.
 Θέλω ακόμα να ευχαριστήσω την κυρία Πανουσοπούλου, που με στήριξε και με ενθάρρυνε σε αυτή μου την προσπάθεια.

                                                                    Μάριος  Λέκκας 

 
       ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 2012 
 

«Ως τη Βηθλεέμ?»

 Παρασκευή 21 Δεκεμβρίου 2012. Σε λίγες μέρες έχουμε Χριστούγεννα, αρχίζουν οι διακοπές και το σχολείο πραγματοποιεί την καθιερωμένη του, κοινή για Γυμνάσιο και Λύκειο, γιορτή μετά την 4η διδακτική ώρα.Την πλούσια σε περιεχ?μενο γιορτή επιμελήθηκε ο θεολόγος καθηγητής Λώλης Σπύρος σε συνεργασία με τον μουσικό Βασιλάκο Δημήτρη. Ακούστηκαν χριστουγεννιάτικα τραγούδια αλλά και παραδοσιακά κάλαντα από τη χορωδία των παιδιών με κορυφαίο μουσικό άκουσμα τα βυζαντινά κάλαντα. Στις επιμελημένες ηλεκτρονικές παρουσιάσεις αναδείχθηκε το μήνυμα της αγάπης και της αλληλεγγύης που αποτελεί και το μήνυμα των Χριστουγέννων και παρουσιάστηκε η επίσκεψη των παιδιών   Γυμνασίου και Λυκείου στην Κιβωτό του Κόσμου, με την οποία τα δύο σχολεία έχουν πια μια ιδιαίτερη σχέση. Η θεατρική ομάδα του Λυκείου Αυλώνα «θεάτριστον» σε συνεργασία με το Γυμνάσιο έπαιξαν το έργο Το άστρο της Βηθλεέμ που με χιουμοριστικό και σατιρικό τρόπο καυτηριάζει την άγνοια του πραγματικού χριστουγεννιάτικου μηνύματος που, όπως είπαμε παραπάνω, δεν είναι άλλο από την αγάπη και την αλληλεγγύη μεταξύ των ανθρώπων ασχέτως καταγωγής και θρησκείας? Στο πλαίσιο της γιορτής έγινε και η απονομή των επαίνων και των διακρίσεων μαθητών του Γυμνασίου που έλαβαν μέρος στο λογοτεχνικό εργαστήρι του 2012. Τα πλούσια, γεμάτα αλμυρές και γλυκές λιχουδιές, τραπέζια που οργάνωσαν τα τμήματα του Γυμνασίου ολοκλήρωσαν και πάλι τη χριστουγεννιάτικη γιορτή μας.
Ομάδα ιστοσελίδας
 

01
02
03
04
05
1/5 
bwd fwd

 Δείτε και τα βίντεο από τη γιορτ?

 

«Κάποτε ? στη Μικρασία ? Ένα οδοιπορικό στις ματωμένες μνήμες»

 
 Τρία σχολεία, το Γυμνάσιο Καλάμου, το 1ο Γυμνάσιο Αυλώνα και το Γυμνάσιο Κρυονερίου, με τη συνεργασία και του ΓΕΛ Αυλώνα, ενώσαμε τις δυνάμεις μας κάνοντας πράξη το «εμείς». Διοργανώσαμε την εκδήλωση «ΚΑΠΟΤΕ? ΣΤΗ ΜΙΚΡΑΣΙΑ ? Ένα οδοιπορικό στις ματωμένες μνήμες» με αφορμή τη συμπλήρωση 90 χρόνων από την καταστροφή, επειδή ακριβώς πιστεύουμε πως η ιστορία είναι ένας μεγάλος δάσκαλος της ζωής. Θελήσαμε να τονώσουμε την ιστορική μας μνήμη, αναζητώντας τα ίχνη από τα βήματα τής τραγικής πορείας του πολύπαθου μικρασιατικού ελληνισμού, για να διδαχθούμε εμείς από τους ξεριζωμένους Μικρασιάτες που κατάφεραν να αναζωογονήσουν πνευματικά και οικονομικά τον ελλαδικό χώρο. Θελήσαμε να συνδεθούμε βιωματικά με τις παρελθούσες γενιές, για να ενισχύσουμε τους συλλογικούς μας δεσμούς, που ειδικά στις μέρες μας είναι όσο ποτέ απαραίτητοι.
     Προσπαθήσαμε να κάνουμε πράξη τη συνεργασία σε όλα τα επίπεδα της κοινωνικής ζωής, που εξάλλου είναι και κεντρική ιδεολογία του σύγχρονου σχολείου. Επιδιώξαμε τη συνεργασία μαθητών, δασκάλων, γονέων και της τοπικής κοινωνίας. Με την υποστήριξη, λοιπόν, των Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων των 3 σχολείων, του Οργανισμού Νεολαίας, Άθλησης και Πολιτισμού Δήμου Διονύσου «ΘΕΣΠΙΣ», του ΝΠΔΔ Πολιτισμού του Δήμου Ωρωπού, του Πολιτιστικού Συλλόγου Γυναικών Κρυονερίου, του Επιστημονικού Ινστιτούτου «Κοινόν Ωρωπίων» και του Πολιτιστικού και Πνευματικού Ομίλου Νέων Παλατίων, δημιουργήσαμε μία παράσταση με τη συμμετοχή πάνω από 80 μαθητών κάνοντας πράξη τις έννοιες της συνεργασίας, της σύνθεσης και της δημιουργίας.
                                                                                                                                      Οι Διευθύντριες των σχολείων
 

01
02
03
04
05
06
07
08
09
1/9 
bwd fwd
 

 

 Την Παρασκευή 14 Δεκεμβρίου το πρωί δόθηκαν δύο παραστάσεις στο Πολιτιστικό Κέντρο Κρυονερίου, όπου στεγάζεται και το Προσφυγικό Σπίτι. Τις παραστάσεις παρακολούθησαν 500 περίπου μαθητές της Γ? Γυμνασίου των σχολείων του Δήμου Διονύσου.
Το Σάββατο 15 Δεκεμβρίου το απόγευμα η παράσταση έγινε για το κοινό σε μια κατάμεστη αίθουσα στο Πολιτιστικό Κέντρο Κρυονερίου με την παρουσία του Δημάρχου Διονύσου και εκπροσώπων άλλων φορέων. Την εκδήλωση προλόγισε ο ιστορικός κ. Βλάσης Αγτζίδης.
Ο φιλόλογος Γιάννης Κωβαίος σε δημοσίευμά του στην εφημερίδα «Η Φωνή του Ωρωπού» έγραψε για την παράστασή μας, ανάμεσα στα άλλα, και τα εξής:
 [?] «Τα δεκάδες παιδιά των τεσσάρων σχολείων έδωσαν τον καλύτερό τους εαυτό απαγγέλλοντας, παίζοντας όργανα, χορεύοντας και τραγουδώντας. Ακολουθώντας τους εμπνευσμένους δασκάλους τους, την κ. Ξένια Ψαρρού στις εκπληκτικές χορογραφίες του δρώμενου, τον κ. Στέφανο Γανωτή με τη λύρα του στους παραδοσιακούς χορούς, την κ. Πόπη Καφετζή στα χορωδιακά κομμάτια, τις κ. Ειρήνη Ντέρτσου και Αικατερίνη Λυμπεράκη [?].
 Για τα δάκρυα στα μάτια των πιο ηλικιωμένων προσφυγόπουλων που μεγάλωσαν στα χωριά της Αττικής, για τα ρίγη στη ραχοκοκαλιά όλων μας, για τα μηνύματα στις συνειδήσεις τόσων εφήβων, που συμμετείχαν ή παρακολούθησαν τις παραστάσεις, ένα βροντερό «Εύγε σε όλους! [?] Τίμησαν την επέτειο με δέος και υψηλό φρόνημα μα και χορεύοντας σαν Ζορμπάδες, αλλά τίμησαν και τη Δημόσια Εκπαίδευση με την υποδειγματική συνεργασία τους και με το πλούσιο περιεχόμενο της γιορτής!»
 

 

 

                Επίσκεψη στην Κιβωτό του Κόσμου

  Στις 12/12/12 πραγματοποιήθηκε η επίσκεψή μας στην Κιβωτό του Κόσμου. Από το Γυμνάσιο συμμετείχαν έξι παιδιά του Γυμνασίου καθώς η «εκδρομή» ήταν του Λυκείου. Προσφέραμε τρόφιμα, παιχνίδια, τραγουδήσαμε μαζί τους και παίξαμε κουκλοθέατρο?
  Ήταν η πιο συναρπαστική και συγκινητική εκδρομή που έχω συμμετάσχει. Η χαρά που ήταν ζωγραφισμένη στα πρόσωπα των παιδιών μάς έκαναν να νιώθουμε μεγάλη περηφάνια για την προσφορά μας. Τα παιδικά χαμόγελα, τα χριστουγεννιάτικα τραγούδια και η υπέροχη διάθεση των υπευθύνων του προγράμματος με άγγιξε καθώς και όλους τους υπόλοιπους μαθητές που πήραν μέρος στην επίσκεψη.
  Τέτοιες επισκέψεις αλληλεγγύης είναι σημαντικό να γίνονται, ιδιαίτερα σε περιόδους κρίσης που η βοήθεια προς τα παιδιά που έχουν ανάγκη είναι πολύτιμη.

 

Τζένη Μακροδημήτρη

 

Η Β΄ Γυμνασίου στην Ακρόπολη
 
 
  Και ήρθε η δεύτερη εκδρομή της δευτέρας τάξης? Τυχαίο; Δεν νομίζω! 6-12-2012 ξεκινήσαμε για ένα συναρπαστικό, μαγευτικό και ? αρχαιοπρεπέστατο μνημείο! Εκεί όπου οι αρχαίοι Αθηναίοι έκαναν θυσίες και λάτρευαν την πολιούχο αλλά και τους άλλους θεούς. Ένα μνημείο με ιδιαίτερη σημασία για την Ελλάδα. Και φυσικά είναι η Ακρόπολη. Γεμάτοι με ενδιαφέρον, χαρά, ενθουσιασμό και εξοπλισμένοι με ένα μολύβι και ένα φυλλάδιο φτάσαμε στην Ακρόπολη. Αρχικά επισκεφτήκαμε τον Παρθενώνα, το Ερέχθειο, τα Προπύλαια, την Πινακοθήκη όπου μάθαμε πληθώρα πραγμάτων για τα μνημεία αυτά. Όλοι εντυπωσιαστήκαμε από την ανθεκτικότητα, τη μεγαλοπρέπεια, την αρχιτεκτονική και τις οφθαλμαπάτες των μνημείων. Βροχή οι απορίες? οι καθηγητές μας όμως, όπως πάντα, ήταν εκεί για να τις λύσουν. Ύστερα ακολούθησε η επίσκεψή μας στο μουσείο όπου είδαμε πολλά εκθέματα. Το καλύτερο, κατά τη γνώμη μου, ήταν οι Καρυάτιδες που πραγματικά ήταν χάρμα οφθαλμών. Προσωπικά εντυπωσιάστηκα? και συνειδητοποίησα πόσο σημαντικό είναι για εμάς τους μαθητές να επισκεπτόμαστε τέτοια μνημεία.
Σπυριδούλα  Σαγροπούλου

 

01
02
08
09
12
14
15
15(2)
16
21
21 (2)
22
22 (1)
23 (2)
23 (3)
24
26
29
30
31
01/20 
bwd fwd

 

Η Α΄ Γυμνασίου στην Ακρόπολη
 
Τον Δεκέμβρη καθηγητές και μαθητές πήγαμε πίσω στον χρόνο και ταξιδέψαμε στην αρχαία Αθήνα! Αρχικά, είδαμε τα Προπύλαια, έπειτα, τον ναό της Απτέρου Νίκης, το Ερέχθειο και τέλος τον Παρθενώνα.
   Στο τέλος της ξενάγησης κάναμε ένα πικνίκ στους πρόποδες του μεγαλοπρεπούς λόφου της Ακρόπολης?.
   Αργότερα, επισκεφτήκαμε το νέο μουσείο της Ακρόπολης, όπου είδαμε διάφορα έργα τέχνης από την Αρχαϊκή εποχή αλλά και από τη Χρυσή εποχή του Περικλή.
   Κάναμε μια μικρή αναδρομή στο χρόνο, νιώσαμε σαν να βρεθήκαμε σε μια παράσταση στο θέατρο του Διονύσου, σαν να ζήσαμε από κοντά τα Παναθήναια. Όλη η ιστορία μας μαζεμένη μέσα στο χώρο του μουσείου, εμπνευσμένη από τους αρχαίους χρόνους.
 
                                                          Γεωργία Αποστολοπούλου

 

 

      ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ 2012
 
 

Ένας φιλανθρωπικός σκοπός!

 Την Παρασκευή 30 Νοεμβρίου του 2012, ένας από τους καλύτερους καθηγητές μας, ο κύριος Λώλης, μαζί με μαθητές που προσφέρθηκαν εθελοντικά οργάνωσαν ένα φιλανθρωπικό πάρτι που έγινε σe καφετέρια του Αυλώνα. Συγκεντρώθηκαν χρήματα αλλά και πολλά ρούχα,φάρμακα,τρόφιμα κ.α που στάλθηκαν σε μια φιλανθρωπική οργάνωση, την ?Κιβωτό του κόσμου?. Στο πάρτι αυτό τα παιδιά και καθηγητές πέρασαν ευχάριστα την ώρα τους διασκεδάζοντας και χορεύοντας· κυρίως, όμως, χάρη σ?αυτό το πάρτι, χαρίσαμε ένα χαμόγελο στα παιδιά της ?Κιβωτού? προσφέροντάς τους κάποια πράγματα που έχουν ανάγκη για τις γιορτές!                                                    

                                               Ειρήνη  Νάκου

 
 

H Α΄ γυμνασίου στο Αρχαιολογικό Μουσείο 

 

01
02
05
06
07
08
09
10
1/8 
bwd fwd

 

   Αυτή η εκδρομή ήταν μία από τις πιο ωραίες που έχουμε πάει μέχρι σήμερα. Είδαμε αρχαία αγάλματα, ειδώλια, κοσμήματα κ.τ.λ. Αρχικά μπήκαμε στην αίθουσα του Κυκλαδικού πολιτισμού. Εκεί είδαμε διάφορα γυναικεία και αντρικά ειδώλια τα οποία βρέθηκαν στα νησιά. Έπειτα είδαμε έναν καθιστό άντρα που έπαιζε άρπα ή λύρα και έναν όρθιο μουσικό ο οποίος έπαιζε με τον δίαυλό του. Κάτι που μας έκανε εντύπωση ήταν ότι, στα ευρήματα του νεκροταφείου της Χαλανδριανής στην Σύρο, υπήρχε ένα αγγείο το οποίο είχε σχήμα αρκουδιού. Έπειτα βγήκαμε από εκεί και πήγαμε στην αίθουσα του Μυκηναϊκού πολιτισμού. Ο αρχαιολόγος Ερρίκος Σλήμαν έκανε ανασκαφές στην ακρόπολη των Μυκηναίων?.. Ξέρετε, εκεί, στην οποία για να μπει κάποιος περνάει από την Πύλη των Λεόντων?. Επίσης στις Μυκήνες βρέθηκαν και οι ονομαστοί θολωτοί τάφοι στους οποίους έβαζαν κτερίσματα, δηλαδή προσφορές στους νεκρούς. Στους νεκρούς έβαζαν προσωπίδα. Οι αρχαίοι φορούσαν χρυσό κόσμημα στο κεφάλι το οποίο λεγόταν διάδημα. Στα αφτιά έβαζαν κοσμήματα τα οποία λέγονταν΄΄ενώτια΄΄και διακοσμούσαν τα μαλλιά τους με ΄΄περόνες΄΄. Μετά πήγαμε στην αίθουσα ??Θήρα??, το γνωστό νησί των Κυκλάδων Σαντορίνη. Ο καθηγητής Γρηγόριος Μαρινάτος έκανε ανασκαφές στον κυκλαδικό οικισμό. Στις τοιχογραφίες απεικονίζονταν ωραία φυτά, όπως οι κρίνοι που πάνω τους υπήρχαν χελιδόνια. Εντύπωση μας έκανε, ακόμη, και ένα έπιπλο που βρέθηκε στο Ακρωτήρι, η κλίνη, κρεβάτι φτιαγμένο από ξύλο. Στην έκθεση για την αρχαία Αίγυπτο είδαμε πολλούς τάφους στους οποίους μέσα βάζανε μούμιες! Είδαμε και μια αληθινή μούμια! Όλα ήταν καταπληκτικά! Θα ήθελα πολύ να ξαναπάω?

                                                                   Τζοάννα   Τόπι

 

 

Εμείς για αλλού κινήσαμε και αλλού η ζω? μάς πάει?

 

01
02
04
05
06
07
08
09
10
11
12
01/11 
bwd fwd
 

 

 Παρασκευή 30 Νοεμβρίου 2012. Ημέρα απίστευτη για τα παιδιά της 2ης τάξης του Γυμνασίου.Ύστερα από πολλά διαγωνίσματα τριμήνου ήρθε η φανταστική, υπέροχη πρώτη μας εκδρομή. Όμως ήταν και ολίγον τι περίπλοκη, καθώς γι? αλλού ξεκινήσαμε και αλλού πήγαμε! Μία απεργία του Βυζαντινού Μουσείου μάς υποχρέωσε στην επίσκεψη ενός άλλου μέρους. Αρχικά κάναμε βόλτες έξω από την Βουλή. Εκεί ήταν πολλά περιστέρια τα οποία μας όρμηξαν μόλις τολμήσαμε να τους προσφέρουμε λίγη τροφή... Αμέσως μετά μπήκαμε στον Εθνικό Κήπο όπου κάποιοι ήταν λίγο άτυχοι, διότι ΄΄έφαγαν΄΄ κάποιες μικρές χαριτωμένες τουμπίτσες. Είδαμε πάρα πολλά φυτά και ζώα. Τη συνέχεια της εκδρομής την περιμέναμε με πολλή ανυπομονησία. Μη γνωρίζοντας που θα πάμε, βρεθήκαμε κοντά στους πρόποδες του Αρδηττού, σε ένα αξιόλογο μνημείο της σύγχρονης Ελλάδας? το Καλλιμάρμαρο στάδιο! Εκπληκτικό μέρος, άψογα συντηρημένο και με άριστους ξεναγούς· εκεί διεξήχθησαν οι πρώτοι Ολυμπιακοί Αγώνες της νεότερης εποχής το 1896! Το Καλλιμάρμαρο στάδιο χτίστηκε πάνω στα υπολείμματα ταυ αρχαίου αθηναϊκού. Στις αριστερές θέσεις (από εκεί που μπαίνουμε στο Καλλιμάρμαρο) υπάρχει στοά στην οποία απεικονίζονται στιγμιότυπα από τους  Ολυμπιακούς αγώνες?στο τέλος της στοάς βρίσκεται μια αίθουσα η οποία περιέχει ομοιώματα όλων των πυρσών των προηγούμενων Ολυμπιακών αγώνων.Επίσης παρακολουθήσαμε μια παρουσίαση για το Καλλιμάρμαρο στάδιο και τους Ολυμπιακούς αγώνες με ειδικά ακουστικά. Με θαυμασμό βλέπαμε τους θρόνους όπου κάθονταν οι βασιλιάδες, τις κερκίδες, τα μάρμαρα, τον χώρο του στίβου και πολλά άλλα... Γενικώς αποδείχτηκε μία καταπληκτική εκδρομή και πώς να μην ήταν καταπληκτική με τον κο Λώλη και την κα Γιαννόγκωνα... 

Σπυριδούλα Σαγροπούλου, Δημήτρης Διονυσόπουλος

 

 

 

 

Εκδρομή στη Χαλκίδα

 gxalkida230 Νοεμβρίου 2012.Η Τρίτη τάξη του 1ου Γυμνασίου Αυλώνα πραγματοποιεί την πρώτη εκδρομή στη Χαλκίδα,gxalkida1 στην ??Εστία Γνώσης και Πολιτισμού??. Το κτήριο στο οποίο στεγάζεται είναι νεοκλασικό, παλαιό αρχοντικό σπίτι, που έχει μετατραπεί σε ένα χώρο μετάδοσης γνώσεων σε μαθητές της περιοχής και μη. Το πρόγραμμα που παρακολουθήσαμε στην ??Εστία Γνώσης και Πολιτισμού?? προσφέρει τη δυνατότητα σε σχολεία της Ελλάδας και του εξωτερικού να συνδέονται μεταξύ τους μέσω τηλεδιάσκεψης. Εκείνη την ημέρα, λοιπόν, είχαμε την ευκαιρία να συνδεθούμε με Λύκειο από τη Ρόδο, αλλά και την τιμή να παρακολουθήσουμε τις ομιλίες δύο επιστημόνων. Του διδάκτορα αστροφυσικής του Πανεπιστημίου Αθηνών Αντώνη Αντωνίου και του καθηγητή μαθηματικών Άρη Μαυρομμάτη. Οι ομιλίες αυτές συνοδεύονταν από σχετικές διαφάνειες οι οποίες διευκόλυναν την κατανόηση των πληροφοριών που μας δίνονταν. Αξιοσημείωτες είναι και οι γνώσεις που λάβαμε σχετικά με την εξέλιξη των υπολογιστών αλλά και σε σχέση με την ιστορία των μαθηματικών. Επιπλέον πλησιάσαμε όσο μπορούσαμε τον Ήλιο και γενικότερα το ηλιακό σύστημα μέσα από τις διαφάνειες. Ύστερα από το εκπαιδευτικό κομμάτι της εκδρομής ακολούθησε το ψυχαγωγικό, καθώς αποφασίσαμε να χαλαρώσουμε κάνοντας βόλτες στη Χαλκίδα, βγάζοντας φωτογραφίες και περνώντας καλά?

Έλενα Ζαρογκίκα, Δήμητρα Δήμα

 

                                                                      Εντυπώσεις από τη 17η Νοεμβρίου
 
 
 Την Παρασκευή 16 Νοεμβρίου πραγματοποιήθηκε στο σχολείο μας γιορτή, για να τιμήσουμε τον αγώνα και την θυσία των φοιτητών του Πολυτεχνείου.
  Δραματοποίηση...
 Η σκηνή διαδραματίζεται σε μια καφετέρια. Εκεί συναντήθηκαν σημερινοί μαθητές με ανθρώπους της γενιάς  του Πολυτεχνείου.Οι σημερινοί μαθητές προβληματίζονται γιατί κάποιοι θέλουν να σταματήσουν να γίνονται σχολικές γιορτές για την 17 Νοέμβρη.Όμως, η γενιά του τότε αφηγείται στους σημερινούς μαθητές τα γεγονότα του Πολυτεχνείου αλλάζοντάς τους τη γνώμη. Ακολούθησαν βίντεο που έδειχναν τα γεγονότα του Πολυτεχνείου και την τραγική κατάσταση στα χρόνια της δικτατορίας.Στη γιορτή συμμετείχαν μαθητές του Λυκείου και καθηγητές του σχολείου μας.Τα κείμενα έγραψαν οι μαθήτριες της Γ' Λυκείου Βώβου Αργυρώ και Αποστολοπούλου Νίκη.Την επιμέλεια των βίντεο και του χρονικού είχε η μαθήτρια της Β' Λυκείου Σκλιά Μαρία και την τεχνική υποστήριξη η μαθήτρια της Α' Λυκείου Τάσση Λώρα. Ήταν μια γιορτή που απολαύσαμε όλοι μας.! Την οργάνωση και συνολική επιμέλεια είχε ο καθηγητής κύριος Καρανίκας Κωνσταντίνος και στο θεατρικό συμμετείχαν από μαθητές οι: Φασουλής Θανάσης, Μαραγκός Γιώργος, Παπακωνσταντίνου Μαρία και Περγαντή Φωτεινή και από καθηγητές οι: Κέκη Άννυ, Αντωνάτου Ρούλα, Κοντάκης Θεοδόσης.
Γεωργία Αποστολοπούλου
 
 

 
Ήμασταν πάλι εκεί!
 
01
02
03
05
06
07
08
09
10
11
01/10 
bwd fwd
 
 

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε ο 30ος Κλασικός Μαραθώνιος στον οποίο συμμετείχαν ως εθελοντές 100 μαθητές, καθηγητές και γονείς συνοδοί από το 1ο Γυμνάσιο και το Λύκειο Αυλώνα. Οι διοργανωτές ευχαρίστως δέχτηκαν και τη φετινή συμμετοχή μας, αφού στον 29ο Μαραθώνιο η παρουσία μας ήταν ιδιαίτερα πολύτιμη (ήμασταν το μοναδικό δημόσιο σχολείο που δούλεψε εθελοντικά).

Την Παρασκευή 9 Σεπτεμβρίου η διευθύντριά μας ήταν επίσημη προσκεκλημένη σε δεξίωση του Σ.Ε.Γ.Α.Σ. στο ξενοδοχείο Intercontinental που βραβεύτηκαν αθλητές.

Το Σάββατο 10 Νοεμβρίου, οι εθελοντές μας συμμετείχαν στην Τελετή Αφής της Μαραθώνιας φλόγας που πραγματοποιήθηκε στον Τύμβο του Μαραθώνα, με επίτιμους καλεσμένους την οικογένεια του Γρηγόρη Λαμπράκη ( Βαλκανιονίκη Μαραθωνοδρόμου και ειρηνιστή, προς τιμήν του οποίου ήταν ο 29ος Κλασικός Μαραθώνιος) και τον Μίκη Θεοδωράκη, ο οποίος παρά τις κακές καιρικές συνθήκες παρέδωσε την Μαραθώνια φλόγα, φανερά συγκινημένος, στους λαμπαδηδρόμους. Ύστερα οι λαμπαδηδρόμοι (παιδιά του Δημοτικού σχολείου Μαραθώνα ) μετέφεραν, με τη συνοδεία των εθελοντών μας, τη φλόγα στην Αφετηρία του Μαραθωνίου όπου ο παγκόσμιος πρωταθλητής Μαραθωνίου δρόμου και κάτοχος του παγκοσμίου ρεκόρ, Patric Macau ( Κένυα ) μαζί με την Ολυμπιονίκη του Μαραθωνίου του 1988 στη Σεούλ, Ρόζα Μότα ( Πορτογαλία ) και το Δήμαρχο της περιοχής κύριο Λουίζο άναψαν τη φλόγα στον βωμό και έτσι ανήγγειλαν την έναρξη του 30ου Κλασικού Μαραθωνίου.

Την Κυριακή 11 Νοεμβρίου, τα παιδιά μας αδιαμαρτύρητα ξύπνησαν στις 3.00 π.μ. για να φθάσουμε τελικά στις 5.10 π.μ. στο χώρο της αφετηρίας και του 5ου χιλιομέτρου όπου και καταλάβαμε τις θέσεις μας? Τα σημεία στα οποία είχαμε εθελοντές ήταν στον ιματισμό, στο πάρκινγκ - διαχείριση πούλμαν, στα νερά, στις πληροφορίες και στο 5ο χιλιόμετρο ( διάθεση νερών ). Με καλή διάθεση και χαμόγελο βοηθήσαμε τους δρομείς με κάθε τρόπο και η παρουσία μας ήταν πολύτιμη.

Οφείλουμε να συγχαρούμε τα παιδιά πρώτα απ?όλα για τη μεγάλη συμμετοχή τους σε ένα εθελοντικό πρόγραμμα και ύστερα για το κέφι και την ευγενική τους παρουσία. ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ.

 

Χρυσούλα Κροκίδα, μητέρα μαθήτριας, εθελόντρια 

 

 

 ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ 2012
 
 
Μαθηματικός διαγωνισμός

 

 Μαθηματικά: η απόλυτη λογική και πειθαρχία ισορροπεί με τα συναισθήματα, τη φαντασία, τη σεμνότητα.Ένας κόσμος τέλειος, χωρίς μετριότητες και ψεγάδια.
 Μπροστά στο μεγαλείο τους μπορείς απλά να υποκλιθείς. Μαθητές αγωνιστές του Γυμνασίου Αυλώνα συμμετείχαν και φέτος στον 73ο Πανελλήνιο διαγωνισμό "Ο ΘΑΛΗΣ" της Μαθηματικής Εταιρείας στις 20 Οκτωβρίου 2012. Τα παιδιά εθελοντικά εκπροσώπησαν το σχολείο μας και διαγωνίστηκαν σε εξετάσεις διαφορετικού επιπέδου από τις συνηθισμένες των σχολείων.Εξετάσεις που μόνο και η συμμετοχή σε αυτές είναι τόλμη και επιτυχία ταυτόχρονα. Το σχολείο μας για δεύτερη συνεχή χρονιά αγωνίστηκε δίπλα σε μεγάλα ιδιωτικά σχολεία και έφερε πάλι διάκριση. Πέρσι περάσαμε στο δεύτερο επίπεδο με την Μποζιάρη Έφη και φέτος με τον Λέκκα Μάριο. Τα παιδιά μας για άλλη μια φορά μάς έκαναν περήφανους.

Συμμετοχές στο διαγωνισμό της  Μαθηματικής Εταιρίας
 
Γ΄ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ31

1) Δήμα Δήμητρα

2) Σπαρτάκ Μπάκο

3) Κολιμάτση Μαρίνα

4) Λέκκα Ιωάννα                                                      

5) Τσακαλίδου Μυρτώ

6) Αλιφιεράκη Κατερίνα                                         

7) Αποστολόπουλος Αθανάσιος

8) Μαρούλη Γεωργιάννα

9) Λέκκας Μάριος

    10) Μουρατάι Μάριος

    11) Σιφναίου Βασιλική

                                                                                      

Αγγελική Πανουσοπούλου, μαθηματικός

 

 

Βάφοντας τις τάξεις μας ?

 

 vapsimo01Με πρωτοβουλία των παιδιών  και των καθηγητών  πάρθηκε απόφαση να ανανεωθεί η εικόνα των τάξεων.vapsimo02 Αφού λοιπόν συλλέξαμε τα κατάλληλα υλικά, αρχίσαμε να βάφουμε τους τοίχους των τάξεων με όρεξη. Μαζί με τους υπεύθυνους καθηγητές των τμημάτων μας δουλέψαμε Σαββατοκύριακο στοκάροντας, βάφοντας και καθαρίζοντας. Παρότι υπήρχαν πολλές δυσκολίες, το αποτέλεσμα ήταν το επιθυμητό.
Κάθε μαθητής έβαλε στην τάξη τη δική του πινελιά και άφησε το δικό του στίγμα. Πάνω στους τοίχους απεικονίζονταν συνθήματα που εκφράζουν τον ψυχικό κόσμο των παιδιών.  Η πρωτοβουλία αυτή συνέβαλε στο να γίνεται το μάθημα πιο ευχάριστο και να νιώθουμε πιο οικεία στο χώρο που περνάμε ένα μεγάλο μέρος της ημέρας μας.

 Δήμητρα Πάντου, Άρτεμις Τσάδαρη (Α2), Ισιδώρα Κατσίλα, Ανδρέας Κατσιφής (Β1)

 

 

ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ 2012