1ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΑΥΛΩΝΑ 

ΤΑΙΝΙΕΣ, ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ, ΒΙΝΤΕΟ, ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΕΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΕΣ

 

Η ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ: Ντοκιμαντέρ της ΕΡΤ για το σχολείο μας

 

SAY GOODBYE TO THE WORLD YOU THOUGHT YOU LIVED IN:Η χορογραφία που κέρδισε το 1ο βραβείο σε μαθητικό διαγωνισμό


ΤΟ ΣΤΟΙΧΗΜΑ: Η εκπαίδευση στο Γυμνάσιο Αυλώνα τον καιρό της πανδημίας

 


Οι κατωτέρω ηλεκτρονικές δημιουργίες έγιναν από παιδιά της ομάδας Βιβλιοθήκης της Γ' Γυμνασίου που συμμετείχαν στο πρόγραμμα ERASMUS ΚΑ2 «www.a(muse(u)m)ent.eu - Youth thinking about their recent cultural heritage» (Υπεύθυνοι εκπαιδευτικοί: Α. Κέκη, Π. Ξεναρίου, Ν. Τσενέ)


Ιστοσελίδα με το υλικό (αφίσες, ιστορίες, βίντεο με οδηγίες ασφαλούς οδήγησης και πολλά άλλα...) που δημιούργησαν τα παιδιά της Α Γυμνασίου στο 
πλαίσιο δράσης στο μάθημα "Εργαστήρια Δεξιοτήτων". Υπεύθυνοι εκπαιδευτικοί: Πέπη Ξεναρίου, Κωστής Πετρογιάννης.


Οι παρακάτω ταινίες δημιουργήθηκαν από παιδιά με τη σκηνοθέτιδα Μαρία Λεωνίδα στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος
“MigratED” σε συνεργασία με τον Καρπό και την ActionAid:


και τα 4 video στο πλαίσιο του Erasmus Backpack ID:

"Ταξίδι στα μονοπάτια της χαράς", μια εκδήλωση της ομάδας βιβλιοθήκης 2015

" Απο το ελάχιστο φτάνεις πιο σύντομα οπουδήποτε", χοροθεατρική ομάδα 
ΓΕΛ και 1ου Γυμνασίου Αυλώνα, 2012:

  "ΚΑΠΟΤΕ... ΣΤΗ ΜΙΚΡΑΣΙΑ, Χοροθεατρικό δρώμενο από την εκδήλωση 
"ΚΑΠΟΤΕ... ΣΤΗ ΜΙΚΡΑΣΙΑ, οδοιπορικό στις ματωμένες μνήμες", που 
συνδιοργάνωσαν από 13 έως 15 Δεκ. 2012 στο Κρυονέρι Αττικής τα 
Γυμνάσια 1ο Αυλώνα, Καλάμου, Κρυονερίου και το Λύκειο Αυλώνα, για τα 
90 χρόνια της Μικρασιατικής Καταστροφής. 

"Ένας μονόλογος για τη Γάζα", χοροθεατρική παράσταση,2011

erasmus

                                                                                     «Με τη συγχρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης»

 

backpackID logo

Η επίσημη ιστοσελίδα του προγράμματος

Η συμμετοχή του σχολείου μας

erasmus

                                                                            «Με τη συγχρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης»

«www.a(muse(u)m)ent.eu - Youth thinking about their recent cultural heritage»

erasmus

                                                                            «Με τη συγχρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης»

Άλλα προγράμματα Erasmus+ στα οποία συμμετέχει το σχολείο μας

Το περιοδικό μας

 

         Διαχείριση-Επιμέλεια
         ιστοσελίδας:
         Νίκος Τελιγάδας ΠΕ 02
         Επιμέλεια Ύλης:
        Ομάδα Βιβλιοθήκης
         Τσενέ Νάντια
         Τελιγάδας Νίκος
       
       
         

 

 
ΜΗΝΟΛΟΓΙΟ ΣΧΟΛΙΚΟΥ ΕΤΟΥΣ
2011-2012

 

Τα περισσότερα κείμενα γράφτηκαν από τους μαθητές της Ομάδας Εφημερίδας: Σιντορέλα Αβντουλάι, Χριστίνα Βλαχάκη, Σοφία Δημητριάδη, Ισιδώρα Κατσίλα, Ειρήνη Κουρτέση,, Μάριο Λέκκα, Γιάννη Μακρή, Κατερίνα Μακρή, Τζένη Μακροδημήτρη,Έφη Μποζιάρη, Χρίστο Πετσόπουλο, Σπυριδούλα Σαγροπούλου, Ελένη Σακάλογλου, Βασίλη Τέγα, Γιώργο Τζιρίνη, Μαντώ Τζιρίνη.
Βοήθησαν επίσης οι: Αλιφιεράκη Κατερίνα, Έλενα Ζαρογκίκα, Λέκα Χριστίνα, Γιάννης Μουστάκας, Ζένια Παναγιωτοπούλου, Δήμητρα Σαμπάνη, Βασιλική Σιφναίου.
Συντονισμός: Νάντια Τσενέ (φιλόλογος)
Βοήθησαν οι: Ντόρα Αγάθου, (καθηγήτρια Γερμανικών), Λίζα Καρακασίδου (καθηγήτρια Οικιακής Οικονομίας), Άννυ Κέκη (καθηγήτρια Γαλλικών)
Φωτογραφικό υλικό από τους φωτογράφους των τμημάτων
Συγκέντρωση φωτογραφικού υλικού:
Α' Γυμνασίου: Ισιδώρα Κατσίλα
Β' Γυμνασίου: Γεωργιάννα Μαρούλη
Γ' Γυμνασίου: Δήμητρα Σαμπάνη
Γενική Επιμέλεια φωτογραφικού υλικού: Λώρα Τάσση
Ηλεκτρονική επιμέλεια: Νίκος Τελιγάδας (φιλόλογος)

 

 

 

 

 

 

 

 

  
 ΙΟΥΝΙΟΣ 2012
 Το 9ο τεύχος του περιοδικού μας (εφημερίδας) είναι γεγονός. Ας το γιορτάσουμε!

 efimeridaΤο 9ο τεύχος του περιοδικού του σχολείου μας index2«Σοβαρότης Μηδέν» είναι έτοιμο και η Ομάδα Εφημερίδας, όπως κάθε χρόνο, το γιόρτασε και φέτος. Αμέσως μετά τις εξετάσεις στο τελευταίο μάθημα, στις 23 Ιουνίου, η συντακτική ομάδα εξόρμησε στο "The Greeks", ένα πολυχώρο αθλητικών εγκαταστάσεων που βρίσκεται στον Αυλώνα κοντά στο σχολείο μας. Παίξαμε πινγκ πονγκ, ποδόσφαιρο, μπάσκετ, βόλεϊ και στη συνέχεια το ρίξαμε στα? σουβλάκια.

 

  
Ροκ συναυλία Σχολικής Επιτροπής Δ/θμιας Εκπ/σης Δήμου Ωρωπού

 
 syn1Η σχολική χρονιά έφτασε προς το τέλος της με μια μεγάλη συναυλία syn22που πραγματοποιήθηκε στο σχολικό προαύλιο του ΓΕΛ Ωρωπού, το Σάββατο 23 Ιουνίου. Η συναυλία, που οργανώθηκε από τη Σχολική Επιτροπή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Δήμου Ωρωπού με πρωτοβουλία του Προέδρου της Παναγιώτη Βασιλάκου, ήταν η πρώτη κοινή εκδήλωση των Γυμνασίων και Λυκείων του Δήμου μας. Συμμετείχαν σχολικά συγκροτήματα από πολλά σχολεία του Δήμου, ωδεία της περιοχής, νεανικά ερασιτεχνικά αλλά και επαγγελματικά γκρουπ, σε μια γιορτή όπου κυριάρχησε το ροκ. 
 Από τον Αυλώνα συμμετείχε ο Κωστής Καρακελάφης Λέκκας που έπαιξε κλασική κιθάρα, η ορχήστρα και η χορωδία από μαθητές Γυμνασίου που έχει οργανώσει η κ. Αθανασία Βόγγλη με την υποστήριξη της ΚΕΔΩ, η Αθανασία Καρελιώτη, ο Νάσος Κατσίνας και το συγκρότημα Reresis, στο οποίο τραγουδά ο Ζαρογκίκας και παίζουν οι: Κυριακός, Λιάτης, Κωστούλας και Τσάδαρης.

 

 

Αυτός ο κόσμος που αλλάζει?  

 Την Τετάρτη 27 Ιουνίου 2012 στο θέατρο του σχολείου μας παρακολουθήσαμε μια γιορτή με πρωταγωνιστές όχι μόνο μαθητές αλλά και γονείς.
«Όλοι μαζί μπορούμε!»  
 Στο πρώτο μέρος της εκδήλωσης οι μαθητές της Ομάδας Διαφορετικότητας του σχολείου παρουσίασαν τη φετινή τους δουλειά με υπεύθυνη την κ. Λίζα Καρακασίδου στο πλαίσιο του πολιτιστικού προγράμματος «Όλοι μαζί μπορούμε!». Στη συνέχεια οι μαθητές της ομάδας μάς μίλησαν για τον κόσμο που απορρίπτουν, αλλά και για αυτόν που ονειρεύονται, μέσα από ένα δρώμενο που συνδύαζε κίνηση, λόγο, μουσική, τραγούδι και εικόνα.
        «Αυτός ο κόσμος που αλλάζει?»
 Το δεύτερο μέρος της εκδήλωσης έγινε στο πλαίσιο του προγράμματος «Εκπαίδευση Αλλοδαπών και Παλιννοστούντων Μαθητών» στο οποίο συμμετέχει το σχολείο μας και πιο συγκεκριμένα στο πλαίσιο της υποδράσης «Σχολείο και Κοινότητα», που υλοποιήθηκε από τις κ. Νάντια Τσενέ και Λίζα Καρακασίδου με σκοπό να φέρει πιο κοντά το σχολείο στην οικογένεια και την κοινότητα. 
 Ακούσαμε, λοιπόν, γονείς και παλιούς μαθητές του σχολείου να μας μιλούν για τις αλλαγές που έκαναν στη ζωή τους, μικρές και μεγάλες, όταν χρειάστηκε να αλλάξουν πόλη διαμονής ή και χώρα αναζητώντας μια καλύτερη ζωή. Άλλοι γονείς και μαθητές μάς δείξαν όψεις του τόπου τους. Μάθαμε για την Αλβανία, για το Παντζάμπι της Ινδίας, για τη Βραζιλία, είδαμε εικόνες, ακούσαμε μουσικές και τραγούδια από μικρούς και μεγάλους, είδαμε χορούς από τους τόπους αυτούς που δίδαξαν οι ίδιοι οι γονείς στους μαθητές. 
 Αναζητήσαμε γέφυρες μέσα από τη μουσική και το τραγούδι, με τα τραγούδια της ξενιτιάς που μας τραγούδησε η χορωδία του Συλλόγου Αυλωνιτών «Το Σάλεσι»,  με την κλασική μουσική που έπαιξαν μαθητές του σχολείου, με την πολυφωνική χορωδία ?Vocal Inventions? που μας ταξίδεψε σε διαφορετικά μέρη της γης και σε διαφορετικές εποχές. Διαπιστώσαμε ότι γέφυρες μπορούμε να δημιουργήσουμε μέσα από τη γλωσσομάθεια, τις σπουδές και την εργασία σε άλλες χώρες. Γέφυρες μας πρότεινε και η Ομάδα Σύγχρονου Χορού Γυμνασίου ? Λυκείου Αυλώνα μέσα από τη χορευτική της σύνθεση που συνδύαζε ετερόκλητα στοιχεία διαφορετικών πολιτισμών όπως είναι το Hip Hop και το Oriental.       

  

01
02
03
04
05
06
07
08
09
10
11
12
13
01/13 
bwd fwd

 

Μονοήμερη εκδρομή στη θάλασσα και ? Καλό μας καλοκαίρι!

 Με μια μονοήμερη εκδρομή, μετά από τους βαθμούς και από την τελευταία μας διαπολιτισμική εκδήλωση, αποχαιρετίσαμε το σχολείο για φέτος. Στην εκδρομή αυτή συμμετείχαν οι μαθητές που πήραν μέρος στα πολιτιστικά προγράμματα που έγιναν στο σχολείο μας και στις εκδηλώσεις. Για την πραγματοποίησή της βοήθησε ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων που την οργάνωσε, καθώς και η Σχολική Επιτροπή. 
 Ήταν μια εκδρομή διαφορετική από τις άλλες, καθώς μετά από μία σύντομη περιήγηση στην πόλη του Λαυρίου, πήγαμε στην πανέμορφη παραλία Πούντα Ζέζα. Ήταν η πρώτη φορά που μια τόσο μεγάλη σχολική παρέα πλατσουρίσαμε, καταβρεχτήκαμε, κολυμπήσαμε και παίξαμε ρακέτες στην αμμουδιά. Στη συνέχεια πήγαμε στο σπίτι μιας καθηγήτριάς μας και αξιοποιήσαμε κατάλληλα τα τάπερ, τα ταψιά και τα πιρέξ που είχαμε φέρει από τα σπίτια μας. Μετά από μία βόλτα στον καταπληκτικό ναό του Ποσειδώνα στο Σούνιο με την υπέροχη θέα, γυρίσαμε κατενθουσιασμένοι στα σπίτια μας. Και του χρόνου!
 
 
 
 
ΜΑΙΟΣ 2012

 Γιορτή της μητέρας στο Πνευματικό Κέντρο Αυλώνα

 

  1miteraΗ Ομάδα Βιβλιοθήκης του σχολείου μας συμμετείχε στη γιορτή της μητέρας 2miteraπου οργάνωσε ο «Σύλλογος Αυλωνιτών το Σάλεσι», την Κυριακή 13 Μαΐου στο Πνευματικό Κέντρο Αυλώνα. 
  Μαθητές του σχολείου μας διάβασαν το υπέροχο κείμενο του Paulo Coelho «Και ο Θεός έπλασε τη μητέρα» που είναι ένας ύμνος προς τη μητέρα, αλλά και ένα χιουμοριστικό κείμενο της Έλενας Ακρίτα που καυτηριάζει τον υπερπροστατευτισμό της ελληνίδας μάνας.

 

 

 Γιορτή λήξης μαθημάτων

01
02
03
04
05
06
07
08
09
10
11
01/11 
bwd fwd

 

 Με τη λήξη των μαθημάτων έγινε και η καθιερωμένη μας γιορτή στην οποία παρουσιάζουμε τα πολιτιστικά και τα περιβαλλοντικά προγράμματα, θυμόμαστε τις κυριότερες στιγμές μας και αποχαιρετάμε τη Γ? Γυμνασίου.
 Η πολύωρη αυτή - ως συνήθως εκδήλωση - ξεκίνησε με την παρουσίαση του περιβαλλοντικού προγράμματος «Γέφυρες χτίζουμε, φράγματα γκρεμίζουμε», με υπεύθυνες τις κ. Λίζα Καρακασίδου και Γαρυφαλιά Κοτσίκου. Στη συνέχεια παρουσιάστηκε η δουλειά των 4 υποομάδων που δούλεψαν στο πλαίσιο του περιβαλλοντικού προγράμματος «Τίποτε δεν πάει χαμένο», με υπεύθυνες τις κ. Λίζα Καρακασίδου και Ντόρα Αγάθου.
 Μετά η κ. Αγγελική Πανουσοπούλου και μαθήτριες του σχολείου μίλησαν για τους μαθηματικούς διαγωνισμούς στους οποίους πήραμε μέρος και έγινε η απονομή βραβείων στους μαθητές που διακρίθηκαν. 
 Με χαρακτηριστικές φωτογραφίες από όλη τη σχολική χρονιά έγινε μία ανασκόπηση της χρονιάς που πέρασε και με ένα βίντεο αλλά και πολλή συγκίνηση μάς αποχαιρέτησε η Γ? Γυμνασίου και η Γ? Λυκείου.  
 Τη σκυτάλη πήρε η ομάδα Εφημερίδας και Βιβλιοθήκης, με υπεύθυνες τις κ. Νάντια Τσενέ και Άννυ Κέκη. Οι μαθητές της ομάδας, αφού αναφέρθηκαν σύντομα στις δραστηριότητές τους, παρουσίασαν ένα αφιέρωμα στους σπουδαίους Έλληνες καλλιτέχνες που έφυγαν τη χρονιά που πέρασε: Μιχάλη Κακογιάννη, Θεόδωρο Αγγελόπουλο, Δόμνα Σαμίου, Θανάση Βέγγο και Δημήτρη Μητροπάνο. 
 Τη γιορτή έκλεισε η Ομάδα Σύγχρονου Χορού Γυμνασίου & Λυκείου Αυλώνα με το χορευτικό «Ανατολή και Δύση», μία πρωτότυπη σύνθεση Hip-Hop και Oriental. Δύο μαθήτριες, η Μαρία Προκάκη και η Δήμητρα Σαμπάνη, οργάνωσαν από μία ομάδα και δίδαξαν οι ίδιες τις συμμαθήτριές τους, Oriental η μία και Hip Hop η άλλη. Με τη βοήθεια της κ. Ψαρρού κατέληξαν στη χορευτική σύνθεση «Ανατολή και Δύση».
 Παράλληλα έγινε και έκθεση τεχνολογίας και ζωγραφικής με έργα των μαθητών που οργάνωσαν οι κ. Δημήτρης Λέκκας και Χρήστος Σούλαρης.
 

 

Σχολικοί  Αγώνες 2011-2012

 sxolag12Το Μάιο, όπως και τις προηγούμενες χρονιές, έγιναν ενδοσχολικοί αγώνες ποδοσφαίρου για τα αγόρια και βόλεϊ για τα κορίτσια.
 Εσωτερικό πρωτάθλημα Ποδοσφαίρου
 Στον πρώτο αγώνα έπαιξε το Α1 με το Α2. Το 1- 0 έγινε πολύ νωρίς με γκολ του Μάκη Αθαναηλίδη. Το Α2 ισοφάρισε γρήγορα με το γκολ του Χρίστου Πετσόπουλου. Η ανατροπή του ματς έγινε από τον Αφρίμ Χότζα που έκανε το 1-2 και στη συνέχεια το 1- 3 και το 1- 4. Ο Κασέμ Μπάκο έκανε το 1- 5. Το Α1 μείωσε τη διαφορά σε 2-5. Το Α2 όμως έκανε και το 2-6 με το γκολ του Χάρη Στεργίου.
 Β1 - Β2
Το Β2 άνοιξε το σκορ με τον Τζούλι Τόπι και ο χορός των γκολ του Τζούλι Τόπι άρχισε! 0 ? 2 από τον Τζούλι και στη συνέχεια 0 ? 3, 0 ? 4, 0 ? 5, 0 ? 6. Με γκολ του Οργκέστ Τότσα ο αγώνας έληξε με σκορ 0 ? 7.
 Β3 - Γ1/2
Το Β3 νίκησε την ομάδα της Γ? Γυμνασίου με σκορ 5-3.
 ΗΜΙΤΕΛΙΚΟΣ
Στον ημιτελικό έπαιξαν το Α2 - Β2, ενώ το Β3 πέρασε κατευθείαν στον τελικό.
Ο Τζούλι Τόπι άνοιξε το σκορ 0 - 1. Ο Αφρίμ Χότζα σημάδευσε το αριστερό οριζόντιο δοκάρι της εστίας του Β2 και έχασε την ευκαιρία να πετύχει ένα γκολ για το Α2. Ο Τζούλι Τόπι έκανε το 0-2, μετά το 0-3 και μετά το 0-4.
ΤΕΛΙΚΟΣ Β3 - Β2
Ο Τζούλι Τόπι έκανε το 0-1. Το Β3 ισοφάρισε και επικράτησε πανδαιμόνιο στο γήπεδο. Όμως μετά έγινε το 1-2 από τον Τζούλι Τόπι και λίγο αργότερα το 1-3.
 Πρωταθλήτρια ομάδα: το Β2 με 13 γκολ του Τζούλι Τόπι.
 Εσωτερικό πρωτάθλημα Βόλεϊ στο Κλειστό Δημοτικό Γυμναστήριο
 Φέτος έχουμε την τύχη να χρησιμοποιούμε το καταπληκτικό κλειστό γυμναστήριο του Δήμου για τους αγώνες μας αλλά και για το καθημερινό μάθημα της Γυμναστικής. Για πρώτη φορά χρησιμοποιήσαμε το Δημοτικό Κλειστό Γυμναστήριο για τον αγώνα βόλεϊ μεταξύ μαθητών - καθηγητών Γυμνασίου & Λυκείου που έγινε στις 23 Δεκεμβρίου με νικητές φυσικά τους μαθητές! Ακολούθησε ένας αγώνας βόλεϊ αγοριών Β ? Γ Γυμνασίου με νικήτρια τη Γ Γυμνασίου και στη συνέχεια το εσωτερικό πρωτάθλημα κοριτσιών με τους εξής αγώνες:
 Α1 - Α2: 3 - 0
Β1 - Β2: 3 - 0 sxolag2
Γ1 - Γ2: 0 - 3
 ΗΜΙΤΕΛΙΚΟΣ
Α1 - Β1: 1 ? 2
 ΤΕΛΙΚΟΣ Γ2 - Β1: 1 ? 2
 Πρωταθλήτρια ομάδα: το Β1

 
 

 
 
ΑΠΡΙΛΙΟΣ 2012

Ήταν Πρωταπριλιά, αλλά δεν ήταν ψέμα! Τριήμερη στο Πόρτο Χέλι

 Την Κυριακή το πρωί της 1ης  Απριλίου ξεκινήσαμε από τον Αυλώνα με το πούλμαν γεμάτοι χαρά και καλή διάθεση. Ήταν Πρωταπριλιά, αλλά δεν ήταν ψέμα! Επίδαυρος, Πόρτο Χέλι, Σπέτσες, Μυκήνες, Ναύπλιο... Υπάρχουν άραγε ομορφότερα μέρη; Περάσαμε τέλεια! 

PORTOHELI2012

 

 

«Κυνήγι του χαμένου αυγού»

  Παρασκευή 6 Απριλίου ... Τελευταία ώρα μαθημάτων πριν από τη Μεγάλη Εβδομάδα ? Η Γ? Γυμνασίου μπήκε στο κλίμα των ημερών με ένα πασχαλινό γερμανικό έθιμο, το «Κυνήγι του χαμένου Αυγού». Πρόκειται για ένα παιχνίδι, σύμφωνα με το οποίο ο λαγός, που κατά τους Γερμανούς φέρνει τα κόκκινα αυγά, κρύβει καλά σε κήπους και αυλές τα πασχαλινά αυγά και νικητής είναι όποιος βρει τα περισσότερα και τα μαζέψει στο καλάθι του. 
   Έτσι κι εμείς. Χωριστήκαμε σε ομάδες, και αφού κρύψαμε όσο καλύτερα μπορούσαμε τα αυγά μας, αρχίσαμε να ψάχνουμε τις κρυψώνες των άλλων.
1
2
3
4
5
6
1/6 
bwd fwd

 

oasp2012 Προετοιμάσου τώρα! Ενημέρωση από τον Ο.Α.Σ.Π

 Όπως όλοι μας ξέρουμε η Ελλάδα είναι μια χώρα με συνεχή σεισμική δραστηριότητα. Γι? αυτό, η απόκτηση γνώσεων για τη σωστή αντιμετώπιση του φαινομένου του σεισμού πρέπει να ξεκινά από το σχολείο.
 Για το λόγο αυτό, κλιμάκιο με επιστήμονες του Ο.Α.Σ.Π. (Οργανισμός Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας) επισκέφτηκε το σχολείο μας και αφού ενημέρωσε τους μαθητές του Γυμνασίου και του Λυκείου σε θέματα αντισεισμικής προστασίας, απάντησε στις ερωτήσεις μας.
 
 

Διήμερη εκπαιδευτική επίσκεψη στο Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Καστρίου Αρκαδίας

 Η εκδρομή συνδύαζε μάθηση και ψυχαγωγία. Παίξαμε παιχνίδια με τους εκπαιδευτικούς του Κέντρου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, ενημερωθήκαμε για το δάσος του Πάρνωνα, τη χλωρίδα και πανίδα της περιοχής, τα ενδημικά φυτά. Κάναμε ομαδικές εργασίες σχετικές με περιβαλλοντικά θέματα.  Επισκεφτήκαμε τον ποταμό Τάνο, όπου ασχοληθήκαμε με δραστηριότητες, όπως ο προσδιορισμός του PH. Κάναμε υπέροχες βόλτες στην παραλία του Άστρους και το Ναύπλιο και φυσικά φάγαμε και διασκεδάσαμε!

Να και οι φωτογραφίες:
 
1
2
3
4
5
6
1/6 
bwd fwd
 
 
 

Δύο πολιτισμοί συναντιούνται στην έρημο και χορεύουν?: Φεστιβάλ «χόρεψέ το! 2012»

  Το Γυμνάσιο και το ΓΕΛ Αυλώνα για μια ακόμη χρονιά φέτος πήραμε μέρος στο Φεστιβάλ "χόρεψέ το! 2012"  που οργανώθηκε από τη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ανατολικής Αττικής. 
 Στο διήμερο Φεστιβάλ που έγινε στο Μουσικό Γυμνάσιο Παλλήνης πήραν μέρος 48 χορευτικές ομάδες από 38 Γυμνάσια-Λύκεια και χόρεψαν συνολικά 548 μαθητές και μαθήτριες.   
  Στις 24 Απριλίου παρουσιάσαμε το χορευτικό μας «Ανατολή και Δύση», μία πρωτότυπη σύνθεση Hip-Hop και Oriental, με την εξής υπόθεση: Δύο πολιτισμοί συναντιούνται στην έρημο μέσα από τις χορευτικές τους παραδόσεις. Το Oriental και το Hip Hop. Αυτοπαρουσιάζονται, ανταγωνίζονται και τελικά στήνουν μέσα από τον χορό γέφυρες? 
  Δύο μαθήτριες, η Μαρία Προκάκη και η Δήμητρα Σαμπάνη, οργάνωσαν από μία ομάδα και δίδαξαν οι ίδιες τις συμμαθήτριές τους, Oriental η μία και Hip Hop η άλλη. Με τη βοήθεια της κ. Ψαρρού κατέληξαν στη χορευτική σύνθεση που παρουσίασαν στο Φεστιβάλ στην Παλλήνη.
 
 
 
 

Η Γιορτή των Λουλουδιών

 1Την Πρωτομαγιά τα λουλούδια πάνε κι έρχονται από κήπο2 σε κήπο και από χέρι σε χέρι, αναζητώντας κάποιο στεφάνι για να το διακοσμήσουν. 
 Μία τέτοια μέρα γιορτάζουμε κι εμείς στην πλατεία του χωριού μας. Εκείνη τη μέρα η πλατεία στολίζεται με λουλούδια, που φέρνουν και διακοσμούν τα ανθοπωλεία του χωριού μας. Οργανώνεται μια μεγάλη εκδήλωση, στην οποία παίρνουν μέρος πολλά παιδιά παρουσιάζοντας ποικίλες δραστηριότητες. Η φετινή εκδήλωση ήταν φανταστική!!! Οργανώθηκε από το «Σύλλογο Αυλωνιτών το Σάλεσι» το Σάββατο 29 Απριλίου για να υποδεχτούμε την άνοιξη.     
 Παρακολουθήσαμε χορευτικά από τα κορίτσια του μπαλέτου που με άρωμα ανοιξιάτικο ήρθαν να μας ξεσηκώσουν. Η χορωδία του σχολείου μας, που τραγούδησε τραγούδια σε στίχους Οδυσσέα Ελύτη, για ακόμη μία φορά μας μάγεψε και μας ταξίδεψε με τα τραγούδια της. Ακόμη στο χώρο αυτό παρακολουθήσαμε παραδοσιακούς χορούς που ήταν και αυτοί καταπληκτικοί. Επίσης, ο Σύλλογος κόβοντας λαχνούς χάρισε πολλά και ξεχωριστά δώρα.   
  Όλοι οι κάτοικοι Αυλώνα που παρακολούθησαν τη γιορτή νομίζω ότι εντυπωσιάστηκαν. Χαρούμενοι εξέφρασαν τις πιο θετικές απόψεις και γενικά όλα κύλησαν ήρεμα, όμορφα και ανοιξιάτικα ?
 
 
ΜΑΡΤΙΟΣ 2012
 

«Από το ελάχιστο φτάνεις πιο σύντομα οπουδήποτε»: Μια βραδιά αφιερωμένη στον Οδυσσέα Ελύτη

 Το 2011 ήταν χρονιά αφιερωμένη στα 100 χρόνια από τη γέννηση του Οδυσσέα Ελύτη. Έτσι λοιπόν η Ομάδα Βιβλιοθήκης αλλά και όλα τα τμήματα του σχολείου δουλέψαμε με πολύ κέφι και όρεξη για τη δημιουργία σχετικής απογευματινής εκδήλωσης, που έγινε στις 5 Μαρτίου 2012 και επαναλήφθηκε μερικές μέρες αργότερα το πρωί για όσους δεν μπόρεσαν να παρακολουθήσουν την απογευματινή εκδήλωση, αλλά και δε ? χώρεσαν ? στην κατάμεστη αίθουσα.
   Η εκδήλωση περιλάμβανε βίντεο με αφετηρία μελοποιημένα ποιήματα του Ελύτη, παρουσίαση για τη ζωή και το έργο του ποιητή, τραγούδια σε στίχους του ποιητή που τραγούδησε η χορωδία μας και η Χριστίνα Πετρογιάννη, δραματοποιημένη παρουσίαση της ποιητικής του σύνθεσης «Μονόγραμμα», απαγγελία. Φιλοξενήθηκαν, επίσης, έργα από έκθεση ζωγραφικής που είχε οργανωθεί λίγους μήνες πριν από την Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας με έργα εμπνευσμένα από τον Οδυσσέα Ελύτη.
   Στην εκδήλωσή μας, για άλλη μία φορά, εντυπωσίασε και συγκίνησε η Ομάδα Σύγχρονου Χορού του ΓΕΛ και του Γυμνασίου Αυλώνα με τη χορογραφία της «Από το ελάχιστο φτάνεις πιο σύντομα οπουδήποτε», σε χορογραφία της καθηγήτριας Ξένιας Ψαρρού.

01
02
03
04
05
06
07
08
09
1/9 
bwd fwd

 
 

Μονοήμερη εκδρομή στην Πάρνηθα

bafi

 Οι μαθητές της Α? Γυμνασίου στο πλαίσιο των περιβαλλοντικών προγραμμάτων στα οποία συμμετέχουμε πήγαμε μία αξέχαστη εκδρομή στην Πάρνηθα και μάλιστα με το τελεφερίκ, στο οποίο οι περισσότεροι από μας δεν είχαμε ξαναμπεί. Επισκεφτήκαμε το καταφύγιο Μπάφι στην Πάρνηθα, όπου ενημερωθήκαμε από το Φορέα Διαχείρισης της Πάρνηθας για τους εθνικούς δρυμούς και την αξία τους. Προβληματιστήκαμε ιδιαίτερα για το τι μπορούμε να κάνουμε για να διαφυλάξουμε τα δάση μας.

 

 

Περιήγηση στο κέντρο της Αθήνας και εξερεύνηση στο Βυζαντινό Μουσείο

 Με την επίσκεψή μας στο Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο, οι μαθητές της Β? Γυμνασίου είχαμε την ευκαιρία να γνωρίσουμε μία από τις ομορφότερες περιοχές της Αθήνας.  
  Κατηφορίζοντας τη Λεωφόρο Βασιλίσσης Σοφίας με τα πανέμορφα νεοκλασικά κτήρια, φτάσαμε στο Σύνταγμα και τη Βουλή όπου είχαμε την τύχη να δούμε την αλλαγή φρουράς, που οι περισσότεροι δεν είχαμε ξαναδεί, αλλά και να αναρωτηθούμε για την προέλευση των κινήσεων που κάνουν οι τσολιάδες. Προχωρήσαμε στο Ζάππειο όπου σταματήσαμε για πικ ? νικ και συνεχίσαμε με εξερεύνηση του Εθνικού Κήπου. Θαυμάσαμε τα πολλά και σπάνια είδη φυτών, χαζέψαμε τις θαλάσσιες χελώνες, τα παγόνια και τα κρι κρι του ζωολογικού κήπου. Είδαμε τα ανάκτορα, που είναι τώρα το Προεδρικό Μέγαρο και τελειώσαμε την περιήγησή μας αυτή στο κέντρο της Αθήνας με την επίσκεψη στο Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο.   
Στο Μουσείο είδαμε αγάλματα, οικιακά είδη, κοσμήματα, ψηφιδωτά δάπεδα, εικόνες αγίων, βυζαντινούς τάφους, τέμπλα από ναούς, άμφια, ενδυμασίες, εκκλησιαστικά σκεύη, έγγραφα. Το μουσείο ήταν εντυπωσιακό. Τα εκθέματα ήταν τοποθετημένα με πολύ ενδιαφέροντα τρόπο. Η αναζήτηση και η εξερεύνηση των εκθεμάτων είχε πολύ ενδιαφέρον για εμάς τους μαθητές, που με πολύ κέφι προσπαθούσαμε να κάνουμε στις ομάδες μας τις δραστηριότητες που μας είχαν ανατεθεί.
 
01
02
03
04
05
06
1/6 
bwd fwd
 
 
 

 

Ένα κοινό μάθημα με ελληνόπουλα του 1ου Ελληνικού Λυκείου Μονάχου. 

 1estia2012 Η επίσκεψή μας στο Κόκκινο Σπίτι ή αλλιώς Εστία Γνώσης Χαλκίδας ήταν από τις ωραίες εκπαιδευτικές επισκέψεις που πραγματοποιήθηκαν στο σχολικό έτος 2011-2012.   
  Η Εστία Γνώσης Χαλκίδας δίνει την ευκαιρία σε τάξεις ελληνικών σχολείων να κάνουν από κοινού μάθημα με τάξεις σχολείων άλλων χωρών. Φέτος η επιστημονική ομάδα, μέσω του πρωτοποριακού προγράμματος «ΤηλΕστία», δίδαξε Αστρονομία, Μαθηματικά και Λογοτεχνία σε Ελληνόπουλα της Γερμανίας. Στα πλαίσια αυτού του προγράμματος, η Γ? Γυμνασίου που επισκεφτήκαμε την Εστία την Παρασκευή 9 Μαρτίου κάναμε κοινό μάθημα με τα Ελληνόπουλα του 1ου Ελληνικού Λυκείου Μονάχου.     
  Κατά τη διάρκεια αυτού του κοινού μαθήματος επικοινωνήσαμε μέσω τηλεδιάσκεψης με ένα ελληνικό σχολείο στη Γερμανία. Μέσω μιας κάμερας και ενός μικροφώνου ανταλλάσσαμε σκέψεις, απορίες, απόψεις. Βέβαια η πλειοψηφία των μαθητών απόλαυσε περισσότερο το μάθημα της Αστρονομίας παρά της Λογοτεχνίας. Ένα από τα πιο ωραία κομμάτια ήταν το ενδιάμεσο κομμάτι, στο οποίο οι μαθητές του σχολείου της Γερμανίας μας περιέγραψαν μια μέρα από την καθημερινότητά τους και εμείς μία ημέρα από τη δική μας καθημερινότητα. Παρόλο που το πρόγραμμα είναι ακόμα σε πειραματικό στάδιο ήταν ιδιαίτερα ευχάριστο. Ελπίζουμε να έχουμε ξανά την ευκαιρία να επισκεφθούμε το ίδρυμα όταν θα έχει βελτιώσει το σύστημα τηλεδιάσκεψης.

 

Τελετή αδελφοποίησης του ΓΕΛ Ωρωπού με ιταλικό σχολείο

 

 2oropos2012 Στις 24 Μαρτίου το σχολείο μας συμμετείχε στην τελετή αδελφοποίησης του ΓΕ1oropos2012Λ Ωρωπού με το ιταλικό σχολείο  Instituto Instuzione Superiore της νότιας Ιταλίας. Τα δύο σχολεία αδελφοποιήθηκαν στο πλαίσιο ενός ευρωπαϊκού προγράμματος etwinning που υλοποίησαν από κοινού. 
  Στην τελετή αδελφοποίησης, που έγινε στην αίθουσα εκδηλώσεων του ΓΕΛ Ωρωπού, συμμετείχαν και άλλα σχολεία του δήμου μας, που είχαν έτσι για πρώτη φορά την ευκαιρία να δουν το ένα τη δουλειά του άλλου και να συνεργαστούν. Το Γυμνάσιο και το ΓΕΛ Αυλώνα συμμετείχαμε με ένα απόσπασμα από τη χορογραφία «Από το ελάχιστο φτάνεις πιο γρήγορα οπουδήποτε» από την εκδήλωσή μας για τον Οδυσσέα Ελύτη, καθώς και με τη χορωδία και την ορχήστρα που έπαιξαν μελοποιημένα ποιήματα του ίδιου ποιητή.
 
 
 
ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ 2012

 
  Όταν το θέατρο έρχεται στο σχολείο ?
Αριστοφάνη Όρνιθες από την Ομάδα 4 Frontal: Μια ροκ παράσταση για εφήβους
 Όλοι οι μαθητές του σχολείου είχαμε την τύχη να παρακολουθήσουμε μια πρωτότυπη και φρέσκια διασκευήSCREEN~2 των Ορνίθων του Αριστοφάνη που παρουσιάστηκε στο θέατρο του σχολείου μας σε σκηνοθεσία της Τζορτζίνας Κακουδάκη. Νέοι ηθοποιοί, με απλά τεχνικά μέσα αλλά με πολλή ευρηματικότητα, χιούμορ και φαντασία μας οδήγησαν στην ονειρική πόλη των πουλιών, τη Νεφελοκοκκυγία. 
 Μετά την παράσταση συζητήσαμε με τους ηθοποιούς για τη δική μας ονειρική πόλη, για τη δική μας Νεφελοκοκκυγία. Συζητήσαμε για το πώς θα θέλαμε να είναι η  κοινωνία μας και για το τι μπορούμε να κάνουμε για να γίνει καλύτερη.

 

Ο πατήρ Αντώνιος από την Κιβωτό του Κόσμου στο σχολείο μας

 patirantΦέτος στο σχολείο μας είχαμε τη μεγάλη χαρά να υποδεχθούμε τον πατέρα Αντώνιο, ιδρυτή και ψυχή της Κιβωτού του Κόσμου, οργάνωση που μεριμνά για τη μητέρα και το παιδί. Επί πέντε χρόνια έχουμε αναπτύξει μία ιδιαίτερη σχέση με την Κιβωτό και κάθε χρόνο αντιπροσωπεία από το Λύκειό μας, kivotos front_newαλλά κι από το Γυμνάσιο μας, επισκεπτόμαστε τις εγκαταστάσεις με σκοπό να ενημερωθούμε για την προσπάθεια που γίνεται, να συναναστραφούμε με τα παιδιά και να προσφέρουμε αγαθά, τα οποία συγκεντρώσαμε με αγάπη για εκείνα.
 Η μέρα της παρουσίας του πατρός Αντωνίου στο σχολείο μας ήταν από τις πιο συγκινητικές. Οι μαθητές μας με προσήλωση και σεβασμό, άκουσαν τον πατέρα Αντώνιο να αναφέρεται στο πώς ξεκίνησε η προσπάθεια αυτή, τις δυσκολίες αλλά και τις πάρα πολλές δραστηριότητες που γίνονται προς όφελος των τετρακοσίων παιδιών που ανήκουν στη μεγάλη αγκαλιά της Κιβωτού. Όχι μόνο δεν αισθάνθηκαν κούραση αλλά όσο περνούσε η ώρα όλο και περισσότερες ερωτήσεις ήθελαν να θέσουν στον καλεσμένο μας. Αυτό δείχνει ότι οι μαθητές μας έχουν αισθήματα αγάπης και φιλανθρωπίας στον πάσχοντα συνάνθρωπο και ιδιαίτερα απέναντι στα παιδιά, στα οποία δε χαμογέλασε η ζωή.
Λώλης Σπυρίδων,
    Θεολόγος Λυκείου Αυλώνα
 

Ο Κήπος του Ελύτη.

 
   Η ώρα για την εκδήλωση για τον Οδυσσέα Ελύτη που οργανώνει η ομάδα Βιβλιοθήκης πλησιάζει. 
  Με αφετηρία, λοιπόν, στίχους του ποιητή και έχοντας σαν καλό μας παράδειγμα την περιβαλλοντική ομάδα του σχολείου μας, δημιουργούμε τον Κήπο του Ελύτη με βότανα και μυρωδικά που αναφέρονται στα ποιήματά του.

 
 
ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ 2012

 

Μουσείο ΟΣΕ: H A? Γυμνασίου σε βασιλικές αμαξοστοιχίες!

ose5

 Ήταν σίγουρα μία από τις αγαπημένες μου εκδρομές ? καθώς είχαμε την ευκαιρία να ανεβούμε σε τρένα, να τα δούμε σε μινιατούρες, αλλά και να μάθουμε για την ιστορία τους και τη σημασία τους. Όμως το δεύτερο κομμάτι της εκδρομής ήταν ακόμη καλύτερο. GOODY?S! Φάγαμε, γελάσαμε, παίξαμε ? και αυτά ήταν μόνο λίγα από όσα κάναμε!

 

Μαθαίνοντας για τον Ισλαμικό πολιτισμό

 Στο ιστορικό κέντρο της Αθήνας κοντά στο αρχαίο νεκροταφείο του Κεραμεικού, οι μαθητές της Β? Γυμνασίου επισκεφτήκαμε το Μουσείο Ισλαμικής Τέχνης, Μπενάκη για να παρατηρήσουμε εκθέματα ισλαμικής τέχνης και να γνωρίσουμε τον ισλαμικό πολιτισμό. Οι συλλογές που θαυμάσαμε περιλάμβαναν πάνω από 8.000 δείγματα κεραμικής, μεταλλοτεχνίας, χρυσοχοΐας, υφαντικής ξυλογλυπτικής, υαλουργίας. Μεγάλη εντύπωση μας έκανε ο διάκοσμος ενός αρχοντικού του 17ου αι. από το Κάιρο.
 Οι συλλογές άρχισαν να συγκροτούνται από τον Ανδρέα Μπενάκη στην Αίγυπτο και αλληλοσυμπληρώθηκαν με αυτές του μουσείου Μπενάκη.

Πάρτε μια ιδέα από τις φωτογραφίες μας

 

01
02
03
04
05
06
07
08
09
10
11
12
01/12 
bwd fwd

 

Περιήγηση στον ΚΕΡΑΜΕΙΚΟ της Αρχαίας Αθήνας

keram1  Ο αρχαιολογικός χώρος του Κεραμεικού βρίσκεται στο κέντρο της Αθήνας και περιβάλλεται σήμερα από τις οδούς Ερμού, Πειραιώς και Ασωμάτων. Όπως φανερώνει το όνομά του, υπήρξε περιοχή εγκατάστασης αγγειοπλαστών και αγγειογράφων και ο κύριος τόπος παραγωγής των περίφημων αττικών αγγείων. Η παραποτάμια περιοχή του Κεραμεικού πλημμύριζε συνεχώς και δεν ευνοούσε την κατοίκηση. Άρχισε έτσι να χρησιμοποιείται ως χώρος ταφής και σταδιακά έγινε το σημαντικότερο νεκροταφείο της αρχαίας Αθήνας.
  Στην επίσκεψή μας στον Κεραμεικό οι μαθητές της Β? Γυμνασίου, μιλήσαμε για την αρχαία Αθήνα και αναλύσαμε κάποια πράγματα για τη σύνδεσή της με τον Κεραμεικό. Πρώτα μιλήσαμε για την Αγορά, η οποία βρίσκεται κοντά στην Ακρόπολη και ήταν το φιλοσοφικό, κοινωνικό και οικονομικό κέντρο της πόλης. Εκεί οι Αθηναίοι πολίτες συγκεντρώνοντανkeram2, κοινωνικοποιούνταν, άκουγαν φιλοσοφικές διαλέξεις και οι έμποροι πούλαγαν τις πραμάτειες τους.   
  Άλλος τόπος συνάντησης στην αρχαία Αθήνα ήταν η Εκκλησία του Δήμου. Ήταν μια δημοκρατική συνέλευση όπου έπαιρναν μέρος άντρες Αθηναίοι πολίτες που είχαν μητέρα και πατέρα από την Αθήνα και ηλικία άνω των 18. Εκεί συζητούσαν πολιτικά, στρατιωτικά και φιλοσοφικά θέματα.  
  Στην είσοδο της αρχαίας Αθήνας βρισκόταν ο Κεραμεικός, που ήταν μια πολυνομισματική περιοχή. Εκεί υπήρχαν εργαστήρια κεραμικής, εκεί ήταν και το νεκροταφείο της πόλης. Υπήρχε και το Δημόσιο Σήμα όπου θάβονταν οι επιφανείς Αθηναίοι.    Σημαντικοί για την πόλη ήταν οι δυο ποταμοί:  ο Ιλισός και ο Ηριδανός. Ο Ιλισός περνούσε έξω από την πόλη, ενώ ο Ηριδανός, από του οποίου την πηγή έπαιρναν νερό οι γυναίκες, περνούσε μέσα από την πόλη. Οι δυο αυτοί ποταμοί βοηθούσαν στην ανάπτυξη του εμπορίου και στην επικοινωνία με άλλους τόπους.  
 
 
 
 

Στο Ιστορικό Αρχείο της Εθνικής Τράπεζας

 istarx Στο όμορφο νεοκλασικό κτήριο της 3ης Σεπτεμβρίου, στο Ιστορικό Αρχείο της Εθνικής Τράπεζας, σε ένα υπερσύγχρονο αμφιθέατρο, οι μαθητές της Γ? Γυμνασίου, στο πλαίσιο του μαθήματος του Σχολικού Επαγγελματικού Προσανατολισμού, είχαμε την ευκαιρία να παρακολουθήσουμε μία παρουσίαση των επαγγελμάτων των ανθρώπων που εργάζονται στον χώρο αυτό. Ακούσαμε αρχειοθέτες, φωτογράφους, συντηρητές έργων τέχνης, φιλολόγους και επιμελητές εκδόσεων να μας μιλούν για τη δουλειά τους και συζητήσαμε μαζί τους. Στο τέλος μας φιλοξένησαν στην εσωτερική αυλή της Τράπεζας όπου μας κέρασαν τυροπιτάκια και αναψυκτικά! Η εκδρoμή μας τελείωσε με βόλτα στο εμπορικό κέντρο.

 

Ταξιδεύοντας στην Κένυα ?

  Οι μαθητές της Ομάδας Διαφορετικότητας και Αποδοχής επισκεφτήκαμε το εκπαιδευτικό κέντρο της ActionAid στην Αθήνα, τη δράση της οποίας παρακολουθούμε εδώ και αρκετά και χρόνια, καθώς έχουμε γίνει ανάδοχοι ενός παιδιού από το Βιετνάμ, του Trieu.  
  Συμμετείχαμε στο βιωματικό πρόγραμμα «Ένας κόσμος ανάποδα», που έχει σχεδιαστεί για μαθητές σχολείων. Ταξιδέψαμε "αεροπορικά"  μέχρι τη μακρινή Κένυα και φτάσαμε στην κοινότητα Μπάμα για να γνωρίσουμε τη ζωή των μελών της. «Επισκεφτήκαμε» το σχολείο τους, «μπήκαμε» στο σπίτι μιας οικογένειας, περιεργαστήκαμε τα προϊόντα που παράγουν. Κατά τη διάρκεια αυτού του «ταξιδιού» ασχοληθήκαμε με θέματα που έχουν σχέση με την εκπαίδευση, την οικονομία, τα ανθρώπινα δικαιώματα, την οικογένεια.

 

01.jpg
02.jpg
03.jpg
04.jpg
1/4 
bwd fwd

 

 

                              Πανελλήνιος Μαθηματικός Διαγωνισμός «Ευκλείδης»mathim

 Μία από τους μαθητές και τις μαθήτριες που διαγωνίστηκαν στον Πανελλήνιο Μαθηματικό Διαγωνισμό «Θαλή» προκρίθηκε για την επόμενη φάση του διαγωνισμού, τον «Ευκλείδη». Για τη συμμετοχή της αυτή η Έφη Μποζιάρη, μαθήτρια του Γ1, γράφει: «Στις 21 Ιανουαρίου, βρέθηκα με δεκάδες παιδιά στο Χημείο στην Αθήνα σε μια πανεπιστημιακή αίθουσα. Νιώσαμε σαν να είμαστε φοιτητές! Είχα άγχος, με ανακούφισε όμως το ότι είδα τόσους συνομηλίκους μου  να αντιμετωπίζουν την ίδια πρόκληση με εμένα. Οι επιτηρητές ήταν πολύ ευγενικοί και συνεννοήσιμοι. Αυτό το επίπεδο, όμως, ήταν πολύ πιο δύσκολο από το προηγούμενο. Χρειαζόταν πολλή γνώση και συλλογιστική ικανότητα.»

 

Καθαρισμός επαρχιακού δρόμου Αυλώνα ? Μαλακάσας

  Η περιβαλλοντική μας ομάδα, με συντονίστρια την κ. Καρακασίδου, έδωσε για άλλη μία φορά το παρόν στον Αυλώνα. 21 μαθητές συμμετείχαν στη δραστηριότητα καθαρισμού του επαρχιακού δρόμου Αυλώνα ? Μαλακάσας που πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία του Συλλόγου Οικιστικής και Περιβαλλοντικής Ανάπτυξης Αυλώνα σε συνεργασία με τον ΣΚΑΙ στις 29 Ιανουαρίου 2012. 
  Ο Σύλλογος Οικιστικής και Περιβαλλοντικής Ανάπτυξης Αυλώνα στην ευχαριστήρια επιστολή του, ανάμεσα στα άλλα, αναφέρει: «? Η όλη παρουσία των μαθητών και της καθηγήτριάς τους ήταν υποδειγματική και η συμπεριφορά τους πραγματικά τίμησε την ιδιότητα του μαθητή και του δασκάλου και απέδειξε την άψογη λειτουργία του σχολείου σας αλλά και τις οικολογικές σας ευαισθησίες.Η εξαιρετική εικόνα τους, με τη βοήθεια του ΣΚΑΙ, προβλήθηκε σε όλη την Ελλάδα και συνέβαλε και στην προβολή του τόπου μας?» 
 Ευχαριστούμε και εμείς τον Σύλλογο Οικιστικής και Περιβαλλοντικής Ανάπτυξης για τη δωρεά βιβλίων για τη Βιβλιοθήκη του σχολείου μας.


 

ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 2011

Ενισχύοντας την Κιβωτό της Αγάπης

k32 Φέτος ανανεώσαμε για άλλη μια φορά το ετήσιο ραντεβού μας με την Κιβωτό της Αγάπης. k4 2Συμμετείχαμε και αυτή τη χρονιά στη συγκέντρωση τροφίμων, χρημάτων, ρούχων και παιχνιδιών για την Κιβωτό που οργάνωσε το Λύκειο και όπως κάθε χρόνο οι μαθητές του σχολείου μας ανταποκρίθηκαν με μεγάλη προθυμία. Στη συνέχεια αντιπροσωπεία από το δεκαπενταμελές του Γυμνασίου συμμετείχαμε στην εκπαιδευτική επίσκεψη της Α?Λυκείου στην Κιβωτό της Αγάπης, όπου είχαμε την ευκαιρία να παραδώσουμε τα πράγματα που είχαμε συγκεντρώσει, να γνωρίσουμε τον χώρο, να συνομιλήσουμε με τους υπεύθυνους και να παίξουμε με τα παιδιά του νηπιαγωγείου.  

 
 

Fighter: Παλεύοντας για τα όνειρά μας

tainia
  Όλες οι τάξεις του σχολείου πήγαμε κινηματογράφο στην Κηφισιά και παρακολουθήσαμε το Fighter, μια νεανική ταινία δανέζικης παραγωγής σε σκηνοθεσία της Νατάσας Αρτί. Ήταν μια σύγχρονη ιστορία με στοιχεία Kung Fu. Μια νεαρή κοπέλα τουρκικής καταγωγής ανακαλύπτει τον εαυτό της, τις δυνάμεις αλλά και τις αδυναμίες της μέσα από την πολεμική τέχνη του Kung Fu. Η προσπάθειά της να βρει τη χρυσή τομή ανάμεσα στις επιθυμίες και τις υποχρεώσεις της, την φέρνει αντιμέτωπη με την κουλτούρα δύο πολιτισμών. 
  Πρωταγωνίστρια της ταινίας είναι μια κοπέλα, η  Άϊσα από την Τουρκία, που αγωνίζεται να πραγματοποιήσει τα όνειρά της παλεύοντας με τους άλλους αλλά και με τον ίδιο της τον εαυτό. Η ταινία τονίζει πως ό,τι κι αν θέλουμε να κάνουμε στη ζωή μας, ό,τι κι αν φοβόμαστε, μπορούμε να το αντιμετωπίσουμε. Mπορούμε να παλέψουμε για τα όνειρά μας, κι ας φαίνονται απόμακρα.

 


 

 Χριστούγεννα 2011
Μαθητές και καθηγητές παίζουν θέατρο, τραγουδούν και χορεύουν
προβάλλοντας την αξία της συνεργασίας και της αλληλεγγύης

 

  Με δύο θεατρικά έργα, που ήταν και τα δύο πρωτότυπες δημιουργίες μαθητών, με βίντεο, με τραγούδια, ελληνικά και ξένα, με χορούς και με ένα πλούσιο μπουφέ γιορτάσαμε φέτος τα Χριστούγεννα.

 
 
   «Τα Χριστούγεννα της Χρελλάς» 
  Η γιορτή μας ξεκίνησε με τα «Χριστούγεννα της Χρελλάς», ένα σατιρικό θεατρικό έργο γραμμένο από μαθητές του Γυμνασίου, που παρουσιάζει τη σύγχρονη Ελλάδα του χρέους και τους πολιτικούς της καθώς τους επισκέπτονται οι μαθητές ενός σχολείου για να τους πουν τα κάλαντα.
 
    Προβλήματα και λύσεις: Μια αλυσίδα αγάπης.
  Tα σημερινά προβλήματα της χώρας μας, στη δραματική τους όμως και όχι στην κωμική τους διάσταση, μας έφερε στο νου ένα βίντεο των αδελφών Κατσιμίχα με το γνωστό παραμύθι «Το κοριτσάκι με τα σπίρτα». Στη συνέχεια είδαμε ένα βίντεο, την «Αλυσίδα της αγάπης», που μας γέμισε αισιοδοξία δείχνοντάς μας ότι μπορούμε να αντιμετωπίζουμε τα προβλήματα με αλληλοβοήθεια, αλληλεγγύη και αγάπη.
 

 
Τραγούδι και χορός  
 Το κλίμα έγινε πιο γιορταστικό με ελληνικά και ξένα τραγούδια που εκφράζουν το πνεύμα των Χριστουγέννων, με φωτογραφικό υλικό και χορό. Τραγούδησαν η χορωδία του σχολείου μας, οι μαθητές του Β2, οι μαθητές των Αγγλικών, των Γαλλικών και των Γερμανικών, με λίγα λόγια όλο το σχολείο.

 
«Γηροκομείο τα ?Έρημα νιάτα?» 
  Ήταν το πιο πρωτότυπο θεατρικό έργο που έχουμε δει στο σχολείο, καθώς γράφτηκε από μία μαθήτρια, την Ελένη Κυριακού της Γ? Λυκείου, παίχτηκε όμως από καθηγητές του σχολείου. Σε ένα γηροκομείο συναντιούνται ? αλλά με κόπο αναγνωρίζουν ο ένας τον άλλο - η γυμνάστρια (Ξένια Ψαρρού), η Αγγλικού (Ρούλα Αντωνάτου), η Γαλλικού (Άννυ Κέκη), η Γερμανικού (Ντόρα Αγάθου)  και ο Πληροφορικός (Νεκτάριος Ασπρούκος).

Δε?τε  τις φωτογραφίες από τη χριστουγεννιάτικη γιορτή:

01
02
03
04
05
06
07
08
09
10
11
12
13
14
01/14 
bwd fwd

ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ 2011

Επείγον! Αλληλεγγύη!

 Οι μαθητές της Ομάδας Διαφορετικότητας και Αποδοχής αφού παρακολουθήσαμε βίντεο με θέμα την αλληλεγγύη και τον εθελοντισμό, συζητήσαμε για την οικονομική κρίση, τη φτώχεια, αλλά και την ανάγκη να δείξουμε έμπρακτα την αλληλεγγύη μας. Διοργανώσαμε, λοιπόν, έρανο τροφίμων για να στηρίξουμε την πρωτοβουλία των Γιατρών του Κόσμου. Συγκεντρώσαμε τρόφιμα και τα μεταφέραμε στα γραφεία της οργάνωσης στην Αθήνα.

Ανθόκηπος σε παλιά λάστιχα αυτοκινήτων!

 1avliΤην Παρασκευή 11 Νοεμβρίου η περιβαλλοντική ομάδα του σχολείου μας δημιούργησε2avli
φυτώρια στην αυλή του σχολείου μας με αρωματικά φυτά και κηπευτικά.
Επίσης, μια και ? «Τίποτε δεν πάει χαμένο» ? αξιοποιήσαμε παλιά πεταμένα λάστιχα αυτοκινήτων. Φυτεύοντας μέσα στα λάστιχα λουλούδια ομορφύναμε την αυλή του σχολείου μας.

 

 

Ήμασταν όλοι εκεί!
13 Νοεμβρίου 2011: 29ος Κλασικός Μαραθώνιος Αθηνών

 

1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
01/10 
bwd fwd
 
 
 Τι πιο μεγάλη χαρά για μας από το να λάβουμε μέρος μαθητές -καθηγητές - γονείς σε αυτή τη μεγάλη διοργάνωση υπό την αιγίδα της Ουνέσκο, που ήταν αφιερωμένη στον Βαλκανιονίκη ? Ειρηνιστή Γρηγόρη Λαμπράκη; Το σχολείο μας φέτος αποφάσισε να οργανώσει μία ομάδα εθελοντών για να συμμετάσχει στη διοργάνωση του Μαραθώνιου, προκειμένου να δώσουμε την ευκαιρία στους μαθητές μας να γνωρίσουν το ιστορικό αυτό άθλημα, αλλά και να έρθουν σε επαφή με τον εθελοντισμό, μια και το 2011 έχει χαρακτηριστεί έτος εθελοντισμού.
   73 εθελοντές από το 1o Γυμνάσιο και Λύκειο Αυλώνα δήλωσαν συμμετοχή. Με περηφάνια πληροφορηθήκαμε από τον ΣΕΓΑΣ ότι ήμασταν το πρώτο και μοναδικό δημόσιο σχολείο που συμμετείχε στην εθελοντική ομάδα, ότι η αθρόα αυτή συμμετοχή μαθητών δεν είχε προηγούμενο και ότι ο εντυπωσιακός αριθμός 73 αποτελεί το 1/20 του αριθμού των εθελοντών που απασχολούνται συνολικά με τη διοργάνωση.      

 
    Ο Υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού Παύλος Γερουλάνος στο ευχαριστήριο γράμμα που μας έστειλε, μεταξύ των άλλων, αναφέρει και τα εξής:
   «Πρεσβευτές αυτών των αξιών είναι οι σύγχρονοι Μαραθωνοδρόμοι, που λαμβάνουν μέρος στους Αγώνες που διοργανώνονται σε διάφορες πόλεις του κόσμου. Μόνο στην Ελλάδα όμως μπορεί κανείς να ζήσει την αυθεντική μαραθώνια διαδρομή. Μια διαδρομή που ξεκινάει λίγο πριν από τον Τύμβο του Μαραθώνα και ολοκληρώνεται στο Καλλιμάρμαρο Στάδιο, δύο χώρους παγκόσμιας συλλογικής μνήμης. Γι΄ αυτό ακριβώς ο Κλασικός Μαραθώνιος των Αθηνών είναι μοναδική εμπειρία. Όχι μόνο για κάθε δρομέα που καλείται να υπερβεί τον εαυτό του, αλλά και για όλους εμάς που καλούμαστε να παρακολουθήσουμε αυτόν τον ωραίο αγώνα και να αναλογιστούμε την πολλαπλότητα και επικαιρότητα του μηνύματός του.
Θέλω λοιπόν να σας ευχαριστήσω για την εθελοντική προσφορά σας στη διοργάνωση του Κλασικού Μαραθωνίου της Αθήνας και για το ζεστό καλωσόρισμά σας στον Τύμβο του Μαραθώνα. Θερμά συγχαρητήρια για την πρωτοβουλία σας.»
Με πολύ φιλικούς χαιρετισμούς
Παύλος Γερουλάνος     
Υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού
Κυριακή 13-11-2011?
 Η κούραση και νύστα ήταν μεγαλύτερη από ποτέ. Οι περισσότεροι είχαμε ξυπνήσει από το χάραμα!!! Τι νύστα! Δεν μας ένοιαζε όμως. Όλοι πήγαμε ξανά στα καινούρια μας πόστα. Αρχίσαμε να δουλεύουμε ώστε να εξυπηρετηθούν περίπου 11.00 άτομα. Ο καθένας με τον τρόπο του. Άλλος μοιράζοντας αντιανεμικά και άλλος δίνοντας νερό στους αθλητές! Όταν ήρθε η ώρα της εκκίνησης, το θέαμα ήταν πραγματικά συγκινητικό. Πραγματικά, εκείνο το Σαββατοκύριακο θα μείνει αξέχαστο στις ζωές όλων μας. Φυσικά με ξεχωριστό τρόπο για το κάθε παιδί.
                                                                                    ...Αλλά πάντα χαραγμένο στις μνήμες μας.
                                                                                   Αθηνά Νάνου, Α΄ Λυκείου
 
 Τον ενθουσιασμό και το κέφι των εθελοντών μας, παρά το κρύο και το ψιλόβροχο τονίζει και ο ΣΕΓΑΣ στο ευχαριστήριο γράμμα που έστειλε προς το σχολείο μας.
 «Η μοναδική ατμόσφαιρα που κατάφεραν να δημιουργήσουν οι εθελοντές του σχολείου σας με τη διάθεση και τον ενθουσιασμό τους τόσο στην τελετή έναρξης όσο και στις θέσεις Εκκίνησης του Μαραθωνίου αλλά και στον σταθμό τροφοδοσίας των 5 χλμ, μας επιβεβαιώνουν τη δύναμη της ανθρώπινης θέλησης για προσφορά.»

Συνέντευξη με έναν πρωταθλητή Μαραθωνοδρόμο

 sinentΣτις 13 Νοεμβρίου 2011 στον 29ο Κλασικό Μαραθώνιο της Αθήνας διακρίναμε ανάμεσα στους αθλητές να τρέχουν και δύο γνωστοί μας αθλητές που ζουν στον Αυλώνα, ο κ. Γιώργος Μακροδημήτρης και ο κ. Νικολαΐδης.

Λίγες μέρες αργότερα, επισκέφτηκε το σχολείο μας και μίλησε στους μαθητές της Ομάδας Εφημερίδας ο κ. Μακροδημήτρης, που διακρίθηκε στον 29ο Κλασικό Μαραθώνιο καταλαμβάνοντας την τρίτη θέση στην παγκόσμια κατάταξη και την πρώτη στην κατηγορία με τους Έλληνες.
 
 

ΕΘΝΙΚΟ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ: Ένα από τα σημαντικότερα μουσεία του κόσμου

 

 Επίσκεψη στο Αρχαιολογικό Μουσείο: Μία από τις εκδρομές που πραγματοποιήσαμε φέτος η Α? Γυμνασίου. Είχαμε την ευκαιρία να έρθουμε σε οπτική επαφή με όλα αυτά που μάθαμε στην φετινή ιστορία. Κυκλαδικός, Μινωικός και Αιγυπτιακός ήταν οι πολιτισμοί που μας ενθουσίασαν. Κατά τη διάρκεια της εξερεύνησής μας στο Μουσείο είδαμε πληθώρα τοιχογραφιών, αγαλμάτων και κτερισμάτων που μας εντυπωσίασαν. Με φυλλάδια στα χέρια δύο ? δύο εξερευνήσαμε το Μουσείο αναζητώντας απαντήσεις και συναγωνιζόμενοι ποιο ζευγάρι θα καταφέρει να απαντήσει πρώτο σε όλα τα ερωτήματα. Ακολούθησε παιχνίδι στον κήπο του Μουσείου, ενώ οι περισσότεροι είχαμε την ευκαιρία να δούμε από κοντά και το Πολυτεχνείο, γεμάτο μάλιστα κόσμο και πανό, καθώς είχαν ήδη αρχίσει οι εορταστικές εκδηλώσεις για τη γιορτή της 17ης Νοέμβρη.
  Κατά την επιστροφή μας στο σχολείο όλοι είχαμε μία ξεχωριστή ανάμνηση από την εκδρομή που θα μας μένει αξέχαστη.
Δε?τε και τις φωτογραφίες..
 
1
2
3
4
1/4 
bwd fwd
 

Μικροί Ερευνητές στο Ινστιτούτο Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών 

 igme Μία ακόμη ενδιαφέρουσα επίσκεψη πραγματοποίησε η Β? Γυμνασίου στο ΙΓΜΕ igme2
(Ινστιτούτο Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών) όπου μέσα από μία παρουσίαση μάθαμε πολλά για τη γεωλογία, επισκεφτήκαμε το Ορυκτολογικό Μουσείο όπου εκτίθεται πλήθος ορυκτολογικών δειγμάτων και ποικίλων άλλων εκθεμάτων, καθώς και το Εργαστήριο του Ινστιτούτου, όπου γίνεται πληθώρα ελέγχων και μετρήσεων.

 

 

 
Ο Κόσμος του Οδυσσέα Ελύτη στο Ίδρυμα Θεοχαράκη
1
2
3
4
5
6
7
8
1/8 
bwd fwd
 


 
  Η Γ? τάξη με αφορμή το έτος Ελύτη επισκεφθήκαμε στις 15 Νοεμβρίου το «Ίδρυμα Εικαστικών Τεχνών και Μουσικής Β. + Μ. Θεοχαράκης» για να δούμε την έκθεση «Ο κόσμος του Οδυσσέα Ελύτη, ποίηση και ζωγραφική». Πριν την άφιξή μας στο μουσείο για την ξενάγηση, κάναμε βόλτα στην Αθήνα και συγκεκριμένα επισκεφθήκαμε πολυώροφο βιβλιοπωλείο στην οδό Πανεπιστημίου. Σκορπίσαμε σ? όλους τους ορόφους, είδαμε βιβλία, ακούσαμε μουσική, παίξαμε πιάνο και χαλαρώσαμε στους αναπαυτικούς καναπέδες του χώρου.
 Στη συνέχεια περπατώντας φτάσαμε στο μουσείο όπου ξεναγηθήκαμε σε όλους τους ορόφους. Στην έκθεση μας παρουσίασαν το σύνολο των ζωγραφικών έργων του Νομπελίστα ποιητή, Οδυσσέα Ελύτη. Πρόκειται για ευφάνταστα κολάζ, τέμπερες και υδατογραφίες. Παράλληλα, είδαμε αντιπροσωπευτικά έργα κορυφαίων Ελλήνων ζωγράφων που αγάπησε ο Ελύτης, μεταξύ των οποίων, οι: Θεόφιλος, Τσαρούχης, Γκίκας, Καπράλος, Κανέλλης, Μόραλης, Δέρπαπας και Φασιανός. Είδαμε, επίσης, χειρόγραφα και βιβλία του ποιητή μαζί με δημοσιευμένες και ανέκδοτες φωτογραφίες του. 

 

Πολυτεχνείο και Ελευθερία

 Φέτος είχαμε την τύχη να παρακολουθήσουμε μία από τις καλύτερες γιορτές για το Πολυτεχνείο. Μαθητές του Λυκείου με τη βοήθεια του φιλολόγου τους κ. Κώστα Καρανίκα παρουσίασαν μία σύνθεση με δραματοποιημένα κείμενα σχετικά με την έννοια της ελευθερίας. Η Ελένη Κυριακού και η Σιαδώρα Παπαθεοδώρου της Γ? Λυκείου επιμελήθηκαν τη σύνθεση αυτή που βασίστηκε σε αποσπάσματα από τον Προμηθέα Δεσμώτη του Αισχύλου, την Αντιγόνη του Σοφοκλή, τον Επιτάφιο του Θουκυδίδη, καθώς και στίχους σύγχρονων ποιητών.
   Μαζί μας παρακολούθησε τη γιορτή ο Δήμαρχος Ωρωπού κ. Οικονομάκος, που μας μίλησε με θερμά λόγια, ο Πρόεδρος της Σχολικής Επιτροπής κ. Παναγιώτης Βασιλάκος και το μέλος της Σχολικής Επιτροπής κ. Άγγελος Καλύβας.
 
01
02
03
04
05
1/5 
bwd fwd
 
 

 

Πανελλήνιος Μαθηματικός Διαγωνισμός «Θαλής»

 

 2Φέτος μαθητές από το σχολείο πήραμε μέρος, στον 72ο Διαγωνισμό «Θαλής» της Ελληνικής Μαθηματικής Εταιρείας (ΕΜΕ). Αυτή η εταιρεία ιδρύθηκε το 1918 στην Αθήνα. Σκοπός της Ελληνικής Μαθηματικής Εταιρείας είναι η προαγωγή και η διάδοση των διαφόρων κλάδων της Μαθηματικής Επιστήμης.
 Ιδιαίτερη θέση στις δραστηριότητες της Ελληνικής Μαθηματικής Εταιρείας έχουν οι μαθητικοί διαγωνισμοί που διοργανώνονται κάθε χρόνο. Συνολικά, διοργανώνονται τρεις πανελλήνιοι διαγωνισμοί: Ο πρώτος ονομάζεται«Θαλής». Όσοι περάσουν σε αυτόν τον διαγωνισμό, περνάνε στο επόμενο στάδιο και παίρνουν μέρος στον «Ευκλείδη» Αυτοί που προκρίνονται διαγωνίζονται στον «Αρχιμήδη».  Στους διαγωνισμούς λαμβάνουν μέρος μαθητές των δύο τελευταίων τάξεων του Γυμνασίου και μαθητές όλων των τάξεων του Λυκείου. Από τη διαδικασία, επιλέγονται οι Εθνικές ομάδες μαθηματικών (μικρών για το Γυμνάσιο και μεγάλων για το Λύκειο) οι οποίες εκπροσωπούν την Ελλάδα στις Βαλκανικές και Διεθνείς Μαθηματικές Ολυμπιάδες.
 Στις 19 Νοεμβρίου, λοιπόν, 7 μαθητές από το σχολείο μας πήραμε μέρος στον Διαγωνισμό «Θαλής».
 
 

«Οι μαθητές γράφουν!»: Φεστιβάλ παρουσίασης του προγράμματος2011BiblioLogErgExofyllos

 Τη Δευτέρα 28 Νοεμβρίου 2011 οι μαθητές του Γυμνασίου και του Λυκείου Αυλώνα που συμμετείχαμε την προηγούμενη χρονιά στο Λογοτεχνικό εργαστήρι «Οι μαθητές γράφουν!» πήγαμε για μια ακόμη φορά στο Μουσικό Γυμνάσιο Παλλήνης, για να πάρουμε κι εμείς μέρος στο Φεστιβάλ παρουσίασης του βιβλίου με τα βραβευμένα έργα των μαθητών. Ανάμεσα σε αυτά ήταν και το βραβευμένο διήγημα της συμμαθήτριάς μας Δήμητρας Νικολαΐδη «Η Βαλίτσα».
   Ήταν μία υπέροχη εκδήλωση που μας ταξίδεψε στον κόσμο της λογοτεχνίας. Είχαμε την ευκαιρία να ακούσουμε ηθοποιούς να διαβάζουν αποσπάσματα από τα λογοτεχνικά κείμενα που έγραψαν συμμαθητές μας από άλλα σχολεία, αλλά και από το δικό μας σχολείο. Απολαύσαμε συναυλία συμμαθητών μας που φοιτούν στο σχολείο που φιλοξένησε την εκδήλωση, το Μουσικό Γυμνάσιο Παλλήνης. Χαρήκαμε με τα βραβεία, τις διακρίσεις και τους επαίνους που μας απονεμήθηκαν και φωτογραφηθήκαμε κρατώντας τα αναμνηστικά μας?
Και του χρόνου!

 

Λιομάζεμα; Παιχνιδάκι για μας !

   Για πρώτη φορά διοργανώθηκε στο 1ο Γυμνάσιο Αυλώνα λιομάζεμα. Την Κυριακή 20 Νοεμβρίου 2011 και στη συνέχεια την Παρασκευή 25 Νοεμβρίου ? μια και οι ελιές μας ήταν τόσο πολλές που δεν καταφέραμε να τελειώσουμε ? η περιβαλλοντική μας ομάδα οργάνωσε το λιομάζεμα. Πήραν μέρος όλα τα τμήματα, καθηγητές και γονείς. Ακόμα συμμετείχε και ο Σύλλογος Γονέων προσφέροντας στους μαθητές τον απαραίτητο εξοπλισμό (ελαιόπανα, χτένια, γάντια κ.α.) και βοηθώντας στην αποκομιδή και το κλάδεμα των ελιών. Μαζεύτηκαν πάνω από 140 κιλά ελιές οι οποίες δόθηκαν στο λιοτρίβι. Η ομάδα κατασκευών του σχολείου μας συσκεύασε και διέθεσε το λάδι μας στο Χριστουγεννιάτικο bazaar! Επίσης διατέθηκε ελαιόλαδο σε οικογένειες που είχαν ανάγκη.

 

 

 
 ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ 2011

 

?Oktoberfest? και Καλωσόρισμα των μαθητών της Α? Γυμνασίου

 
 Τον Οκτώβρη, στο πλαίσιο του μαθήματος των Γερμανικών, πραγματοποιήθηκε στο σχολείο μας μία γιορτή, η οποία είναι παραδοσιακή γιορτή στη Γερμανία και ονομάζεται ?Oktoberfest?.
  Είναι ένα φεστιβάλ 16 ημερών που ξεκίνησε από το 1810 στο Μόναχο της Γερμανίας και πραγματοποιείται κάθε χρόνο και εκεί αλλά και σε άλλες περιοχές.
 Σε όλη τη διάρκεια του Φεστιβάλ καταναλώνονται μεγάλες ποσότητες μπύρας. Οι επισκέπτες μπορούν επίσης να απολαύσουν μια μεγάλη ποικιλία παραδοσιακών τροφίμων.
  Στη δικιά μας τη γιορτή μπορεί να έλειπαν οι μπύρες, αλλά δεν έλειπε η ποικιλία άλλων τροφίμων, καθώς είχαμε διάφορες μορφές πατατοσαλάτας, λουκάνικα και pretzel ?
Την ίδια μέρα οι μαθητές της Γ? Γυμνασίου καλωσόρισαν τους καινούριους μαθητές του σχολείου μας, τους μαθητές της Α΄ Γυμνασίου. Αφού τους ενημέρωσαν για τη λειτουργία της μαθητικής κοινότητας, για τα προαιρετικά προγράμματα του σχολείου και για τον κανονισμό του, τους πρόσφεραν δωράκια.
 

Γνωρίζοντας τον τόπο μας: Περίπατος στο Αμφιάρειο και τον Κάλαμο

1am
2am
3am
4am
5am
6
7
1/7 
bwd fwd

   Στην είσοδο του Καλάμου, λίγα χιλιόμετρα μακριά από τον Αυλώνα, βρίσκεται το Αμφιάρειο, ένας από τους ομορφότερους αρχαιολογικούς χώρους της Ελλάδας. Στον χώρο αυτό, αρχές Οκτωβρίου, οι μαθητές του 1ου Γυμνασίου Αυλώνα κάναμε την πρώτη μας εκπαιδευτική εκδρομή, μια εκδρομή που θα μας μείνει αξέχαστη.
   Όταν φτάσαμε στο Αμφιάρειο, μετά από μία σύντομη διαδρομή, μας εντυπωσίασε το γεγονός ότι ο αρχαιολογικός χώρος ήταν μέσα σε ένα καταπράσινο τοπίο. Δεν περιμέναμε να δούμε ένα τόσο όμορφο μέρος!
   Οι καθηγητές μάς χώρισαν σε πολλές μικρές ομάδες και κάθε καθηγητής ανέλαβε  να καθοδηγήσει δύο ομάδες. Έδωσαν σε κάθε ομάδα από ένα φυλλάδιο με ερωτήσεις για να τις απαντήσουμε. Όταν είδαμε τα φυλλάδια, στην αρχή δε ενθουσιαστήκαμε, αλλά μετά μείναμε έκπληκτοι. Μπήκαμε στο ρόλο των αρχαιολόγων και η εξερεύνηση άρχισε. Στην αρχή της περιήγησής μας είδαμε τα βάθρα στα οποία τοποθετούσαν τα αγάλματα και ό,τι είχε απομείνει από τη στοά όπου μαζεύονταν οι προσκυνητές. Στη συνέχεια είδαμε το μικρό θέατρο με τους πέντε μαρμάρινους θρόνους. Εκπληκτική ήταν και η κιονοστοιχία του θεάτρου. Ιδιαίτερη εντύπωση μας έκαναν οι εγκαταστάσεις των λουτρών και το δάπεδο που είχαν φτιάξει για να μην γλιστρούν. Η εξερεύνησή μας ήταν τόσο διασκεδαστική που δε θέλαμε να φύγουμε. Συμπληρώσαμε με επιτυχία τα φυλλάδιά μας στις ομάδες μας, φωτογραφηθήκαμε, παίξαμε, γελάσαμε.
   Όταν τελείωσε η περιήγησή μας στον χώρο, μας δόθηκε η ευκαιρία να ψυχαγωγηθούμε στο γήπεδο του Καλάμου. Εκεί παίξαμε ποδόσφαιρο και κάναμε πικ νικ.
   Όταν επιβιβαστήκαμε στο πούλμαν για να επιστρέψουμε στον Αυλώνα, σκεφτόμασταν πόσο τυχεροί ήμασταν που είχαμε δει από κοντά αυτά τα μνημεία. Μακάρι να δοθεί η δυνατότητα και σε μαθητές άλλων σχολείων να πραγματοποιήσουν αυτή την εκδρομή.

 

Γιορτή 28ης Οκτωβρίου:
Προβληματισμοί & συγκίνηση για την Ελλάδα του 1940 και για την Ελλάδα του σήμερα

 

untitled 28 Οκτωβρίου 1940: Πόλεμος, Κατοχή, Αντίσταση, Απελευθέρωση...
 Η περίοδος αυτή έχει άραγε κάποιο νόημα για μας σήμερα; Η Ελλάδα του 1940, ο untitled2 Έλληνας του 1940 έχουν κάτι να μας πουν; Υπάρχει κάτι χρήσιμο να ανακαλύψουμε για τη δική μας ζωή μέσα από τον τρόπο με τον οποίο οι άνθρωποι τότε βίωσαν τις προκλήσεις της εποχής τους; Μπορούμε να παραλληλίσουμε τις 2 εποχές, την Ελλάδα του σήμερα με την Ελλάδα του 40;
Στη φετινή μας γιορτή, μια γιορτή αλλιώτικη από τις άλλες, μια γιορτή που συγκίνησε και προβλημάτισε, προσπαθήσαμε να απαντήσουμε σε αυτά τα ερωτήματα και να προσεγγίσουμε την έννοια του ηωισμού, μέσα από φωτογραφίες και βίντεο του σήμερα και του χθες, μέσα από κινούμενα σχέδια του 40, μέσα από τραγούδια, από θεατρική αναπαράσταση, από συνεντεύξεις και αφηγήσεις πρωταγωνιστών της εποχής, μέσα από τη συζήτηση που ακολούθησε στο θέατρο του σχολείου μας.

 IMG 5904

 

ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ 2011

Σάββατο 3 Σεπτεμβρίου 2011

 Η σχολική χρονιά άρχισε πολύ δυναμικά. Πριν καλά καλά αποχαιρετήσουμε το καλοκαίρι, πριν αρχίσουμε τα μαθήματα, συμμετείχαμε σε εκδήλωση που έγινε στη Δημοτική Βιβλιοθήκη «Δημητρίου Λιάκουρη» στις 3 Σεπτεμβρίου. Στην εκδήλωση αυτή, που περιλάμβανε έκθεση ασπρόμαυρου φωτογραφικού υλικού από τον Αυλώνα και ομιλία σχετική με την εκδήλωση και τον ρόλο των βιβλιοθηκών, συμμετείχε και η Ομάδα Βιβλιοθήκης του σχολείου μας. Παρουσίασε αφιέρωμα για τον ποιητή της θάλασσας Νίκο Καββαδία, που αποτελούσε απόσπασμα από τη σχετική εκδήλωση του Γυμνασίου και Λυκείου Αυλώνα. Το αφιέρωμα στον ποιητή προετοίμασε και παρουσίασε ομάδα του Γυμνασίου & Λυκείου Αυλώνα, με την κα Νάντια Τσενέ Διευθύντρια του Γυμνασίου, την κα Άννυ Κέκη, καθηγήτρια-υπεύθυνη Βιβλιοθήκης Γυμνασίου Αυλώνα, την κα Ντόρα Τζουβάρα, φιλόλογο, τον κο Άγγελο Μπερτόλη, μαθηματικό, καθώς και  τις μαθήτριες του Γυμνασίου Λώρα Τάση και Αθηνά Νάνου. Σ? αυτόν τον υπέροχο κήπο της Δημοτικής Βιβλιοθήκης με τη θαυμάσια θέα ζήσαμε μία μαγική βραδιά με τους μελοποιημένους στίχους του Νίκου Καββαδία να μας ταξιδεύουν... 

Οι φωτογραφίες προέρχονται από το blog του Συλλόγου Αυλωνιτών «Το Σάλεσι».

 

Η Δημοτική Βιβλιοθήκη

p1p2

 p3

«Ζυγομάλεια 2011

 Κυριακή 11 Σεπτεμβρίου

 Σε έναν μεγάλο σκηνοθέτη του ελληνικού κινηματογράφου που χάθηκε πρόσφατα, στον Μιχάλη Κακογιάννη, ήταν αφιερωμένη η κινηματογραφική βραδιά που οργάνωσε η Δημοτική Κοινότητα Αυλώνα στη Δημοτική Βιβλιοθήκη στο πλαίσιο των Ζυγομαλείων 2011.  Η Διευθύντρια του Γυμνασίου Αυλώνα, Νάντια Τσενέ, παρουσίασε σύντομα τη ζωή και το έργο του, ενώ ένα συνεργάτης του μας μετέφερε στιγμιότυπα από τη συνεργασία του με αυτόν τον πρωτοπόρο του ελληνικού σινεμά, που με τις διεθνείς επιτυχίες του έκανε διάσημο στο εξωτερικό αυτόν τον ίδιο αλλά και την Ελλάδα.    Στη συνέχεια παρακολουθήσαμε την ταινία που απογείωσε τη σταδιοδρομία του Μιχάλη Κακογιάννη, τον «Αλέξη Ζορμπά» ή αλλιώς ?Zorbas the Greek?, που αποτελεί την κινηματογραφική εκδοχή του μυθιστορήματος του Καζαντζάκη «Βίος και πολιτεία του Αλέξη Ζορμπά», με πρωταγωνιστή τον Άντονυ Κουήν. Μία ταινία με τεράστια επιτυχία σε Ελλάδα, Ευρώπη και Αμερική, επιτυχία στην οποία συνέβαλε και η πασίγνωστη μουσική του Μίκη Θεοδωράκη.

p4p5p6

Οι φωτογραφίες προέρχονται από το blog του Συλλόγου Αυλωνιτών «Το Σάλεσι» όπου  τις προσέφερε το Φωτογραφείο FOTO GOLD της κυρίας Χρυσής Καραπέτσα-Γώγου.